|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - PENTAX K200D, Sony Alpha 300 czy Canon 400D?
Iras - Nie 27 Lip, 2008 Temat postu: PENTAX K200D, Sony Alpha 300 czy Canon 400D? Witam!
Chciałem uniknąć tego typu tematu, jednak wybór aparatu pochłonął mi masę czasu, a nadal nie jestem zdecydowany. Budżet do dyspozycji to ~1800. Największym problemem, który ogranicza i utrudnia mi wybór jest to, że przez kilka miesięcy będę skazany na kitowy obiektyw. Na razie pod uwagę biorę:
PENTAX K200D - z uwagi na bardzo dobry kitowy obiektyw i świetne wykonanie jest to w tej chwili mój faworyt. Obraz całości psuje duża programowa ingerencja w zdjęcia.
Canon 400D - na plus matryca CMOS i świetna jakość zdjęć. Na minus wykonanie i brak punktowego pomiaru światła.
Sony A300 - ma pewne wady - nisko podnoszona lampa, czy plastikowe mocowanie obiektywu, jednak wydaje mi się całkiem fajnym aparatem. Problemem jest tutaj śmieciowy kit.
Liczę na argumenty, które pomogą mi podjąć ostateczną decyzję. Za ewentualne sugestie innych aparatów również będę wdzięczny.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
Iras
MichalP - Nie 27 Lip, 2008
Rozumiem, ze Nikon nie wchodzi w grę. A spokojnie mógłbyś kupić d60 + kit VR.
Z pozostałych wybrałbym Canona ze względu na jakość zdjęć i świetne możliwości rozwoju w przyszłości.
jaad75 - Nie 27 Lip, 2008
Iras napisał/a: | Obraz całości psuje duża programowa ingerencja w zdjęcia. |
Taa... Widzę, że czytanie testów na Optyczne niektórym zdecydowanie szkodzi...
krisv740 - Nie 27 Lip, 2008
jaad75 napisał/a: | Iras napisał/a: | Obraz całości psuje duża programowa ingerencja w zdjęcia. |
Taa... Widzę, że czytanie testów na Optyczne niektórym zdecydowanie szkodzi... |
prosimy o przykład
Przykład masz powyżej...
jaad75,
czytac i rozumieć
to do autora cytatu w cytacie
Iras - Nie 27 Lip, 2008
@MichalP - nie, nie wykluczam żadnego aparatu. Myślałem o Nikonie i chcąc zawęzić wybór, odrzuciłem go. Jeśli sugerujesz, że warto go kupić, na pewno jeszcze raz przemyślę jego wybór.
@jaad75 - sugerujesz, że przy wyższych czułościach PENTAX wcale nie uskutecznia programowego odszumiania, którego nie da się wyłączyć?
Iras, a jesteś pewien że w ogole to dostrzeżesz?
masz aż takie wymagania? zajmujesz się np. astrofotografią , że zastapię w odpowiedzi jaad75
Owszem sugeruję bo spokojnie mieści się ten zestaw w założonym przez Ciebie budżecie.
Ponadto co można kupić (zaraz będą do mnie strzelać z armaty )
Olek E-510 z dual kitem. (poniżej budżetu)
Tak jak wspomniałem d60 z kitem VR a jeśli coś dorzucisz do d80 z kitem VR (2200)
Canon 400/450 z kitem IS - można założyć, że są właściwie w tej samej cenie (różnica body ok 100 zł więc żadna) cena ok 2100-2200 no chyba że kupisz zwykłego kita to okolice 1900-2000.
O Pentaxach się nie wypowiem bo się nie znam.
Kolejność wg mnie jakościowo Canon-Nikon-Olek
Kolejność wyposażenie i jakość/cena Olek-Canon-d60-d80
MichalP, przeginacie obywatelu
polecasz olka, a o pentax tak mało ? imho pentax jest dużo lepszym wyborem niż olek
Iras, sugeruję, że każdy aparat "uskutecznia" takie odszumianie, tylko, że akurat w przypadku testu K200D zostało to zaakcentowane i "poszło w świat"... Sugeruję również, że to straszliwe odszumianie wcale nie przeszkadza, w robieniu zdjęć, zwłaszcza, że Pentax akurat pozostawia mnóstwo szczegółów dzięki słabemu filtrowi AA.
Jeśli tak boisz się odszumiania, to nie rozumiem, dlaczego bierzesz pod uwagę aparaty z matrycą CMOS, skoro odszumianie jest integralną częścią przetwarzania sygnału z matryc w tej technologii...
krisv740 napisał/a: | MichalP, przeginacie obywatelu
polecasz olka, a o pentax tak mało ? imho pentax jest dużo lepszym wyborem niż olek |
Ależ kolego kris. Niczego nie sugeruję - nie mogę się wypowiadać w "egzotycznym" dla mnie sprzęcie. Jeśli Pentax jest wg Ciebie dobry to bazując na Twoim doświadczeniu mogę być skłonny do dopisania go do mojej listy. Zwłaszcza, że z kitem mieści się w budżecie.
