|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - dobór obiektywu do Olympusa
gagurnik - Sro 23 Lip, 2008 Temat postu: dobór obiektywu do Olympusa Proszę o pomoc w sprawie, na której się nie znam.
Chciałabym zrobić prezent fotografowi -amatorowi jak dotąd, który zacznie naukę w szkole kreatywnej fotografii. Chciałbym kupić obiektyw do lustrzanki Olympus E-510 z funkcją maksymalnego przybliżenie obiektów odległych. Nie znam się kompletnie na fotografii więc moje pytanie będzie dla niektórych śmieszne.
W kategorii cenowej dla mnie przystępnej znalazłam dwa:
Olympus Zuiko Digital ED 70-300mm; f-4.0-5.6 i i taki sam 18-180 mm; f- 3,5-6.3. Wogóle nie kumam jaki wybrać na potrzeby jw. Acha, będzie przywieziony z USA, ale chyba oprócz ceny nie ma to znaczenia dla kompatybilności układów?
Pozdrawiam wszystkich.
gaga
krisv740 - Sro 23 Lip, 2008
pierwszy
MichalP - Sro 23 Lip, 2008
stanowczo się zgadzam z kolegą. Megazoomów w stylu 18-180 nie polecam ze względu na niedoskonałości optyczne takiego szkiełka. Wyjątkiem chyba jest Nikkor 18-200VR ale będzie pasował tylko do Nikona Oly 70-300 to całkiem przyzwoity obiektyw, który nie dość że lepszy optycznie to ma większy zasięg ogniskowej od tego drugiego (300mm vs 180) A 300mm na Olku to tak naprawdę 600mm (mnożnik ogniskowych 2x) dzięki mniejszej fizycznie matrycy. Ze zbliżeń obdarowany będzie zadowolony
ender - Sro 23 Lip, 2008
nic dodac nic ujac 70-300
mavierk - Czw 24 Lip, 2008
ogólnie rzecz biorąc - im wyższa liczba przed / to tym większa ogniskowa - większa ogniskowa - większe przybliżenie rzeczy odległych
Dlatego 70-300 da Ci większe zbliżenie od 18-180
|
|