forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Test aparatu Nikon D60

RobertO - Sro 23 Lip, 2008
Temat postu: Test aparatu Nikon D60
Zapraszam do lektury i dyskusji

http://www.optyczne.pl/78...-Nikon_D60.html

MM - Sro 23 Lip, 2008

Nie lepiej było zrobić coś bardziej na czasie? Choćby D700? :razz:

jeszcze nie przeczytales a juz krytykujesz :P
MM - Sro 23 Lip, 2008

A po co mam czytać o D60? W życiu czegoś takiego nie kupię a D700... kto wie :wink:
mvm - Sro 23 Lip, 2008

MM, myśle że sporo osób będzie chciało kupić, choć może po wynikach testu zmienią decyzję.
czaszi - Sro 23 Lip, 2008

Ehh, taki przecietniak. W tym segmencie Canon nadal przodem.

MM napisał/a:
A po co mam czytać o D60? W życiu czegoś takiego nie kupię a D700... kto wie :wink:

no ty nie kupisz, ale sporo osob sie nad tym aparatem zastanawia. bylo duzo maili z prosbami o test, a my musimy wychodzic naprzeciw takim prosbom.

mnich - Sro 23 Lip, 2008

Skandal! Gdzie jest test N24-70/2.8 ja się pytam. Będzie kara! Jutro nie wchodzę na optyczne.pl! :P
;)

[ Dodano: Sro 23 Lip, 2008 20:46 ]
PS: wychodzi na to że można rozważyć zakup takiego D60, kiedy się myśli nad jakimś bardziej zaawansowanym kompaktem. Bolit tylko brak śrubokręta i niski poziom ergonomi.

krisv740 - Sro 23 Lip, 2008

mnich, ja myślę , że nie jest tak źle z tą ergonomią. 400 też do mistrzów nie należy a ludzie ją chwalą :mrgreen:
henk - Sro 23 Lip, 2008

Biorąc pod uwagę cenę to D60 nie jest taki najgorszy. Czyszczenie matrycy to jakaś lipa - i tak musiałem czyścic ręcznie bo były paprochy na zdjęciach. Czujnik zbliżenia oka do wizjera (czyli wygaszacz ekranu) nawet się przydaje. Gdybym teraz kupował to wziąłbym D80 albo oszczędniej D40X
horn3t - Sro 23 Lip, 2008

Test przepisany z D40x ...
Pepito - Sro 23 Lip, 2008

Witam,

mam pytanie dotyczące matrycowego pomiaru światła w tym aparacie. Swego czasu wiele emocji na różnych forach fotograficznych wzbudzał pomiar matrycowy w Nikonie d80. Także w teście na Optyczne.pl nie był on chwalony. Tymczasem nikt nie narzeka na pomiar w Nikonie d40/d40x/d60 (w teście też nie ma co do niego zastrzeżeń) mimo, że we wszystkich czterech aparatach mamy do czynienia z 3D Color Matrix II. Czy ten pomiar działa inaczej w różnych puszkach, czy może użytkownicy d80 są bardziej wybredni?

Pozdrawiam

krzysiek - Czw 24 Lip, 2008

MM - D700 to takie D3 tylko z lepszym AF. Po co test? :wink:

Pepito - to że taki sam układ jest w kilku modelach, nie znaczy, że musi działać tak samo.

mszczyrek - Czw 24 Lip, 2008

Lepszy AF? Znaczy sie ze jeszcze lepszy? Niz w D3?
MM - Czw 24 Lip, 2008

AF w D3/D300 jest moim zdaniem zauważalnie gorszy niż w 1D Mark III. Czasami AF w D300 wkurza mnie bardziej niż ten w 40D choć generalnie Nikon nad 40D przeważa.
MC - Czw 24 Lip, 2008

henk napisał/a:
Biorąc pod uwagę cenę

Jest o ok.350zl drozszy niz A200.

henk - Czw 24 Lip, 2008

Cytat:
Bo A200 to w ogóle jest najtańsza lustrzanka dostępna obecnie na rynku
KaleSony - Czw 24 Lip, 2008

henk napisał/a:
Cytat:
Bo A200 to w ogóle jest najtańsza lustrzanka dostępna obecnie na rynku

i najlepszą, chyba oddają ją po kosztach, oj zacznie się wojna cenowa

MC - Czw 24 Lip, 2008

KaleSony napisał/a:
i najlepszą

No to zrobie biznes. Sprzedam A700 i kupie najlepsza A200 :lol:

