|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wspólne plenery fotograficzne - Walewice 2008 - I Zlot Czytelników Optyczne.pl
kijos - Nie 27 Lip, 2008 Temat postu: Walewice 2008 - I Zlot Czytelników Optyczne.pl Pobieżnie przejrzałem Tego jeszcze nikomu nie pokazywałem, a podoba mi się. Dla wartości edukacyjnej wątku piszcie jakiego sprzętu używaliście. Było w czym wybierać
40D + EF-S 17-85 + 580EXII
krisv740 - Nie 27 Lip, 2008
ja dodatkowo proszę o identyfikację osób?
mnich - Nie 27 Lip, 2008
Od lewej zapewne A. Olech w środku nie wiem, po lewej hmmm... Pstrykacz?
[ Dodano: Nie 27 Lip, 2008 16:19 ]
kijos, Dawaj więcej zdjątek
MC - Nie 27 Lip, 2008
mnich, zle!
Od lewej:
-Arek rozmawiajacy przez telefon
-Koraf - w srodku
-Wujek Pstrykacz po prawej.
mnich - Nie 27 Lip, 2008
OK ok, ale dlaczego Wujek?
MC - Nie 27 Lip, 2008
Haslo zlotu. Ale to niech zainteresowany wyjasni. Dodam tylko, ze ma to zwiazek z najbardziej oblegana kobieta na zlocie
mnich - Nie 27 Lip, 2008
PS: Czy byli jacyś przedstawiciele z Wrocławia?
PS2: komor, mavierk, edmun! słyszycie mnie? Przebili naszą impreze "warsztaty fotograficzne -Wrocław" Musimy się postrać aby następny zlot był zorganizowany gdzieś na dolnym śląsku i w terminie jaki będzie nam odpowiadał!
Jesienny - Nie 27 Lip, 2008
Najlepiej koło 9 listopada
Wujek_Pstrykacz - Nie 27 Lip, 2008
Wujek_Pstrykacz tak brzmi mój nowy nick w związku z córą Arka, która polubiła mnie jak prawdziwego wujka. I w związku z tym zostałem nowym wujkiem.
RobertO - Nie 27 Lip, 2008
mnich napisał/a: | OK ok, ale dlaczego Wujek? |
Po prostu moja 5-cio miesieczna corka byla zachwycona Pstrykaczem, zatem chcac nie chcac zostal dla niej wujkiem
Wujek_Pstrykacz, corka Arka to ta starsza byla, ale tez byla toba zachwycona
mnich - Nie 27 Lip, 2008
No to gratulować, gratulować
To świetny przykład na to że wszyscy fotografowie to jedna wielka rodzina.
mnich napisał/a: | Musimy się postrać aby następny zlot był zorganizowany gdzieś na dolnym śląsku i w terminie jaki będzie nam odpowiadał! |
Myslimy o Karpaczu wiec blisko bedziecie mieli. No ale trzeba tam znalezc jakies fajne lokum i tu licze na wasza pomoc.
mnich - Nie 27 Lip, 2008
karpacza jest fantastycznym rozwiązaniem, ale mogę popytać w Szklarskiej Porębie w dawnyk ośrodku wrocławskiej elektrociepłowni i was skontaktować z nimi
jeśli zorganizujecie coś w karpaczu to i ja się piszę
byłem niedaleko, a czasau zabrakło na dojechanie, więc dwie pieczenie przy jednym ogniu
relacja ze zlotu
http://www.optyczne.pl/92...ewice_2008.html
mnich - Nie 27 Lip, 2008
Widzę żę bawiliście się świetnie
mnich napisał/a: | Widzę żę bawiliście się świetnie |
za rok bedziemy bawic sie jeszcze lepiej, wiec nic straconego
mnich - Nie 27 Lip, 2008
skąd ta pewność?
PS, mam nadzieje że Wy jako organizatrzy oraz pozostali współorganizatorzy (Sigma delta, pstryk) są zadowoleni?
To chyba wróżyło by dobrze organizacji następnego zjazdu
maziek - Nie 27 Lip, 2008
I ja tam byłem, miód i wino piłem, po brodzie mi kapało, choć w gębie nic nie zostało...
Własnie wróciłem i odpaliłem kompa, aby przejrzeć fotki...
MC - Nie 27 Lip, 2008
maziek, i jak sie spisal obiektyw na 500mm?
jarecki_jg - Nie 27 Lip, 2008
Szkoda ze nie ma wzmianki o rekordach.
Tak na marginesie mam zastrzeżenia co do informacji o szybkości działania migawki Nikona D200, który wg opisu ma ponoć 5 kl./ sek.
Z ciekawostek należy nadmienić, ze piwo wypiłem na 4 łyki.
1 łyk < 1 sek.
Skoro Nikon podaje 5 kl sek a wyszło ich 22, daje w konsekwencji 4,4 sek za zrobienie browarka.
Z tym absolutnie zgodzić się nie mogę i jestem przekonany ze było mniej niż 4 sek. co daje w rzeczywistości ok 6 kl./ sek. Wiec brawa tutaj dla NIKONA .
Zgłaszam wiec chęć udziału w testowaniu szybkoszcelnoćci korpusów .
Czekam z niecierpliwością na opis z realcji oraz film ze zdjęć z moim udziałem.
I proszę dokładnie przeliczyć klatki.
Pozdrawiam Jarecki
MC - Nie 27 Lip, 2008
Co prawda siedzialem kawalek od akcji, ale moje uwagi sa nastepujace:
- piwo u Jareckiego zniknelo tak szybko, ze nie bardzo to zarejestrowalem
- Robert byl bez szans.
MC napisał/a: | maziek, i jak sie spisal obiektyw na 500mm? | Jeszcze ssam z kart...
krzysiek - Nie 27 Lip, 2008
No to dowody:
Zdjęcie nr dsc_2510_1.jpg z exifa czytamy: 2008:07:26 17:48:00
Zdjęcie nr dsc_2531_1.jpg z exifa czytamy: 2008:07:26 17:48:05
Czyli różnica to około 5 sekund...
Mamy 22 zdjęcia od zbliżenia ust do kufla po połknięcie ostatniego łyka wykonane z prędkością 5 kl/s.
Po odrzuceniu skrajnych zdjęć wychodzi 4 sekundy. Można więc się spierać, od którego do którego momentu mierzymy?
Zdjęcia dowodowe:
3mnich - Nie 27 Lip, 2008
Dziękuję męskiej części organizatorów za fajną imprezkę, żeńskiej, za uatrakcyjnienie plenerów, oraz możliwość porozmawiania niekoniecznie o ilości pikseli, i tym słodkim maluchom w pieluchach, za wiecznie uśmiechnięte buźki, również wszystkim uczestnikom za zapał i oryginalność.
Pozdrawiam wszystkich !
Adam K.
Aha, żeby mieć większą dokładność pomiaru musielibyśmy przyspieszyć aparat... czyli wziąć taki z górnej półki typu 1D lub D3, bo one mają 10-9 kl/s. Jednak im bufor zapełnia się po czasie około 2.5 sekundy, więc na nic by się to zdało. Jarecki musi jeszcze poćwiczyć, bo jest za wolny dla tych aparatów....
mnich - Nie 27 Lip, 2008
krzysiek, nie lepiej było użyć stopera?
[ Dodano: Nie 27 Lip, 2008 21:02 ]
PS: Nie ma żadnych statystyk? Iość rozbitych szkieł? Ilośc wypitego piwa? Stosunek ilości Canoniarzy do Nikoniarzy? ??
MC - Nie 27 Lip, 2008
Ja z pamieci moge podac ilosc Alfiarzy i Olkarzy
Szkla wszystkie Sigma przyjela, wiec nie bylo zle. Chyba tylko w jednej 50-150 AF sie zablokowal.
Co do statystyk, to zdjec zrobilismy miedzy 12 a 14 tysiecy
muad - Nie 27 Lip, 2008
Czy podczas warsztatów dowiedzieliście się czegoś ciekawego czy była tylko propaganda jaka ta sigma jest super? I czy ogólnie ten wyjazd wniósł coś do Waszej wiedzy i umiejętności, czy było to przede wszystkim imprezowe (jak widzę co po niektórych zdjęciach) spotkanie z dobrą zabawą?
MC - chyba nie doceniliśmy ''nas'', bo jak zacząłem pytać ile kto zrobił, to średnia liczba była około 1000 na głowę. Wiec łącznie 30000 lekką ręką poszło....
RobertO przepraszam tak było jak mówisz.
MC - Nie 27 Lip, 2008
Ok, moze i 30.000 Ja zrobilem prawie 500. Teraz trzeba to przetrawic jakos...
jarecki_jg - Nie 27 Lip, 2008
Krzysiek nie moge sie z toba absolutnie zgodzic.
Powiadasz 2,5 sek zapycha sie bufor w D3.
A ja powiem tak: bedzie kufel i z pewnością bufor sie nie zatka, tak jak zapełnic sie miał tym razem, i co zatakało .....
Reasumując: Pomyliłes sie kolego lub nie doceniłeś co poniekrtórych i obiecuje ze potrenuje na nastepny zlot i nie staszne mi bedzie D3.
Oficjalne zdjęcia zamieściłem w relacji. Teraz zlot z przymrużeniem oka...
Seria pod tytułem: "Kto ma mocniejszy kręgosłup"
koraf - Nie 27 Lip, 2008
MC widzę ,że już dojechałeś ... i sporo już napisałeś ja niestety miałem niemiłą przygodę po wejściu do domu i musiałem zdać egzamin z instalacji wodnej ... całe szczęście ,że nic poważnego się nie stało i teraz jeszcze bardziej wyraźnie widzę jaki ten zlot fajny był
MC - Nie 27 Lip, 2008
koraf, nie zazdroszcze
Niestety nie mam jak zgrac fotek na kompa, wiec zrobie to dopiero jutro. Ale jestem bardzo ciekaw Twoich osiagniec
Jarecki - ja chylę czoła przed Tobą, ściśle Twoim gardłem. Ale jeśli chodzi o zwątpienie, to nie było skierowane w Ciebie, a w Roberta. Zrozumiałem, że to jemu trzeba mierzyć czas... Póki co, radze Ci się za bardzo nie forsować w biciu rekordu, bo jak się przesilisz, to możesz złapać jakąś kontuzję na treningu i wtedy możemy się za rok nie spotkać
koraf - Nie 27 Lip, 2008
Po tak ideowo wyprostowanym kręgosłupie przez Krzyśka to fotki muszą być całkiem niezłe , przed chwilą wylądwały na kompie i dzisiaj zacznę .... je Psuć
igorax - Nie 27 Lip, 2008
... a ja na wstępie dziękuje organizatorom organizacji zlotu. Było co oglądać i co robić, pałac w rewelacyjnym miejscu, panie z obsługi miłe - piwo dawały, koledzy fotomaniacy radośnie biegający (z urywającym im głowy) sprzętem na szyjach. Zlot powinien trwać z tydzień.
Pozdrawiam. ...i dziękuję za wiele cennych rad o sprzęcie (jak i możliwość sprawdzenia)
[quote="mnich"]krzysiek, nie lepiej było użyć stopera?
