forum.optyczne.pl

Lornetki - Oslona na obiektywy lornetki

popaS - Pią 25 Lip, 2008
Temat postu: Oslona na obiektywy lornetki
Witam !
W ostatnim czasie stalem sie posiadaczem lornetki (Nikon Actoin VII 12x50 CF)
Zastanawiam sie czy sa jakies wynalazki, ktore zabezpiecza szkla przed zabrudzeniem, uszkodzeniem, tak jak sie to robi np. w przypadku obiektywow w aparatach fotograficznych, kiedy to montujemy na nich filtr UV.

P.s. Moze ktos podpowiedziec czym czyscic ewentualne zabrudzenia powstale w wyniku dotykania palcami, zakurzenia obiektywow w lornetce ?

Dzieki za odpowiedz

christo_ - Sob 26 Lip, 2008

z pewnoscia czyszczenie trzeba zaczac od dokładnego przedmuchania powierzchni gruszka (moze byc taka z pedzelkiem do sprzetu foto, albo taka gumowa z apteki dla niemowlaków) aby pozbyc sie drobinek piasku i innych twardych czastek, ktore mogłyby porysowac powłoki przy czyszczeniu , jako czysciwo to chyba najlepsza bedzie microfibra ( tylko czysta - jak nie jest nowa to trzeba ja wyprac w szarym mydle , kilkakrotnie az piana bedzie biala), jako plyn to pewnie najlepszy bylby izopropyl ale tu moze wypowiedza sie fachowcy ....
Pepin Krootki - Sob 26 Lip, 2008

Tak jak pisze kolega christo_

Wszelki Izopropyl jaki zdołałem zdobyć w różych sklepach pozostawiał po sobie delikatne białe smugi. Żeby tego uniknąć musiałby być bardzo wysokiej jakości - czyli horrendalnie drogi. Pozostałem więc przy tym:

http://deltaoptical.pl/de...127cff6a0f9fa11

Drogi, ale wydajny. Czyszczę nim lornetkę i okulary.

Możesz też zapytać o optyka o płyn do czyszczenia okularów z powłokami antyrefleksyjnymi. Powinien być bardzo zbliżony składem do płynu Baadera.

Pozdrawiam

christo_ - Sob 26 Lip, 2008

aha i jak sie czysci to wykonuje sie ruchy koliste od srodka na zewnątrz....
i jeszcze jedno .. broń boże nie używaj do przedmuchania optyki sprezonego powietrza w puszce do czyszczenia sprzetu komputerowego - jest on bardzo zanieczyszczony i zachlapie jeszcze bardziej szklo

popaS - Wto 29 Lip, 2008

Bedac na urlopie znalazlem cos takiego :) nie wiem jaki to material ... czy ktos spotkal sie z tym wczesniej, czy jest sens tego uzywac ?
komor - Wto 29 Lip, 2008

Znalazłeś? I chcesz używać? Na dodatek nie wiesz co to jest... :???: Lubisz chyba ryzyko.
Pepin Krootki - Wto 29 Lip, 2008

Szmatkę z mikrofazy znajdziesz w każdym salonie z okularami lub np. sprzętem foto. Moja kosztowała 8 zł. To niewiele za święty spokój.