forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - karta pamięci canon 40D....

mio1 - Czw 24 Lip, 2008
Temat postu: karta pamięci canon 40D....
Witam, jaka mam nabyc karte pamięci do canona 40D , nie pytam o pojemność, ale chodzi mi o jakość i nazwe f-my?
MC - Czw 24 Lip, 2008

Sandisk Extreme III
MichalP - Czw 24 Lip, 2008

dokładnie - szybszej nie trza. Ale uważaj są dwie wersje 20MB/sek i 30MB/sek. Jeżeli w tej samej cenie to weź szybszą. A jak różnica jest znaczna to wolniejszą, która i tak spokojnie podoła wymaganiom aparatu a różnicy w transferze na kompa i tak nie zauważysz.
muad - Czw 24 Lip, 2008

Wiadomo, lepiej mieć szybszą niż wolniejszą, ale nie ma co przesadzać. Ja kupiłem z transferem 20MB/s za 42 zł (4gb), z 30MB/s (czyli m.in Sandisk Extreme III) jest sporo droższa ok 100 zł. Jeżeli istotne jest dla Ciebie robienie zdjęć seryjnych to lepiej dopłacić do szybszej.

Gdzie znalazłeś taką kartę za 42 zł? To ja chętnie kupię :-)
muad - Czw 24 Lip, 2008

Moja karta to - PQI CompactFlash 4GB 22/18 MB/s HI-SPEED - i ona kosztuje ok 40 zł, nie jest to Sandisk Extreme, ale po pozytywnych komentarzach użytkowników kupiełm właśnie ją.

dobra to wszystko jasne, zasugerowałem się SanDiskiem Obok :mrgreen:
pepto - Pią 01 Sie, 2008

Ja snobistycznie podszedłem do zagadnienia karty CF. Kupiłem zupełnie nie potrzebnie Lexar 45 mb/s 2GB. Nie wiem czy kiedykolwiek w życiu wykorzystam to 45 mb/s. Człowiek uczy się na błędach. Kolejna karta to będzie oczywiście Extreme III również 2 gb.
kufel - Czw 26 Mar, 2009

mysle o zakupie tej oto karty.czy ktos stosował ten wynalazek? PRETEC 32 GB 369zł

cena chyba nie taka zla jak za 32 gb pojemności :) tylko ze nie mam zielonego pojęcia o jakości tych kart. warto? czy moze szukac czegos innego? dodam ze często robie serie wiec dobrze byloby miec 30 mb/s. jakies inne propozycje? karta do EOS'a 40 D

Wróbel EOS - Czw 26 Mar, 2009

kufel, Na Twoim miejscu kupił bym 2x16GB albo i 4x8BG. W razie uszkodzenia karty nie tracimy dużej ilości zdjęć. 40D chyba nie odsłuży 30mb/s. Ja używam 2xExtreme III 4GB oraz Kingston Elit Pro 8GB(za 60zł)
komor - Czw 26 Mar, 2009

Nie mam doświadczeń z Pretecem, ale jeśli używasz trybu seryjnego to jednak zainwestuj w dobrą markową kartę. Naprawdę potrzebujesz 32 GB? Ja, poza kilkoma Sandiskami kupiłem tanią kartę PQI i muszę stwierdzić po jakimś czasie, że jednak nie jestem do końca zadowolony – co jakiś czas trafia się zdjęcie, które po ściągnięciu na komputer okazuje się uszkodzone – dolna część (najczęściej chyba ćwiartka) jest nieczytelna. Wydaje mi się, że zdarza się to przy trybie seryjnym, ale nie mam pewności.
wieslaw - Czw 26 Mar, 2009

od prawie roku mam preteca i działa bardzo dobrze co do pojemności to lepiej kilka mniejszych tak zdrowo-rozsądkowo
ghost - Czw 26 Mar, 2009

pretec - lexar - sandisk.
ja bym szukał wśród tych 3.

jasiekcom - Czw 26 Mar, 2009

Sandisk Extreme III mam kilka o róznych pojemnosciach uwazam ze sa bardzo OK to moj typ nr ONE :wink:
kufel - Czw 26 Mar, 2009

dzięki za odpowiedzi. co do kupna kilku mniejszych zamiast jednej dużej to oczywiście brałem to pod uwagę. czy musi być 32 gb? raczej tak :) powoli zbliżają sie majówka,wakacje,czas wyjazdów ,niektóre dłuższe. a nie posiadam laptopa żeby zrzucać zdjęcia wiec na karty jestem skazany :) zatem wybór padnie na ktores z wyżej wymienionych :) i zgodnie z radą kilka mniejszych zamiast jednej duzej.
Wróbel EOS - Czw 26 Mar, 2009

Na co dzień używam Extreme III. Kingstona tylko jak jestem gdzieś dalej i brakuje pojemności, albo jako pamięć przenośną. kingstona posiadam od 8 miesięcy i jak do tej pory nie miałem z nią żadnych problemów. Kiedyś będą na wczasach miałem 300D + kit i jakaś karta 1gb. Jak na wyjazd który trwa 2 tyg to trochę mało. Ale wystarczyło się przejść do lokalnego sklepu komputerowego i poprosić o zgranie zdjęć na płytkę.
kufel - Czw 26 Mar, 2009

ja mam Sony 4 gb która spisuje sie b.dobrze,niestety 4 gb to za mało na wyjazdy ;) a co do pomysłu zgrania w jakims sklepie na płytkę to nie pomyślałem o tym :) pomysl dobry o ile sie jest w wiekszym mieście , gorzej jesli na jakimś pustkowiu :mrgreen: ;)