Hehe, no niby tak... ale jarecki chce u nas w ten sposób testować szybkość aparatów. Testy były by przez to sponsorowane przez browary i nikt nie zarzucił by stronniczości, bo co ma Tyskie do Canona, albo Okocim do Nikona? Niestety Jareckiemu brakuje kompetencji, trzeba by go wysłać jeszcze na jakieś szkolenia... Może po fotokinie zostanie na Octoberfest i tam potrenuje
MM - Nie 27 Lip, 2008
Jak byliście na zlocie był taki błogi spokój.... 20-30 postów przez cały dzień a teraz...
Częściej trzeba robić te zloty, mam wtedy mniej roboty na forum
...przydalby się odrębny temat do wrzucenia paru zdjęć z pleneru.
mnich - Nie 27 Lip, 2008
nie prawda. Jak ktoś coś ma to niech lepiej tu wrzuci, będzie wszystko w jednym miejscu.
Hahaha, na tym zdjęciu mam jeszcze w toploaderze 3-setke f/2,8...
MC - nie wiem, ile przez to będę sie przegryzał, ale widzę, że z kilku fotek ludzie będą...
Oto najkrótsze podsumowanie:
Jest 10 w nocy. Ludzie przyjechali w upale, niektórzy po kilkaset km, do malowniczej, spokojnej miejscowości, w której (pomijając burzliwa przeszłość z Napoleonem w tle) hoduje sie konie, życie płynie odmierzane wyprowadzaniem koni na pastwisko i spędzaniem do stajni. Była kolacja, wydano obiektywy, oczy się kleją, świerszcze graja, ciemna noc, idziemy spać. Walewice zasypiają a klasycystyczny portyk wydaje się stać na straży spokojnego snu...
Tylko, że to nie była zwykła wycieczka. Normalni ludzie poszliby spać. No ewentualnie flaszkę by zrobili - i poszli spać. Niektórzy wariaci potrafią się maskować, ale czasem wystarczy suwaczek "fill light" przesunąć i...
... i można sie pocieszać, że się zobaczyło kilku zdrowo bardziej świrniętych od siebie .
mnich napisał/a: | nie prawda. Jak ktoś coś ma to niech lepiej tu wrzuci, będzie wszystko w jednym miejscu. |
dobra
MM - Nie 27 Lip, 2008
Ja tam tylko chwilkę byłem, ale kilka zdjęć zrobiłem.
Wujek Pstrykacz to podstawa tego zlotu
Nasz admin Robert O. zapoznawał się z porządnym sprzętem
Okoliczności przyrody przed budynkiem sprzyjały wewnętrznemu wyciszeniu
Monastor - Nie 27 Lip, 2008
CAAA-NON
Było super, nie mogę się doczekac następnego zlotu
koraf - Nie 27 Lip, 2008
Zgadzam się i jak najbardziej należą się bardzo duże słowa uznania dla optyczme pl. za organizację ciekawej i potrzebnej imprezy integracyjno-optyczno-fotograficznej.
Oprócz poznania sympatycznych koleżanek i kolegów z forum było dużo miejsca na fotografię ( nawet o 5 rano) , organoleptyczne poznanie sprzętu , a co najważniejsze praktyczną wymianę doświadczeń - szeroko rozumianych do testów sprzętu włącznie.
Nawet nie wspominam o astronomii ... bo się na tym nie znam ale co widziałem na niebie to widziałem .
MM ale mi mine walnąłeś. I do tego mam jeszcze na body jakąś Sigme 10-20.
Wujek_Pstrykacz, sigmę 10-20 też masz, schowałem Ci do tulipana jak nie widziałeś
Wujek_Pstrykacz, wujku - nie pomyliłem się
400/2.8 is?
Oj nie dla każdego wujku, ale masz racje 400/2,8 i 1Ds MarkIII.
koraf - Nie 27 Lip, 2008
Wujek_Pstrykacz a jak Ci sie podobają nasze "naukowe" miny na zdjęciu kijosa ?
W pełnym słońcu nie wyszło najlepiej.
[ Dodano: Nie 27 Lip, 2008 22:26 ]
Po powaznych testach mamy te miny
Wujek_Pstrykacz, twoja? czy testowa?
Jeszcze się takiej nie dorobiłem, ale może w przyszłości.
kolejka do dzika.
i palacyk fiszajem
a jak w takim wypadku wrażenia?
chętnie się dowiem, bo mój kochany braciszek właśnie jest w trakcie finalizowania zakupu
Victor - Nie 27 Lip, 2008
Przyłączam sie również do słów uznania dla organizatorów zlotu, było świetnie.
Tak trzymajcie, czekam na następne spotkania- w szacownym gronie koleżanek i kolegów. Wreszcie czułem sie normalnie biegając ze statywem, obwieszony dodatkowo sprzętem Sigmy. Teraz czas na przejrzenie fot - niestety jutro trzeba wracać do rzeczywistości.
Wrażenia mogą być tylko pozytywne jeśli chodzi o jakość, ale mocno negatywne gdy zobaczymy w jakiej cenie ta jakość.
Ja znowu trochę mniej poważnie... Z cyklu: "W jakiej pozycji najlepiej nam się pracuje"
...wiedzialem ze nie tylko moja druga połowa zrobi zdjęcie mojego tyłka
igorax - no niestety, na imprezach tyłek w takiej sytuacji jest wspólny
...przynajmniej nie bolało
igorax, ciesz się, że to nie była fiszajka
Tu dla porównania 400mm na pełnej dziurze. Body 1Ds Mark III.
mavierk - Nie 27 Lip, 2008
okej, na 80% w przyszłym roku jade na zlot! Żałuję strasznie, że mnie z Wami nie było
k1caj_ns - Nie 27 Lip, 2008
Czasu jest dużo ale ja też się deklaruję bo widzę ,że na prawdę było warto ,a jak będzie troszkę bliżej to jeszcze lepiej
komor - Pon 28 Lip, 2008
Ja też żałuję, że nie mogłem spotkać się z wami, podobnie jak większość/całość wrocławskiej drużyny warszatowej . Ale cóż, skoro Wrocław nie mógł przyjechać do Optycznych, to Optyczne przyjechało wcześniej do nas, hehe...
timi1970 - Pon 28 Lip, 2008
Było super!!! Fajnie było Was wszystkich poznać i mam nadzieję, że szybko będzie kolejne spotkanie
Na szybko wrzucę parę fotek
RobertO - Pon 28 Lip, 2008
krzysiek napisał/a: | Ja znowu trochę mniej poważnie... Z cyklu: "W jakiej pozycji najlepiej nam się pracuje" |
To ja tez cos dorzuce do kolekcji
pepto - Pon 28 Lip, 2008
Witajcie, jestem stałym bywalcem strony optyczne.pl, chciałbym pogratulować, że mimo, że żona w domu, dziecko płacze, udało Wam sie spotkać w takim Wielkim gronie. Pozdrawiam. Na następnych zlotach życzę takiej samej lub lepszej zabawy
A teraz cos z zupelnie innej beczki
MC - Pon 28 Lip, 2008
No nie tak zupelnie z innej, bo Marysia tez w Zlocie aktywnie uczestniczyla
muad napisał/a: | Czy podczas warsztatów dowiedzieliście się czegoś ciekawego czy była tylko propaganda jaka ta sigma jest super? I czy ogólnie ten wyjazd wniósł coś do Waszej wiedzy i umiejętności, czy było to przede wszystkim imprezowe (jak widzę co po niektórych zdjęciach) spotkanie z dobrą zabawą? |
Warsztaty byly polaczeniem godzinnego wykladu przedstawiajacego oferte Sigmy z 3-dniowym bieganiem z kilkoma wybranymi obiektywami po plenerach. Mysle ze wyjazd duzo wniosl do umiejetnosci uczestnikow dzieki mozliwosci wymiany doswiadczen. Imprezowania tak naprawde bylo niewiele bo pierwszego dnia warsztaty skonczyly sie ok 1-2 w nocy, a zaczynaly sie o 5 rano kolejnego dnia.
MC - Pon 28 Lip, 2008
Ten wyklad to raczej nikogo nie zaskoczyl, ale przedstawiciele Sigmy byli dobrze przygotowani. Generalnie i tak najwieksza atrakcja bylo przywiezienie obiektywow i mozliwosc pobawienia sie nimi. Nawiasem mowiac sporo osob z zainteresowaniem ogladalo DP1.
Piwa troche oczywiscie wypito, ale to bardziej na ochlode, bo upal byl znaczny.
tomalxx - Pon 28 Lip, 2008
RobertO napisał/a: | To ja tez cos dorzuce do kolekcji |
"(...) Ja wiedziałem, że tak będzie... (...)"
Chyba sobie wrzucę na avatara .
Ja również bardzo dziękuję Redakcji za zorganizowanie imprezy. Było baardzo super.
Magda - Pon 28 Lip, 2008
Wiedziałam ze ta fotka z psem bedzie hitem;)
Monastor - Pon 28 Lip, 2008
Pomnik obfotografowany przez kilkadziesiąt osób. Parę giga portretów pewnie ma, zarówno dziennych, jak i nocnych
Nie do końca udany panning. Obrót głową rozmazał wszystko przy takim czasie. (chodzi mi o brak szczegółów na 'obiekcie')
Młodym kanonierom trzeba zapewniac odpowiednie warunki. Nie, nie mogłem dopalic fleszem (zabronione) ani się przesunąc (gęsto od fotografujących)
Przypominam wszystkim uczestnikom zlotu aby wysłali do Walewic swoje najładniejsze zdjęcia z pałacu i stawów rybnych. Adres: palac@walewice.pl
mnich - Pon 28 Lip, 2008
A ja przypominam Droga Redakcjo że dawno nie było testu ( jak dla mnie ) więc zapraszam do pracy
mnich napisał/a: | A ja przypominam Droga Redakcjo że dawno nie było testu |
Dzisiaj bedzie
Kto robił zdjęcia Amelki trzymającej lustro? Zdaje się, że Wujek_Pstrykacz.
