forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jaki program do katalogowania i danych EXIF?

RoJa - Sob 26 Lip, 2008
Temat postu: Jaki program do katalogowania i danych EXIF?
Witam,
czy ktoś może mi doradzić jakiś wygodny program do katalogowania zdjęć i dodawania do nich danych EXIF? Głównie chodzi mi o rozwiązanie, które pozwala oszczędzać czas - wymyśliłem sobie, że byłoby fajnie gdyby program np. zapamiętywał dotychczas nadane tagi i prezentował ich listę, z której wybierałoby się myszką potrzebne i kliknięciem dorzucało do akurat otwartego zdjęcia. Spotkał się ktoś z Was z programem mającym takie rozwiązanie?
Oczywiście sympatycznie byłoby, jeśli program byłby freeware'em albo nie kosztował więcej niż 20$:-)
Dzięki za pomoc.

komor - Sob 26 Lip, 2008

Adobe Lightroom kataloguje zdjęcia, nadaje tagi (w tym także z użyciem myszki bądź skrótów klawiaturowych) i pozwala na późniejsze łatwe wyszukiwanie zdjęć spełniających zadane kryteria. Ale kosztuje znacznie więcej niż 20$...
jaad75 - Nie 27 Lip, 2008

ACDSee miało takie funkcje już dawno temu - spróbuj poszukać którejś ze starszych wersji...
Jasio - Wto 29 Lip, 2008

ACD dodaje raczej tylko do jednego pliku, najlepszy jest Zoner 10 robi to wsadowo i zapamietuje poprzednio uzyte klucze. Raz wpisane klucze wpisuje sie pozniej myszka :) Ale trzeba uwazac bo zoner ma wiele wersji np home itp i nie czy we wszystkich to jest. Ostatnio zoner 10 express byl dolaczony do jakiegos czasopisma (pisali ze w wersji pelnej)
nett89 - Sro 17 Lis, 2010

Moim zdaniem najlepszy do tego jest program Picasa. Świetnie sprawdza się jako narzędzie do katalogowania, jak również do prostej obróbki fotografii.
jaad75 - Sro 17 Lis, 2010

nett89, to żart jakiś?... :razz:
hijax_pl - Sro 17 Lis, 2010

Plcasa jest dobra do "udostepniania galerii znajomym"... ;-)
edmun - Sro 17 Lis, 2010

nie mówiąc że Picassa kiedyś (nie wiem czy dalej to robi ale chyba tak) lubiła do każdego katalogu wrzucić swój plik katalogujący. śmieci zostawiała co nie miara
maroos - Sro 17 Lis, 2010

a canonowski ZoomBrowser? jest na płytce dostarczanej ze sprzętem czyli gratis
fotka - Nie 21 Lis, 2010

Polecam kphotoalbum (całkowicie darmowy). Tagi zdjęciom nadaje się bardzo łatwo i szybko. Bardzo dobrze jest później zorganizowane wyszukiwanie. Ponadto program automatycznie tworzy bazę danych z informacji EXIF i można wyszukiwać zdjęcia w zależności od wartości przysłony, czasu, ISO, typu aparatu i jeszcze paru innych parametrów.
ghost - Nie 21 Lis, 2010

hijax_pl napisał/a:
Plcasa jest dobra do "udostepniania galerii znajomym"... ;-)

picasa jest świetna do wielu rzeczy. trza tylko umieć. oczywiście nie jest to konkurencja dla Lr, ale na początek - bardzo wygodna

cybertoman - Nie 21 Lis, 2010

No w sortowaniu twarzyczek jest swietna.
ghost - Nie 21 Lis, 2010

katalogowanie, przeglądanie, wybieranie, prostowanie, kadrowanie, podbicie kontrastu, nasycenia, bw, sepia. mz lepszy (choć znacznie bardziej ograniczony) soft niż RawTherapee
hijax_pl - Nie 21 Lis, 2010

ghost napisał/a:
choć znacznie bardziej ograniczony

No słowo "znacznie" powinieneś napisać dużymi literami, pogrubić i na dodatek jakimś kolorem oczowkurzającym potraktować. ;)

ghost - Nie 21 Lis, 2010

wolę dobrze (i szybko) działające w/w funkcje niż milion suwaków, które a) nie wiadomo co robią b) co drugi powoduje klęknięcie programu.
------
obserwując tu i ówdzie, dostrzegam coś takiego - najważniejsze jest posiadanie możliwości - bez Lr i 50D nie podchodź. potem patrzę na foty takiego polecacza i widzę wyjarane fleszem na wprost f/8. z 1000D / DPP byłoby identycznie.

jasne że żaden jaad nie przesiądzie się na picasę, ale na początek to akurat to co potrzeba.

picasa only:

Zgoda - o ile mówimy o JPGach :)
ghost - Nie 21 Lis, 2010

bo? akurat ta fota jest z arwa.

ghost, bo możliwość wpływania na sposób wywołania danych z RAWa jest żadna. Co oczywiście nie oznacza, że Picasa RAWów nie wspiera :D
ghost - Nie 21 Lis, 2010

masz suwaczki +-EV, kontrast i nasycenie. mz całkiem sporo. do tego BW (z filtrowaniem). ja wiem że wszyscy potrzebują większych możliwości, tylko mz chodzi o fotki (do których to starcza w 95%), nie świadomość.
---------
patrzam tu i nie za bardzo widzę rzeczy których nie da się zrobić w picasie.

ghost napisał/a:
masz suwaczki +-EV, kontrast i nasycenie
:?: :shock:

Mam wersję 3.8.6.349 i takich suwaków nie mam... Mam wypełnienie światłem, światła, cienie i temperaturę kolorów ( w sumie 4). Nic więcej nie mogę regulować (pomijam zakładkę efektów).

