forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - aparat ok 800zl

pylek - Pią 25 Lip, 2008
Temat postu: aparat ok 800zl
witam :) wlasnie planuje zakup aparatu ale przegladajac te wszystkie recenzje i fora juz toalnie zlgupialam wiec zwracam sie do was z prosba o pomoc.

chce kupic aparat kompaktowy hybryde ( z tego co wyczytalam to tak sie nazywaja te aparaty). do tej pory nie mialam stycznosci z fotografia cyfrowa . no tyle co cykanie fotek jakas mala cyfroweczka na imprezach. pare lat temu bawilam sie jeszcze analogowymi aparatami zenit, pentax. i szczerze mowiac teraz nie mam zupelnie pojecia co wybrac z tych cyfrowek.

ale przede wszystkim zalezy i na :
kolorach (bo chyba nic tak mnie nie wkurza jak ze slicznego krwioczerwonego zachodu slonca wychodzi mi jakies lekko zarozowiono niebo :) )
zdjeciach nocnych, zdjeciach w slabym oswietleniu
tryb makro
oraz krotki czas ladowania
zdjecia sekwencyjne

bylabym bardzo wdzieczna jesli ktos moglby mi pomoc :)

MichalP - Pią 25 Lip, 2008

Krótko na temat - Panasonic FZ18 i tyle. Kosztuje nieco więcej niż Twój budżet ale warto.

Nie będę się wdawał w szczegóły, ale lekko zaróżowione niebo przy zachodzącym Słońcu to kwestia ustawień ekspozycji. Jeśli aparat dobrał ekspozycję do całości kadru a coś tam było ciemne, to czas został dobrany tak, że wszystko zostało rozjaśnione (niebo również) stąd jakby wyblakłe kolory. Jeśli wejdziesz w tryb priorytetu czasu (Tv) lub pełny Manual (M) będziesz miała kontrolę nad czasem i dobierzesz taki w którym jasne dobrze naświetlone będzie tylko niebo - wtedy kolory będą kontrastowe a Słońce dodatkowo nie będzie oślepiać i przepalać zdjęcia.

Ponadto dodając niewielką sumę dokupujesz do tego Raynoxa 250 i robisz takie fotki makro że mucha nie kuca - http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=195
to te dwa pierwsze zdjęcia IHSAHNA. Możesz też popatrzeć na stronę przed. Poza tym popatrz na galerię sz@kala. http://forum.optyczne.pl/...hp?user_id=3551