Ja rozumiem, że można spac, pracowac, miec obowiązki, no ale nie jak są niewstawione zdjęcia ze zlotu
goltar - Pon 28 Lip, 2008
mnich napisał/a: | A ja przypominam Droga Redakcjo że dawno nie było testu ( jak dla mnie ) więc zapraszam do pracy | Po zlocie mam tyle zdjęć z własnych testów, że musi upłynąć kilka tygodni nim się z nimi zapoznam
komor - Pon 28 Lip, 2008
MC napisał/a: | Piwa troche oczywiscie wypito, ale to bardziej na ochlode, bo upal byl znaczny. |
Się tak zmówili, że to będzie oficjalna wersja wydarzeń... Ale zdjęcia kolegi Jareckiego mówią nam wszystko!
krzysiek - Pon 28 Lip, 2008
Uświadomiłem sobie, że nie mam żadnego zdjęcia ze sobą poza grupowym, a wnukom coś trzeba będzie kiedyś pokazać. Gdyby ktoś mi przez przypadek jakąś fotkę strzelił byłbym wdzięczy o wysłanie jej do mnie na maila. Jakość i rozdzielczość nie gra zupełnie roli. Jeśli mnie ktoś nie zapamiętał, to jestem zupełnym przeciwieństwem Umy Thurman, którą mam w avatarze. Ganiałem na zlocie w okularach z D200 i robiłem Wszystkim zdjęcia
goltar - Pon 28 Lip, 2008
Krzysiek coś się znajdzie ale wieczorem jak wrócę do domu
to ja wrzucę parę twarzyczek
mnich - Pon 28 Lip, 2008
A przepraszam. A kto to jest ten tajemniczy jegomość w moro?
mnich napisał/a: | A przepraszam. A kto to jest ten tajemniczy jegomość w moro? |
to Koraf
MichalP - Pon 28 Lip, 2008
mnich napisał/a: | A przepraszam. A kto to jest ten tajemniczy jegomość w moro? |
Wygląda jak na wojnie w Iraku z niezłym sprzętem (bynajmniej nie fotograficznym)
mnich - Pon 28 Lip, 2008
Pełny profesjonalizm
Jak warsztaty, to warsztaty
Jesienny - Pon 28 Lip, 2008
A pewnie, strój taki nie tylko czyni nas bardziej niewidocznymi, ale i też chroni przed pogryzieniem (powiedział obdrapując się...)
mnich, to koraf
kijos - Pon 28 Lip, 2008
mnich napisał/a: | kijos, Dawaj więcej zdjątek |
Mojego ulubionego tematu, czyli ludzi, prawie nie fotografowałem - jakieś 2-3% zrobionych zdjęć i to też skupienie się na "obcym" sprzęcie i na nastawach niż fotografia. W zasadzie to mam same ptaszki, koniki, gwiazdy i pejzaże - nuuudy.... Ale spoko późnym wieczorem, jak wrócę do domu, to coś zarzucę.
koraf napisał/a: | Wujek_Pstrykacz a jak Ci sie podobają nasze "naukowe" miny na zdjęciu kijosa ? |
Miny macie wspaniałe - dlatego dałem to zdjęcie.
Pogarda z jaką koraf patrzy na 30D. Strach atakowanego Wujka_Pstrykacza. Spojrzenie przyłapanego na ustawianiu wyników konkursu Arka
koraf - Pon 28 Lip, 2008
koraf napisał/a: | Wujek_Pstrykacz a jak Ci sie podobają nasze "naukowe" miny na zdjęciu kijosa ? |
Miny macie wspaniałe - dlatego dałem to zdjęcie.
Pogarda z jaką koraf patrzy na 30D. Strach atakowanego Wujka_Pstrykacza. Spojrzenie przyłapanego na ustawianiu wyników konkursu Arka [/quote]
W tym miejscu kijos muszę sprostować : nigdy nie patrzyłem z pogardą na żaden aparat a tym bardziej na 30d gdyż dla mnie to fotograf robi foty a aprat jest tylko narzędziem w jego ręku.
Twoja fotka bardzo mi się podoba ( moja mina również ) i chyba inaczej zrozumiałeś moją wypowiedź
Pozdrawiam
Arek - Pon 28 Lip, 2008
Ja i moja rodzinka wróciliśmy dopiero dzisiaj. Cieszyliśmy się urokami Walewic jeszcze jeden dzień dłużej i nie żałujemy.
Dziękujemy wszystkim za przybycie i wspaniałą atmosferę. Kierowniczka (p. Jadzia) zdradziła mi w sekrecie, że tak kulturalnej grupy to dawno nie miała. Ostatnio trafiają się im same imprezy firmowe (integracyjne), a na nich dzieje się oj, dzieje...
Większość zdjęć jeszcze mam na kartach, więc wrzucam tylko pierwsze kilka.
Arek
Arek, muchołówka ekstra. Jakie to szkło?
Szkoda, że na ostatnim kadr nie jest szerszy. Córka patrzy właśnie na Canona
maziek - Pon 28 Lip, 2008
Arek napisał/a: | .. tak kulturalnej grupy to dawno nie miała. | Fakt. Kultura była. Co prawda przez trzy dni krzaki od 5-tej rano do 2-giej w nocy ruszały się od zgrai zaglądających w każdą, no dosłownie każdą dziurę onanistów sprzętowych, ale poza tym było bardzo kulturalnie.
Arek - Pon 28 Lip, 2008
Monastor - szkiełko to Sigma 150-500.
Maziek, Ty dawaj tego zimorodka!
Wujek_Pstrykacz - Pon 28 Lip, 2008
Arek, koledze MC jednak się nie udało przekabacić Twojej córy.
Arek napisał/a: | Maziek, Ty dawaj tego zimorodka! | Kurde Arek, były przyjemności, a teraz trzeba je w firmie odsiedzieć...
Wieczorem, jak wrócę do chałupy postaram się co smaczniejsze kąski wrzucić.
Na marginesie stawiam tezę, że po Pannach Optycznych najbardziej fotoobstrzeliwaną postacię był ich wujek i ja też dziwnym trafem mam masę jego konterfektów .
Dodam jeszcze jedną próbę obcowania Arka córy z "prawdziwym i jedynie słusznym systemem"
mnich - Pon 28 Lip, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | "prawdziwym i jedynie słusznym systemem" |
Ha!? Czego było więcej Nikona czy Canona?
mnich, Canona, Nikonowcy szybko gdzieś zniknęli i poszli robic dobre zdjęcia, natomiast kanonierzy zostali na miejscu i paradowali ze sprzętem
Arek - Pon 28 Lip, 2008
I te przeciągłe "Powiedz Caaa-non"
wojtex - Pon 28 Lip, 2008
Witam wszystkich,
Dzięki za mile spędzony czas i ciekawe rozmowy. Zlot był pierwsza klasa, tylko czekać następnych. Do tej pory byłem tylko czytającym, ale teraz myślę, że będę tu częstszym gościem Wieczorkiem postaram sie wrzucić jakies foty.
Pozdrowionka!
mnich napisał/a: | Ha!? Czego było więcej Nikona czy Canona? | SIGMY!
Arek, no niestety nie nauczyła się jeszcze. Jakby powiedziała do czasu następnego zlotu to daj mi znac
Aha, było jeszcze 'zmień balans bieli' kiedy trzymała moją 400-tkę... no na to to jednak można poczekac aż będzie miała kilka lat
koraf - Pon 28 Lip, 2008
Pałac z bliska w dzień :
i w nocy :
w trakcie interesujących zajęć :
ze schodami wewnątrz :
i na zewnątrz :
był również park a w nim zaloty :
a do obiektu prowadziła droga w blasku zachodzącego słońca:
mnich - Pon 28 Lip, 2008
koraf, fajny reportarzyk
Arek - Pon 28 Lip, 2008
To ja jeszcze dorzucę małe astro z Walewic.
Arek, wolarz, korona północy, herkules, lutnia, fragmenty węża i smoka. Ładnie, szkoda że więcej gwiazd nie widac... no ale wtedy pałac by się zupełnie przepalił.
Arek - Pon 28 Lip, 2008
Mam zdjęcie zrobione w drugą stronę. Przepaleń nie będzie, bo droga do pałacu jest tylko oświetlona światłami z niego. Zrobiłem chyba 5 zdjęć o czasie exp. 2-3 minut. Złożę je do kupy i pokaże później.
igorax - Pon 28 Lip, 2008
...to ja na start dzisiaj, makro z pleneru....
rafalg - Pon 28 Lip, 2008
Ja to się w sumie cieszę że nie dałem rady pojechać na ten zlot. Jak patrze na te zdjęcia które są w relacji a konkretnie na jednego gościa, który jest na nich to obawiam się że po paru browcach bym nie wytrzymał i ...
I mam nadzieję że jak się wybiorę w przyszłym roku to albo nie będzie piwa albo tego gościa.
igorax - Pon 28 Lip, 2008
...i jeszcze ludziki
[ Dodano: Pon 28 Lip, 2008 19:05 ]
rafalg napisał/a: | Ja to się w sumie cieszę że nie dałem rady pojechać na ten zlot. Jak patrze na te zdjęcia które są w relacji a konkretnie na jednego gościa, który jest na nich to obawiam się że po paru browcach bym nie wytrzymał i ... |
....na muchę?
Można go nazwać muchą nawet podobnie bzyczy.
rafalg napisał/a: | Ja to się w sumie cieszę że nie dałem rady pojechać na ten zlot. Jak patrze na te zdjęcia które są w relacji a konkretnie na jednego gościa, który jest na nich to obawiam się że po paru browcach bym nie wytrzymał i ...
I mam nadzieję że jak się wybiorę w przyszłym roku to albo nie będzie piwa albo tego gościa. |
Zastanow sie jak ma sie to co napisales do Twojego opisu przy avatarze.
Mysle ze przy takim podejsciu to raczej na zlot sie nie wybierzesz, bynajmniej ja twojego zgloszenia nie przyjme. Piwo z pewnoscia bedzie i mam nadzieje ze "ten gosc" takze.
Faktycznie sorry, chyba mnie trochę emocje poniosły co nie znaczy że zdanie w pewnych kwestach zmienię. Takie życie najlepiej płynąć z nurtem.
mnich - Pon 28 Lip, 2008
Emocje? W internecie? no dajcież spokój
PS: ten dzik na zdjęciu igorax'a wygląda na trochę przestraszonego.
No i pytanie czy łapki nie bolą co niektórych od tych długich rurek?
Zgodnie z obietnica, na wasza prosbe umiescilismy w galerii wszystkie fotki zgloszone do konkursu na zlocie
http://forum.optyczne.pl/album_cat.php?cat_id=6
mnich napisał/a: | No i pytanie czy łapki nie bolą co niektórych od tych długich rurek? | Owszem. 300 f/2,8 to monstrum i dzięki ponoszeniu go wiem na pewno, że nie zakupię, bo to dla Pudziana a nie dla mnie. Po godzinie testów na siedząco na ławeczce myślałem, że mi łapy odpadną. To się na statyw nadaje a nie do ręki. Obiektyw ten SZCZELNIE NA WCISK wypełniał toploadera, w którym zwykle noszę D80 z zapietym nikkorem 70-300VR z nałożoną (normalnie, a nie odwrotnie) osloną p. słoneczną .
150-500 dużo lżejsza i lepiej wyważona (w 3-setce to przednie szkło wielkości talerza waży najwięcej). Za to długa niemiłosiernie - zamiast toploadera chyba będe sobie musiał kupić futerał na bazookę... A najbardziej to bolą krzyże a nie rece. .
Dodaje jeszcze fotki z rozmów towarzyskich prowadzonych przed wejściem do pałacu.
k1caj_ns - Pon 28 Lip, 2008
No widzę ,że Wujek_Pstrykacz nie od parady dostał przydomek "Wujek" bo na 3 zdjęcia z rozmów towarzyskich na dwóch rozmawiają bobasy
Victor - Pon 28 Lip, 2008
Ludziki ze sprzetem foto były w Walewicach wszędzie. Na początku nawet konie z zainteresowaniem przygladały się nam-one biegały luzem - my obładowani obiektywami. Potem miały nas dosyć i zamykały oczy. Ludziki świecący komórkami pojawiły się nawet na zjęciach astro - tzn. moich nieudolnych próbach. Dzieki kolegom za wypożyczenie fishajki.
