forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Kompakt vs. Lustro ... Nikon D60- Temat rozbudowany

Blackside - Czw 24 Lip, 2008
Temat postu: Kompakt vs. Lustro ... Nikon D60- Temat rozbudowany
Witam.
Wybrałem wasze forum bo jest wg.mnie jednym z lepszych.
Przeczytałem już tysądze postów, dziesiątki testów i ciągle jestem „zielony” .
Chcę kupić aparat cyfrowy, który będzie spełniał moje wymagania i oczywiście będzie robił dobre fotki. Wiem że to kwestia w 80% fotografa ale zawsze pozostaje troszkę na sprzęt.
Wymagań nie mam wielkich Aparat ma focic, być bezawaryjny, i poręczny. Zdjęcia robię raczej z doskoku, ale lubię pobawić sie ujęciami co w moim przypadku C A610 jest sprawą mocno ograniczoną. To właśnie skłania mnie do zmiany aparatu.
Zawsze myślałem że zdjęcia z kompaktu są z zasady słabszej jakości niż z lustra. A czytając różne testy odnoszę wrażenie że nie koniecznie.
W testach na waszej stronie są zakładki rozdzielczość . Przykładowo Lustro notuje wynik 1800LW/PH i Mój A610 ciut niżej 1600.
Myślę że nawet jakość zdjęć <jpg> z lustrzanki będzie lepsza niż z zaawansowanego kompakta.
Widziałem fotki z osławionego Fuji 9600 dla mnie nie są zbyt dobre. Zdjęcia często są jakby nie ostre<mydło?> W kompaktach ładują po 10mpx do małych matryc- mój 5mpx ma matryce 1/1,8 „ a teraz robią IS 5 8mpx na 1/2,5” dla mnie to kpina. Stąd też pomysł na lustro a ceny tych tanich są ciut wyższe niz hybryd. Moim oczom rękom i największym zaciekawieniem cieszy się Nikon D60 .A to za sprawą Niskich szumów, poręcznemu korpusowi, rewelacyjnemu wyświetlaczowi...
Więc teraz czas na moje pytania, mam nadzieje ze wsze odpowiedzi będą poparte doświadczeniem a nie „uwielbieniem” dla własnych sprzętów.
1 Czy takie lustro będzie w stanie zapewnić mi lepsze fotki niż mój Canon A610. A przynajmniej czy nie gorsze... Zakładam Tryb P lub A < nie myślcie źle- po prostu z aparatu czasem korzysta żona a ja też nie wiem czy tak od razu bede w pełni potrafił. Generalnie korzystam z P czasem M nigdy A
2 Kwestia szumów. Testy pokazują dobre wyniki, dzisiejszy test to potwierdza, a są głosy które mówią że szumy są straszne od 400ISO.
3 Jak szumy mają sie do tych z kompaktów.? Ja porównując widzę przewagę luster <poza SONY> kilkukrotną.
4 Co z awaryjnością takich aparatów, migawek, ...?
5Jak ma się kwestia ręcznego ostrzenia. Czy to faktycznie taki problem? Rozumiem w słabym oświetleniu ale w dzień... Rozważam kupno Nikorra 1.8f 50mm stąd to pytanie.
Jak już pisałem poważnie myślę o Nikonie D60. Brałem jeszcze pod uwagę Canona 450 ale jest dużo droższy a nie widzę sensy dopłacać. Wole kupić jakieś fajne szkło. Więc jeśli możecie to swoje odpowiedzi < kto może> podciągnijcie pod fakt przesiadki na D60 .
Dodam iż nie mam pieniędzy na inwestycje.... więc nic droższego niż 2200 nie kupię. A D80 w moich oczach jest bardzo podobną konstrukcją ze „śrubokrętem ale z chyba większymi szumami i starszym procesorem. Więc jakoś mi nie leży a i cena jest sporo wyższa.

ender - Czw 24 Lip, 2008

jezeli twoja obawa sa szumy to moze cos naprawde niskoszumiacego http://www.allegro.pl/ite...uper_cena_.html
MichalP - Czw 24 Lip, 2008

1. Zależy od robiącego zdjęcia. Ktoś może zrobić piękne zdjęcia kompaktem (świetne makra z FZ18 i DSC-H5, które zdobywają mnóstwo nagród o znaczeniu międzynarodowym) a można cienkie lustrzanką. Jedno muszę Ci uświadomić - przygotuj sie na wielkie zmiany. Na zdjęciach z kompaktu wszystko jest ostre. Na lustrzance już to takie proste do osiągnięcia nie jest. Wszystko przez głębię ostrości. Obiektywy w kompaktach mają duż głębię dzięki natywnej małej ogniskowej.
Tryb A lub P w niczym nie jest gorszy niż Av, S, M. Oczywiście nie będziesz miał pełnej kontroli nad ekspozycją ale da się żyć. Potem z biegiem czasu oswoisz się przynajmniej z priorytetem przesłony, nauczysz korzystać z bracketingu czasu i WB itd itp

2. To nieprawda, tak piszą szumofoby. D60 całkiem przyzwoicie sobie poczyna w tej kwestii a na pewno o wiele lepiej niż jakikolwiek kompakt. W przeważającej większości kompaktów zauważysz degradację szczegółów i artefakty JPEG już od najniższych dosępnych ISO. W d60 musisz sie pofatygować o ISO przynajmniej 800.

