|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Prześwietlone zdjęcia - jak tego uniknąć ??
jago - Czw 24 Lip, 2008 Temat postu: Prześwietlone zdjęcia - jak tego uniknąć ?? Zdarza się, że przy słonecznej pogodzie operując na trybach półautomatycznych (P) wychodzą mi prześwietlone zdjęcia. Czy jest jakiś sposób na uniknięcie tego typu "niedoróbki" w tym trybie ? Poza tym, czy wpływ na doświetlenie zdjęcia w tych warunkach ma zastosowany rodzaj pomiaru światła oraz czy zastosowanie filtru polaryzacyjnego zmniejszy tę wadę zdjęć ?
MC - Czw 24 Lip, 2008
Rodzaj pomiaru swiatla ma bardzo duze znaczenie - jesli jest matrycowy, to aparat "usrednia" to co widzi w calym kadrze. Jesli jest punktowy, to bierze pod uwage tylko centrum kadru.
Przyklad:
ciemny ptak na galezi na jasnym tle. Aparat bedzie probowal nie przepalic tla w trybie matrycowym i ptak moze wyjsc za ciemny. Z kolei przy pomiarze punktowym "rozjasni" ptaka, ale tlo moze byc juz wypalone.
cartman - Czw 24 Lip, 2008
A może kolega nieświadomie ustawił sobie korekcję ekspozycji? W trybach tematycznych nie działa, więc może stąd różnica ..
XGrzesX - Czw 24 Lip, 2008
MC napisał/a: |
ciemny ptak na galezi na jasnym tle. Aparat bedzie probowal nie przepalic tla w trybie matrycowym i ptak moze wyjsc za ciemny. Z kolei przy pomiarze punktowym "rozjasni" ptaka, ale tlo moze byc juz wypalone. |
Czyli jaki pomiar zastosować by ptak i niebo było OK ?
MC - Czw 24 Lip, 2008
Czasami nie jest to mozliwe. Nalezy wtedy starac sie robic zdjecie z innego miejsca albo o innej porze (tak, wiem, ptak nie bedzie czekal).
MichalP - Czw 24 Lip, 2008
Albo cyknąć trzy zdjęcia na bracketingu i zrobić sobie HDR Generalnie należy w takich sytuacjach unikać cykania bardzo kontrastowych zdjęć bo żaden (no może z wyjątkiem Fuji S5Pro) sobie nie poradzi. Ewentualnie jeśli pierwszy plan jest ciemny a tło jasne to wspomóc się lampą o ile ten pierwszy plan jest w zasięgu, ewentualnie skorzystać z podbicia tonalnego (DRO, d-lighting, itp)
maziek - Czw 24 Lip, 2008
Ciemnoupierzony ptak wg moich doświadczeń nie da się prawidłowo naświetlić łącznie z niebem nawet w pochmurny dzień - jak napisał MC. Mozesz zrobić zdjęcie ptaka tak aby był prawidłowo naswietlony (pomiar punktowy lub w matrycowym korekta ekspozycji na plus) a potem zrobić drugie zdjęcie prawidłowo naswietlonego nieba (matrycowym) i skleić to do kupy. Oszustwo, ale efekt jest.
fatman - Czw 24 Lip, 2008
Do krajobrazów zakup filtr połówkowy szary - 4 stopniowy (może być cokin).
Nie polecam okrągłych bo przyciemnienie wypada zawsze w połowie zdjęcia.
Ja osobiście nie znosze takich ekspozycji.
Przeważnie robisz niebo:ziemia 1/3 - 2/3 lub odwrotnie i wtedy prostokątny filtr cokina ustawiasz jak chcesz.
Możesz też zaopatrzyć sie w polar ale pamietaj, że dobrze pracuje on tylko w pozycji 90 stopni do kierunku padania światła czyli do zdjęć dokładnie pod światło lub ze światłem przednim jest nieprzydatny.
Co do ptaków na gałęzi na jasnym tle - nie ma reguły, możesz spróbować doświetlić lampą (ucieknie) albo fotografować go o innej porze dnia (wieczór) albo podejś go z takiej strony, żeby był oświetlony. Jeden klops... musisz namówić go żeby poczekał
k1caj_ns - Czw 24 Lip, 2008
Podpisuję się pod wszystkimi radami kolegów i dodam jeszcze ,że 450d sam w sobie zakres tonalny ma nie najlepszy więc zdjęcia tego typu są problemowe i należy ich raczej unikać bo i tak nie będziesz z nich zadowolony (nawet po wyciąganiu z cieni w programie i tłumieniu świateł ) wychodzą szumy ,a zdjęcia ptaków są często crop-ami więc za wiele cudować nie można.
Jedyne rozsądne wyjście to podejść ptaka z takiej strony żeby był oświetlony bo błyskanie lampą w foto przyrodniczym to chyba bez sensu jest tym bardziej ,że takie zdjęcie wygląda bardzo mnie naturalnie nawet jak się lampę zastosuje umiejętnie co też wymaga sporego doświadczenia.
maziek - Czw 24 Lip, 2008
Z tą lampą to muszę Wam powiedzieć, że wielokrotnie doświetlałem i to bijąc na maxa po wiele razy i nigdy ptak mi od tego nie uciekł. Problem raczej w tym, że nienaturalnie oko wygląda i przeważnie jakieś nienaturalne cienie wyłażą w tle. Trzeba by z dużym dyfuzorem...
Ta sikora jest tak trzaśnięta...
|
|