Krzysiek znalazl chwilke zeby powybierac zdjecia i dzieki temu mamy duza galerie fotek ze zlotu
http://forum.optyczne.pl/album_cat.php?cat_id=7
Arek - Pon 28 Lip, 2008
Nie zogniskowałeś tej fiszajki.
A dokładniej to co nie zrobiłem - możesz mi wytłumaczyć.
komor - Pon 28 Lip, 2008
Koraf, świetne zdjęcia, widać, że nie komórką robione... No i szeroki kąt rządzi...
A tak ogólnie jak patrzę na te wasze zdjęcia to że mnie tam nie było...
kijos - Pon 28 Lip, 2008
RobertO napisał/a: | fotki zgloszone do konkursu |
Wojtek zabił mnie tą muchą - brawo!
Ptaszek robiony 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF HSM. Niestety jakość tego zdjęcia to nie wina obiektywu tylko moja :/ ale ciekawe światło. maziek do tego nie potrzebowałbyś odwagi - takie barwy zarejestrował aparat.
mnich - Pon 28 Lip, 2008
komor, łącze się z Tobą w bólu... Ajajaj...
Arek - Pon 28 Lip, 2008
Cytat: | A dokładniej to co nie zrobiłem - możesz mi wytłumaczyć. |
Ustawiliście ją na nieskończoność na skali ostrości. A zwykle prawdziwa nieskończoność jest ciut wcześniej.
mnich - Pon 28 Lip, 2008
Apropos ostrzenia zdjęć astro. Udało mi się wyostrzyć na najaśniejszym obiekcie ( 70-200 VR + D300 ) Przypadek? efekt uzyskany za pomocą LV i MF był identyczny...
Arek, dzięki za wyjaśnienie. Przyda się na przyszłość.
kijos - Pon 28 Lip, 2008
Praca zespołowa monstora i moja. Monastor kadrował ja nastawiałem aprarat. Sigma 10-20. Spece od punkcików na niebie piszcie co jest szumem, a co ciałem niebieskim - to się dopracuje.
mnich - Pon 28 Lip, 2008
jakby się rozsypała sól na czarną tkanine
[ Dodano: Pon 28 Lip, 2008 23:07 ]
kijos, Proszę, podaj parametry
kijos - Pon 28 Lip, 2008
Wróć. Obiektywy mi się pomyliły. To było już 17-70mm z uwagi na światło 2.8. Czyli F/2.8 na 30 sek. i ISO 3200, C40D.
kijos, nooo, ładnie to wyszło
Arek - Pon 28 Lip, 2008
Trochę przesadziłeś z obróbką. Przede wszystkim skala jasności nie jest zachowana - słabsze gwiazdy wyciągnięte kosztem jaśniejszych, przez co konstelacja Łabędzia znika prawie zupełnie w Drodze Mlecznej. Poza tym chyba za mocno usuwałeś czerwień i zostało przez to za dużo niebieskiego.
Arek, kijos chyba pokolorował zdjęcie od nowa. Dał żółty na jasne punkty, granatowy na ciemne.
Ciekaw jestem jak to wypadnie w naturalnych barwach.
Łabędź ginie, sam go nie mogłem znaleźc przez chwile, mimo że sam kadrowałem (w wizjerze tylko Deneb był widoczny, no i Wega, ale to już nie Łabędź)... ale fotka robi wrażenie, dużo gwiazd. Muszę popracowac nad stackingiem przy najbliższej okazji może też coś ładnego mi wyjdzie.
MM - Pon 28 Lip, 2008
Ta współczesna młodzież - jak na kompie mocno nie zamiesza to już normalnego zdjęcia nie chce pokazać
komor - Pon 28 Lip, 2008
MM, ale jakie normalne zdjęcia! Deneb, Wega - w ogóle nie znam takich marek aparatów ani obiektywów. Zupełnie nie wiem o czym oni gadają...
mnich - Pon 28 Lip, 2008
Monastor napisał/a: | w wizjerze tylko Deneb był widoczny, no i Wega |
Tu chyba chodzi komor jakąś wadę optyczną ? Co myślisz?
komor, tam jest parę bardzo fajnych obiektów. Kolorki naprawdę warto zostawic. Umawialiśmy się z kijosem na zlocie, że obrobi zdjęcie na następny tydzień. Jak będzie kolorowo to dorobię opis co tam widac i gdzie. Wstawię zdjęcie z naniesionymi oznaczeniami.
Arek - Wto 29 Lip, 2008
To ja wstawię obiecaną składankę. 3 ekspozycje po 2 minuty na ISO 800. Przydałoby się 2-3 razy więcej, ale byłem wykończony niespełna 3 godzinami z nocy z plenerkiem... I mi się po prostu nie chciało dłużej bawić.
A szkoda...
komor - Wto 29 Lip, 2008
Wpadłem teraz na taki pomysł, żeby z takich np. 3-minutowych ekspozycji zrobić animacją poklatkową film. Statyw, wężyk, świeżo naładowane dwie baterie w gripie, buteleczka piwa albo dwie i jechać serię 20 klatek na godzinę aż do wyczerpania baterii.
Jej, jak ja bym chciał mieć wolny czas teraz!
Monastor - Wto 29 Lip, 2008
Sigma 500 F/4.5 jako portretówka, nabiegałem się trochę.
Pani i panna Olech
Uśmiech dla reporterów
Pstryk astro, jak się przyjrzec to widac, że gwiazdy mają różne kolory. Dosyc dobrze widac gwiazdozbiory orła, strzały i delfina.
Arek - Wto 29 Lip, 2008
komor napisał/a: | Wpadłem teraz na taki pomysł, żeby z takich np. 3-minutowych ekspozycji zrobić animacją poklatkową film. Statyw, wężyk, świeżo naładowane dwie baterie w gripie, buteleczka piwa albo dwie i jechać serię 20 klatek na godzinę aż do wyczerpania baterii. |
Kiedyś zrobiłem taki film pt. "Zachód Oriona". Było to kilka godzin zdjęć złożonych z ekspozycji 30 sek.
Tutaj efekt: http://lenstip.com/plikio...achodOriona.avi
maziek - Wto 29 Lip, 2008
No w koncu miałem chwilę czasu...
Oto zimorodek. Niestety mogło to być piękne zdjęcie. Mogło . Miał lepszy refleks.
A to scenka rodzajowa. Można dopisać dialogi... Moja propozycja:
1. MC: ... i powiadasz, że wówczas migawka ci się zacięła? Arek (myśli) zaraz coś tu potestujemy!
2. Arek: patrz, jaki bezczelny, zdjęcia nam robi! MC: Pstrykacz, nie odwracaj się, mów nie poruszając ustami...
3. MC: trzeba mu lutnąć! Arek: tylko nie sprzetem!
komor - Wto 29 Lip, 2008
Arek, fajny ten "Zachód Oriona". Chmurki sobie płyną... Te dwie plamy na dole to są termiczne wyspy na matrycy?
wojtex - Wto 29 Lip, 2008
Wrzucam jak wspomniałem kilka fotek, na szybko wybanych bo późno już, a ja mam jutro... hmm, tzw. interview
[ Dodano: Wto 29 Lip, 2008 01:14 ]
I jeszcze kilka
goltar - Wto 29 Lip, 2008
Na początek kilka zdjęć uczestników zlotu...
rafalg - Wto 29 Lip, 2008
MM napisał/a: | Ta współczesna młodzież - jak na kompie mocno nie zamiesza to już normalnego zdjęcia nie chce pokazać |
Święte słowa.
kijos - Wto 29 Lip, 2008
Arek napisał/a: | Przede wszystkim skala jasności nie jest zachowana - słabsze gwiazdy wyciągnięte kosztem jaśniejszych, przez co konstelacja Łabędzia znika prawie zupełnie w Drodze Mlecznej. Poza tym chyba za mocno usuwałeś czerwień i zostało przez to za dużo niebieskiego. |
Zgadza się. Wiesz o co chodzi. Taki obrazek dla niewtajemniczonych jest po prostu fajniejszy
Monastor napisał/a: | Arek, kijos chyba pokolorował zdjęcie od nowa. Dał żółty na jasne punkty, granatowy na ciemne. |
Wszystko robiłem przy tobie.
Monastor napisał/a: | że obrobi zdjęcie na następny tydzień |
Zgodnie z umową.
MC - Wto 29 Lip, 2008
Godzina 5:23.
[ Dodano: Wto 29 Lip, 2008 08:59 ]
Chwile pozniej
krzysiek - Wto 29 Lip, 2008
Maziek - jako wielbiciel komiksów muszę powiedzieć, że nadajesz się na scenarzystę! Wojtex podpisy i zdjęcia są pierwsza klasa Goltar - czy Ty mojego zdjęcia nie potraktowałeś punktowo photoshopem? Bo mam tak gładką twarz jak po dobrym make-upie Od dziś jesteś moim prywatnym fotografem hehe
Arek - Wto 29 Lip, 2008
komor napisał/a: | Te dwie plamy na dole to są termiczne wyspy na matrycy? |
Nie. To dwie latarnie, które nie zmieściły się w kadrze
krzysiek napisał/a: | czy Ty mojego zdjęcia nie potraktowałeś punktowo photoshopem? | hehe, leciutko
kijos - Wto 29 Lip, 2008
No ładnie. Mi zarzucają zbytnią ingerencję w obraz, a tu działania, na które nigdy bym sobie nie pozwolił w tego typu fotografii.
kijos - stara prawda głosi ''populus vult decipi'' (lud chce być oszukiwany) wiec dlaczegóż go nie oszukiwać
MC - Wto 29 Lip, 2008
Amelka
kijos napisał/a: | a tu działania, na które nigdy bym sobie nie pozwolił w tego typu fotografii | Ja nie widzę w lekkim retuszu portretu nic złego... tym bardziej że fotografowana osoba sama to sugerowała
MC - Wto 29 Lip, 2008
Testy sprzetu
kijos - Wto 29 Lip, 2008
krzysiek napisał/a: | dlaczegóż go nie oszukiwać |
Nawet należy
goltar napisał/a: | lekkim retuszu |
Moglibyśmy dyskutować, czy usuwanie z obrazu zarejestrowanych elementów jest lekkim retuszem, ale to nie jest istotne. W portretach sam nie raz to robię.
Arek - Wto 29 Lip, 2008
Ten Krzysiu to narcyz jakiś... Zażyczył sobie retuszu... No proszę...
MC - Wto 29 Lip, 2008
A oto Krzysiu zupelnie bez retuszu
Jesienny - Wto 29 Lip, 2008
Ja z małym zapytaniem, jakim cudnym kodekiem jest obsługiwany "Zachód Oriona" bo na trzecim kompie już nie udaje mi się tego odtworzyć?
