|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 5D + L
kijos - Wto 29 Lip, 2008 Temat postu: 5D + L Do końca lipca muszę kupić aparat pełno-klatkowy + dobre obiektywy. Przeznaczenie w pierwszym momencie pomoc przy reportażach. W przyszłym roku planowana rozbudowa systemu i puszka prawdopodobnie trafi do studio. Do dyspozycji ok. 16000 PLN. Mało czasu, nie mam kiedy szukać i zastanawiać się.
Pierwsza myśl:
Canon EOS 5D (body)
Canon BG-E4 Battery Pack
Canon 70-200/2.8 L IS USM
Canon 16-35 f 2.8 EF-L USM
Czy polecacie coś innego? Biorę pod uwagę każdy system i każdego producenta obiektywów. Jednak musi to być FF i takie ogniskowe. Proszę o pomoc.
Wujek_Pstrykacz - Wto 29 Lip, 2008
Jeżeli nie musi to być Canon to można poczekać aż D700 trafi do sklepów.
mavierk - Wto 29 Lip, 2008
Myslę sobie, że batery packa wymienić lepiej będzie na lampke, tą z 580 w nazwie
Ale ja tylko teoretyzuje i MM mnie zjedzie, bo on samoloty bez lampy robi
no i pomyśl nad 35/1.4L <- tego nikon niema, a w zasadzie to jedyny atut.
A nikon: d700 + 14-24 + 24-70... ^^
mnich - Wto 29 Lip, 2008
a więc to dlatego szukałeś właściciela D700?
Jeżeli ten milimetr na dole nie jest taki ważny to do D700 ( dobrze wiemy że ma sporo zalet, poza "plastyką") 70-200VR (ponoć lepszy niż Canonowski odpowiednik/ sam mam i jestem bardzo zadowolony) no i 17-55/2.8.
Edit: Oczywiscie chodzi o 17-35/2.8.
Oj 17-55 to do D700 nie podepniesz. Miałeś na myśli 14-24 czy 24-70.
mnich - Wto 29 Lip, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Miałeś na myśli 14-24 czy 24-70. |
literówka/cyfrówka miało być 17-35/2.8
A to zacny obiektyw jest.
kijos - Wto 29 Lip, 2008
Nie musi być Canon. Spoko mogę łykać D700 ale nie wiem czy wart ceny - różnica jest spora. Sprzęt nowy i nie sprawdzony, choć jak to z nowością ludzie się zachwycają. O tym, że mam kupić dowiedziałem się wczoraj. Jakbym wiedział wcześniej to na zlocie uważniej bym się rozglądał. Oferta Sigmy i ich działania marketingowe bardzo mi się podobają. Jedynie miałem pecha z tym 70-200 2.8. Czekać nie mogę bo transakcja musi być zawarta do końca miesiąca. O lampie nie myślę. Mam 580, a poza tym to żaden wydatek w razie zmiany systemu.
MM - Wto 29 Lip, 2008
Transakcja musi być do końca lipca?
Szkoda, że w sobotę o tym nie wiedziałeś bo byśmy ostro pogadali.
Jaki to ma być dokładnie typ zdjęć.
Tak całkowicie na marginesie to dzisiaj bawiłem się Nikkorem 17-35/2.8. Baaardzo zacne szkło. Oj sam myślę coraz mocniej o Nikonie...
kijos - Wto 29 Lip, 2008
To co do tej pory wszelkiego rodzaju imprezy + czasami zdjęcia reklamowe (produkty) coś tam do folderu. Na sprzęt się nie ślinie bo nawet kitem da się to dobrze robić (i to nie dlatego, że klienta nie stać na coś lepszego) ale jak kupować to porządnie. O AF 5D się nie martwię bo mam jeszcze 40D. W założeniu 70-200 na 40D, 16-35 na 5D. Zestaw bardziej pod reportaż dlatego nie rozmawiajmy o obiektywach typowo studyjnych.
To jednak bierz Canona 5D, jest w miarę tani i niezły jak widać po zdjęciach MM.
MM - Wto 29 Lip, 2008
Jeżeli masz zamiar korzystać z 40D to oczywiście kupuj 5D. Choć moja praktyka jest taka, że 70-200 na 5D to jednak coć sporo fajniejszego niż 70-200 na cropie. Ten zakres dopiero na FF pokazuje jaki jest zarąbisty w fotoreporterce.
Gdybym miał jednak kupować od podstaw sprzęt do fotoreporterki na chwilę obecną (nie znam następców 5D) to zdecydowanie bym wybrał D700 (choć zdjęć nim nie robiłem, ale wiem co potrafi duża matryca i jak przyjazny w tym typie zdjęć jest D300) plus dwa obiektywy podstawowe - oczywiście znakomity Nikkor 70-200/2.8 VR (jest delikatnie lepszy niż odpowiednik Canona) i Nikkora 17-35/2.8 (zdecydowanie właśnie ten a nie ogromniasty i mało praktyczny 14-24).
