|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon d300 a Canon 40d
getfunfell - Sob 26 Lip, 2008 Temat postu: Nikon d300 a Canon 40d Witam serdecznie. To mój pierwszy post i prosiłbym Was, drodzy forumowicze a małą rade, a mianowicie stoję przed dylematem który z wymienionych aparatów zakupic i z jakim systemem związać się na długie lata.
Mam zamiar ściągnąć sobie aparat z USA i podpierając sie wielogodzinnymi analizami poprzednich postów oraz testami aparatów jak i obiektywów przez Optyczne.pl stworzyłem kilka zestawów:
Aparat : Nikon D300, 12.3 Megapixel, SLR 1016$
Obiektyw: Nikon AF-S 18-55mm f/3.5 - 5.6 G DX VR 88$
Nikon AF 18-70mm f/3.5 - 4.5 DX ED IF 200$
Nikon AF 50mm f/1.8 D 98$
Nikon AF 50mm f/1.4 D 243$
Lampa: Nikon SB-600 170$
Aparat: Canon EOS 40D, 10.1 Megapixel, SLR 700$
Obiektyw: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS 91$
Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM 300$
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS 233$
Canon EF 50mm f/1.8 II 81$
Canon EF 50mm f/1.4 USM 243$
Lampa: Canon 430EX Speedlite E-TTL II 221$
Mam do wydania max 1500$, a moje zainteresowania to portrety, krajobrazy i w przyszłym roku szykuje sie wesele w rodzinie to chciałbym tez popstrykać troche ślubnych fotek, Teraz chciałbym kupić dobre body zeby go juz nie zmieniać i jakieś krótkie szkiełko a w przyszłym roku jakiegoś zooma. Wolałbym kupować szkła danego producenta bo nie bede mógł przetestować szkieł innych firm czy będą idealnie ostrzyć dlatego chce uniknąć kłopotów z kalibracja, a sprzętu już nie będe mógł oddać.
Obecnie używałem Fuji S5500 na manualu, tzn przeważnie na trybie przysłony i zastanawiam sie czy dam sobie rade z D300. Prosiłbym o jakieś sugestie. Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
k1caj_ns - Sob 26 Lip, 2008
Radę sobie z D 300 dasz tak samo jak z każdym innym aparatem trzeba się przyzwyczaić trochę poczytać instrukcję i już.
Doradzę Ci coś w moim systemie :
40D + C 17-85 + C 50 /1.4 + C 580 EX II
Pierwsze szkło to uniwersalny zoom który się nada w miare do krajobrazów oraz do pstrykania wesel z lampą w nie najciemniejszych pomieszczeniach. Druga stałka z dobrym światłem do portretów będzie ok. Przy lampie lepiej dołożyć do 580 EX II bo różnica cenowa wcale nie jest wielka.
Odnośnie tych zestawów co napisałeś to nie ma sensu kupować 50.mm 1.8 i 1.4 !Z tego co napisałeś to tele nie jest Ci na razie bardzo potrzebne więc kupisz je jak dozbierasz trochę kasy. Dla mnie taki zestaw przy tym budżecie i tym co napisałeś jest optymalny chociaż sam kupiłbym na początek samo body + jedno dobre szkło.
getfunfell - Sob 26 Lip, 2008
Hehe, moze troche uściśle, nie chce tego wszystkiego kupować co jest w tych zestawach tylko podałem z czego moge wybierać tak zeby zamknąć sie w tych 1500$ i wolałem podac różne modele np. te 50mm ze światłem 1.4 i 1.8 i czy właśnie opłaca sie pakowac większą kase w szkło o troszke lepszym świetle czy lepiej kupić gorsze i np. lampe do tego czy coś takiego. Pozdrawiam
k1caj_ns - Sob 26 Lip, 2008
Na to pytanie musisz sobie odpowiedzieć sam czy warto. Ja bym 50/1.8 nie kupił bo wolę dołożyć i mieć obiektyw który nie rozpadnie się po roku uzytkowania. Wersja 1.8 jest słabo wykonana. Dodatkowo samo światło 1.4 daje większe możliwości jeśli się wie jak z tego korzystać. Na lampie tak jak pisałem warto dołożyć bo teraz ceny są takie ,że 430 EX II różni się cenowo od 580 EX II bardzo nie wiele.
Planujesz dokupienie jakiś innych szkieł w najbliższym czasie? Czy to co teraz kupisz ma wystarczyć?