3.odpowiedź w sumie w pkcie 2

4.nie wiem, nie zauważyłem.Faktem jest, że wytrzymałość migawki zależy od klasy sprzętu. W podstawowych modelach może to być 50000 mignięć w wyższych 100000 i więcej. Z tego co pamiętam swoim kompaktem cyknąłem ok 10000 zdjęć dwa lata, więc przynajmniej 10 lat takie lusterko powinno wytrzymać a w tym czasie podejrzewam że je wymienisz.

5.Daruj sobie ręczne ostrzenie. W przeciwieństwie do luster analogowych tu juz nie jest tak wesoło zważywszy na to choćby, że matówka na to nie pozwala a i skala ostrości jest dość wąska co skutecznie utrudnia takie ostrzenie. Możesz spróbować ale ... tak sobie.

Wolisz kupić fajne szkło niż 450d i słabe szkło - bardzo dobrze

d60 kupisz za ok 1300 zł. Saturnie dostaniesz fajny obiektyw Sigma 17-70 2.8-4.5 HSM Makro za 999 zł i masz fajny pierszy zestaw z sensownym zakresem ogniskowych (25-105mm) i niezłym Makro.

Nie niedoceniaj d80. To tez niezły aparat, na pewno sporo wygodniejszy od d60 i o większych możliwościach. Dodatkowo "śrubokręt" umożliwia AF z takimi obiektywami jak Nikkor 50 1.8. Ale możesz pojechać na Sigmie 50 1.4 HSM w sumie bez śrubokręta

to tyle moich wypocin.

arietiss - Czw 24 Lip, 2008

Jesli aparat ma być dla Ciebie poręczny i nie chcesz wydawać 10tys (lustro+przynajmniej 3 obiektywy+......), to zastanów się może nad kompaktem. Niektóre na prawdę są blisko lustra. Zobacz ta galerię:

http://forum.optyczne.pl/...hp?user_id=3551

To FZ18.

Owszem FZ18 ale lekko po HDRowaniu :razz: Przynajmniej te zdjęcia na to wskazują,
Blackside - Czw 24 Lip, 2008

Uff. Dzięki .
Masz racje co do D80 ale to nie ten pułap cenowy. Twoja propozycja sigmy jest ciekawa ma tylko mały problem .Cena . Teraz nie stac mnie na to . Zajakiś pozbieram i kupie coś fajnego.
Zastanawia mnie kwestia ostrości. A wyostrzenie na poziomie menu Np 0 nie pomoże. ?
Co do ręcznego ustawiania w sobotę będę w MM więc zobacze ale boje sie ze na wyświetlaczu nic nie zobacze... :-( . A szkło podoba mi się ale sie boje . A inwestycja w D80 i to szkło to raz 300zł ponad budżet i tylko stałoogniskowy obiektyw.
Jak możesz rozwiń temat z ostrością...
Czym rózni się ta Sigma 50 1.4 HSM od nikora?

arietiss - Czw 24 Lip, 2008

Lustro zawsze będzie w przodzie. Ale trzeba za to nieźle zapłacić! Widzę wiele zdjęć FZ18 np na Fotosiku i niektóre są na prawdę niezłe...

Wyświetlacz w d60 nie jest zły, oczywiście nie taki jak w d300 ale będzie OK. WYostrzanie zawsze pomaga, ale są tacy co pstrykają niewyostrzane i wyostrzają na PSie - podobno lepiej. Zresztą jak RAWy strzelasz to też są niewyostrzone. Dopiero wyostrzasz je przy "wywoływaniu"

Różnice Sigma 50 1.4 Nikkor 1.8/ Przede wszystkim światło jak widać po nazwie. Ogniskowa ta sama. Wydaje mi się że Sigma lepiej jest zbudowana. Poza tym ma silnik HSM - cichy, ultradźwiękowy dzięki czemu body bez śrubokrętów ostrzą w AF. Nikkor nie ma silnika więc nie będzie ostrzył w AF. Jeśli chodzi o ostrość - Nikkor zabija od 2.8 w górę. Sigma nie wiem - zbyt świeży nie ma testów.