MichalP, alez kolego
moje doświadczenie jest może ciut większe, ale nie "porażające"
czytałem testy i robiłem testy "łapkowe"
pentax górą - mój niedoszły nr.1
Iras - Nie 27 Lip, 2008
@krisv740 - czy dostrzegę, okaże się w praktyce. Po prostu jestem uczulony na takie zagrywki. Odszumić zawsze mogę na kompie. Aparat nie musi robić tego za mnie, na dodatek nie pozostawiając mi wyboru. Kiepskiej - wg Optycznych - stabilizacji nie wymieniam, bo nie zamierzam robić zdjęć w biegu. Zdjęcia seryjne też mi nie potrzebne, ale o odszumianiu wspomniałem (może trochę dla zasady), bo rawy powinny wychodzić bez takich sztuczek.
@MichalP - dzięki. Pomyślę jeszcze o D80 i 450D. Trochę nieprecyzyjnie określiłem budżet - poniżej 1800 nie zamierzam schodzić, a jeśli będzie to 2000, też specjalnie nie zbiednieję.
[dodane]
Jeśli każdy aparat tak ma, a tylko w przypadku Pentaxa zostało to zaakcentowane, to ok.
Zresztą K200D to ciągle mój numer jeden (obiektyw).
Odszumiać nie musisz - przez pewien czas miałem C40D i zauważyłem na ISO800 że szum ma dominantę czerwoną. Po ustawieniu NR w aparacie szum zmienił sie na monochromatyczny, bardzo przyjemny dla oka. Podejrzewam, że 450 będzie się zachowywać bardzo podobnie.
Jeszcze kilka słów co do ingerencji w zdjęcia - przy JPEGach jest to nieuniknione, gdyż producenci, starając się za wszelką cenę uniknąć szumu, obniżają go poprzez "blurowanie" przez co szum faktycznie jest niższy ale też i detale umykają. Niezłe podejście do detali mają Canony, Pentaxy (ale przyglądałem się K10 i K20) oraz, o dziwo, A700 (do ISO1600)
Za to w przeważającej większości ingerencji takiej nie będzie przy RAWach. Praktycznie wszystkie lustra oferują zapis do tego standardu.
dopisek - K100 też nieźle sobie radzi ze szczegółami (do ISO1600) więc myślę, że 200 też da radę.
MichalP napisał/a: | Za to w przeważającej większości ingerencji takiej nie będzie przy RAWach |
To są tylko pobożne życzenia niektórych testerów...
jaad75 napisał/a: | MichalP napisał/a: | Za to w przeważającej większości ingerencji takiej nie będzie przy RAWach |
To są tylko pobożne życzenia niektórych testerów... |
a ja dodam ; i użytkowników
czasami zapominamy , że fotografia cyfrowa , to cyfrowe przetworzenie obrazu
i tylko producent/technolog/programista wiedzą jak wielka jest ingerencja nawet w RAW
przypominam o funkcji mapowania "martwych" pixeli w aparatach
krisv740 napisał/a: | a ja dodam ; i użytkowników |
Przypuszczam, że gdyby nie lamenty testerów, to znakomita większość użytkowników (albo raczej niedoszłych użytkowników, bo Ci co kupili aparat raczej nie zajmują się takimi p i e r d o ł a m i) miała by to straszliwe "przetwarzanie" RAW-ów głęboko w...
jaad75, ja akurat jestem wdzięczny testującym za uświadomienie mi tego.
imho producent powinien informować o takich rzeczach nabywców i pozostawiać świadomym fotografom moliwośc wyboru ( w pewnym zakresi) co do ingerencji w "surowy RAW"
jpg mnie ani ziębi , ani grzeje w tym momencie , choć też dobrze jest wiedzieć "co tam się dzieje" - prawda?
inna sprawa jak wielu użytkowników zauważa to na codzień i ew. mogło by wykorzystać taką funkcje w realu
jestem przeciwny także (w przypadku canna) uniemożliwianiem wglądu w oprogramowanie i celowe "kastrowanie" mozliwości ingerencji np. w af. dlaczego nie mamy możliwości własnej korekty FF/BF w aparatach? jest to tylko i wyłącznie furtka systemowa
Iras - Sro 06 Sie, 2008
No i kupiłem... Canona 450D z kitem IS. Czas pokaże, czy był to dobry wybór.
Teraz ewentualnie możecie polecić mi jakiś uniwersalny obiektyw z zakresem ogniskowych od 17-18 do 55, 70, a najlepiej około 80 mm. Lepiej wykonany od kita, koniecznie z ogniskowaniem na tylnej soczewce i wygodnym pierścieniem do manualnego ostrzenia (bo to mnie z miejsca w kicie odrzuciło). Przyzwoite własności optyczne mile widziane, ale bez szaleństw - jestem amatorem i coś na poziomie nowego kita Pentaxa / trochę wyższym spokojnie wystarczy mi przynajmniej na razie. Budżet 1000-1500.
Pozdrawiam i dziękuję,
Iras
[DODANE]
Ok, znalazłem cały temat o alternatywach dla kita, więc raczej znajdę coś dla siebie
|
|