Lornetka Sigmy rewelacyjna
mnich - Wto 29 Lip, 2008
Przyłączam sie do pytania Jesiennego
Arek - Wto 29 Lip, 2008
Jesienny napisał/a: | Ja z małym zapytaniem, jakim cudnym kodekiem jest obsługiwany "Zachód Oriona" bo na trzecim kompie już nie udaje mi się tego odtworzyć? |
Jakimś z linuxa. Gmplayer daje radę
Monastor - Wto 29 Lip, 2008
Arek, jak się przyjrzec to chyba naciskam coś nosem na drugim zdjęciu od MC i to mimo, że jestem prawooczny. Fotopolis miało rację
Mnie też zachód Oriona nie chodzi. Na 4 kompach próbowałem i nic. Jakieś dzikie kodeki.
Ten numer z wystającą obudową lampy w 400D mnie po prostu rozbroił. W sigmie 500 mm F/4.5 też było tylne mocowanie filtra, ale dało się go spokojnie wyjąc i włożyc, natomiast w 400-tce F/2.8 Canona mocowanie zahaczało o lampę.
MC napisał/a: | A oto Krzysiu zupelnie bez retuszu |
No właśnie... wyszło teraz jaki mam długi nos, odstające uszy i rude włosy... Ale zdjęcie fajne
komor - Wto 29 Lip, 2008
Arek napisał/a: | Jakimś z linuxa. Gmplayer daje radę |
Na moim maciusu niejaki MPlayer to otwiera. Natomiast oficjalne kodeki DiVX do Quicktime’a nie dają rady temu filmu...
Arek - Wto 29 Lip, 2008
Komor, znaczy się tylko ci nędzni windowsiarze nie dają rady
komor - Wto 29 Lip, 2008
Na to wygląda... MPlayer to jest jakiś port z Linuksa, ale na Windowsa też pewnie jest. W końcu na Windę wszystko jest, w tym także większość wirusów... A teraz daję sobie bana za offtop.
mnich - Wto 29 Lip, 2008
Smuci.
marcinek - Wto 29 Lip, 2008 Temat postu: Jaszcze klika portretów Ponieważ nie mogę jeszcze dodawać do galerii, a klilku uczestników "napatoczyło" mi się pod obiektyw, to ninijeszym wrzucam:
[ Dodano: Wto 29 Lip, 2008 16:12 ]
Sorry, że nie w jednym kawałku. Naprawdę nie próbuję sobie "nabić" licznika postów. Poprostu coś mi się kliknęło nie tak...
Aha, napisałem coś na kształt subiektywnej relacji ze zlotu
Może ktoś przeczyta...
k1caj_ns - Wto 29 Lip, 2008
Fotki fajne i wiem ,że to nie o stronę techniczną w nich chodzi ale gdzie się podziała ostrość?
Wujek_Pstrykacz - Wto 29 Lip, 2008
Pałac w Walewicach późnym wieczorkiem. To zrobione jest Sigmą 10-20 założoną na 30D. Obiektyw ustawiony na 20mm.
kijos - Wto 29 Lip, 2008
U mnie ta sama pora z EF-S 17-85 na 40D. 41 mm.
Victor - Wto 29 Lip, 2008
Kijos, piekny kadr-przebija nawet rzeczywistość.
Dorzucę jeszcze kilka fotek z naszego superowego zlotu:
RobertO - Wto 29 Lip, 2008
marcinek napisał/a: | Aha, napisałem coś na kształt subiektywnej relacji ze zlotu
Może ktoś przeczyta... |
no ja przeczytalem i az milo mi sie zrobilo
kijos - Wto 29 Lip, 2008
Teraz widzę, że przesadziłem z kompresją JPEG.
Dłuuuuuuuuugie.... 10 minut
Krzysiek musisz zbiorowe portrety poćwiczyć
heding - Wto 29 Lip, 2008
też wam zazdroszczę tego zlotu .. ale jakoś w relacjach brakuje mi ochów i achów nad obecnymi tam szkłami Sigmy... no chyba że woleliście pstrykać jednak swoimi ...
Marcinek, też czytałem - masz zadatki na redaktora naczelnego- tak trzymaj.
W nagrodę wystawię twoje zdjęcie, ale najpierw kobiety.
Apropos - czy jednorazowo da sie wrzucić tylko 5 fot do jednego postu?
Dobra, dobra.. może i 10 ale jaki efekt!
kijos - Wto 29 Lip, 2008
Myślę, że w 10... sekund byłby podobny
heding napisał/a: | ale jakoś w relacjach brakuje mi ochów i achów nad obecnymi tam szkłami Sigmy... |
Bardzo porządne obiektywy i aparaty. Kilka z nich mógłbym mieć na własność Ale jak widać najlepsze zdjęcia robiłem swoim wysłużonym sprzętem. Nie dlatego, że lepszy. To kwestia przyzwyczajenie. Znam go tak dobrze, że mogę z zamkniętymi oczami powiedzieć jaki będzie efekt. Co innego jak brałem coś nowego. Wtedy musiałem się dziesięć razy zastanawiać jak optymalnie ustawić.
[ Dodano: Wto 29 Lip, 2008 19:51 ]
Krzysiek może miałeś nowy sprzęt?
Kijos - a miałem 10-20 + 18-50/2.8 + 70-200/2.8 + konwerter 1.4 - wszystko od chłopaków z K-Consult, a do zbiorowego zdjęcia pożyczyłem nawet od kogoś z tłumu Nikkora 17-55/2.8
Tłum się czuje zaszczycony, że mógł pomóc w zrobieniu foty tak zacnego grona.
kijos - Wto 29 Lip, 2008
No chyba, że tak
Właśnie jak się sprawdzał twój 70-200/2.8? Mojego "testowaliśmy" na kilku puszkach i niestety było to samo Ale tak jak mówiłeś to chyba kwestia kalibracji.
No przepraszam, nie zapamiętałem kim była ta wspaniałomyślna osoba. Jam jej do śmierci ran nie będę godzien całować, a sam w czeluściach piekielnych za to swoje przewinienie sczeznę, a Ona w niebiosach po śmierci za swój wielkoduszny czyn wśród aniołów niebieskich zdjęcia robić będzie
[ Dodano: Wto 29 Lip, 2008 20:16 ]
kijos napisał/a: | No chyba, że tak
Właśnie jak się sprawdzał twój 70-200/2.8? Mojego "testowaliśmy" na kilku puszkach i niestety było to samo Ale tak jak mówiłeś to chyba kwestia kalibracji. |
Sprawił się tak jak w testach Arka, bo miałem dokładnie to szkło Działanie Sigmy jest bardzo uwarunkowane od kalibracji. W zasadzie zawsze po zakupie powinno się wziąć swój korpus i dostosować obiektyw do niego. Druga sprawa to niestety Canony, one jakby gorzej akceptują obecność przypiętych do nich Sigm.
A co do znajomości sprzętu. Mi etyka zawodowa zabrania do przyzwyczajania się do korpusu;-) choć wolę pracować z Nikonami klasy równej lub wyższej niż D200, bo im można bardziej ufać jeśli chodzi o pomiar światła, błysku i AF.
Z tym całowaniem to nie przesadzaj
W czeluściach piekielnych trzeba będzie wysokie ISO stosować- będą szumy
a wśród aniołów wystarczy ISO 100.
Może jednak pofocimy jeszcze na tym padole.
No dobra Victor, to może zamiast tego całowania, to Ci przy najbliższej okazji piwo za tego Nikkora postawie!
MC - Wto 29 Lip, 2008
Mysle, ze Victor by nie mial nic przeciwko pocalowaniu postaci z avatara
kijos - Wto 29 Lip, 2008
Cytat: | choć wolę pracować z Nikonami klasy równej lub wyższej niż D200 |
Naprawdę fajne aparaty tylko kontrola ISO to pomyłka. Arek powiedział, że w tej ilości przycisków jest poezja (czy coś takiego ;P). Ja powiem, że w małej liczbie przycisków w Canonach XXD lub wyższych jest geniusz.
kijos napisał/a: | Naprawdę fajne aparaty tylko kontrola ISO to pomyłka. Arek powiedział, że w tej ilości przycisków jest poezja (czy coś takiego ;P). Ja powiem, że w małej liczbie przycisków w Canonach XXD lub wyższych jest geniusz. |
No to ja powiem : Dla każdego coś dobrego
mnich - Wto 29 Lip, 2008
k1caj_ns napisał/a: | No to ja powiem : Dla każdego coś dobrego |
Właśnie. Jedni mają to co mają a inni mają co innego. A jeszcze inni nie mają nic bo się nie mogą zdecydować.
MC napisał/a: | Mysle, ze Victor by nie mial nic przeciwko pocalowaniu postaci z avatara |
Kto by nie chciał?
Krzychu wspónie wypijemy na nastepnym zlocie - myślę, że chętnych będzie jeszcze wiecej.
Już krąży plotka o Karpaczu, a tu jeszcze rok.
Nic nie stoi na przeszkodzie aby zorganizować spotkanie np. we wrześniu lub październiku na babie lato. Nie musi być tyle sprzętu Sigmy, może być to spotkanie z plenerkiem z własnym sprzętem.
Zgadzam się z pstrykaczem! Ja byłbym chętny oczywiście jeśli nie będzie to gdzieś na drugim końcu Polski To nawet mógłby być taki zlocik z plenerkiem głównie i z własnym sprzętem jedno lub dwu dniowy kończący się ogniskiem ? W takich zlotach głównie chodzi o wymianę doświadczeń itp... więc obecność sprzętu firm trzecich nie jest koniecznością
... i sami sobie dzika upolujemy i upieczemy na tym ognisku
MM - Wto 29 Lip, 2008
kijos napisał/a: | Cytat: | choć wolę pracować z Nikonami klasy równej lub wyższej niż D200 |
Naprawdę fajne aparaty tylko kontrola ISO to pomyłka. Arek powiedział, że w tej ilości przycisków jest poezja (czy coś takiego ;P). Ja powiem, że w małej liczbie przycisków w Canonach XXD lub wyższych jest geniusz. |
Każdy kto ma długo Canona minimum xxD woli ISO z Canona, ale auto ISO w Nikonie trzeba się nauczyć (mentalnie przestawić) i często pomaga. Jeżeli funkcję auto wyłączysz to w Nikonie przeszkadza tylko umiejscowienie przycisku po lewej stronie (okropnie nieergonomiczne przy długich tele). Generalnie jednak Nikon górą.
Jestem dwusystemowcem z przewagą Canona i rozumiem rozterki kogoś robiącego tylko na Canonie. W ciągu dwóch dni przyzwyczajeń się nie zmieni, zresztą ergonomia Canona jest wbrew gadaniom ludzi z innych systemów naprawdę bardzo dobra.
Jestem za. Myśle ,że wtedy bardziej skupimy się na fotach i wymianie doswiadczeń,
a nie na testach sprzetu. Oczywiście fajnie było móc poganiać z taka iloscią sprzętu Sigmy. A dzika zamówimy w firmie cateringowej albo zostaną tylko kiełbaski z LIDLA.