Zooma na pewno kupie tylko, ze najprędzej w przyszłym roku w zależności jak bedzie wyglądać portfel Bo jeszcze sie zastanawiałem nad szkłem Canona 17-40 f/4 L bo widze ze ok 600$ sti to bym sie zmiescil kwotowo ale raczej nic juz bym nie kupił do tego, czyli Body + 17-40, ale powiedzcie jak to jest z takimi szkłami bo one są robione pod FF a czy to nic nie przeszkadza na tych aparatach z cropem?
krisv740 - Sob 26 Lip, 2008
getfunfell, a gdzie w takich cenach kupujesz body? 40d za 700$?
http://www.shopcartusa.co...amera_1901B004/
narazie średnią sobie wyciagam z porównywarek cenowych, znajomy ma w tygodniu poszukać na miejscu i dokładnie powiedzieć co i za ile dlatego chce sie tez dowiedzieć czego ma szukać
getfunfell, abyś się kolego nie zdziwił
byłeś na tej stronie? spr.ceny. a jestes pewien że to nowy a nie refurb? popatrz na b&hphoto. jeden z najbardziej uznanych i cenionych sklepów lub adorama. żebys sie nie przejechał z takim szukaniem i kupowaniem. tu nie ma miejsca imho na eksperymenty. łatwo sprzetu nie wymienisz z za kałuzy
body w chwili obecnej staniało, ale nikt za darmo nawet w usa nie odda. 40d kosztuje ok. 1000$ i kropka. z 28-135is usm możesz mieć za 1300$ - http://www.bhphotovideo.c...al_Cameras.html jeśli chcesz dochodzić do wszystkiego powoli to to jest dobry zakup, albo ew. z 17-40 (ok.1500$)jeśli myslisz o dobrych szkłach na długo
kolouker - Sob 26 Lip, 2008
Jeśli masz do wydania 1500$ to D300 nowego za tą kwotę teraz nie kupisz. Nowe body to wydatek ok 1600$. Polecam więc zastanowić się bardziej nad Canonem.
getfunfell, z zasady nie ukierunkowuje nikogo w jego dążeniach do "oszczędności" ale radzę ci przeczytaj opinie z : http://www.resellerrating...y_Photo#reviews
i przemyśl mój poprzedni post sklepy dobre i złe rozróżnia róznica ceny dobry sklep nie zejdzie 20% z ceny ot tak. zły chce czymś ściągnąć klienta. zastanów sie i patrz na ceny w dobrych sklepach. to moja rada dla ciebie aby twoja "przygoda z fotografią" nie rozpoczęłą się od zgrzytu zębów w czasie zakupu
Ja nie bede kupowac z tych sklepów internetowych, poprosze znajomego zeby sie przeszedł po normalnych sklepach w swojej okolicy i stamtąd mi kupi, dlatego dokładne ceny bede zna w przeciągu tygodnia, a tymi cenami sie posiłkowałem na co moge liczyc. Dlatego też chciałem zasięgną rady w co sie zaopatrzy lepiej i konkretnie zeby jakiego sprzetu szukał. Pozdrawiam
[ Dodano: Sob 26 Lip, 2008 20:20 ]
Czyli polecacie zestaw Canon 40d + 17-85 + 50mm 1.4 jak zmieszcze sie w kwocie?
MM - Sob 26 Lip, 2008
Autor wątku chyba sobie żartuje. Kupować D300 i kita 18-55 VR?
Aparat dobry, ale mając w perspektywie ślub to kup Tamrona 17-50/2.8 i sabinkę SB-600.
Baku - Pon 28 Lip, 2008
Ha! Kolega, ja takie katusze z zakupami w USa przeżywałem właśnie od marca do czerwca. Mam kolegę w USA, który w czerwcu przejeżdżał do Polski, więc zaczeliśmy się rozglądać za lustrzanką, bo ceny za oceanem czasem nawet 50% taniej.
No i oczywiście wypatrzyliśmy sobie "chińczyka" za 629$.
http://www.lensesnmore.co...roduct_id=13317
Cały wic polega na tym, że kupujesz za tą cenę:
* body z deklem
* skrawek papieru zadrukowany chińskimi znaczkami
* pudełko z szarej tektury
Żadnych kabli, instrukcji, pamięci, baterii, ładowarek, płyt CD, etc..
