forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Kupiłem d80 + nikkor 18-200 i jestem zadowolony

brutus - Czw 24 Lip, 2008
Temat postu: Kupiłem d80 + nikkor 18-200 i jestem zadowolony
Kupiłem zestaw jak w temacie. Długo nie mogłem się zdecydować, a im więcej przeglądałem informacji na nich tym mniej wiedziałem. Rozważałem Olympusa E-510,520, Pentaxa k200, Canona 450d i nikona d80. Decyzję podjąłem po sprecyzowaniu zakresu przeznaczenie aparatu. Dodam, że jest to pierwsza moja lustrzanka.
Z rozważań wyszło, że na początek potrzebuję aparatu z uniwersalnym obiektywem, którym można zrobić zdjęcia w domu, na spacerze, na wczasach i czasami w innych miejscach. Miał to być zestaw, ktory w przyszłości (jeśli już nauczę się robić zdjęcia) będzie można rozbudować o kolejne obiektywy. Tutaj odpadł E-510,520 brak obiektywu uniwersalnego w cenie zestawu do 4000 zł. Z takim nastawieniem poszedłem do sklepu i podotykałem każdy z aparatów. Tu odpadły k200 i 450d - nie pasowaly mi do dłoni pomimo że nie mam jej dużej. Został więc nikon. Dalej rozważałem rózne obiektywy. wybór padł na 18-200 nikkora pomimo, że prawie wszyscy twierdzą, że to słaby obiektyw (za duża rozpiętość). Najcześciej padał argument, że jak coś jest do wszyskiego to jest do niczego. Poszedłem pod prąd i jestem zadowolony. Zdjęcia wychodzą super. Może kiedyś dokupię jeszcze jakiś jasny obiektyw.
Uważam, że taki zestaw na początek przygody (a być moze i do końca) z lustrzanami jest rewelacyjny. Nie muszę martwić się o zmienienie obiektywów, zabrudzenie matrycy itp. Jest to rewelacyjny zestaw dla potrzeb rodzinnych ale i nie tylko.

MC - Czw 24 Lip, 2008

Najwazniejsze, ze jestes zadowolony. Ale matryce i tak moze Ci sie udac pobrudzic, bo do tego nie trzeba zdejmowac obiektywu.
MichalP - Czw 24 Lip, 2008

A ja powiem tak - jest to obecnie najlepszy megazoom na rynku i dla osób które chcą mieć jakość zdjęć lustrzanki i uniwersalność kompakta jest to najlepszy wybór. d80 też w porządku - wygodne i dość zaawansowane body. Have fun !!!
Rizzo - Czw 24 Lip, 2008

Bardzo fajny zestawik. Sam kiedyś chciałem kupić obiektyw 18-200 mm ale jak zobaczyłem wynik Sony 18-200 to mi się odechciało. A Nikkor to zupełnie inna klasa plus ultradzwięki. Z czasem napewno i tak coś dokupisz :twisted:
muad - Czw 24 Lip, 2008

Choć osobiście nie kupiłbym takiego ultrazoma to rekomendowałem jego kupno znajomemu (sigmę 18-200 os), za pare dni bedze miał i sam jestem ciekaw jak wyjdą zdjęcia.
ender - Czw 24 Lip, 2008

dla malkontentow taki obiektyw to porazka ale dla zwyklaego zjadacza chleba to obiektyw jak kazdy inny :P
tkosiada - Czw 24 Lip, 2008

grunt to być zadowolonym
pozdro :cool:

vespero - Wto 12 Sie, 2008

Trochę mnie otrzeżwił test nikona d80 bo był to mój faworyt, topierwsza strona na której znalazłem testy aparatów z tej półki która jest w moim zasięgu. I już nie wiem czy zostać przy Nikonie d80 czy wybrać coś innego.

Stoję przed wyborem aparatu zastanawiałem się nad nikonem d80 ale z nikkorem 18-135mm za 2900,
Mam jeszcze do wyboru canona 450d z 18-55 czyli kitem 2300
W Fotojokerze polecają mi kupno body sony alpha 300 i dokupienie do niego Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC
a w MM pojawiła się promocja Pentaxa k20 z 18-55mm za 3200

I teraz już nie wiem co wziąć :(

Który z tych aparatów wychodzi najlepiej w testach i który najlepiej wziąć jeśli macie własne propozycje będe wdzięczny.

