|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Ecotone QD-7 8x28
Kmiernik - Pią 20 Paź, 2006 Temat postu: Ecotone QD-7 8x28 Przy okazji zakupów lunety, stałem się, nieco przy okazji, właścicielem także wymienionej w tytule lornetki Ecotone. Ponieważ lornetki o takich rozmiarach - parametry 8x28 wskazują, że jest to coś w rodzaju lornetki kompaktowej - nie są umieszczone w bazie (z lornetek poniżej 30 mm tylko Nikony oraz po jednym produkcie Bynolyta i Fujinona dostąpiły tego zaszczytu) postanowiłem napisać recenzję i jednocześnie spróbować przekonać, że programowy brak małych lornetek jest nieco niesłuszny.
Zwykle lornetki kompaktowe postrzega się jako tanie zabawki lub drogie gadżety. Wydaje się, że zupełnie słusznie: najpopularniejsze modele, nawet topowych firm, typu 8x20 i 10x25, których źrenice wyjściowe mają 2.5 mm to gadżety na słoneczny dzień. Tanie kompakty, a miałem być przyjemność właścicielem jednego, to wytwory przemysłu zabawkarskiego. W środku lornetki znadujemy dwie soczeweczki w okularze, oraz jedną w obiektywie. Ile przez to widać nietrudno sobie wyobrazić.
W tym kontekście kaliber 8x28 wydaje się na pierwszy rzut oka niewiele lepszy. Szybko jednak można odkryć, że źrenica w tej lornetce to dokładnie 3.5 mm, co oznacza 100% wzrost ilości światła w stosunku do rozmiaru 2.5 mm. Lornetce o takich rozmiarach zdecydowanie bliżej do zupełnie już uznawanych rozmiarów 8x30 i 8x32 niż do typowych kompaktów.
Wracając do rzeczonego modelu Ecotona. Lornetka jest produkcji japońskiej firmy Kamakura, która jest ponoć jednym z największych producentów optyki na świecie. Głównie skupiają się oni na produkcji soczewek oraz nakładaniu powłok, choć wytwarzają także lornetki, lunety oraz obiektywy o średniej i wyższej jakości i cenach. Ecotone QD-7 znany jest także jako Pentax 8x28 DCF, oraz - prawdopodobnie jest także ta sama lornetka - Bynolyt Buzzard 8x28 i Vortex Fury 8x28. W skandynawii natomiast Kamakura sprzedaje tenże model pod nazwą własną. Ecotone znajduje się więc pomiędzy porządnymi markami, na jego plus liczy się bardzo przyjazna na polską kieszeń cena lornetki, niższa od konkurencji. Za znaczek Pentaxa wciąż dopłaca się więcej.
Lornetka zbudowana jest z 7 elementów optycznych: okularu z dwóch podwójnych soczewek (jeśli dobrze odczytuję słowniczek jest to więc Plossl) oraz 3-elementowego obiektywu. Wszystkie powierzchnie są pokryte warstwami antyodbiciowymi, a pryzmaty mają napylone warstwy typu Phase. Całość jest wodoszczelna i wypełniona azotem. Obudowa pokryta grubym gumowym pancerzem robi wrażenie bardzo solidnej. Regulacja ostrości jest płynna i szybka (3/4 obrotu na cały zakres), świetne są wysuwane muszle, blokowane w czterech pozycjach. Lornetkę trzyma się bardzo wygodnie, jest leciutka, mimo małych rozmiarów dłonie (przynajmniej moje) się wygodnie na niej mieszczą. Jeżeli chodzi o konstrukcję i wykonanie, przyczepić można się tylko do małego zakresu IPD (57-73 mm).
Rzut oka przez lornetkę upewnia, że absolutnie nie jest to zabawka. Nie ma zauważalnej dystrosji, abberacja chromatyczna także jest pod kontrolą w większej części pola widzenia. Nieco gorzej jest z ostrością obrazu, która pogarsza się w zewnętrznej połowie pola. Rozdzielczość obrazu w centrum jest przyzwoita, choć z pewnością jest gorsza niż ta, którą mam do dyspozycji w Swift-cie 828. Tym niemniej jestem gotów zmierzyć się z każdą lornetką z przedziału cenowego Ecotona (500 zł). Niemałą część ceny lornetek stanowi koszt dobrej jakości szkieł i warstw antyodbiciowych. Powierzchnia szkieł w lornetce 8x28 jest dużo mniejsza niż w 10x50, koszta użycia materiałów spadają kwadratowo i w tak małej lornetce można pozwolić sobie na użycie technologii wyższej klasy.
To na czym nieco przyoszczędzono to akcesoria. Niewygodna i słaba jest osłonka na okulary. Osłonek na obiektywy brak w ogóle. Pokrowiec jest miękki i aż prosi się, żeby w dno wszyć sztywny materiał dla ochrony niezabezpieczonych obiektywów. Pasek jest szerokości sznurowadeł i wymieniłem go od razu.
Co jest największą zaletą tej lornetki? Waga i rozmiary. Ten sprzęt, o bardzo przyzwoitych możliwościach, waży ledwie 400g i mieści się bez problemu w kieszeni kurtki. Można go zabrać na każdą wycieczkę w góry, przechadzkę po parku, czy nawet do teatru i opery. Na zachodzie Europy wiele osób ogląda też przez lornetki elementy architektury (np. gotyckie katedry, gdzie jest dużo do oglądania poza zasięgiem nieuzbrojonego oka). Wyjmowanie w operze lub w kościele armaty rozmiarów WO 10x50 z pewnością byłoby głównie dużą atrakcją dla innych zwiedzających. Zresztą nawet na wycieczce w górach 1 kg lornetki 10x50 to męcząco dużo i na pewno nie jest to nic przyjemnego do noszenia na szyi.