Wujek_Pstrykacz - Czw 24 Lip, 2008

No nie Kalesony ogłosił upadek Canona, teraz stwierdził że A200 jest najlepsza. Chyba dzisiaj się tak upije że jutro nie dojade na zlot.

na zlocie wypijemy
MC - Czw 24 Lip, 2008

Pstrykacz, ty sobie kurcze jaj nie rob. Poczekaj. Upijemy sie tam wszyscy (w sumie ja najmniej, bo mam najlepszy system na swiecie). Chyba ze KaleSony jedzie na zlot???

Bardzo chętnie poznam kolege Kalesony, może wrwszcie zobaczymy jakieś jego foty.
MC wypijemy za zdrowie nasze i za dalszy rozwój różnych systemów.

MC - Czw 24 Lip, 2008

Z wielka przyjemnoscia. Pytanie czy jest tam jakis monopolowy w poblizu...

ciekawe czy tylko ja dostanę za bałagan w temacie o d60 :roll:
MM - Czw 24 Lip, 2008

KaleSony napisał/a:
ciekawe czy tylko ja dostanę za bałagan w temacie o d60 :roll:

Już zabieram się za dawanie ostrzeżeń :twisted: :twisted: :lol:
Koniec tego OT Panowie :evil:

Sorki za OT. Po przeczytaniu testu wcale bym tym body nie pogardził jako trzecie na zapas. Szkoda tylko że brak śrubokrętu. Oczywiście gdym siedział w Nikonie.
MC - Czw 24 Lip, 2008

Ja chyba bym jednak wolal doplacic 500zl i jako zapas miec D80, no ale co kto lubi.

Ale napisałem jako trzecie body, takie malutkie na wszelki wypadek do D3 i D300.
henk - Czw 24 Lip, 2008

Pstrykacz, Do D3 i D300 to D60 powinien byc czwarty, a trzeci D80
Wiadomo coś w jakim kierunku zmierza firma Nikon czy szykuje następcę D80 czy może chce zastąpic ten segment nowszymi wersjami D40/60?
O D90 słyszałem tylko luźne plotki

MC - Czw 24 Lip, 2008

D90 powinien sie pojawic niebawem. Bo miedzy D60 i D300 jest zbyt duza roznica.
henk napisał/a:
zastąpic ten segment nowszymi wersjami D40/60?

D60 zastepuje wlasnie D40(x). To jest nowy aparat i nie sadze, zeby w najblizszym czasie Nikon wypuscil jego nastepce.

Rizzo - Czw 24 Lip, 2008

Jak kupowałem lustrzanke to właśnie się wachałem między alpha 300 i Nikonem D60. Jak widze wybrałem dobrze. Po prostu przepakowali stare graty z D40x w nowsze body i na tym koniec. Nikon to wspaniała marka, ale klasę to ona pokazuje od D300 w górę.
Daimon - Czw 24 Lip, 2008

Moja opinia o d60 była by bardzo dobra, gdybym miał ja oprzeć o test tego aparatu wczoraj opublikowany na forum.
Dlaczego? Otóż Nikon uzyskał wysokie noty w kategoriach wymiernych, takich jak np:

Jakość obrazu w JPG: 5.2/6.0
Zakres tonalny: 4.1/6.0
Rozdzielczość: 4.5/6.0

a wartość ogólnej oceny obniżyły kategorie niewymierne, takie jak:

Jakość wykonania i ergonomia: 2.9/6.0
Użytkowanie: 3.6/6.0

Inaczej mówiąc np. zakres tonalny wyższy o niemal 1EV od Canona 450d ma wymiar obiektywny a z kolei niewielki rozmiar puszki potraktowany jako wada aparatu ma charakter subiektywny. :smile:

goltar - Sro 03 Cze, 2009

W cyfrowe.pl przy Nikonie D60 pojawił się napis koniec modelu i część wersji już jest wysprzedana. Oznacza to że Nikon D5000 w cenie 2600 zł staje się najtańszą lustrzanką Nikona. Trochę mnie to dziwi że Nikon nie będzie miał aparatu w cenie poniżej 2000 zł ? Czy bardziej można się spodziewać szybkiego następcy D60, czy spadku ceny D5000 ?
MC - Sro 03 Cze, 2009