Stabiak - Wto 12 Sie, 2008

Jakiś czas temu miałem podobny problem, wybrałem wtedy 450d z kitem i nie żałuję. D80 to już dość stara konstrukcja niebawem ma ukazać się jego następca, k20d odpadł ze na szkła w systemie. Sony nawet pod uwagę nie brałem.

Zastanów się nad 450d i tamronem 17-50 2.8, za ok 3k można już taki zestaw kupić, albo nad 40d za nieco ponad 3k można już kupić to body z kitem.

Jesienny - Wto 12 Sie, 2008

Cytat:
Jakiś czas temu miałem podobny problem, wybrałem wtedy 450d z kitem i nie żałuję. D80 to już dość stara konstrukcja niebawem ma ukazać się jego następca, k20d odpadł ze na szkła w systemie. Sony nawet pod uwagę nie brałem.

Starsza, ale wciąż lepsza ;)

Cytujac słowa z postów " To szkła robią zdjęcia nie aparat'
I przed canonem własnie odstrasza mnie obiektyw dołączony do canona 450d,
Gdzie w tej cenie mam d80 z 18-135 który ma dobre opinie
Natomiast bezwględnie canon ma nowszy korpus i CMOS, gdy nikon CCD.
Więc wybór musi paść między Canonem 450d lub Nikonem d80.
Tylko który radzicie? Pomocy
Im więcej wiem tym gorzej :(
Pomocy.

Stabiak - Wto 12 Sie, 2008

Jesienny napisał/a:
Starsza, ale wciąż lepsza ;)

Jak dla mnie nie :razz:

Ten kit IS canona nie jest taki zły wcale, a za cenę d80 z kitem kupisz 450d z lepszych szkłem niż kit.

ghost - Wto 12 Sie, 2008

każdemu kto chce się bawić D80 poleciłbym pomacanie aparatu z bateriami.
zwykle użytkownicy odpadają z jednego powodu - tylny wyświetlacz nie pokazuje aktualnych parametrów i ustawień. niby do tego ma służyć górny wyświetlacz... ale taka minolta koło 2000 roku doszła że lepiej i wygodniej korzystać z wyświetlacza na tylnej ściance (nikon w późniejszych modelach też to odkrył).

matryca to klasyczny soniacz rozpowszechniony w większości niższych modeli niecanonowych (D40X, D60, D200, A100, A200, A300). Znany z fajnych wyników na niskich ISO i raczej kiepskich powyżej 800.

mz jpgi lepsze produkuje niżej pozycjonowany, ale nowszy Sony A200... a co do RAWów... Nikon sugeruje dopłatę za odrawiacz. można korzystać z darmowej RAWTherapee, albo doliczyć 500zł za CaptureNX 2. Wybór należy do kupującego.

Słowem (z mojego punktu widzenia) jeżeli nie interesuje cię nic poza N/C bierz Canona.

ghost napisał/a:
zwykle użytkownicy odpadają z jednego powodu - tylny wyświetlacz nie pokazuje aktualnych parametrów i ustawień. niby do tego ma służyć górny wyświetlacz... ale taka minolta koło 2000 roku doszła że lepiej i wygodniej korzystać z wyświetlacza na tylnej ściance (nikon w późniejszych modelach też to odkrył).

A to już kwestia przyzwyczajenia, kiedy biorę do ręki aparat, który tego wyświetlacza na górze nie ma (np olek 510, z którego czasem korzystam w pracy) głośno wzdycham i patrzę na tył, kompletnie nie rozumiem na czym ma polegać zaleta takiego rozwiązania.

ghost napisał/a:
mz jpgi lepsze produkuje niżej pozycjonowany, ale nowszy Sony A200... a co do RAWów... Nikon sugeruje dopłatę za odrawiacz. można korzystać z darmowej RAWTherapee, albo doliczyć 500zł za CaptureNX 2. Wybór należy do kupującego.

Nie powiem, żebym akurat z tego faktu był zadowolony, ale jest wystarczająca ilośc darmowych rozwiązań, które dają radę.

ghost - Wto 12 Sie, 2008

Cytat:
A to już kwestia przyzwyczajenia, (..)