mavierk - Czw 24 Lip, 2008

na 80% będzie taka sama, jak reszta stałek 50/1.4 pod DX :)
ender - Pią 25 Lip, 2008

ale d60 to nie jest dobra propozycja bo nie ma live view czyli zona nie bedzie zadowolona :p
henk - Pią 25 Lip, 2008

ender napisał/a:
ale d60 to nie jest dobra propozycja bo nie ma live view

Szanowna małżonka nauczy się obsługiwac wizjer w ciągu jednego dnia (ja tak miałem) i później nie będzie chciała już słyszec o live view. Trzymanie aparatu przy oku (łokcie przyciśnięte do tułowia) jest stabilniejsze niż trzymanie go 30 cm przed twarzą. Zauważ że nawet zawodowcy posiadający aparaty z live view nie korzystają z niego tylko celują przez wizjer

arietiss - Pią 25 Lip, 2008

Jedynie do makro czasem przydatne, poza tym zbędny bajer!
ender - Pią 25 Lip, 2008

wypadaloby zeby malzonka sie wypowiedzila bo ja mysle ze np. moja by nie chciala bez LV
MichalP - Pią 25 Lip, 2008

ender napisał/a:
wypadaloby zeby malzonka sie wypowiedzila bo ja mysle ze np. moja by nie chciala bez LV
A jak LV to tylko w Sony 300/350
Wujek_Pstrykacz - Pią 25 Lip, 2008

LV to nie jest niezbędna rzecz.
ender - Pią 25 Lip, 2008

MichalP napisał/a:
ender napisał/a:
A jak LV to tylko w Sony 300/350

a olympus e420?

MichalP - Pią 25 Lip, 2008

A nie wiem jak to się w Olkach sprawuje. Wiem, że w tych Sony spox.
muad - Pią 25 Lip, 2008

Ja osobiście dozbierałbym pare złotych i kupił d80, rozumiem że dla niektórych dodatkowe 300 zł to duży wydatek ale lepiej poczekać niż poźniej żałować złego zakupu.

Odnośnie LV, mało użyteczna funkcja, widok bezpośrednio przez obiektyw jest o wiele lepszy przy robieniu większości zdjęć (jak dla mnie), szkoda tylko, że w aparatach z niepełną matrycą nie jest taki jak np. w starym zenicie (w sumie robiłem nim zdjęcia dawno temu ale pamiętam, że pole widzenia i jasność była super).

Blackside - Sob 26 Lip, 2008

Co do LV osobiście uważam to za lipe w lustrach. Są głosy ze to tylko utrudnia kadrowanie a ilości prądu na to idą spore. Szczeże to podaoba się żonie wizjer .
Co do D80. To nie jest 300zl. tylko ok 400-450 zł różnicy . Boję się 80 tki bo jest starsza jak pisałem ma starszy procesor w D60 jest z D300. 3 punktowy AF mi nie przeszkadza w A610 korzystam tylko z Centralnie warzoneego i jest ok . Stąd też nie jestem przekonany .
A nie mam zamiaru kupowac rurek . Wiem ze to mało profesjonalne podejście ale.... niestac mnie na to .
Jakbym już miał inwestowac to w D300 :-) i tyle. W D80 poza napędem nie widze nic lepszego niż D60.
A teraz jak to będzie w tym trybie auto ....?

komor - Sob 26 Lip, 2008

Warzona to może być zupa, a centralnie ważony to jest pomiar światła. Natomiast punkty ostrzenia to insza inszość. :) Może to kwestia przyzwyczajenia i potrzeb, ale mnie osobiście te trzy punkty AF odstraszają od Nikonów D40/40x/60. Miałem w te wakacje do czynienia z D40x znajomego i sprawił na mnie dobre wrażenie jeśli chodzi o jakość zdjęć w słonecznych miejscach. Jakość wyświetlacza o klasę wyższa niż w moim 400D (tzn. jasność, na plaży można coś dojrzeć i obraz jest ostry).
D80 to na pewno puszka o większych możliwościach dla osoby zainteresowanej poznaniem tajników fotografii i możliwości współczesnego sprzętu. Jeśli uważasz, że nie chcesz się bawić bardziej zaawansowanymi technikami tylko po prostu chcesz pstrykać fotki, to oczywiście D60 nie będzie złym wyborem. Lepiej może dołożyć do lepszego nieco szkiełka.
Co innego jeśli połkniesz bakcyla fotografii. Wtedy, być może, zaczniesz żałować, że jednak nie wziąłeś D80.

jaad75 - Sob 26 Lip, 2008

Blackside napisał/a:
W D80 poza napędem nie widze nic lepszego niż D60.

A znacznie lepszy wizjer, dwie rolki, bardziej zaawansowany AF, czy drugi wyświetlacz, to pies?

Blackside - Nie 27 Lip, 2008

Używam ostrzenia w centrum kadru. Ramka FZ.
Powiem tak gdyby nie szumy D80 to ją bym kupił. Ale ma i to duże. A za tą cene < licząc szumy> wolałbym kupic Sony A200 teraz za 880 zł.

jaad75 - Nie 27 Lip, 2008

Blackside napisał/a:
Ale ma i to duże

Taa, straszliwie duże... Pisałem już dzisiaj, że czytanie testów na Optyczne jest dla niektórych szkodliwe?... :twisted:

A zdjęcia... ? Wystarczy popatrzec na fotki przy wysokich czułosciach.
Czyli np. Sony A200 też ma małe szumy bo testujący się nie znają nie rozumiem. Swoje oczy mam i widze po zdjęciach
A zależy mi na dobrym iso bo nie wiem czy będzie mnie stac na jasny profesjonalny obiektyw.