Mnie to odpowiadało, bo część rzeczy już miałem, a instrukcje to sobie z netu ściągnąłem. Zamówiliśmy aparat w Sonic Cameras.com razem z obiektywem 17-40. Minęły 2 tygodnie i napisali że są wysprzedani. Proponują poczekanie kolejnych 6-8 tygodni, a na razie anulują zamówienie. Ok, to czekamy, ale na wszelki wypadek szukamy gdzie indziej w podobnej cenie (500-700$ body). To gdzie indziej to m.in.: Lenses 'n' more, razzphoto i jeszcze kilka mniejszych. Zawsze scenariusz był ten sam - sorry kolego, ale jesteśmy wysprzedani, może poczekasz?
W końcu podwyższyłem budżet zestawu licząc się z wydaniem ok 1000$ za samo body i dopiero taka cena sprawiła, że aparaty nagle stały się dostępne. Kupiliśmy tu:
http://www.fotoconnection...slr-camera.html
I raczej nie licz na to, że kupisz aparat, za cenę jaką widzisz na ekranie. Wersja bez gwarancji nie była dostępna, a za ten kwitek, którym w Polsce możesz się podetrzeć przyjdzie Ci zapłacić 197$. Cena body wzrasta spokojnie do 946$ i za te pieniądze możesz go dostać. Ogólnie mogę polecić ten sklep, bo przynajmniej jest z nimi jakiś kontakt. Obiektywu już nie mieli (tzn. mieli, ale "za pare tygodni") więc kupiliśmy na ebayu.
Generalnie jak chcesz kupić sprzęt w USA to najpierw sprawdź na ebayu po ile on średnio chodzi (nówki w opcji "buy now") a kupując w necie możesz liczyć na 5-10% taniej. Lepiej już nie będzie - jak jest lepiej to jest oszustwo.
Ja się w 1600$ zmieściłem z 40D i 17-40, ale było to zmieszczenie się "na styk". O D300 w tej cenie możesz zapomnieć nawet w USA, chyba że bez obiektywu. To będzie dobry interes, pod warunkiem że w Polsce wydasz drugie tyle na obiektyw.
Decyzja należy do Ciebie, ale jeśli chcesz jakiejś rady ode mnie to:
- Jeśli kumpel przywozi Ci aparat do Polski i ma wyznaczony przylot to radzę zagęścić ruchy i to znacznie. Cała operacja mnie zajeła kwartał.
- Nie wierz w to co widzisz jako ofertę sklepu. To nie UE z milardem zakazów i regulacji w handlu, tylko USA - tu się klienta łowi jak rybę, a jak nie chce połknąć haczyka, to się wpuszcza kable z prądem w wode, albo wrzuca dynamit do jeziorka. I już jesteś ich.
- A już zwłaszcza nie wierz wyszukiwarkom typu shopcartusa.com. I tak kupisz gdzie indziej 40% drożej i jeszcze będziesz się cieszył.
Życzę powodzenia!
krisv740 - Pon 28 Lip, 2008
Baku, nie jest do końca tak jak piszesz. popatrz na to co się dzieje w polsce.
ogólna zasada jest taka: cena musi być realna aby była prawdziwa. niechcesz mieć kłopotów kupuj w dobrych sklepach. może nie zaoszczędzisz za dużo, ale na pewno nie stracisz.
Baku - Pon 28 Lip, 2008
No tak, u nas też kantują.
Celowo użyłem dość dosadnej metafory, by uzmysłowić getfunfellowi niebezpieczeństwo jakie nań czyha. Ja nieomal nie spadłem z krzesła jak mi kolega napisał:
"Jest dobrze. Mamy 40D za 540$ i 17-40 520$, w sumie 1060$". Szybko przeliczyłem na nasze i poczułem się jakbym wygrał na loterii. Później było już tylko gorzej - bolesny kontakt z rzeczywistością i w sumie 1600$. Ale to i tak taniej (o 1/3) niż gdybym kupował w Polsce.
A kupowanie w dobrych sklepach? Soniccameras mają dobrą opinię, ale nie ma cudów. Za półdarmo nikt nie da, a z witryn krzyczą towary których nigdy nie kupisz za podane ceny.
Baku napisał/a: | Soniccameras mają dobrą opinię, ale nie ma cudów. Za półdarmo nikt nie da, a z witryn krzyczą towary których nigdy nie kupisz za podane ceny. |
jak juz parę razy pisałem i potwierdza się to na wielu forach są na pewno dwa solidne sklepy : B&H photo i adorama. może nie za darmo, ale ceny są ok i do tego to naprawdę solidne sklepy
MM - Pon 28 Lip, 2008
A jak te wasze ostatnie wywody się mają do tematu wątku?
jaad75 - Pon 28 Lip, 2008
krisv740, jest znacznie więcej solidnych sklepów, tylko trzeba wiedzieć coś o kupowaniu w Stanach i o tym jak się za to zabrać. Jak widać naiwnych (by nie nazwać tego dosadniej) nie brakuje...
