forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon EF 28 mm f/1.8 USM vs. Sigma 30 mm f/1.4 EX DC HSM

timi1970 - Sro 30 Lip, 2008
Temat postu: Canon EF 28 mm f/1.8 USM vs. Sigma 30 mm f/1.4 EX DC HSM
Na zlocie w Walewicach testowałem ww. Sigmę i muszę powiedzieć, że bardzo ciekawe szkło, a przede wszystkim jasne. Trochę denerwował mnie AF, który miał często problem z ustawieniem. Po powrocie przeglądałem stałki innych firm i znalazłem w podobnych pieniądzach ww. Canona, tylko na optycznych nie ma testu tego szkła:(
Proszę Was o opinie na temat tego Canona i ewentualnie Sigmy :wink:

MichalP - Sro 30 Lip, 2008

Na optycznych nie ma, ale tu http://www.photozone.de/c...-report--review jest
MM - Sro 30 Lip, 2008

Sam kiedyś myślałem o tym Canonie, robiłem nim nawet zdjęcia. Nie jest to złe szkło, ale chyba do cropa ta Sigma będzie lepszym wyborem.
CA w Canonie było ogromne na otwartej przysłonie, ostrość przy f/2 na 5D taka sobie, brzegi słabiutkie. Trzeba było domykać a mnie jest zbędna taka stałka przy f/2.8, wolę 35L :wink:

MM, 35mm trochę za długi dla mnie, myślę o czymś b. jasnym i szybkim pomiędzy 28-30mm, może polecisz coś innego (w rozsądnych pieniądzach, jak dla amatora :wink: )

MichalP, dzięki za link

igorax - Sro 30 Lip, 2008

...a i ja wlaśnie myślałem o tym 28/1.8 , po zdjęciach z Walewic z tej Sigmy 30/1.4 wnioskuje ze jest niezła optycznie, jednak w tej cenie to stanowczo wolałbym dostać Canon'a.

może cena specjalna Sigmy będzie atrakcyjna? a Canon chyba gorszy optycznie i trochę ciemniejszy