Blackside napisał/a:
Swoje oczy mam i widze po zdjęciach

Słabo widzisz w takim razie. Wszystkie aparaty z tą matrycą szumią na niemal identycznym poziomie - różnice w szumach są pomijalne.

OK. To Twoja opinia. Moja jest inna . Pozatym jak napisałem Body D80 kosztuje 1800zł a D60 1300 jest różnica.... ? Tak czy inaczej poszukam jeszcze zdjęc z tych modeli ,ale z tego co do dziś widziałem przewaga D60 moim zdaniem jest spora w szumach ISO 1600.
Wracając do moich pytań.....
Naprawdę jedynym czym obawiam sie w D60 jest fakt braku napędu i to kiedyś jednak moze mi tego brakowac.
Stąd ponawiam pytanie czy MF faktycznie jest fatalne? Jeśli tak to po co tyle wad w sprawie zły pierścień MF. Skoro i tak mało kto tego używa to po co w testach obiektywów tak często jest poruszana ta kwestia?

MC - Nie 27 Lip, 2008

Blackside, co do MF to nie chodzi o to, ze samo w sobie jest fatalne. Ale zeby bylo wygodne, to i wizjer i matowka musza byc odpowiednie, zeby bylo to wygodne.

wizjer i matowka musza byc odpowiednie, zeby bylo to wygodne
Dzięki a możesz rozwinąc myśl. Nie wiem do końca o co chodzi > :-(

MichalP - Nie 27 Lip, 2008

MC napisał/a:
Blackside, co do MF to nie chodzi o to, ze samo w sobie jest fatalne. Ale zeby bylo wygodne, to i wizjer i matowka musza byc odpowiednie, zeby bylo to wygodne.
Mało tego, pierścień ostrości w szkiełku MUSI być precyzyjny i bez luzów. A to rzadkość.
MC - Nie 27 Lip, 2008

Jezeli wizjer bedzie maly i ciemny, a matowka dodatkowo nie pozwoli dobrze "widziec", to skad bedziesz wiedzial, ze wyostrzyles na to co trzeba, a nie kawalek dalej?

Blackside napisał/a:
wizjer i matowka musza byc odpowiednie, zeby bylo to wygodne
Dzięki a możesz rozwinąc myśl. Nie wiem do końca o co chodzi > :-(

Wizjer odpowiednio duży i jasny (najlepiej pentapryzmat) do oceny ostrości a matówka odpowiednia do ostrzenia ręcznego (są takie dedykowane np do C40D) równiez do lepszej oceny ostrości w wizjerze

Blackside napisał/a:
ale z tego co do dziś widziałem przewaga D60 moim zdaniem jest spora w szumach ISO 1600.

To jest dokładnie taka sama matryca - jeśli używasz RAW, to różnice są w praktyce niedostrzegalne. A to, że D60 ma silniejsze odszumianie w JPG, to po prostu kwestia docelowego odbiorcy tej puszki... Ma też bardziej soczyste kolory i silniejsze domyślne wyostrzanie... :wink: :twisted:
Blackside napisał/a:
Stąd ponawiam pytanie czy MF faktycznie jest fatalne?

Jest proste i przyjemne, ale tylko w przypadku aparatu z porządnym wizjerem i matówką. D60 się do takich nie zalicza.
BTW, lepszy system AF nie sprowadza się wyłącznie do większej liczby punktów, czy obecności silnika w body.
Poza tym ergonomia D80 jest nieporównywalnie lepsza niż D40/40x/60...

krisv740 - Nie 27 Lip, 2008

MichalP, masz na mysli matówke z centralnym krążkiem dalmierzowym, mikroraster,soczewke fresnela?
w chwili obecnej tylko aparaty wyższej klasy mają to, lub pozwalają na wymiane matówki :mrgreen:

krisv740, mylisz się, niemal wszystkie pozwalają na wymianę matówki - nawet jeśli producent twierdzi inaczej... :razz:

dlatego d80 jest lepszy od d60 i tak będzie do końca świata :evil:
jeśli myslimy o funkcjonalności aparatu :cool:

[ Dodano: Nie Lip 27, 2008 21:23 ]
jaad75, no tak, masz na mysli typ "adam słodowy" :mrgreen:

kris chodzi mi o the Ef-S Super Precision Matte (slightly darker but easier for manual focus) hehe :razz:

MichalP, :?: :?: :?: :mrgreen:

krisv740 napisał/a:
jaad75, no tak, masz na mysli typ "adam słodowy" :mrgreen:

Nie, mam na myśli dostępność najlepszych w tej chwili matówek, czyli KatzEye:
http://www.katzeyeoptics.com/

krisv740 napisał/a:
MichalP, :?: :?: :?: :mrgreen:

Są trzy matówki wymienne do C40D

Ef-A (standardowa)
Ef-D (z liniami pomocniczymi)
i Ef-S (nieco ciemniejsza ale umożliwiająca lepszą ocenę ostrości)

jaad75, dzięki serdeczne, choć w tym momencie zaczynasz nadwyrężać mój budżet :mrgreen:
super sprawa, juz wybrałem model dla siebi.
tylko jedno pytanie, zamawiałeś juz cos u nich?