MM napisał/a: | A jak te wasze ostatnie wywody się mają do tematu wątku? |
bo co poniektórzy kombinują jak koń pod górę i trzeba ich wyprostować
jak można zastanawiać się nad kupnem aparatu nie znając kosztów tej zabawy
Baku - Wto 29 Lip, 2008
Cytat: | jest znacznie więcej solidnych sklepów, tylko trzeba wiedzieć coś o kupowaniu w Stanach i o tym jak się za to zabrać. Jak widać naiwnych (by nie nazwać tego dosadniej) nie brakuje... |
Przyznaje się - ja również popełniłem grzech łatwowierności. Zmierzyłem ich swoją własną miarę i po prostu chciałem uwierzyć, ale dzięki temu zebrałem trochę doświadczenia i wiem że kolejne elementy foto również kupię za oceanem, tylko inaczej to rezegram.
MM - nasze wypowiedzi mają się do wątku. Kolega prosi o pomoc w zakupie aparatu, informując że kupuje go w USA przez kolegę, a my go ostrzegamy przed pewnymi pułapkami. Może to nie meritum, ale istotny kontekst, którego już chyba kontynuwać nie trzeba.
getfunfell - Wto 29 Lip, 2008
Dziękuje Wam koledzy za zwrócenie uwagi na takie rzeczy, ale jak zobaczyłem na tym sklepie podawanym przez Baku to ceny obiektywów są wyższe o 50$ niz te co podawałem i samych body tez o 150(Canon)-300$(Nikon), czyli i tak nie jest źle a zawsze lepiej kupic już z pewniejszego źródła.
Czyli co byście radzili:
1) Nikon d300 + 18-70 czy
2) Canon 40d + 17-85mm f/4-5.6 IS USM + 50mm f/1.4 USM
[ Dodano: Wto 29 Lip, 2008 10:42 ]
Jeszcze ewentualnie:
Canon 40d + 17-40 f/4 L
komor - Wto 29 Lip, 2008
Nikon D300 to wyższa półka niż Canon 40D, więc wszystko zależy czy chcesz się dalej rozwijać, inwestować w szkła itd. Jeśli docelowo masz wylądować z tym kitem 18-70 podłączonym do rakiety jaką jest D300 to moim zdaniem bez sensu. Ja bym wziął Canona 40D no i ewentualnie tego 17-85 IS, choć ciemny jest, to uniwersalny i ze stabilizacją, jeśli chcesz pstrykać wakacyjnie. Jak chcesz się rozwijać fotograficznie to weź Tamrona 17-50/2.8 i to jasne canonowskie szkiełko 50/1.4. Jak ci zostanie kasy to lampa czy jeszcze jakieś drobne szkiełko. Nie zapomnij o innych dodatkach (karty, torba/plecak), ale tu pewnie nie wszystko będziesz targał z USA.
Baku - Wto 29 Lip, 2008
Wszystko przemawia za tym, że D300 to wyższa półka niż 40D, ale w takim razie co to za półka? Najniżej mamy "entry level" (Nikon, Canon, Sony, Olympus)
- D60, 1000D, A100, E410
później klasyki z plastiku
- D80, 450D, A350, E510
teraz średniaki:
- D200 (D300?), 40D, A700, E3
pełna klatka (kompakt):
- D700, 5D
zawodowcy:
- D3, 1DsIII
No i co zrobić z D300? Moim zdaniem to mimo wszystko średnia półka, tylko że wybijająca się na plus od konkurencji.
A co do dylematu zakupewego, to moim zdaniem warty grzechu by był 40D z Tamronem i właśnie 50tka (jak starczy mamony). 17-85 Canona jakoś nie potrafi mnie przekonać. Miałem to szkło w ręku i na aparacie i jakoś "nie przypadliśmy" sobie do gustu.
komor - Wto 29 Lip, 2008
Nazwanie D80 klasykiem z plastiku jest dużą nobilitacją dla Canonów 400D/450D
Widzisz, moim zdaniem jest tak, puszki Canona i Nikona nie leżą na tych samych półkach, tylko nieco tak pomiędzy sobą.