Mam pytanie do Krzysiek. Dotyczące zlotu oczywiście. Czy byłbyś w stanie opisać zdjęcie grupowe? Zeby było wiadomo kto jest kto.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Mam pytanie do Krzysiek. Dotyczące zlotu oczywiście. Czy byłbyś w stanie opisać zdjęcie grupowe? Zeby było wiadomo kto jest kto. |
Sprawdzacie mnie? Niestety ale w ciągu tych dwóch dni nie zdołałem zapamiętać wszystkich uczestników z imienia, nazwiska, czy nika... Chyba, że jakoś wspólnymi siłami to zrobimy?
[ Dodano: Wto 29 Lip, 2008 21:54 ]
Można zrobić tak, że kto ma ochotę ten mi na maila przesyła niki albo nazwiska kolejnych osób które rozpoznaje na zdjęciu. Wtedy nikomu nie będzie przykro, że nie został zapamiętany Ja mogę to potem zebrać do kupy i wrzucić na forum.
To chyba normalne że wspólnymi siłami. Ja sam już się gubie.
kijos - Wto 29 Lip, 2008
MM, Na pewno to kwestia przyzwyczajenia. W Canonie najbardziej podoba mi się to, że zdjęcia możesz robić jedną ręką (przy mniejszych obiektywach w pełni kontrolując ekspozycję, punkty AF i inne ważne nastawy, a drugą ręką np. sięgać po następną CF.
Cytat: | Niestety ale w ciągu tych dwóch dni nie zdołałem zapamiętać wszystkich uczestników z imienia, nazwiska, czy nika... |
Kolejny argument za tym żebyśmy częściej się spotykali
Ja licze że na przełomie września/października spotykamy się gdzieś w pięknym miejscu na plenerku. Czekam na propozycje wyboru miejsca.
No dobra, to nie ma w takim razie problemu. Kto chce pomóc proszę o przesyłanie schematów, mapy grupowego zdjęcia, albo opis słowny położenia danego Optyczniaka na zdjęciu grupowym. Ja obiecuję zachować dyskrecję wśród osób trzecich, a kiedy mapa zdjęcia grupowego będzie gotowa udostępnię ją wszystkim. Mail do mnie jest zakładce "Redakcja".
Jesienny - Wto 29 Lip, 2008
Wrzesień-październik w sam raz bo wtedy łatwiej u mnie o urlop!
kijos - Wto 29 Lip, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Czekam na propozycje wyboru miejsca. |
Nie chcę obiecywać, ale może uda mi się coś fajnego załatwić. W weekend będę negocjował i dam wam znać.
wojtex - Wto 29 Lip, 2008
Podpisuję się pod pomysłem obiema rękami! Niby z jakiej racji nasze spotkania miały by być raz w roku? Szczególnie po photokinie będzie o czym podyskutować.
Czekam z niecierpliwością na propozycje ciekawego pleneru. Bez sigmy damy sobie radę, no chyba żeby panowie bardzo chcieli przyjechać to ja nie mam nic przeciwko, poćwiczyć kręgosłup nie zaszkodzi
marcinek - Wto 29 Lip, 2008
k1caj_ns napisał/a: | Fotki fajne i wiem ,że to nie o stronę techniczną w nich chodzi ale gdzie się podziała ostrość? |
Hmm, nie zwlalałbym tu na ostrość SIgmy, ale na jej wagę. ponad 4 kg zestaw okazał się zbyt ciężki dla głowicy mojego Manfrotto. Dopiero focenie z wężykiem coś dało... A na to wpadłem później
MC - Sro 30 Lip, 2008
Ja moge takie miejsce zaproponowac:
http://www.osadakarbowko.pl/
Tuz nad Drweca, a 10minut lasem do jeziorka. Poza tym splyw kajakiem z Golubia - Dobrzynia zapewnia piekne widoczki.
Monastor - Sro 30 Lip, 2008
MC, czemu nie, w rzece się jeszcze mój 400D nie moczył, jak dotąd tylko w morzu, czas najwyższy to zmienic.
MC - Sro 30 Lip, 2008
Monastor, bez przesady, szans na pomoczenie duzych nie ma. Nurt jest dosyc spokojny, w zasadzie pozostaje tylko kajakiem kierowac. Dzik lub sarna na kolacje tez sie znajda
wojtex - Sro 30 Lip, 2008
Jak dla mnie kajaki są super. Byłem parę razy na spływie, ale sprzetu rzeczywiście w rzece jeszcze nie moczyłem
jarecki_jg - Sro 30 Lip, 2008
Co do spotkania jesiennego moge zaproponować Jelenią Górę, ale nie dlatego że tu mieszkam, ale z powoddów organizacyjnych.
W połwie września mamy obchody 900 lecia miasta, a w tym:
teatry uliczne, rajd samochodowy, turniej rycerski, i inne.
Wierzcie mi bedzie co robić !!!
W okolicach kupe bardzo fajnych miesc na fotografie, np.:
góra szybowcowa
zapora w pilichowicach
rynek
miasto miniatór
park zdrojowy w cieplicach łacznie z zabudowania i przepiekna złota jesień
bedzie konkurs fotograficzny z okazji 900 lecia miasta organizowany przez ZPAF .
zapraszam do galerii zdjec, by pokazac jak u nas to wyglada
http://www.karkonosze.pl/...nia_zdjecia.php
a jesienia wyglada to tak:
http://www.karkonosze.pl/galeria/jesien.php
Z chęcia moge posłuzyc za przewodnika i zajac sie tego organizacja wliczajac noclegi dla zainteresowanych, tutaj:
http://www.chatazawsia.com/ - cena za pokój 1 os. 120 zł ze śniadaniem za pokój 2 osobowy 180 zł ze sniadaniem.
ale trzeba dokonać rezerwacji !!
Sa jeszcze inne ciekawe miejsca, super agroturystyki w Jezowie Sudeckim lub Kopańcu - przy czym cena około 2-3 razy niższa niż ta zaproponowana wyżej.
Jak bedzie za to ja sie polecam.
Kontakt do mnie jarecki@1gb.pl
Tak z ciekawostek powiem, że amatosrko zajmuje sie fotografia reportażową i fajnie by było podaczas takiej własnie imprezy wymienić doświadczenia z lepszymi ode mnie i czegoś sie nawet nauczyc jak mialo to miejsce w Walewicach, tj wpływ kompresji w aparatach Nikon D80 na jakość zdjeć . To już wiem. Doswiadczenia na podstawie fotografowania ksieżyca.
Pozdrawiam i czekam na jakiś oipinie.
MC - Sro 30 Lip, 2008
jarecki_jg, ja sie w Twoje okolice juz w sobote wybieram
komor - Sro 30 Lip, 2008
kijos napisał/a: | W Canonie najbardziej podoba mi się to, że zdjęcia możesz robić jedną ręką (przy mniejszych obiektywach w pełni kontrolując ekspozycję, punkty AF i inne ważne nastawy, a drugą ręką np. sięgać po następną CF. |
CF?? Nie znam takiej marki piwa. Możesz to wyjaśnić, Kijos?
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ja licze że na przełomie września/października spotykamy się gdzieś w pięknym miejscu na plenerku. Czekam na propozycje wyboru miejsca. |
Park Szczytnicki we Wrocławiu!
k1caj_ns - Sro 30 Lip, 2008
komor, Myślę ,że Kijos miał na myśli kartę CF ,a Ty odrazu ,że piwo W pracy sie nie pije!
komor - Sro 30 Lip, 2008
Ech, k1caj_ns, popsułeś mi całą zabawę...
marcinek - Sro 30 Lip, 2008 Temat postu: DP1 - jakie wrażenia? Jakie macie wrażenia z zabawy z DP1? Sam położyłem na niej łapy na troszkę. W końcu po dużych bojach z formatem X3F czyli mejscowym RAWem, poddałem się i skonwertowałem go softłerem Sigmy do 16bitowego TIFa. Parę zdjęć i kilka moich uwag wrzuciłem tutaj . Niestety nie dysponuję wystarczająco dobrym ftpem, więc jak ktoś ma około 300-400 MB na TIFy lub RAWy z sigmy DP1 to mogę wrzucić. Na zachętę dołaczam jedną fotkę z DP1:
MC - Sro 30 Lip, 2008
Tez sie troche pobawilem. I chyba moja opinia bedzie podobna do wielu: bardzo fajny aparacik, lekki, maly, robi niezle zdjecia (niskie szumy jak na kompakt!), ale cena troche nie taka.
koraf - Sro 30 Lip, 2008
mnich napisał/a: | koraf, fajny reportarzyk |
Dzięki mnich, komor , nie było mnie parę dni po wrzuceniu fotek na forum.
Zdjęcia robione 5d + 16-35/2.8 II
DP1, przepiękna, kapitalne zdjęcia, ale droga i strasznie powolna. Gdyby nie dwa ostatnie, leciałbym już po nią do sklepu bo to by był kieszonkowy aparat idealny.
koraf - Sro 30 Lip, 2008
Jeżeli mamy się spotkać wrzesień/październik jak padają propozycje to tylko w najbardziej urokliwym miejscu ... jakim są góry o tej porze roku , oczywiście jestem za
Wujek_Pstrykacz - Sro 30 Lip, 2008
Spotkajmy się zatem w górach. Może być gdzieś w Sudetach.
mnich - Sro 30 Lip, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Spotkajmy się zatem w górach. Może być gdzieś w Sudetach. |
Popieram.
MC - Sro 30 Lip, 2008
Od soboty do niedzieli rano jestem z malzonka w Szklarskiej Porebie. Grupowe wyjscie w plener mile widziane. W niedziele jestem we Wroclawiu na kilka godzin. Komor ma miec wolne, wiec moze nas oprowadzi, a jak nie, to ktos inny chetny?
MC, a musicie w niedzielę? Muszę jakoś na dniach zabrac papiery z politechniki i mógłbym się przyłączyc
Dogadamy się może w wątku wrocławskich warsztatów.
koraf - Sro 30 Lip, 2008
Monastor napisał/a: | MC, a musicie w niedzielę? Muszę jakoś na dniach zabrac papiery z politechniki i mógłbym się przyłączyc
Dogadamy się może w wątku wrocławskich warsztatów. |
Aby nie padła bardzo dobra propozycja wyjazdu w góry ( Sudety) musi , ktoś odważny podać miejsce i termin i zobaczymy jaki będzie odzew inaczej .... poczekamy do jesieni
Paweł_G - Sro 30 Lip, 2008
Ja mam znajomego który ma willę w Karpaczu a jego syn fotografuje więc pewnie chętnie by nas ugościli.
Uczestnicy zjazdu wysyłacie maile z opisem swojego miejsca na fotce? Przydałoby się opisać fotkę zbiorową.
goltar - Sro 30 Lip, 2008
Opis zbiorówki jest już prawie przygotowany.
MC - Sro 30 Lip, 2008
Wujek_Pstrykacz, juz rano to zrobilem
koraf, ja sobie pozwole wyslac Ci smsa z gor, jak bedziesz mial czas to podjedziesz.
Fajnie, bo do następnego spotkania, myślę, że już niedługo będę lepiej kojarzył uczestników.