[ Dodano: Nie Lip 27, 2008 21:32 ]
MichalP, 40d tak, ale ja mam 30d :mrgreen:
dzięki jaad75 mam i ja :mrgreen:

Tak, mam matówkę KatzEye od dość dawna...

jaad75, czyli , firma solidna i polecasz?

krisv740 napisał/a:
jaad75, czyli , firma solidna i polecasz?

Zdecydowanie. Są w tej chwili najlepsi na świecie.

Jesienny - Nie 27 Lip, 2008

Fotografia to czarna dziura dla portfela.... fajne te matówki :)

Hym. Wiem ze to złe podejście, ale jak byłem w sklepie bawiłem się MF i dobrze wszystko widziałałem. Boję się tylko że to dobrze to tylko na wyświetlaczu a zdjęcia ukazałyby niedociągnięcia...
OK A teraz niech ktoś mi napisze co lepiej <czyt. ekonomiczniej i lepiej>miec.
Obiektyw za 500zł f3,5 i użyteczne iso 800 czy obiektyw 1,8f i tylko 400 iso.

Blackside, w sklepie ustawialś ostrość na kontrastowych elementach i nie śpieszyło ci się - to raz
dwa - ja nie uważam , że z d80 bedziesz miał nieużyteczne iso 800, to bzdura.
wszystko zależy od jakości naświetlenia i tematu zdjęcia.
trzy - w ruchu , akcji , w naturze i gorszym oświetleniu, na matówce d60 to g.. zobaczysz, a nie ostrość :twisted:
jeśli myslisz o dobrym nikonie to imho bierz d80, ew poczekaj na d90 - ale to inna kasa.
i o co ci chodzi z tym obiektywem za 500pln?

Chodzi o cene niedopisałem :-(
Bo jaśniejsze są dużo droższe.
Hym no cóż zobaczę jeszcze w sklepie D80 i obadam sprawe.... a aparat chciałbym kupic już lada moment.

Blackside, jeśli jesteś zdecydowany, to lepiej dołożyc, wziąść kredyt , niż kupić coś gorszego , później sprzedawać i kupować następne-właściwe szkło.
ale tylko w wypadku gdy naprawdę wiesz co chcesz robić, jesteś zdecydowany i rozumiesz, że fotografia to hobby które niestety ale drenuje kieszeń.
jeśli nie jesteś pewien swojej determinacji i masz ograniczony fundusz na tą przyjemność to odpuśc sobie , i birz to , na co cię stać. naprawdę w dzisiejszych czasach obiektywy są już dość dobre i da się nimi robić zdjęcia.

arietiss - Pon 28 Lip, 2008

Zastanów się jednak nad D80...
Swego czasu pożałowałem na 40D, teraz żałuję i stoję przed koniecznością wymiany sprzętu, a mógłbym zainwestować w coś innego! Takie pozorne oszczędności nie popłacają... :wink:

mavierk - Pon 28 Lip, 2008

arietiss napisał/a:
Zastanów się jednak nad D80...
Ja w ten sposób kupiłem d70s - konstrukcje starą, która za czasów kupna była jednym z ostatnich egzemplarzy. Teraz żałuję, że nie machnąłem się na d200 :D
MichalP - Pon 28 Lip, 2008

Blackside napisał/a:
Hym. Wiem ze to złe podejście, ale jak byłem w sklepie bawiłem się MF i dobrze wszystko widziałałem. Boję się tylko że to dobrze to tylko na wyświetlaczu a zdjęcia ukazałyby niedociągnięcia...
OK A teraz niech ktoś mi napisze co lepiej <czyt. ekonomiczniej i lepiej>miec.
Obiektyw za 500zł f3,5 i użyteczne iso 800 czy obiektyw 1,8f i tylko 400 iso.

Zawsze lepiej mieć użyteczne wyższe ISO. Bo nie wiesz co może Cię spotkać. Jeśli chodzi o obiektywy, to nie musisz tutaj takich kompromisów robić. Nikkora 50 1.8 masz za 400 zł :mrgreen: który jest po prostu świetny.

jaad75 - Pon 28 Lip, 2008

MichalP napisał/a:
Zawsze lepiej mieć użyteczne wyższe ISO

Tylko, że to wyższe ISO jest dokładnie tak samo użyteczne w D60, jak w D80.

komor - Wto 29 Lip, 2008

A ja wolałbym obiektyw z f/1.8 niż z wyższym ISO, bo to daje większe możliwości kreacyjne. Oczywiście najlepiej mieć jedno i drugie.
Blackside - Wto 29 Lip, 2008

