|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Sigma 70-300 APO ale bez DG czy to problem dla APS-C
kamień - Sro 23 Lip, 2008 Temat postu: Sigma 70-300 APO ale bez DG czy to problem dla APS-C Bardzo proszę o podpowiedź, jaka będzie użytkowa różnica między APO DG a APO bez DG dla formatu APS-C.
Czy DG robi wielką różnicę?
krisv740 - Sro 23 Lip, 2008
a jest taka bez DG?
raczej bez APO
poczytaj posty innych, lepsze szkła w APO
MM - Sro 23 Lip, 2008
Sigma APO chyba zawsze jest z DG. Jeżeli tego DG nie ma w nazwie to prawdopodobnie z winy autora stronki (raczej lenistwa). Zwyczajowo w skrócie pisze się Sigma 70-300 APO i tyle.
kamień - Sro 23 Lip, 2008
Na 100% jest bez DG
http://www.allegro.pl/ite..._fvat_raty.html
proszę sprawdzić.
Są to jedyne oznaczenia na tym szkle, nie ma na nim złotego paska z oznaczeniami (tak jak na niektórych)
Ale mam jeszcze pytanie do kolegi krisv740.
Jak zrobić wyraźną fotkę księżyca. Próbowałem już w różnych jego fazach, na 2 szkłach, z różnymi kombinacjami czasu i przesłony.
Jednak pomimo że w wizjerze widzę go super ostro to na fotce jest zamglony. Zdjęcia robiłem Sigmą 70-300 APO DG i Tamronem 17-50 f2.8, fotke robiłem ze statywu i z opóźnieniem wyzwolenia.
pawel23 - Sro 23 Lip, 2008
kamień napisał/a: | Na 100% jest bez DG |
A ja wyraźnie widzę, że w opisie aukcji jest DG.
mio1 - Sro 23 Lip, 2008
kamień napisał/a: | Na 100% jest bez DG
http://www.allegro.pl/ite..._fvat_raty.html
proszę sprawdzić.
Są to jedyne oznaczenia na tym szkle, nie ma na nim złotego paska z oznaczeniami (tak jak na niektórych)
Ale mam jeszcze pytanie do kolegi krisv740.
Jak zrobić wyraźną fotkę księżyca. Próbowałem już w różnych jego fazach, na 2 szkłach, z różnymi kombinacjami czasu i przesłony.
Jednak pomimo że w wizjerze widzę go super ostro to na fotce jest zamglony. Zdjęcia robiłem Sigmą 70-300 APO DG i Tamronem 17-50 f2.8, fotke robiłem ze statywu i z opóźnieniem wyzwolenia. | Jak drut widze DG chyba trzeba czytac uważniej:)
Jesienny - Sro 23 Lip, 2008
Na zdjęciu rzeczywiście brakuje tych literek, natomiast nie sugerowałbym się zdjęciem.
Też mi nic nie wiadomo by sigma miała 70-300 APO bez DG.
A co do księżyca to jaki najkrótszy czas?
MichalP - Sro 23 Lip, 2008
W opisie aukcji są dwie wersje bez DG i DG ale na obiektywie nie widzę złotego napisu więc w sumie nie wiadomo o co kaman. Może gość dał złe zdjęcie???
Jesienny - Sro 23 Lip, 2008
No wiesz na stronie Sigmy jest napisane, że pojawiły się podróbki
BTW mój też nie ma w tym miejscu napisane DG - ma to na złotymi literkami które by się na podobnym zdjęciu nie załapały... a może to ja mam podróbkę?
fatman - Sro 23 Lip, 2008
Mój na przykład ma DG. Ale są starsze wersje tej Sigmy APO ale ze złotym paskiem.
Za tę cenę nie kupuj. Ten obiektyw można dostać w cenie 500-600 pln.
Link do aukcji był tylko po to aby pokazać fotke.
Ale przyniosłem już przedmiotowy obiektyw i poniżej linki do jego fotek
Wybaczcie jakość ale to tylko z komórki
i żadnych innych oznaczeń nie posiada, a kartonika też niestety nie mam
pawel23 - Sro 23 Lip, 2008
Pewnie wypuścili jakaś serie w której na obiektywie zapomnieli napisać DG i tyle
krisv740 - Sro 23 Lip, 2008
stara seria 70-300 apo . brak oznaczenia dg może sugerować brak współpracy z cyfrwkami-będzie działać tylko z max. otworm przysłony i ew.pojawiać się będzie komunikat error99 (canon)
kamień, chodzi ci o mój avatar?
jeśli tak to poszukaj w dziale chyba wolne tematy, tam koledzy naprawdę ładne fotki księżyca zamieszczali z informacjami jak to zrobić
mój nie jest najlepszy, ale na małym obrazku może być
robiłem z ręki L 100-400 bez podnoszenia listra , tylko z lekkim podparciem łokciem (prawym) o dach samochodu
goltar - Sro 23 Lip, 2008
http://www.optyczne.pl/tmp/487_sigma3.jpg
http://www.image-acquire....ikon%20DSLR.jpg
Na pierwszym zdjęciu nie ma złotych literek (wersja dla Canona) a mimo to jest to DG.
W drugim zdjęciu ze złotymi literkami to jest wersja dla Nikona.
Może wesja dla Nikona ma złote literki a do Canona nie ma ?
Dodatkowo z tego co widzę to są chyba różne serie tego obiektywu. W tym egzemplarzu z allegro jest inny pierścień zooma podzielony na dwie części (w porównaniu do tego widocznego na powyższych zdjęciach).
goltar napisał/a: | Dodatkowo z tego co widzę to są chyba różne serie tego obiektywu. W tym egzemplarzu z allegro jest inny pierścień zooma podzielony na dwie części (w porównaniu do tego widocznego na powyższych zdjęciach). |
Dobra uwaga, ja tego nie zauważyłem. Jednak dla wyjaśnienia napisze że jest to tylko guma z przedziałkom
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi.