MC - Sro 30 Lip, 2008
Przegladajac exify z rawow zauwazylem cos ciekawego. A700 zle odczytuje obiektywy. Zamiast 24-70/2.8 odczytuje 28-80/3.5-4.5 zamiast 100-300/4 jest 100-300/4.5-5.6, natomiast zamiast 50-500 mam w exifie 300/2.8 ktora nie doszla
Arek - Sro 30 Lip, 2008
A ja miałem chwilę, żeby przejrzeć zdjęcia. Znalazłem jeszcze jeden miły dla oka, a charakterystyczny dla Walewic widoczek.
mnich - Sro 30 Lip, 2008
Arek, to zdjęcie jest naprawdę świetne. Te kolory i ich warstwice- bardzo mi się podoba.
Arek - Sro 30 Lip, 2008
Mnich, dzięki. Wyglądało to tak ładnie w rzeczywistości, że grzech było nie skierować tam obiektywu.
koraf - Sro 30 Lip, 2008
MC napisał/a: | Wujek_Pstrykacz, juz rano to zrobilem
koraf, ja sobie pozwole wyslac Ci smsa z gor, jak bedziesz mial czas to podjedziesz.
|
Nie ma sprawy MC chętnie wybiorę sie coś pofocić
Arek, no ładnie, a wszyscy mówili, że nie ma żadnych mgieł
Fajnie wyszło, szkoda że nie widziałem tego w naturze. Który to poranek?
koraf - Sro 30 Lip, 2008
mnich napisał/a: | Arek, to zdjęcie jest naprawdę świetne. Te kolory i ich warstwice- bardzo mi się podoba. |
Mi też bardzo się podoba , nie wiedzaiłem ,że przy wschodzie słońca( jak sądzę) jest tam tak bajkowo ... Arek super oko i fota
Arek - Sro 30 Lip, 2008
Ja byłem w lepszej sytuacji od Was, bo zostałem dzień dłużej. To było właśnie w poniedziałek rano o 5.
O to miałeś szczęście. Bo wcześniej takich mgiełek nie było.
koraf - Sro 30 Lip, 2008
Znalazłem u siebie jeszcze coś takiego dla amatorów ptaków :
oraz coś mniejszego , ujęcie ptaka może mało ciekawe ale ten owad ... :
MichalP - Sro 30 Lip, 2008
Muszę jedynie pogratulować organizatorom za każdy aspekt imprezy - miejsce, sprzęt, zaplecze gatronomiczne Na 100% zjawię się na następnej edycji. Może gdzieś bliżej Wrocławia?
koraf, łabądek trochę nieostro (pewnie się walnęło przy zmniejszaniu) i leci na lewo. Sytuacja fajna
Do trzciniaków nie miałem cierpliwości. Fajnie złapany z tym owadem. Może warto wycropowac?
To ja też łabądki dodam. Może nie sa rewelacyjne, ale dam.
komor - Sro 30 Lip, 2008
MC napisał/a: | W niedziele jestem we Wroclawiu na kilka godzin. Komor ma miec wolne, wiec moze nas oprowadzi |
MC, a to nie miało być 10 sierpnia? To chyba jedną niedzielę dalej jest... no chyba że czarna dziura w biurze wessała mnie i dziś już jest 6 sierpnia, środa.
wazka - Sro 30 Lip, 2008
dodaję ostatnie ujęcia
koraf - Sro 30 Lip, 2008
Monastor napisał/a: | koraf, łabądek trochę nieostro (pewnie się walnęło przy zmniejszaniu) i leci na lewo. Sytuacja fajna
Do trzciniaków nie miałem cierpliwości. Fajnie złapany z tym owadem. Może warto wycropowac? |
Dzięki za uwagi Monastor , focić ptaki uczę się tym nowym sprzętem ( teraz wiem ,że źle ustawiłem jeden parametr ) i faktycznie leci w lewo , starą 300/4 L IS pewnie by było lepiej
maziek - Sro 30 Lip, 2008
Boziunciu, ale krwi sobie musiałem upuścic, aby odfedrować ten wyjazd... Wreszcie chwila na zdjęcia, teraz będą juz spływać.
Na początek zauwazyłem, że Krzysiek strzsznie szczerzy kły, kiedy chce kogoś upolować - przed, w trakcie i po:
Na dokładkę optyczne wyjaśnienie, dlaczego Pstrykacz jest Wujek: a teraz dziatki zrobię wam fotkę...
Na koniec Pijos w roli romantycznej: między ustami a brzegiem pucharu...
Arek - Sro 30 Lip, 2008
Zdjęcie Pstrykacza super.
wazka - Sro 30 Lip, 2008
jeszcze zwierz:)
[URL=http://maxlive.info/obrazki/viewer.php?id=viu1217453054b.j
[ Dodano: Sro 30 Lip, 2008 23:28 ]
[ Dodano: Sro 30 Lip, 2008 23:37 ]
kijos - Sro 30 Lip, 2008
maziek - Sro 30 Lip, 2008
Mogłeś mnie trochę ogolić...
kijos - Czw 31 Lip, 2008
To był odwet za Pijosa
Żartuje Pijos mi się podoba.
Poważnie chciałbyś być ogolony?
To już lepiej te jasne zmarszczki na czole usunąć.
k1caj_ns - Czw 31 Lip, 2008
maziek, Albo to moje subiektywne odczucie albo wyglądasz duuużo młodziej niż na tym zdjęciu z avatara. Powiedziałbym ,że dobre 15 lat różnicy
jaad75 - Czw 31 Lip, 2008
maziek, jak dla mnie, to cała seria nieostra...
krzysiek - Czw 31 Lip, 2008
Maziek, Ty podglądaczu! Na przyszłość muszę panować nad emocjami, bo nic nie upoluje Zdjęcie Wujka pierwsza klasa!
kijos - Czw 31 Lip, 2008
jaad75, nie tylko ja z kufla korzystałem
Przypominam o identyfikacji zdjęcia. Brakuje nam już tylko 5 osób i dopóki ich nie rozszyfrujemy pełna lista nie zostanie udostępniona
Mapka jest gotowa. Każdy ma swój numerek, proszę zatem do mnie na PRV przesyłać swój numerek oraz numerek i dane identyfikacyjne sąsiadów bliższych i dalszych.
http://pliki.optyczne.pl/...008_numerki.jpg
Victor - Czw 31 Lip, 2008
Może napisz, których numerków brakuje - będzie łatwiej.
MC - Czw 31 Lip, 2008
komor, oczywiscie, ze 10go sierpnia. Mialem taki maly zap*** i niedokladnie napisalem...
Na dokladke - kryzys paliwowy w Walewicach (te ceny paliw niejednego doprowadza do ruiny)
wojtex - Czw 31 Lip, 2008
Monastor napisał/a: | koraf, łabądek trochę nieostro (pewnie się walnęło przy zmniejszaniu) i leci na lewo. Sytuacja fajna
Do trzciniaków nie miałem cierpliwości. Fajnie złapany z tym owadem. Może warto wycropowac? |
koraf, łabądek super, leci na lewo ale za to widać cały ślad na wodzie.
Arek, chylę czoła, ta mgła Ci się należała za to że chciało Ci się wstać rano trzeci dzień z rzędu
mój numerek 24, jak w dzienniku w podstawówce.
Arek - Czw 31 Lip, 2008
wojtex napisał/a: | Arek, chylę czoła, ta mgła Ci się należała za to że chciało Ci się wstać rano trzeci dzień z rzędu |
Było ciężko, bo sam wiesz, o której się kładliśmy spać Ale na szczęście astronomowie są przyzwyczajeni do takich ciągów niedosypiania, a poranne widoki wynagradzają wszelkie
niedogodności.
maziek - Czw 31 Lip, 2008
jaad75 napisał/a: | maziek, jak dla mnie, to cała seria nieostra... | Bo to na żywca bez niczego prosto z matrycy a wszystko na 500mm.
Co do tego, że 15 lat mlodziej to więzienie strasznie postarza
Amix - Czw 31 Lip, 2008
maziek napisał/a: |
Co do tego, że 15 lat mlodziej to więzienie strasznie postarza |

pliki.optyczne.pl/zlot/optyczne_zlot2008_numerki_id.jpg
Identyfikacja dokonana! Dzięki wszystkim za pomoc.
Monastor - Czw 31 Lip, 2008
krzysiek, to popraw kijosowi nazwisko zanim zauważy
Na stronie ma Kijewicz, nie Kijowicz.
MC - Czw 31 Lip, 2008
No i jeszcze maziek ma zjedzone chyba "e" w nazwisku.
Zawsze coś znajdą.. Dzięki, już poprawione
MC - Czw 31 Lip, 2008
Bo wiesz Krzysiu, my forumowicze to takie niewdzieczne padalce jestesmy
[ Dodano: Czw 31 Lip, 2008 14:30 ]
Marcinek na lowach
KaleSony - Czw 31 Lip, 2008
Tak patrzę i widzę, że jednak zdjęcia MC mają najlepiej oddane barwy, ładne przejścia tonalne, czym fociłeś MC?
Arek - Czw 31 Lip, 2008
Pożyczył ode mnie Canona 20D...
heding - Czw 31 Lip, 2008
a drugą fotkę zapewne D300...
Słyszałem ,że MC przez cały zlot biegał i wymieniał się sprzętem z kolegami
Wujek_Pstrykacz - Czw 31 Lip, 2008
Dużo focił moim 30D, swój szanował aby dzieciom pokazać jaki to tata miał aparat.
koraf - Czw 31 Lip, 2008
Przy 5d też często MC bywał ... i się zachwycał
Koraf, tak na marginesie, czy Twoja stopka mówi, że masz 6 puch, 6 elek i 3 nieelek? Czy też 6d to 5D+1D?
koraf - Czw 31 Lip, 2008
maziek napisał/a: | Koraf, tak na marginesie, czy Twoja stopka mówi, że masz 6 puch, 6 elek i 3 nieelek? Czy też 6d to 5D+1D? |
Ta druga myśl maziek jest prawidłowa : 1dmkII + 5D = 6D a resztę dobrze odgadłeś
Jak dokupisz jeszcze 3 nieelki oj to będzie źle... .
koraf - Czw 31 Lip, 2008
[quote="wojtex"] Monastor napisał/a: | koraf, łabądek trochę nieostro (pewnie się walnęło przy zmniejszaniu) i leci na lewo. Sytuacja fajna
koraf, łabądek super, leci na lewo ale za to widać cały ślad na wodzie.
Wojtex , Monastor powalczyłem trochę w PS i łabędek wyglada chyba lepiej oceńcie zresztą sami , dzięki jeszcze raz za uwagi :
[ Dodano: Czw 31 Lip, 2008 18:13 ]
maziek napisał/a: | Jak dokupisz jeszcze 3 nieelki oj to będzie źle... . |
Jeżeli będą tak dobre jak te 3 nie L-ki to z pewnością , moim kryterium jest jakość szkła, jeżeli to L-ka jest najlepsza to trudno , a jeżeli nie to jeszcze lepiej .
MC - Czw 31 Lip, 2008
No dobra, teraz powaznie...