D80 mam od ładnych paru miesięcy i nie zmieniłem przyzwyczajeń z Dynaxa7.
Moim zdaniem jednak górny wyświetlacz jest gorszy bo
-w "ciemnościach" jest kłopotliwszy.
-jest mały i nie ma na nim kluczowej rzeczy - ustawionego ISO
-o wiele neutralniej jest zerknąć na tylną ściankę, niż obracać cały aparat.
swoją przewagę pokazuje tylko w słońcu.
Kolorowy LCD zawsze staje się trudniejszy do odczytania niż prosty monochromatyczny.
Nikon w kazdym następnym modelu stosuje już podgląd ustawień na tylnej ściance. Znaczy coś jest na rzeczy.

Samo body d80 nie ma żadnej decydującej przewagi nad eosem. Przyjemność z patrzenia w wizjer zabierają mi właśnie takie drobne niedoróbki.
Co z tego że ma dwa kółka, skoro każde jest na stałe przypisane do ustawień czasu/przesłony. Kiedy korzystam z trybu A jedno jest nieczynne (może służyć do korekcji EV)
W Minolcie kółka zmieniały swoje funkcje w zależności od tryby (A/S/M).
Kiedy wprowadzam korektę nie widzę jej wartości w wizjerze - tylko drabinka, jak się wyjedzie za daleko - pozostaje zgadywanie... itd... Canon przynajmniej nie udaje że ma te funkcje. jest jedno kółko i juz.

Dlatego sugeruje macanie body z baterią. Łatwo sprawdzić, czy pewne archaiczności nie zepsują nam przyjemności z używania sprzętu.

komor - Wto 12 Sie, 2008

Jesienny napisał/a:
A to już kwestia przyzwyczajenia, kiedy biorę do ręki aparat, który tego wyświetlacza na górze nie ma (np olek 510, z którego czasem korzystam w pracy) głośno wzdycham i patrzę na tył, kompletnie nie rozumiem na czym ma polegać zaleta takiego rozwiązania.

To rzeczywiście kwestia przyzwyczajenia, bo ja mam dokładnie odwrotnie niż Ty :D

Hm, to mówicie że D80 nie ma ISO na górnym wyświetlaczu? A w wizjerze jest?

ghost - Wto 12 Sie, 2008

żeby było jasne nie tak że nie ma go całkiem - jak się naciśnie przycisk ISO to wyświetla. Ale tak na szybko i na stałe - nie widać ani na górze ani w wizjerze (i trzeba uważać bo przycisk ISO ma inne funkcje przy podglądzie zdjęcia i jeżeli włączone jest menu :grin: )

Jeszcze co do wyświetlaczy - kiedyś miałem Miolty 7000AF i 800si - obie z górnym wyświetlaczem, potem Dynaxa 7 - z tylnym i przestawiłem się bez problemu. W drugą stronę nie potrafię.

Tak jak mówię to tylko kwestia przyzwyczajeń, ISO jest na tym wyświetlaczu, fakt - trzeba "klyknąć" co zresztą nie zajmuje więcej niż parę milisekund ;)

Po zrobieniu zdjęcia zresztą odruchowo ręce z aparatem idą mi w dół więc i aparatu nie trzeba odwracać. Zresztą to ma drugie dno, kiedy trzymasz aparat nie przy oku - musisz go odwracać, żeby spojrzeć na tylni LCD ;)

ja nie mam nawet d80 tylko d50tkę więc ogólnie mam więcej problemowej klawiszo-kółkologii, co zresztą nie przeszkadza mi kompletnie obsługiwać aparat patrząc tylko w wizjer.

Po prostu co kto lubi

Panowie nie o guziczki ale o zdjęcia chodzi
Który jest lepszy jeśli chodzi bo do tego jest aparat.
Który zrobi lepsze canon 450d czy nikon d80
Czy 12 mln jak w tescie napisano zbliza canona do d300
I czy canon bedzie mniej niz d80 przeswietlał zdjecia i bedzie w przeciwienstwie do canona mial troche problemow z balansem bieli
I podobno canon mniej szumi niz nikon ale nikon szumi delikatniej.

Coś wybrać muszę.