Jad 75 Ja mam jednak wrażenie że Z d60 iso 800 jest super.
Michał IP dzięki- jak wprawie się w boje i zobaczę że MF mi nawet wychodzi to kupię ten obiektyw. Na razie D60 Z kitem VR . Sądzę że i tak będzie to lepsze niż mój poczciwy A610.
Czasem po prostu chcę uchwycic wodospad z efektem rozmycia i brakuje mi przsłony, zdjęcia nocne myśle że będzie ciut lepiej ... ;-)Iso 800 a nawet 400 to nie 100 ...

jaad75 - Wto 29 Lip, 2008

Blackside napisał/a:
Z d60 iso 800 jest super

Dokładnie tak samo jak z D80. Ileż razy można powtarzać... :roll:
Tyle osób pisze Ci, że D80 jest znacznie lepszym aparatem, a Ty z uporem maniaka swoje...

MichalP - Wto 29 Lip, 2008

Idź do sklepu gdzie mają i to i to i naprawdę dokładnie wymacaj, przytknij do oka, spróbuj coś sfocić. Zapewniam CIę, że wybierzesz d80. Zdjęcia tej samej jakości, ale ergonomia to zupełnie dwa różne światy. d60 focisz mniej więcej tak samo jak kompaktem przez wizjer (jeśli takowy ma) :mrgreen:

Kolego może masz racje. Zważ na cene. A czy jest mi coś więcej zaoferowac ten D80 niż potrzebuje. Ja jestem zwykłym amatorem jak będę chiał porządny aparat
to kupię D300 i tyle. A D80 zachwalają głównie ci co mają a D60 ci co mają D60
Dla mnie naprawdę D80 ma więcej minusów niż plusów. Są to .
-większe szumy< wiem twierdzisz inaczej>
-starszy procesor
-brak retuszu w aparacie tak rozbudowanego< tu mogę nie miec racji> A czasem może się przydac.
-CENA
-brak czyszczenia, a jego skutecznośc to juz inna bajka, coś zawsze da .
A na plus
-11 polowy AF, Choc i tak użyam Jednego
-Śrubokręt
-lepszy akumulator
-ponoc wizjer. < ale ten w D60 był dla mnie i tak rewelacyjny>
Więc z mojej strony ,na moje potrzeby nie musze przepłacac. Jak pisze kiedyś jak mnie weżmie chadra a wątpie by aż tak< mozliwości> to kupie D300. Bo dla mnie to dopiero jest klasa. A nie D80 , ale to zdanie amatora. ! .
:-)
Mam jeszcze jedno pytanie. Biorąc pod uwagę fakt ze teraz robię nie poruszone zdjęcie z czasem 1/60. To czy z tą nikonowską stabilizacją na ogniskowej 55<35> będę w stanie uzyska c ten czas czy nawet krótszy?
Michał.... Ale cena- zobacze ok dzięki

Blackside napisał/a:
Kolego może masz racje. Zważ na cene. A czy jest mi coś więcej zaoferowac ten D80 niż potrzebuje. Ja jestem zwykłym amatorem jak będę chiał porządny aparat
to kupię D300 i tyle. A D80 zachwalają głównie ci co mają a D60 ci co mają D60

Różnica cenowa jest, ale żeby aż taka coby się zabić to już nie. Właściwie obecnie d80 można traktować jako amatorski aparat (zresztą zawsze taki był)

Cytat:

Dla mnie naprawdę D80 ma więcej minusów niż plusów. Są to .
-większe szumy< wiem twierdzisz inaczej>
-starszy procesor
-brak retuszu w aparacie tak rozbudowanego< tu mogę nie miec racji> A czasem może się przydac.
-CENA
-brak czyszczenia, a jego skutecznośc to juz inna bajka, coś zawsze da .

szumy - 100-200% powiększenia i może coś tam zobaczysz
starszy procesor - owszem prawda, co nie znaczy zły
brak retuszu - nieprawda, jest
CENA (400zł różnicy)
brak czyszczenia - to akurat nie jest priorytet - jeśli nie będziesz często zmieniał obiektywu to nic Ci nie grozi

Cytat:

A na plus
-11 polowy AF, Choc i tak użyam Jednego
-Śrubokręt
-lepszy akumulator
-ponoc wizjer. < ale ten w D60 był dla mnie i tak rewelacyjny>

AF i owszem - zaczniesz używać 11 pól, mówię Ci
śrubokręt - jak najbardziej - choćby do Nikkora 50 1.8
lepszy akumulator - nie wchodziłem w szczegóły ale niech Ci będzie
ponoć wizjer - nie ponoć, ale na pewno. w d80 to pentapryzmat, większy i jaśniejszy. Docenisz to.
Nie wymieniłeś najważniejszej rzeczy - wygoda trzymania.

