|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Filtry UV a dSLR
konradeush - Sob 26 Lip, 2008 Temat postu: Filtry UV a dSLR Witam
Przeczytałem w ostatnim numerze komputerowego Chipa, w dziale foto, że filtry UV są zbyteczne w cyfrowej fotografii. Piszą, że same matryce mają wbudowane filtry, więc można je używać tylko dla ochrony przedniej soczewki. Podważają tez używanie innych filtrów, gdyż można ich efekt wygenerować w oprogramowaniu, a zdjęcie z użyciem tradycyjnego szkła jest "skalane" i nie można efektów cofnąć.
CO WY NA TO ???!!!
Jesienny - Sob 26 Lip, 2008
A my na to normalnie, Każdy Ci powie, że UV stosuje się jako ochronę soczewki. Co jak co ale działania polara przy odbiciach np. na wodzie jest nie do podrobienia na kompie. No chyba, że się pobawisz w podmalowywanie.
Filtry kolorowe to i owszem. To efekt łatwy do uzyskania na komputerze.
Filtr szary/szary połówkowy? jak się prześwietli zdjęcie to i komp nie pomoże.
Skalane filtrem zdjęcie? No to chyba mógł napisać niedzielny fotograf. Pewnie ten człowiek marzy po nocach o tym, żeby w całym życiu działała mu kombinacja CTRL+z.
konradeush - Sob 26 Lip, 2008
Czyli bez UV za powiedzmy 200 zł nie będzie różnicy? To po cholerę to kupować? Zatkać soczewkę jakimś denkiem od butelki i basta.
Różnica będzie taka:
http://www.optyczne.pl/5....%C3%B3w_UV.html
konradeush - Sob 26 Lip, 2008
Czyli jednak działąją
Różnica w działaniu jest na tyle niezauważalna dla zdjęcia, że stosuje się je jako ochronę soczewki. Nie robiłem zdjęć w górach więc nie mam pojęcia jak tam sprawdzają się UV.
edmun - Pon 28 Lip, 2008
konradeush, poczytaj trochę forum. dyskusje takie prowadzone są odkąd nawet ja wstąpiłem na to forum.
nawet niektórzy czekają na moje testy kiedy z 2000 m.n.p.m. będę sprawdzał czy UV nawet w górach cokolwiek daje.
P.S. Zdjęcia lotnicze z wysokości 10 000 metrów (czy stóp?) uv czy bez uv - bez różnicy
|
|