Sony z Sigmą 17-70 odpadł
A Pentax? Jak canon ma CMOS matryce 14 mln i LV

Pomocy za dużo tego,

ghost - Wto 12 Sie, 2008

ale zdjęć (szczególnie na niskim iso) nie odróżnisz. Każdy współcześnie sprzedawany aparat cyfrowy robi je po prostu dobre. Jasne że wpatrując się w pikselki zauważysz że szum np z A700 jest inny niż z D300, ale tak naprawdę znaczenie tego jest marginalne. Zdjęć nie ogląda się w dwumetrowych powiększeniach!

Wygoda użytkowania (vide guziczki) to bardzo ważny element każdego aparatu i jak można zauważyć bardzo indywidualny. Sprawdź w sklepie i weź tego który bardziej ci będzie leżał.
Albo po prostu weź Canona. To nie będzie zły wybór. Czy najlepszy - nie wiem.

Tylko ze jak poszedłem do fotojokera to wszyscy doradzali mi:" body sonego a300 i dokupić obieltyw albo sigme 17-70 albo jakis drozszy do 105mm za 1800zł.
I bądź tu mądry.
Wg tych testów na optyczne raczej przemawia do mnie chyba d80 niż 450d, albo canon40d tylko wtedy stac mnie na samo body jakies 2700 bo z obiektywem kosmos 3600-3800 to za dużo.
Więc zostaje mi nikon d80 canon d450 i sony a300 z sigma 17-70 lub czyms dobrym.

Mam dziwne przeczucie ze 450d to w porównaniu z d80 jakos okrojona wersja może się mylę. A wg testów który wypada lepiej.

ghost - Wto 12 Sie, 2008

Sony A300 jest wart uwagi tylko jeżeli chcesz mieć LV czyli podgląd na żywo na ekraniku.
Jeżeli nie to ciekawszą ofertą jest A200 - kosztująca teraz poniżej w eFotojokerze 888 zł. Do tego Zeiss 16-80 i jest git. Trzeba jednak przełknąć że A200 zrobiona jest z dość niefajnego plastiku, nie ma podglądu ostrości itp. Ma za to wszystko co jest niezbędne do robienia zdjęć i to bardzo fajnych jakościowo.

Uczciwie mówiąc wszystkie body z poziomu niskiego (także D80 które sprzedawane było jako bajerowy model dla początkujacego) są w jakimś stopniu kastratami. Nie ma się co przejmować. D80 to co zyskuje z racji nieco wyższej pozycji , w innych miejscach traci z racji większych lub raczej mniejszych archaiczności.

Każdy aparat będący w tej chwili w sklepie zapewnia wysoką jakość zdjęć.

komor - Wto 12 Sie, 2008

Nie słuchaj sprzedawców w FJ, bo oni przeważnie doradzają Sony od kiedy Sony przypuściło szturm na rynek lustrzanek. :) Co do klawiszologii to słuchaj co Ci piszą koledzy - na początku to się wydaje nieistotne, a potem jest bardzo istotne, jak chcesz wejść na wyższy poziom obsługi. To są kwestie także indywidualnych preferencji, jak z tym górnym ekranem, który dla jednych jest niezbędny a dla innych nieprzydatny.
Generalnie, jak pisane pięćset razy na tym forum, D80 jest starszy ale z wyższej półki niż Canon 400/450D. Ja wolę Canona, ale nie uważam, żeby ci, co wybrali Nikona zrobili źle. 450D jest nowszy, na pewno nie można go przyrównać do Nikona D300, to nie ta liga. Ale jakość obrazu z małych Canonów wydaje mi się ich największym atutem. Z tym z kolei nie zgodzi się kolega Jaad75, który nie trawi plackowatości czegoś tam w Canonie :) I tak w kółko macieju...