No chyba, że mówisz o Picnicu..

ghost - Nie 21 Lis, 2010

no i tymi suwaczkami można zrobić to co wspomniałem ;-)

ja nie twierdzę, że ten soft ma świetne możliwości. twierdzę, że dla amatora w typie tutejszej galerii, starczy i dlatego nie pojmuję kwitowania tego softu złośliwym uśmieszkiem.

no ale nie jest pro, poważny i w ogóle jest fuj.

ghost napisał/a:
no i tymi suwaczkami można zrobić to co wspomniałem
No to trochę naciągana teoria.
ghost napisał/a:
twierdzę, że dla amatora w typie tutejszej galerii, starczy i dlatego nie pojmuję kwitowania tego softu złośliwym uśmieszkiem.
Jeśli mówimy, że obsługuje RAWa, i mówi się, że RAW ratuje skórę - to jest do dezinformacja w mojej ocenie. Do poprawiania JPGów z puszki (jakiejkolwiek) narzędzie fajne - bo proste.

A ja nie wiem, jak przyciemnic zdjecie w picasie. To nie jest zart.
baracuda - Nie 21 Lis, 2010

cybertoman napisał/a:
A ja nie wiem, jak przyciemnic zdjecie w picasie. To nie jest zart.

Witam, druga zakładka po lewej (środkowa),dostrajanie , światła ,
tylko tam jest opcja operowaniem światła.

baracuda, tylko tak jakoś bardziej w lewo się nie da ich przesunąć ;)
ghost - Nie 21 Lis, 2010

bo cienie ciemnieją jak się je sunie w prawo.
baracuda - Nie 21 Lis, 2010

hijax_pl napisał/a:
baracuda, tylko tak jakoś bardziej w lewo się nie da ich przesunąć ;)

tak , lecz ja napisałem że tylko tam w picassie jest opcja
regulacji jako takiej :wink:

ghost, I to jest korekcja ekspozycji? To jest zabawa punktem czerni.. taka prymitywna (podstawowa) krzywa (prosta) tonalna..

OK, jak wyciągnąć z cieni? Jak zmniejszyć przepały?

Cienie mozna sciemnic, swiatla rozjasnic. Caly obraz tez mozna rozjasnic. Ale sciemnic caly obraz? Nie ma jak.
ghost - Nie 21 Lis, 2010

daj mi spsutego nefa to ci powiem czy picasa starcza.
nie uważam picasy za dobrego narzędzia do ratowania przejaranych zdjęć.
może jednak pomiar u mnie działa lepiej i nie mam takich potrzeb jak ty ;-)

żeby było jasne o czym mówimy. z frikowych rozwiązań mamy do wyboru (afair) soft producenta, picasę i RT.
RT uważam za koszmarną pomyłkę, picasę za świetny soft do katalogowania i przeciętny do rawienia (wspomniane narzędzia do zastosowania w zwykłych zdjęciach jak np te z galerii), a do ciężkich przypadków wolę sonowskie IDC.

ghost napisał/a:
nie uważam picasy za dobrego narzędzia do ratowania przejaranych zdjęć.
Zgadza się. Automatyczny kolor, automatyczny kontrast, wypełnienie światłem i można na drukarkę wrzucić ;)
ghost napisał/a:
może jednak pomiar u mnie działa lepiej i nie mam takich potrzeb jak ty
A jak jest u Ciebie z dynamiką matrycy? Dość powiedzieć, że amator nie robi zdjęć krajobrazu o świcie, ale w południe - w takich warunkach łatwo by dynamika sceny pokonała aparat. I wychodzi niebo białe ;)
wed - Pon 13 Gru, 2010

Hej,
do Exifów polecam IrfanView prostacki programik a w sumie sporo i szybko można na nim zrobić. do katalogowania chyba średnio się nadaje

edmun - Pon 13 Gru, 2010

tylko że ma do d*** profile kolorystyczne i ich obsługę (nawet pomimo dogrania pluginów)
tarasek - Nie 30 Paź, 2011

Podbijam watek. chciałbym udostępniać foty kilku albo kilkunastu osobom. No i nie wiem co wybrać. Picase czy www.e-dtp.com? Poradźcie plizzz
hijax_pl - Nie 30 Paź, 2011

Picasa, flickr, photobucket i inne serwisy dedykowane do hostowania zdjęć
komor - Nie 30 Paź, 2011

Jeśli chcesz, aby zdjęcia widziały tylko wybrane osoby, to Picasa jest dobra, bo pozwala generować tzw. tajne linki do galerii. Wysyłasz mailem taki link wybranym osobom, a zwykli „oglądacze” Picasy nie widzą takiej galerii po wejściu na Twoją stronę domową.
Flickr jest fajny i sam używam, ale tam, żeby opublikować zdjęcia tylko dla wybranych osób, trzeba zmusić je do zapisania się do tego serwisu.