Najniżej umiejscowiłbym D40/60 i tu jako wyjątek pojawia się Canon 1000D. Potem, nieco wyżej są Canony 400/450D (nie mają wykastrowanych kilku dość podstawowych funkcji w porównaniu do N. D40/60). Potem wyżej jest Nikon D80 i starsza seria D70, który jest większy, lepiej zbudowany i lepiej wyposażony w zaawansowane funkcje lustrzanki. Jak sobie porównywałem mojego 400D ze starym złomem D70 kolegi Mavierka to od razu wiedziałem, że choć to starsza maszyna, to jest z wyższej półki niż moja.
Potem jest Canon 20/30/40D, oczywiście to modele z różnych okresów czasowych. Być może uzasadnione byłoby porównywanie np. Canona 20D do Nikona D70 a może do D200, nie wiem, za mało wiem o tych puszkach i nie miałem z nimi większej styczności. W każdym razie dziś stan aktualny jest taki, że Canona 40D umieściłbym wyżej niż D80 Nikona.
Potem wyżej jest Nikoś D300, który nie bardzo ma odpowiednika w Canonie. Wyżej to już nawet nie ma co pisać, bo jeszcze bardziej sprawa się komplikuje.
mnich - Wto 29 Lip, 2008
Myślę że komor przedstawił słuszną wersję darabinki multi-systemowej
Może niech jeszcze MM dopisze co jest dalej po D300
jaad75 - Wto 29 Lip, 2008
Baku napisał/a: | Wszystko przemawia za tym, że D300 to wyższa półka niż 40D, ale w takim razie co to za półka? Najniżej mamy "entry level" (Nikon, Canon, Sony, Olympus)
- D60, 1000D, A100, E410
później klasyki z plastiku
- D80, 450D, A350, E510
teraz średniaki:
- D200 (D300?), 40D, A700, E3
pełna klatka (kompakt):
- D700, 5D
zawodowcy:
- D3, 1DsIII
|
Muszę zaprotestować - a gdzie Pentaxy? Gdzie Fuji? Sigma? Gdzie wciąż zawodowy model Nikona jak D2x? Co z reporterskim 1D? Gdzie A200? A300? Gdzie E520, czy E420?
Sony A100, to zdecydowanie wyższa półka niż D60, czy 1000D i bliżej mu do półki na której umieściłeś 450D, tyle, że to starszy aparat... Wszystko Ci się pomieszało, bo jeżeli porównujesz aparaty różnych generacji, to zaczyna się prawdziwy problem z klasyfikacją...
Baku - Wto 29 Lip, 2008
Spokojnie wrzućmy trochę na luz. Tak, pomieszało się, bo może się pomieszać. Testy przeprowadza się porównując dany aparat do najbliższej konkurencji. W teście A700 jest porównywany do 40D i D300 - stąd moje wątpliwości; co zrobić z D300. Wiadomo, jest pozycjonowany wyżej niż 40D i w pewnym sensie jest konurencją sam dla siebie, niemniej trudno robić specjalną kategorię tylko na same Nikony (D80, D300).
Brak na półkach Pentaxów, Fuji czy Sigm nie wynika z mojego lekceważenia tychże, jeno po prostu ze zbyt małego zorientowania w tych systemach. Fakt - zabrakło półki "reporterskiej" - mea culpa.
Sony 200/300 - niewiele wiem o tych aparatach...
Szczerze powiem, to sam chętnie bym poznał jakąś dobrą systematykę lustrzanek - może ktoś się podejmie?
mavierk - Wto 29 Lip, 2008
ale taki podział można zrobić na dwie kategorie: na jakość i na cenę Bo nijak 30d postawić obok nawet najnowszego e-520
muad - Sro 30 Lip, 2008 Temat postu: Re: Nikon d300 a Canon 40d getfunfell, z tego co napisałeś moim zdaniem lepiej jest wybrać 40d, w końcu nie potrzebujesz jakiegoś szczególnego aparatu. Za 40d przemawia cena, bynajmniej w polskich warunkach jest bardzo duża i za różnicę dostaniesz ciekawy obiektyw. Skoro przesiadasz sie z S5500 (tak jak ja to zrobilem) to na początek nie ma co szaleć z body, lepiej zainestować w dobry/e obiektyw/y - rozważ kupno tych pasujących od razu na FF, w przyszłości wymienisz tylko puchę, obiektywy zostaną. Przyłączam się do wcześniejszych uwag, że kupno N d300 ze zwykłym kitem to niezbyt ciekawe rozwiązanie.
getfunfell napisał/a: |
Obecnie używałem Fuji S5500 na manualu, tzn przeważnie na trybie przysłony i zastanawiam sie czy dam sobie rade z D300. |
Dasz radę.
|
|