Ale któryś trzeba wybrać i kupić.
Podobno Sony w spadku po Minolcie ma większe szumy.
Co wybralibyscie do 3000zł, z tych aparatów.
Z amatorskiego korpusu nic potem nie wycisnę nawet dokręcając bdb szkło, matryca i funkcje zostana te same.
Dlatego zastanawiam się nad tymi modelami by potem móc przejść wyżej.
Mogę prosić o zdjęcią z tych obu aparatów ale bez cukierkowania nich.
Może gdy zobaczę wizualnie zwykłe nie obrabiane zdjęcia....
Cytując słowa fotoreportera "Są dwie szkoły falenicka i otwocka", odwieczna wojna canonierow nikonierami :)
Te body to dla mnie duży wydatek i będe musiał z nim być długo, dlatego tak zależy mi na wyborze.

komor - Wto 12 Sie, 2008

Ja bym wybrał Canona 450D, ale jak wybierzesz Nikona D80 to nie powiem że źle zrobiłeś. O Sony się nie wypowiadam, bo go nie znam, jedyne co wiem, że jest mniejsza szklarnia (ta nowa), co nie znaczy że nie ma dobrych obiektywów, choćby [URL=http://www.optyczne.pl/104.1-Test_obiektywu-Sony_Carl_Zeiss_Vario-Sonnar_T*_DT_16-80_mm_f_3.5-4.5.html] CZ 16-85[/URL].

Co do wyciskania z amatorskiego korpusu to dla mnie jest to właśnie argument za C450D. Ja jestem bardzo zadowolony z jakości obrazu jaki daje mój C400D po dokręceniu sensownego słoika, braki ergonomii załatwiłem pionowym gripem, a w guzikologii radzę sobie bez odrywania oka od wizjera, bo to jest kwestia wprawy. Zdjęcia które widziałem z Nikona D80 nieco mnie smucą, bo jak dla mnie szumi za mocno, ale to jest dyskusyjna sprawa i w którymś z wątków była ciekawa wymiana zdań z Jaadem75.

ghost - Wto 12 Sie, 2008

szumy-srumy ;P
matryca jest IDENTYCZNA w A200, A300 i D80 (oraz D60).
niskie szumy tak naprawdę oznaczają bardziej agresywne odszumianie i utratę detali.
różnice są, ale naprawdę minimalne. canon ze swoim cmosem wypada nieco lepiej - szczególnie powyżej ISO800.
zapewniam że na przeciętnym zdjęciu nie widać czy jest z D300 za 4.5k czy z A200 za 900 zł.
Wygoda jest ważna, ale z drugiej strony jak często potrzebujesz natychmiastowej zmiany pomiaru światła, korekcji EV flesza, czy trybu M (z dwoma kółkami)? Zastanów się czego oczekujesz.

nie chce mi się szukać cen więc pojadę e-fj
eosik 450 z nowym kitem -2k. Czyli zostaje tysiaczek na kartę pamięci, torbę i coś w deseń 70-300. Sigma APO czy tamron (nie wiem co prezentują sobą natywne canony, ale pewnie kosztują więcej), ew inne tanie szkło (50?)

d80 z 50, 2.2k do tego kiciak z VR za jakieś 500 zł i zostaje 300 na kartę, torbę. można kupić taniej samo body ale nie brać 50 za 250 zł to grzech.

A200 za 900 do tego tamronik 17-50 za jakieś 1400 zostaje 700 na karty, może 50mm f/1.7 - choć z tamronem to szkoda dublować ogniskową. Body jest najsłabsze z powyższej trójki, ale obiektyw jasnością i jakością nadrobi ew stratę do canona na wysokich ISO i zapewni chyba najlepsze efekty zdjęciowe.

Pamiętaj że dzisiaj to raczej body podlega wymianie a obiektywy zostają.
Teraz juz wiesz co można kupić. Idź i pomacaj wszystkie body, odrzuć te które ci nie pasują i zamów zwycięzcę.

komor - Wto 12 Sie, 2008

ghost napisał/a:
szumy-srumy ;P
matryca jest IDENTYCZNA w A200, A300 i D80 (oraz D60).

Ale nie taka sama jak w Canonie :P jak sam potem napisałeś. Ale oczywiście to jest tylko jeden z czynników, jakie można brać pod uwagę, a czy jest istotny to może zależeć od indywidualnej szumofobii, tfu! chciałem napisać: własnego wyczulenia na jakość zdjęć... :P

A tak na poważnie, to – jak radzi ghost – idź do sklepu i pomacaj czy Canon 450D nie jest dla Ciebie za mały i zbyt plastikowy, Nikon D80 nie jest zbyt duży i ciężki, itd., itp.