Cytat:

Więc z mojej strony ,na moje potrzeby nie musze przepłacac. Jak pisze kiedyś jak mnie weżmie chadra a wątpie by aż tak< mozliwości> to kupie D300. Bo dla mnie to dopiero jest klasa. A nie D80 , ale to zdanie amatora. ! .

oczywiście, że po d40/d40x/d60 jest długo długo nic i d200/d300, ale d80, mimo, że jakościowo zdjęciowo stoi na poziomie d60 to ergonomicznie jest pomiędzy tymi klasami a jest tylko nieznacznie droższy i o wiele tańszy (d60/d300)

Cytat:

:-)
Mam jeszcze jedno pytanie. Biorąc pod uwagę fakt ze teraz robię nie poruszone zdjęcie z czasem 1/60. To czy z tą nikonowską stabilizacją na ogniskowej 55<35> będę w stanie uzyska c ten czas czy nawet krótszy?
Michał.... Ale cena- zobacze ok dzięki

Rozumiem, że chodzi Ci o obiekty 18-55VR

Zasada jest następująca. Bez stabilizacji robisz nieporuszone zdjęcia o czasie rownym odwrotności ogniskowej i krótszym. Jeśli czas jest dłuższy również masz szanse na cyknięcie nieporuszonego zdjęcia ale to zależy od prawdopodobieństwa, Twoich umiejętności, podparcia body/obiektywu. Z VR rzecz sie ma inaczej. Nie pamiętam jak efektywny jest VR w tym obiektywie - załóżmy, że ok.3EV czyli 2 do potęgi 3 czyli 8 krotnie dłuższy czas naświetlania da jeszcze nieporuszone zdjęcia. Oczywiście musisz pamiętać o tym co fotografujesz. Jeśli ruch to żaden VR Ci nie pomoże. Owszem tło będzie ostre ale ruchome obiekty już nie.

"Minusy" o których piszesz, to są totalnie nieistotne sprawy. A różnica w cenie rzędu 500 złotych, to są żadne pieniądze przy takiej różnicy klas sprzętu. Zresztą, jeśli 500zł to dla Ciebie dużo, to może raczej nie pakuj się w lustrzanki... D80 jest dobrą bazą dla rozbudowy systemu i fotograficznego rozwoju, D60 nie. Taka jest między nimi różnica.

Hym podobają mi się Twoje argumenty i sposób w jaki je przedstawiasz.
Wiem że czyszczenie nie jest ważne dlatego jest na ostatnim miejscu.. :-)

Jak napisałem zobacze , ale bardziej z ciekawości. Jest to jednak jak piszesz 400zł więcej a faktycznie 500. Internetem raczej nie kupuje a w kraku mam takie ceny 1650 vs 2300 .
Co do trzymania Naprawdę D60 trzymało mi się dobrze , choc bez rewelacji. Aha C 350D trzymał się gorzej :-(
D80 w ręku nie miałem ale miec będe. i wtedy porównam

Zmiłujcie się- Ja chce miec aparat lepszy od obecnego a w kompaktach jest taki syf ze mało. Sory ale szum generowany przez panasoniki jest dla mnie nie akceptowalny, więc pozostaje mi tanie lustro. A i przysłona w kompaktach to tylko f11 .
A 500 zł to wole z żoną iśc na obiad i do kina niż dodawac do D80- na dzień dziśejszy- zobaczę tylko ten wizjer ale nie spodziewam się by on przewarzył szale....

grupę niższą dwucyfrową Nikona trzyma się naprawdę dobrze. O wiele lepiej od wynalazków trzycyfrowych Canona. A więc jednak można wygodny grip do małych lusterek zrobić. Ale trzymanie grip-obiektyw to porażka. Pisałem już, jakbyś kompaktem focił przez wizjer. Rączki bliziutko i wykrzywione jak u Tyranozaura.

Blackside napisał/a:
...zobaczę tylko ten wizjer ale nie spodziewam się by on przewarzył szale....

No tak, przecież to tylko podstawowy interfejs lustrzanki, kto by się tam tym przejmował... Albo jakieś dwa kółka, czy lepszy autofokus... Ważniejsze jest przecież czyszczenie matrycy, czy wbudowane opcje retuszu... :twisted:

RB - Wto 29 Lip, 2008

Blackside napisał/a:
Internetem raczej nie kupuje a w kraku mam takie ceny 1650 vs 2300

Może jednak o tym Internecie pomyśl :-) Ryzyka właściwie juz nie ma :-)

Blackside napisał/a:
Zmiłujcie się- Ja chce miec aparat lepszy od obecnego a w kompaktach jest taki syf ze mało. Sory ale szum generowany przez panasoniki jest dla mnie nie akceptowalny, więc pozostaje mi tanie lustro. A i przysłona w kompaktach to tylko f11 .

Ooo, w a590 canona (a to kompakcik tani do bólu) zaczynamy z przysłoną od 2.6... Oczywiście, wielkość matrycy jest taka jaka jest ;-)

Blackside napisał/a:
A 500 zł to wole z żoną iśc na obiad i do kina niż dodawac do D80- na dzień dziśejszy- zobaczę tylko ten wizjer ale nie spodziewam się by on przewarzył szale....

