|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - kolejna prośba o radę:D
janetkka - Wto 29 Lip, 2008 Temat postu: kolejna prośba o radę:D Witam!
Jako totalny amator - proszę o radę jaką lustrzankę kupić cena max 2500 (w tym chciałabym zmieścić też wszelkie dodatki)
hmm nie mogę założyć jakie będę robić zdjęcia bo prawdopodobnie będą to wszelkie rzeczy, wydarzenia, osoby jakie mnie zainteresują w danym momencie (hehe ekstremalne założenie - japoński turysta)
w miarę możliwości finansowych wiadomo będę ulepszać sprzęt:) (może dziś wygram w totka to dodam 0 do max sumy:P)
proszę o radę:D
acha zastanawiam się nad canonem 450D
a może jednak nikon?
hmm proszę też o wymienienie wszelkich dodatków jakie mi się przydadzą
z góry dziękuję:D za odpowiedzi i podpowiedzi:D
mnich - Wto 29 Lip, 2008
Myślę że:
Nikon D60 + ob. 18-55 II + 55-200 VR - 2129pln
+ torba, statyw, karta pamięci. Powinno to wszystko zmieścić się w tych 2500 pln.
A jak dołożysz jeszce jedno zero, to polecam zestaw: D300+14-24+24-70+70-200VR.
MichalP - Wto 29 Lip, 2008
albo D700/D3
MC - Wto 29 Lip, 2008
Do takiego zestawu obiektywow D700 to czysta poezja.
mnich - Wto 29 Lip, 2008
Nie polecam specjalnie D700/D3, bo nie wiem czy faktycznie jest tak super. A D300 znam b.dobrze i polecam.
janetkka - Wto 29 Lip, 2008
hmm to między d300 a 700 będę wybierać jak znajdzie się jeszcze jedno 0:P
a tymczasem Nikon D60?
MC - Wto 29 Lip, 2008
Ja z Nikona to bym wolal osobiscie dolozyc do D80.
mnich - Wto 29 Lip, 2008
MC, Dlaczego?
Po co komuś początkującemu D80 ?
A dlatego, że ten aparat jeszcze nie jest ani zbyt skomplikowany/drogi jak d300 a już nie "zabawka" jak seria d40/d40x/d60 i jest wygodny w trzymaniu.
MC - Wto 29 Lip, 2008
Dlatego, ze D60 ciezko sie trzyma. Ma tylko 3 punkty AF i nie ma silnika w korpusie.
RB - Wto 29 Lip, 2008
mnich napisał/a: | MC, Dlaczego?
Po co komuś początkującemu D80 ? |
Odwracając - po co komus poczatkującemu d60
Może zaproponowac od razu jakis kompakt albo a200 za mniej niż 1000 i po sprawie...
Ja tez radze wydać raz na dłużej na d80.
mnich - Wto 29 Lip, 2008
MC napisał/a: | D60 ciezko sie trzyma |
Kwestia raczej subiektywnej oceny i posiadanych dłoni.
MC napisał/a: | Ma tylko 3 punkty AF |
W D300 mam 51 a korzystam z zablokowanego centralnego. Poza sytuacjami AF-C i śledzenia 3D. Ale i tak D60/D80 nie są do tego stworzone.
MC napisał/a: | nie ma silnika w korpusie |
Zerknij na ofertę producentów szkieł. Zobacz ile ma już HSM / SWM. Dla amatora w sam raz.
Obstawiam dalej dla janetkk'i, D60
MC - Wto 29 Lip, 2008
A ja mimo wszystko D80.
Najlepiej, zeby sama poszla i obmacala oba modele.
mnich - Wto 29 Lip, 2008
RB napisał/a: | Może zaproponowac od razu jakis kompakt |
janetkka napisał/a: | proszę o radę jaką lustrzankę kupić |
nie zmieniaj tematu RB
Koleżanka nic nie wspomina o Sony, a jeśli chcesz jej zaproponować a200 to chociaż napisz dlaczego.
RB - Wto 29 Lip, 2008
mnich napisał/a: | RB napisał/a: | Może zaproponowac od razu jakis kompakt |
janetkka napisał/a: | proszę o radę jaką lustrzankę kupić |
nie zmieniaj tematu RB
Koleżanka nic nie wspomina o Sony, a jeśli chcesz jej zaproponować a200 to chociaż napisz dlaczego. |
Nie chce jej proponowac a200, nie chce nikogo tym na siłę uszczęśliwiać . Ale d60 to IMO przepłacanie za wydmuszkę. ImO dośc wyraźnie opowiadałem się za d80.
he za soniacza kompakta podziękuję:P i chyba nie pozostaje mi nic innego jak udać się i powyściskiwać wszystkie wymienione modele
A200 to nie kompakt, moja droga, ino lusterko
BTW Canony mają serię A w kompaktach.
he całe życie się człowiek uczy:P
Monastor - Wto 29 Lip, 2008
janetkka, to lusterko, najtańsze chyba obecnie, a całkiem przyzwoicie wyposażone. Pok paroma względami wyraźnie bije D60. Jeno szumi trochę. Musisz też zdecydowac czy system Sony Ci odpowiada.
RB - Wto 29 Lip, 2008
Monastor napisał/a: | janetkka, to lusterko, najtańsze chyba obecnie, a całkiem przyzwoicie wyposażone. Pok paroma względami wyraźnie bije D60. Jeno szumi trochę. Musisz też zdecydowac czy system Sony Ci odpowiada. |
AFAIR szumi mniej więcej na poziomie d60... ino sony inaczej odszumia. Akurat szum to w obu praktycznie taki sam.
|
|