RB - Wto 12 Sie, 2008

ghost napisał/a:

zapewniam że na przeciętnym zdjęciu nie widać czy jest z D300 za 4.5k czy z A200 za 900 zł.

Chociaż nie jestem szumofobem (chociazby z racji posiadanego a100 :-D ) to zapewniam, że w pewnych dziedzinach fotografii będzie to widać... tam gdzie chcesz lub wręcz musisz podbić ISO... Z d300 będzie to łatwiejsze i ładniejsze :-)
Aczkolwiek fakt - w większości standardowych zastosowań różnicy nie zobaczysz

vespero - Czw 14 Sie, 2008

Canon 450d jest lekki ale to CMOS, ale szkło w standardzie nie najlepsze
A może w wersji body i dokupić Canon EF-S 17-85.
Z tego chodzenia znalazł się jeszcze canon 40d body 2399 (ab foto)
Tylko szkło - brak.
Jedyne to Obiektyw Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM za 1 188 (fotojoker) tylko ze obiektyw ma mieszane opinie i wtedy az 3.6k
I bede musiał dozbierać bo narazie mam 3 k.

Tylko co o tym sądzicie ?

Zostaje 450d z kitem i szukać obiektywu albo dopłacić i wziąć 40d i szukac obiektywu

albo:

Nikon d 80 z nikkor 18-135 2888
z ob. 50 mm/ f 1.8 2222
z sigma 18-200 2444

i sigma 70-300 za 199 albo sigma APO 70-300 za 299.

Więc teraz raczej jaki obiektyw i jaki aparat.

Albo canon 450d z kitem za 1998 cena/jakosc tylko jakie zdjęcia z tego wychodzą i czy jest sens czy lepiej wziać e40d ( nie ma jakiegos taniego kitu do niego a potem bym dokupił drozsze szkło ?)

adamo - Czw 14 Sie, 2008

witam.

podepnę sie pod temat czy wybór Alpha 200+ Carl Zeiss DT 16-80 mm f/3.5-4.5 jest optymalny czy tez tani korpus ograniczy możliwości tego obiektywu?

ghost - Czw 14 Sie, 2008

jeżeli nie potrzebujesz koniecznie podglądu ostrości i wstępnego podniesienia lustra - moim zdaniem bardzo fajny zestaw.

Zeiss to świetne szkło, optycznie przewyższające większość podobnych zoomów.
Pod względem obrazowania ten tandem zapewni świetne efekty.

MC - Pią 15 Sie, 2008

adamo, tak jak napisal ghost. Matryca raczej nie ograniczy obiektywu.
adamo - Pią 15 Sie, 2008

ok. wiec zestaw jest godny uwagi jakby nie było korpusy ciągle ulegają poprawie itd. wiec dobry obiektyw zostaje na lata a ...
ghost - Pią 15 Sie, 2008

przy obecnych cenach i tempie zmian, korpus zdecydowanie spada na drugie miejsce.
Do Soniaczy można dokupić rozszerzoną gwarancję. (o ile kojarzę 100 z hakiem na dodatkowy rok i 300 na 3 lata). Przez dwa lata masz spokojną głowę, a potem... kupujesz nowe body. lepsze z mniejszymi szumami, szybszym AF itp

tomslot - Pią 15 Sie, 2008

>dobry obiektyw zostaje na lata a ...

Ostatnio sprzedawalem swoj system Sony. Pelnoklatkowe Zeissy szly jak woda, a 16-80 nikt nie chcial kupowac nawet za 1/3 ceny. Nie wiem, czy to dlatego, ze nie pelna klatka, czy bardziej dlatego, ze ludzie nie chca wydawac tyle kasy na zoom bez swiatla 2.8 czy chociaz stalego 4. Faktem jest ze jesli pelnoklatkowe sensory beda sie szybko upowszechniac to obiektywy DT bardzo szybko poleca na wartosci.

Tomek

MC - Pią 15 Sie, 2008

119zl kosztuje rozszerzenie do 3 lat.
ghost - Pią 15 Sie, 2008

dokładnie MC. pora już znośniejsza, to i ja przytomniejszy. można zerknąć na stronę Sony. 119 3 lata 319 5 lat.