|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Panosonic DMC FZ-18 brak klekotania
Marcoo - Pon 28 Lip, 2008 Temat postu: Panosonic DMC FZ-18 brak klekotania Od niedawna jestem posiadaczem aparatu panasonic DMC FZ-18. Przed zakupem miałem w ręce kilka egzemplarzy tego aparatu. Miały one charakterystyczną cechę w postaci lekkiego klekotu wewnątrz podczas poruszania. Sprzedawca twierdził, że jest to odgłos układu mechanicznejstabilizacji matrycy. W aparacie, który zakupiłem ostatecznie tego efektu nie ma. Czyto ulepszenie czy może śwaidczyć o tym, że stabilizacja nie pracuje.A jak jest w waszych Panasonicach ?
MC - Wto 29 Lip, 2008
Pierwszy raz widze, zeby ktos narzekal, ze mu sprzet nie klekoce. Jak stabilizacja dziala (najlepiej sprawdzic to robiac zdjecia a nie trzesac aparatem) to wszystko jest ok.
Marcoo - Wto 29 Lip, 2008
Pytanie jest poważne, choć spodziewałem się odpowiedzi typu dziwak bo narzeka, że mu nie klekocze. Jak robiąc zdjęcie stwierdzę czy stabilizacja działa czy nie. Większość zdjęć jest ostra, kilka na długim zoomie wyszło zamazanych przy dłuższych czasach. Wszystkie te aparaty, które miałem w ręce klekotały (delikatnie) i tłumaczone to było właśnie pracą stabilizacji. Skąd więc pewność, że w moim np. coś się nie zacięło. Ostre zdjęcia robiłem także Minoltą Z3 bez stabilizatora w ogóle. To mój pierwszy aparat ze stabilizacją więc pytam bo zwyczajnie nie wiem jak się upewnić, że stabilizacja działa.
MC - Wto 29 Lip, 2008
W Minolcie/Sony od razu wiadomo, ze nie dziala. Sprobuj zrobic zdjecie na ogniskowej np. 50mm w czasie 1/25s. Jesli bedzie widoczna roznica, to znaczy, ze stabilizacja dziala.
|
|