forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Sigma APO DG zacina się w trakcie nastawiania ostrości

Camel-zip - Pią 25 Lip, 2008
Temat postu: Sigma APO DG zacina się w trakcie nastawiania ostrości
Witam
Otóż moja sigma gdy jest na 300 mm zawsze gdy no będę chciał zebrać najpierw ostrość z bliższego obiektu a później gdyby coś mnie zainteresowało w dalszym planie to już ma problem z takim skokiem i się blokuje. Lecz gdy stopniowo będę zwiększał odległość idzie ok tylko że w tym czasie ciekawy motyw może już zniknąć...
Czy obiektyw w ogóle opłaca się naprawiać? czy w ogóle jest sens i czy wiecie co to może być?
Pozdrawiam
Kamil

Jesienny - Pią 25 Lip, 2008

Nie wiem na ile się to u Ciebie objawia, ale powiedziałbym, że ten obiektyw już tak ma po prostu - ja w swojej z przyzwyczajenia w takiej sytuacji przełączam się na chwilę na manual i pomagam AF-owi ;)

Sęk w tym że to nie dzieje się sporadycznie tylko za każdym razem przy takim manewrze:/ i w wcześniej użytkowałem ten obiektyw z 4 miesiące i nic takiego nie miało miejsca, więc już nie wiem
komor - Pią 25 Lip, 2008

W moim egzemplarzu nic takiego się nie działo. Używałem na Canonie 400D. Ale on się zacina w sensie mechanicznym czy po prostu szuka ostrości i szuka i nic się nie dzieje? Bo nie jestem pewien czy to usterka mechaniczna czy jakaś przypadłość współpracy z korpusem.
Napisz jaki masz aparat. A długo masz tę Sigmę? Nie jest jeszcze na gwarancji? Zdaje się, że jest 2-letnia z możliwością przedłużenia.

ender - Pią 25 Lip, 2008

Camel-zip napisał/a:
Sęk w tym że to nie dzieje się sporadycznie tylko za każdym razem przy takim manewrze:/ i w wcześniej użytkowałem ten obiektyw z 4 miesiące i nic takiego nie miało miejsca, więc już nie wiem

jak naprzod bylo ok a teraz juz nie to reklamuj:p

Zacina się w sensie mechanicznym, wydaje dzwięk jakby to był mały karabin maszynowy.

A reklamacja nie wchodzi w gre kupiłem go z drugiej ręki i używalem go z 4-5 miesiecy i wszystko było ok

[ Dodano: Pią 25 Lip, 2008 18:25 ]
używam go z 400D

komor - Sob 26 Lip, 2008

A jeszcze na wszelki wypadek zapytam: wiesz jak działa przełącznik makro, na jakich ogniskowych i ustawieniach ostrości wolno go przełączać i dlaczego? Bo ponoć nieznajomość działania tego przełącznika makro to najczęstsza przyczyna zepsucia tego obiektywu.