Raczej jakis nastepca. Ewentualnie D60x zrobiony na podobnej zasadzie jak A230. Nawet jesli cena D5000 spadnie to do 2300? 2200?
Sunders - Sro 03 Cze, 2009

Dużo zależy od kursu złotego, ale też uważam, że nawet przy sprzyjających "okolicznościach" cena d5000 nie spadnie niżej niż "prognozuje" MC :???:
adam_ - Czw 04 Cze, 2009

A człowiek już się zanosił na D60 bo studenckie ceny, ale nic... trzeba dozbierać. Może na D300 <żart> :lol: A D5000 wymarzone body dla mnie...
Symbian - Pon 13 Lip, 2009

A ja mam takie małe pytanie techniczne. Bo jak wiadomo D60tka nie ma śrubokręta. I teraz mam pytanie, jak będą działały moje obiektywy z np D90tką ? Silnik autofokusa z obiektywu bedzie nieaktywny na rzecz tego z korpusu czy na odwrot ? :?:
goltar - Pon 13 Lip, 2009

Symbian napisał/a:
A ja mam takie małe pytanie techniczne. Bo jak wiadomo D60tka nie ma śrubokręta. I teraz mam pytanie, jak będą działały moje obiektywy z np D90tką ? Silnik autofokusa z obiektywu bedzie nieaktywny na rzecz tego z korpusu czy na odwrot ? :?:
na odwrót... jeśli obiektyw ma silnik to używany jest silnik obiektywu.
flash - Wto 14 Lip, 2009

goltar napisał/a:
W cyfrowe.pl przy Nikonie D60 pojawił się napis koniec modelu i część wersji już jest wysprzedana. Oznacza to że Nikon D5000 w cenie 2600 zł staje się najtańszą lustrzanką Nikona. Trochę mnie to dziwi że Nikon nie będzie miał aparatu w cenie poniżej 2000 zł ? Czy bardziej można się spodziewać szybkiego następcy D60, czy spadku ceny D5000 ?

W kraju kwitnącej wiśni nadal sprzedaje się D40 który jest najtańsza lustrzanką Nikona. W Niemczech też go widziałem. Szkoda, że nie można go kupić oficjalnie w Polsce...

ghost - Wto 14 Lip, 2009

to że jest, nie znaczy że jest produkowany.
pewno sprawdzą się plotki że szykowany jest d3000.

Symbian - Wto 14 Lip, 2009

No raczej mogą cos kombinować bo nawet na oficjalnej stronce nie ma D40tki w Produktach :> Czyzby jedynym aparatem sprzedawanym przez Nikona z matrycą CCD byłby D60 ? Az sie zdziwilem ze nie wspieraja juz tych modeli :> W sumie wszystko idzie w nowym, lepszym kierunku :P Byle ceny jeszcze lecialy :>
komor - Wto 14 Lip, 2009

flash napisał/a:
W kraju kwitnącej wiśni nadal sprzedaje się D40 który jest najtańsza lustrzanką Nikona. W Niemczech też go widziałem. Szkoda, że nie można go kupić oficjalnie w Polsce...

W krajach rozwiniętych różne kanały sprzedaży mają spore magazyny, które się kiedyś stopniowo opróżnia i różne starsze modele różnych produktów jeszcze długo mogą „pałętać się” po sklepach. U nas D40 nie jest dostępny, bo kanały dystrybucji są malutkie i nie posiadają kapitału na trzymanie dużego magazynu. Jak Nikon przestał produkować to po prostu znikło szybciej z magazynów w Polsce.

RB - Wto 14 Lip, 2009

komor napisał/a:
U nas D40 nie jest dostępny, bo kanały dystrybucji są malutkie i nie posiadają kapitału na trzymanie dużego magazynu.

Znam sklep. w którym od ręki kupisz nowy, nieużywany, zapakowany obiektyw Minolty 17-35... i nie jest tak, że jest to ostatni ;-)
Różnie jest z różnymi sprzetami

komor - Wto 14 Lip, 2009

Hm, no wiesz, oczywiście że różnie bywa. Ale w miarę chodliwy towar szybko znika po zakończeniu dostaw :)
ghost - Wto 14 Lip, 2009

w FJ próbują popychać te 17-35 za 2222. jeżeli nówki można było dostać za 800zł to nie dziwota że zalegają ;)