Aha, ale czemu to pytanie wylądowało w tym wątku?

komor napisał/a:
Jeśli chcesz, aby zdjęcia widziały tylko wybrane osoby, to Picasa jest dobra, bo pozwala generować tzw. tajne linki do galerii. Wysyłasz mailem taki link wybranym osobom, a zwykli „oglądacze” Picasy nie widzą takiej galerii po wejściu na Twoją stronę domową.
Flickr jest fajny i sam używam, ale tam, żeby opublikować zdjęcia tylko dla wybranych osób, trzeba zmusić je do zapisania się do tego serwisu.

Aha, ale czemu to pytanie wylądowało w tym wątku?

Ha, dane Exif umknęły mi, jak to rasowemu internaucie, któremu umyka druga połowa czytanej frazy. Skupiłem się na katalogowaniu zdjęć. Dzięki za radę. Spróbuję równolegle zrobić mini galerie na picasie i na e-dtp i zobaczę jak się programy sprawują. Chciałbym mieć fotki on-line, ale móc zawęzić ich dostępność. Jeszcze ze mnie za słaby "fotograf", żeby chwalić się wszem i wobec, czasem jednak kusi żeby komuś coś pokazać.

hijax_pl - Nie 30 Paź, 2011

tarasek napisał/a:
Spróbuję równolegle zrobić mini galerie na picasie
Doczytaj dokładnie w jaki sposób Google podlicza wielkość zdjęć do przyznanego limitu ;)

hijax_pl napisał/a:
tarasek napisał/a:
Spróbuję równolegle zrobić mini galerie na picasie
Doczytaj dokładnie w jaki sposób Google podlicza wielkość zdjęć do przyznanego limitu ;)

Dzięki. Już się wgryzam.

AuThoR - Czw 22 Mar, 2012

Ja ze względu na podgląd RAW oraz bardzo proste wysyłanie na www moich fot, używam picasy do katalogowania.
Gdyby nie przesyłanie na www pewnie korzystałbym cały czas z LR.
Z LR korzystam natomiast zawsze wtedy gdy muszę tworzyć grupowo zdjęcia mniejsze czyli z formatu np. 4256x2843 do rozmiatu ala 900x598.
Przy zmniejszaniu grupowym prosto się to robi w LR. Wiem, że pewnie jest tuzin programów, w których można tak zmniejszać - no cóż - takie moje fopa.

Dodam jeszcze, że picasa jest przyjazna dla ludzi, którzy z foto mają mało wspólnego i dla nich podniesienie kontrastu czy też dodanie nasycenie jest operacją wystarczającą.
Takie osoby mają kilka zwykłych suwaków oraz jakieś niby presety co potrafią np zrobić b&w z foto.

Fajne jest to, że po wrzuceniu na stronę www i skopiowaniu linka można zmieniać rozmiar obrazu zmieniając liczbę w linku która znajduje się po literce "s" :) - o tutaj https://lh3.googleusercontent.com/-Gkh3pzhCqBA/TTL3LSnjOjI/AAAAAAAAFTA/PMboPdspD_I/s1152/DSC_0438a.jpg, podczas wrzucania na różne serwisy gdzie wymagana jest różna szerokość fot to jest nawet dosyć przydatne :)

Pokazywanie przez picasę danych exif po prawej też uważam jako atut.

Reasumując - wg mnie można spokojnie używać tego programu do katalogowania, sprawdzania danych exif oraz wrzucania na serwer www picasy.

hijax_pl - Czw 22 Mar, 2012

AuThoR napisał/a:
dyby nie przesyłanie na www pewnie korzystałbym cały czas z LR.
A wiesz, że do LR jest plugin do Picasaweb? ;)
AuThoR - Czw 22 Mar, 2012

hijax_pl napisał/a:
A wiesz, że do LR jest plugin do Picasaweb?

Zielonego pojęcia nie miałem :D
Możesz coś bliżej o tym powiedzieć? lub zapodać jakiegoś linka?
wiem wiem --> google ---> search :D , ale w tym temacie w sumie można by zapodać linka do opisu tego pluginu :)

oo....coś wstępnie zlinkuję bo zbieram się do pracy :D
http://www.fotografuj.pl/...ghtroom/id/1211

jaad75 - Czw 22 Mar, 2012

hijax_pl napisał/a:
A wiesz, że do LR jest plugin do Picasaweb? ;)
Nie tylko do Picasy, ale też do flickra, photobucketa, zenfolio, smugmuga itd...