Wujek_Pstrykacz - Czw 24 Lip, 2008
Była wersja Sigmy APO bez DG. Prosze sobie pooglądać starsze katalogi Sigmy. Tam wszystko widać.
boogi58 - Czw 24 Lip, 2008
Najpierw była wersja APO, potem APO II (oznaczenie tylko na pudełku obiektywu), potem ze złotym DG (nie wiem, czy także dla Canona, na pewno dla Nikona i Pentaxa). Na temat DG (chodzi o spec. filtry "polepszające" przepływ światła do matrycy) powinien wypowiedzieć sie jeden z moderatorów, który przy okazji jednego z testów pisał o dużej różnicy między starymi a nowymi "elkami"; ponoć właśnie te filtry mają spory wpływ na jakość zdjęć. Sam posiadam APO bez DG.
Pzdr.
B.
ender - Czw 24 Lip, 2008
DG, to seria obiektywów o dużej aperturze, szerokim kącie widzenia i małą minimalną odległością ostrzenia. Docelowo przeznaczone są dla aparatów SLR o formacie 35 mm. Co nie przeszkadza w stosowaniu ich z aparatami z matrycą APS-C, tym bardziej, że ich powłoki antyodbiciowe zostały zoptymalizowane do współpracy z cyfrą.
http://www.optyczne.pl/52...ywów_Sigma.html
typowe dla nonszalanckich sprzedawcow na allegro w tytula aukcji nie ma dg w opisie jest a na zdjeciu to nie wiadomo skad je wklail czy sam robil
musisz sie dopytac
Co znaczy o dużej aperturze, nie kumam, a 70-300 raczej nie ma dużego kąta widzenia szczególnie na 300mm. Coś kolega Ender bzdury pisze. Po co to pisać takie rzeczy.
ender - Czw 24 Lip, 2008
Pstrykacz napisał/a: | Co znaczy o dużej aperturze, nie kumam, a 70-300 raczej nie ma dużego kąta widzenia szczególnie na 300mm. Coś kolega Ender bzdury pisze. Po co to pisać takie rzeczy. |
kolego to co napisalem to to byl cyctat wklejony ctrl+c, ctrl+v z linku co ci zapodalem (swoja droga z tej strony) wiec zapytaj jej autora
duza apertura znaczy duza swiatlosila cos kolo f1.4
ps. swoja droga to te dg troche moze mylic bo na pierwszy rzut oka by sie chcialo powiedziec ze dg to digital czyli do cyfrowek :p ale ja tylko wklailem cytat i masz link
No sorki, nie popisał się tu kto inny.
Wróbel EOS - Pią 25 Lip, 2008
Ze strony Sigmy(PL)
Obiektywy DG
Klasyczne obiektywy 35mm, które dzięki zmodyfikowanym, bardziej telecentrcznym soczewkom, pozwalają na idealną współpracę zarówno z lustrzankami cyfrowymi, jaki i analogowymi. Specjalne powłoki antyodblaskowe nowego typu zapewniają optymalny balans kolorów oraz redukują refleksy i duszki, które są największym problemem lustrzanek cyfrowych. Powłoki antyrefleksyjne są natryskiwane ciśnieniowo na każdą soczewkę dwustronnie
Sam posiadam ten obiektyw i wygląda on tak jak ten 2-gi podany w linku przez Goltara i jest on z mocowaniem Canona.
http://www.image-acquire....ikon%20DSLR.jpg
Wydaje mi się, że ten z Allegro to jakaś starsza wersja która leżała gdzieś w magazynie. Zastanawia mnie również zdjęcie tego szkła. Mój wygląda jak by był wykonany z innego tworzywa(bardziej chropowate)
ender - Pią 25 Lip, 2008
czyli ta ersja ze strony http://www.optyczne.pl/52...ywów_Sigma.html
cos nie za bardzo sie klei... calkiem mozliwe bo DG to za duza zbieznosc z digital wiec DG po prostu znamionuje ze do cyfrowek jest wiec jakbys kupil bez DG do cyfrowki to bys sie lekko zdziwil
Wujek_Pstrykacz - Pią 25 Lip, 2008
Jak napisał wcześniej kolega WróbelEOS wersje DG różnią się tylko i wyłącznie lepszymi powłokami przeciwodblaskowymi. Tylko jest jeszcze jedno "ale". Starsze Sigmy potrafią być niewidziane przez nowsze modele lustrzanek. To należało by sprawdzić przed kupnem.
kamień - Sob 26 Lip, 2008
Obiektyw którego fotki wcześniej wkleiłem, sygnatury DG nie posiada.
Ale jeśli mnie pamięć nie myli, to na kartonie owo oznaczenie DG było. Nie mogę już tego sprawdzić bo karton został wyrzucony.Obiektyw ma ok.2-3 lat
Jedno jest pewne, pomimo braku oznaczenia na obiektywie DG, idealnie współpracuje z 400d i 40d.
Zachowania obiektywu i jakość zdjęć na takim samym poziomie jak testowany w Optyczne.pl SIGMA 70-300 APO z DG.
komor - Czw 31 Lip, 2008
Tak wyglądał mój egzemplarz Sigmy 70-300 APO, chyba była oznaczona jako wersja II. Wersja do Canona. Kupiona nowa w salonie Sigmy w 2007 roku w kwietniu, maju lub czerwcu, już nie pamiętam.
|
|