Tez się nie spodziewam, bo za duzy dystans jest od tego co masz do d60 abys mógł dostrzec zalety d80 :-)
Natomiast dla mnie d80 to po prostu dobry klasyczny korpus z rozsądnym wizjerem, dwoma kółkami i porządnymi mozliwościami. Taki w sam raz do przesiadki z analogowego body.
a d60... to IMO wydmuszka :-)

[ Dodano: Wto 29 Lip, 2008 20:09 ]
jaad75 napisał/a:

No tak, przecież to tylko podstawowy interfejs lustrzanki, kto by się tam tym przejmował... Albo jakieś dwa kółka, czy lepszy autofokus... Ważniejsze jest przecież czyszczenie matrycy, czy wbudowane opcje retuszu... :twisted:

dokładnie.. d40 i d60 to odpowiedź na atak Sony w tania entry level z gadżetami dla bywszych uzywaczy kompaktów... Można z nich wieeele wyrzucic a i tak beda atrakcyjne :-)

Wujek_Pstrykacz - Wto 29 Lip, 2008

jaad75 napisał/a:
"Minusy" o których piszesz, to są totalnie nieistotne sprawy. A różnica w cenie rzędu 500 złotych, to są żadne pieniądze przy takiej różnicy klas sprzętu. Zresztą, jeśli 500zł to dla Ciebie dużo, to może raczej nie pakuj się w lustrzanki... D80 jest dobrą bazą dla rozbudowy systemu i fotograficznego rozwoju, D60 nie. Taka jest między nimi różnica.

Za 500 zł to można już kita mieć.

Annihilator - Sro 30 Lip, 2008

Witam, nie zgodzę się z opiniami, że kompakty "podchodzą" jakościowo pod lustro. Miałem różne kompakty z bardzo wysokich półek - lumixy i fuji (hybryda) oraz canona, teraz mam najtańszą lustrzankę nikona - i zmiata je pod względem jakości obrazu, rozpiętości tonalnej itp. Nie dajmy sie oszukać, wielkość fizyczna matrycy robi swoje. A co do fotogalerii z fz18... czy fz ileś tam - większość plików w galeriach to są wszystko prace w photoshopie czy innym programie, nie można oceniać jakości aparatu na bazie fotogalerii...
rysiu - Sro 30 Lip, 2008

Jeśli zdjęcia będziesz robić tylko na wakacyjnych wyjazdach, na imieninach czy dzieciakowi w domu :wink: d60 wystarczy całkowicie,
ale jeśli nie daj Boże fotografia wciągnie ciebie bardziej, to może okazać się, że d60 będzie cię ograniczać. Wtedy (tak jak radzą przedmówcy) d80, lub czekać na d90 (i wtedy może raty?).

Blackside - Czw 31 Lip, 2008

Masz racje tylko w ten sposób to można do śmierci czekac. Zawsze będzie coś lepszego na co warto czekac. I tak w koło macieju. ... :-)
Dobra napiszcie jeszcze jak to jest z akumulatrokami do D 60< 80> ? Na alegro widzę rózne pojemności. Czy lepiej kupic orginalny czy bawic sie w niby pojemniejsze ale "xxx" firmy / ?
Rysiu a wciągnie mnie co najwyzej tyle ze dokupie Tele

jaad75 - Czw 31 Lip, 2008

Blackside napisał/a:
Rysiu a wciągnie mnie co najwyzej tyle ze dokupie Tele

Niejeden już tak pisał... :smile:

rysiu - Czw 31 Lip, 2008

Jeśli cię wciągnie to będziesz chciał kupić nie tylko tele.
A jak będziesz chciał kupić tylko tele to znaczy że cię nie wciągnęło. :mrgreen:

arietiss - Czw 31 Lip, 2008

Na dużą pojemność akumulatorków noname, to się nie daj nabrać... :mrgreen: Napisać, to sobie każdy może... :wink:
Blackside - Nie 03 Sie, 2008

A hama ?
A co powiecie o kitowym pentaxie K200 ?

krewzszafy - Nie 03 Sie, 2008

Cytat:
A co powiecie o kitowym pentaxie K200

jest to aparat fotograficzny, służy do wykonywania zdjęć/żart
a co chcesz wiedzieć :?:

pawel23 - Nie 03 Sie, 2008

Koledze Blackside chodziło chyba o kitowy obiektyw Pentaxa K200. Ale z jego posta ciężko coś wywnioskować. :razz:
Blackside - Pon 04 Sie, 2008

O zestaw K200 plus kitowy obiektyw. Ale bardziej zależy mi na hamie . Czyli na akumulatorku do D60 firmy hama. :-)

[ Dodano: Wto 12 Sie, 2008 16:50 ]
Kupiłem D60.
Mam pytanko
Dlaczego w odniesieniu do Canona A610, przy tych samych ustawieniach wychodzi inaczej doświetlone zdjęcie? Czyli np f3,5 1/25 w Canonie = f3,5 i 1/8s w nikonie iso 100 ??