Macalem zarowno 400D Monastora jak i 20D Arka. O Marku i 5D Korafa nie wspomne.
koraf napisał/a: | Przy 5d też często MC bywał ... i się zachwycał |
i nie tylko nim, ale to najprawdziwsza prawda
k1caj_ns napisał/a: | Słyszałem ,że MC przez cały zlot biegał i wymieniał się sprzętem z kolegami |
Koledzy to chcieli mi mloteczkiem i srubokretem mocowanie zmieniac, ale nie dalem
Haha, ale jaki to system wygrał konkurs?
Cytat: | Haha, ale jaki to system wygrał konkurs? |
Kodak czy jakoś tak
igorax - Czw 31 Lip, 2008
Arek napisał/a: | A ja miałem chwilę, żeby przejrzeć zdjęcia. Znalazłem jeszcze jeden miły dla oka, a charakterystyczny dla Walewic widoczek. |
...jakoś tak późno to zobaczyłem, ale chyba to najlepsze zdjęcie z Twoich które widziałem (bez urazy, że inne nie są dobre, ale to ma w sobie coś bardzo ciekawego).
kijos - Czw 31 Lip, 2008
Monastor napisał/a: | krzysiek, to popraw kijosowi nazwisko zanim zauważy |
Dzięki za czujność.
Po zlocie zastanawiałem się kto kryje się pod ksywą "goltar". Dzięki identyfikacji już prawie wszystko mi się rozjaśniło. Goltar, czy to z ty spytałeś się mnie o PS, a ja skromnie odpowiedziałem że "umiem wszystko"?
Jakieś łabędzie w mrocznym klimacie mam. Średniaki. W Walewicach wydawało mi się, że to fajne zdjęcia
Arek - Czw 31 Lip, 2008
igorax napisał/a: | ale chyba to najlepsze zdjęcie z Twoich które widziałem (bez urazy, że inne nie są dobre, ale to ma w sobie coś bardzo ciekawego). |
To nawet dobrze, że najnowsze zdjęcia są lepsze niż poprzednie. Znaczy się wciąż idę do przodu
goltar - Czw 31 Lip, 2008
kijos napisał/a: | Po zlocie zastanawiałem się kto kryje się pod ksywą "goltar". Dzięki identyfikacji już prawie wszystko mi się rozjaśniło. Goltar, czy to z ty spytałeś się mnie o PS, a ja skromnie odpowiedziałem że "umiem wszystko"? | tak to ja
kijos - Czw 31 Lip, 2008
Miło mi Ja to ten co "umie wszystko"
arietiss - Czw 31 Lip, 2008
A gdzie to zdjęcie z opisami będzie zamieszczone? Fajnie by było kojarzyć nick z wymierną postacią...
goltar - Czw 31 Lip, 2008
Ja wiedziałem że to Ty dlatego pytałem się o PS-a Mam nadzieję że na następnym zlocie będzie więcej czasu na wymianę doświadczeń
kijos - Czw 31 Lip, 2008
Cytat: | A gdzie to zdjęcie z opisami będzie zamieszczone? Fajnie by było kojarzyć nick z wymierną postacią... |
Kilka postów wcześniej. goltar napisał/a: | Mam nadzieję że na następnym zlocie będzie więcej czasu na wymianę doświadczeń |
Ja też Na pewno obydwaj się czegoś nauczymy.
k1caj_ns napisał/a: | Cytat: | Haha, ale jaki to system wygrał konkurs? |
Kodak czy jakoś tak | Eee. To było na "S". Smiena?
Day ut ia pobrusa, a ti poziwai
Ruscy szli z lewej z Rubinarami...
A Niemcy z prawej z Zeissami...
... i się spotkali!
(a była godzina 5.37 po południu - jeśli zegarek Arka dobrze chodził...)
Arek - Czw 31 Lip, 2008
Komiksiarz...
michal1982wwe - Pią 01 Sie, 2008
Ja dopiero przyjechałem do domu ze zlotu przez Poznań, Kórnik, Bydgoszcz, Gdańsk, Malbork do Węgrowa. Dużo fajnych zdjęć widzę na forum ja postaram się coś również pokazać. Narazie zrzucanie zdjęć i sprzątanie samochodu...
koraf - Pią 01 Sie, 2008
Arek napisał/a: | Komiksiarz... |
Ale scenki dobre i jakie emocje ...
Arek - Pią 01 Sie, 2008
Niom... Przecież o Twojej L-ce rozmawialiśmy. Prawie do rękoczynów doszło
maziek - Pią 01 Sie, 2008
Ach czyli na przeciw Ruskich to nie Niemcy z Zeissami tylko Canonierzy z eLkami. To nas cofa do 1904...
Jesienny - Pią 01 Sie, 2008
A wywiad z planety w układzie sigma zbierał informacje z ziemi?
a Pi w tym czasie oczywiście grał w matflipery.
Sigma? Sigma! Cos mi to mówi...
Walka o ogień:
krzysiek - Pią 01 Sie, 2008
Maziek, to test stabilizacji Sigmy?
A tu się mylisz. To był test panningu. Celowałem w tą jedną, jedyną muszkę, co nie jest ruszona .
[ Dodano: Sob 02 Sie, 2008 10:35 ]
edit: Jeszcze kilka nastrojowych klatek - Walewice, 5 rano, stawy...
wojtex - Sob 02 Sie, 2008
Kolega Marcin Cichy, pseudonim nieznany: czekam na te zdjęcia z sigmy. Sory, ale nie odezwę się pierwszy bo kartka z Twoim emailem została wyprana przez moją żonę. To z zemsty za ten wyjazd. Następnym razem mam ją zabrać, ale z doświadczenia wiem, że wcale nie będzie lepiej ...
maziek - Nie 03 Sie, 2008
Nie wiem, dlaczego koledzy tak osłabli, ponoć każdy po 1000 fotek strzelił a jakoś ich nie widać. Czyżby inne plenery są w obróbce ?
No cóż, ja wklejam dalej, licząc na konstruktywną krytykę i dekonstruktywne pochwały .
Na wolność!!!
Pływanie synchroniczne...
Tyłem, ale przodem...
Monastor - Nie 03 Sie, 2008
maziek, fajne łabądki, ale leniwe bo płyną z górki
kijos - Nie 03 Sie, 2008
Mi najbardziej podobają się bociany.
A co powiesz o tym?
koraf - Nie 03 Sie, 2008
Mój łabądek też od tyłu ... taki jakiś zawstydzony :
kijos - Nie 03 Sie, 2008
Ładne zdjęcie
Monastor - Nie 03 Sie, 2008
buba - Pon 04 Sie, 2008
Monastor, oooo matko... a cóż Ci to fruwało przed twarzą, tudzież przed obiektywem?
wyglada to zdjęcie jakbys upadł a spust migawki wyzwolił się sam...
zresztą po zdjęciu kijosa, na którym maziek udaje, że coś obserwuje widać, że niezbędnikiem każdego pstrykacza jest "szklonka piwa"
koraf cudny to brzydkie kaczątko śliczna fotka
Monastor - Pon 04 Sie, 2008
buba, zdjęcie pseudoartystyczne
Podszedłem do lampy, przy której latały jakieś owady i wydłużyłem czas.
koraf - Pon 04 Sie, 2008
kijos napisał/a: | Ładne zdjęcie |
buba dzięki ..
Fajnie ,że się podoba
Zrobione :1d mkII + 300/2.8 L IS + ext.2,0
maziek - Pon 04 Sie, 2008
Koraf, moim zdaniem on nie jest zawstydzony, tylko zalotnie świadom swej wartości artystycznej . Świetnie sie komponuje.
Monastor - moje łabądki płyną chyba dobrze, mylące są skośne falki i skośny kilwater (ale na 100% nie wiem, bo do kadru nie załapało sie nic poza wodą). Pierwsze Twoje zdjęcie od razu przypomina mi, o czym marzą wszystkie pomniki. Drugie jest b. fajne, trzeba by nad tym popracować, ale w sumie widać, że wystarczy halogen postawić i można nietuzinkowe zdjątka porobić. No oczywiście dobrze jest mieć jakiś pałac w tle... . A może strobo?
Monastor - Pon 04 Sie, 2008
maziek, dzięki. Zastanawiam się czy nie dodac go na Nautilusa jako dowodu na istnienie duchów lub UFO
kamfil06 - Pią 15 Sie, 2008
a czy w przyszłym roku też będzie taki wypad (w okresie przed lub podczas wakacji) ?
i czy dałoby się "wbić" osobie poniżej 18stki
ew z "obstawą" w postaci starszej siostry.
MC - Pią 15 Sie, 2008
kamfil06 napisał/a: | ew z "obstawą" w postaci starszej siostry. |
Pomysl warty zastanowienia
MC,
idź robić zdjęcia
MM - Pią 15 Sie, 2008
Ile ma siostra lat?
18 a co ?
garreth - Pią 15 Sie, 2008
to fajnie - możesz wrzucić foto
MM - Pią 15 Sie, 2008
Można by z niej modelkę zrobić - taką "forumowo-plenerową". Miałaby tysiące zdjęć i pewnie kilka fajnych w oko by jej wpadło. Niech siostra przyjeżdza a Ty... jak skończysz 18 lat
ja piernicze - to nie te optyczne
a tak na serio jest 2,5 roku starsza ode mnie...
MM napisał/a: | Niech siostra przyjeżdza a Ty... jak skończysz 18 lat |
złośliwiec...
krisv740 - Pią 15 Sie, 2008
garreth, pragmatyczne podejście do życia?
niekoniecznie i nie zawsze
kijos - Sro 19 Lis, 2008
edmun - Sro 19 Lis, 2008
co się stało z tym pierwszym kijos ?
kijos - Sro 19 Lis, 2008
Masz na myśli mocny kontrast, czy zniekształcenie?
MC - Sro 19 Lis, 2008
Fajnie wrocic do ladnej pogody
kijos - Sro 19 Lis, 2008
Fajnie... Pobiegałbym w krótkich spodenkach
edmun - Czw 20 Lis, 2008
O te zniekształcenia. Nie mogę ich rozgryźć co to jest.....
xneon - Czw 20 Lis, 2008
fisheye na cropie?
Arek - Czw 20 Lis, 2008
Pewnie Sigma 10-20 albo 12-24.
edmun - Czw 20 Lis, 2008
to czemu taki crop? chyba zresztą jakiś niesymetryczny ?
kijos - Czw 20 Lis, 2008
Dr Arek ma rację 10-20mm. Niekadrowane.
koraf - Czw 20 Lis, 2008
edmun napisał/a: | O te zniekształcenia. Nie mogę ich rozgryźć co to jest..... |
Te "typy" tak mają .
kijos - Pią 19 Gru, 2008
piotrmkg - Pią 19 Gru, 2008
kijos,
kijos - Pią 19 Gru, 2008
Tym razem nie chciało mi się w PS grzebać
piotrmkg - Pią 19 Gru, 2008
kijos, jasne
koraf - Pon 26 Sty, 2009
Robiłem porządki na dysku i znalazłem jeszcze kilka fotek , których dotąd nie pokazywałem :
1.Widok na pałac
2.Nocna wersja
3.Tym razem z bliska
4.
5.
6.
|
|