Dokupujesz gripa do D700, sabinkę SB-900 i masz zarąbisty zestaw dla fotoreportera. Z pewnością łatwiej tym się prawidłowo naświetla kadry niż Canonem, o niebo łatwiej jest je ocenić na wyświetlaczu a AF w sytuacjach ekstremalnych rozwali ten z 5D na łopatki (chodzi głównie o bardzo dynamiczne kadry na 70-200).
mnich - Wto 29 Lip, 2008
czyli jednak mam trochę nosa w tych sprawach
Arek - Wto 29 Lip, 2008
Ja bym się w zasadzie podpisał pod wszystkim co napisał MM. Tym bardziej, że pomiędzy 17-35 i 70-200 idealnie wchodzi stałka 50tka.
kijos - Wto 29 Lip, 2008
Jutro jeszcze o tym pomyślę. Najgorzej, że nie mogę zaczekać do jesieni. Wtedy sporo może zmienić się na rynku. Coś wiadomo o tej promocji od Sigmy?
k1caj_ns - Sro 30 Lip, 2008
Na chwilę obecną to Nikon faktycznie jest chyba lepszym wyborem dla kogoś kto zaczyna kompletować sprzęt od zera. Z uwagi na to ,że masz już 40d to ja na Twoim miejscu bym pozostał w systemie . Wielka szkoda ,że musisz się spieszyć z zakupem bo na jesień canon pokaże "coś" co ma konkurować z d300? ,a na pewno z d700. Ja sam planuję body FF ale cierpliwie poczekam na to co nam pokaże canon.
Tak podsumowując to co napisali koledzy to faktycznie masz ciężki orzech do zgryzienia...
Dodam jeszcze ,że gdybym był w podobnej sytuacji do Ciebie to za wszelką cenę chciałbym się pobawić tym d700 bo może to by jakoś pomogło w dokonaniu wyboru.
kijos - Pią 08 Sie, 2008
Dziękuję wszystkim za rady. Jest D3.
jaad75 - Pią 08 Sie, 2008
Gratulacje.
pawel23 - Pią 08 Sie, 2008
kijos wbiłeś kolejny gwóźdź do trumny Canona
mnich - Sob 09 Sie, 2008
D3? To napisz co o tym zdecydowało?
kijos - Sob 09 Sie, 2008
Cena. Nieduża różnica między D3, a D700+grip.
mnich - Sob 09 Sie, 2008
A szkiełka? zapoznałeś się już z nimi? Wybrałeś sugerowane, czy też może coś innego?
kijos - Sob 09 Sie, 2008
Plany trochę uległy modyfikacji. Okazało się, że na szkła będą dodatkowe fundusze. Prawdopodobni zakupimy te proponowane. W chwili obecnej jest Nikkor AF 35 mm f/2D.
Monastor - Sob 09 Sie, 2008
kijos, a co z 40D? Zostawiasz jako drugie body i działasz na dwóch systemach?
kijos - Sob 09 Sie, 2008
Zostawiam. Nie opłaca się sprzedawać. To dobry aparat. Zawsze się przyda. D3 jest kupiony na firmę mojego brata. Będziemy działać na 2 systemach.
mnich - Sob 09 Sie, 2008
No świetne rozwiązanie. Może jak znajdziesz troszkę czasu to dasz jakaś fotkę z D3+ 35/2 ?
kamfil06 - Nie 10 Sie, 2008
kijos napisał/a: | Jest D3. |
kurde ,
ja tej puszki nawet w rękach nie miałem
MM - Nie 10 Sie, 2008
kamfil06 napisał/a: | kijos napisał/a: | Jest D3. |
kurde ,
ja tej puszki nawet w rękach nie miałem |
Żałuj. Warto się nią pobawić
kamfil06 - Nie 10 Sie, 2008
MM napisał/a: | Żałuj. Warto się nią pobawić |
nie wątpie,
ale w tutejszym fotograficznym nie chcą
mi już nic do rąk dawać
mnich - Nie 10 Sie, 2008
kamfil06 napisał/a: | nie wątpie,
mi już nic do rąk dawać |
Czemóż to?
Paweł_G - Nie 10 Sie, 2008
mnich napisał/a: | kamfil06 napisał/a: | nie wątpie,
mi już nic do rąk dawać |
Czemóż to? |
Pewnie upuścił na podłogę nówkę Hasselblada i uciekł ze sklepu
Gratulacje z zakupu D3 - miałem ostatnio w rękach i ten sprzęt jest po prostu świetny.
mnich - Nie 10 Sie, 2008
Paweł_G napisał/a: | Pewnie upuścił na podłogę nówkę Hasselblada i uciekł ze sklepu | Raczej pomyślałem że coś w stylu: " ten aparat jest zepsuty, ale ja go naprawię, to nie powinno tak być"
MM - Nie 10 Sie, 2008
Kolega aparat już wybrał, więc chyba pora zamknąć ten wątek.
|
|