Chciałbym niniejszym przekonać, że nie należy z góry odrzucać małych lornetek, bo można z nich - przy zachowaniu umiaru w miniaturyzacji - sporo wyciągnąć. A wszystkim osobom szukającym lornetki turystycznej proponuję wzięcie pod uwagę lornetek dachowych o podobnych rozmiarach do 8x28, zamiast ciężkich i pękatych lornetek Porro. Postęp technologiczny w dziedzinie nakładania warstw dielektryków sprawia, że lornetki dachowe szybko doganiają jakością obrazu konstrukcji Porro, natomiast zysk z poręczności wydaje się przeogromny.
Macieq - Pią 20 Paź, 2006
Rzeczywiście temat wart zastanowienia.
A jak jest z widzeniem w pochmurny dzień i o zmierzchu?
Arek - Pią 20 Paź, 2006
Patrzyłem przez tą lornetkę na ostatnich targach w Warszawie. W hali było na nią dość
ciemno. Ja wolę jednak coś przynajmniej klasy 30-32 mm.
eska - Sob 21 Paź, 2006
Lornetka o zrenicy wyjsciowej 3.5 mm nadaje sie praktycznie tylko do obserwacji w dzien - mniej lub bardziej pochmurny, ale w dzien i na swiezym powietrzu. W pozostalych wypadkach nasz zrenica bedzie wieksza od zrenicy wyjsciowej lornetki. Poza tym taka ilosc zbierania swiatla nie jest wystarczajaca na obserwacje o zmroku.
Poza tym Kmiernik fajny opis:-)
konrad
Kmiernik - Sob 21 Paź, 2006
Jeśli chodzi o lornetki 8x32 to wciąż posiadam jeden egzemplarz, aczkolwiek zamierzam go sprzedać. Jest to Eschenbach 8x32, starszy dachowy model. Kupiłem go z myślą właśnie o poręcznej lornetce na wycieczki, którą zawsze będę mógł mieć ze sobą. Tym niemniej po pół roku używania doszedłem do wniosku, że nie spełnia on swojej roli. Owszem optyka jest całkiem przyzwoita i ma bardzo fajne duże pole widzenia (149/1000 m), ale lornetka waży 600 g i jest zbyt duża, aby wejść do kieszeni kurtki. W praktyce okazało się, że nie zawsze miałem ochotę i miejsce, żeby ją zabierać ze sobą. Zwykle wychodziło na to że brałem większą lornetkę, albo nie brałem żadnej.
Ecotone jest naprawdę znacznie bardziej poręczny. A różnica pomiędzy 8x32 i 8x28 nie jest taka duża (wciąż mamy 75% światła w stosunku do większej lornetki). Tym bardziej jeżeli weźmie się pod uwagę, że Eschenbach z aluminiowymi lustrami i starszymi powłokami ma mniejszą sprawność optyczną. Dodatkowo każda dachówka bez pokrycia Phase ma lekko mdławo nieostry obraz. W Ecotonie jest ostro i jasno.
Każda lornetka o rozmiarze 8x30 i okolicach nadaje się tylko do obserwacji dziennych. Ale jeżeli myślimy o turystyce to w końcu większość osób chodzi po górach, po lesie czy pływa po jeziorze raczej za dnia. Jak powiedział "eska" mniejsze lub większe zachmurzenie na szczęście zupełnie nie przeszkadza i dopóki nie zajdzie słońce można śmiało używać takiej lornetki.
az - Nie 22 Paź, 2006
Bardzo fajna recenzja ,ale jeśli mogę prosić to proszę o małe uzupełnienie . Jestem okularnikiem , czy odległość oczna i budowa (cofnięcie) muszli pozwala patrzeć i obejmować całe pole w okularach i następne pytanie : jak jest z głębią ostrości , mam Topica 10x25 Bresser-Meade i stwierdzam ,że tam jest beznadziejna , to samo czytałem o serii "profesjonalnej" kompaktów Olimpusa .gdzie z kolei jest duża odległość oczna . Moje kompakty jeśli chodz i o głębię ostrości wypadają fatalnie przy Noble 8x42 a przy BPC 7x50 to już zupełnie tragicznie . Przy małej głębi ostrości w zasadzie cały czas ostrzymy zamiast parzeć co w przypadku ruchomych celów (np. ptak) jest nie do przyjęcia . I jeszce jedno czy pokrętło ostrości ma zapas na obrocie jak się dojdzie do nieskończoności ( okularnicy potrzebują więcej ).
Niestety jak się dzwiga lustrzankę z paroma obiektywami i statywem to na lornetkę nie ma miejsca (taka niby mała 8x42) a potem strasznie ciąży, więc jeśli mamy do wyboru zabrać kompakt lub nic to chyba lepiej zabrać kompakt
Kmiernik - Czw 26 Paź, 2006
Sam noszę okulary (dokładniej: od czasu do czasu), więc wybierając lornetkę zwracam uwagę na to, żeby dało się jej używać w patrzałkach. Wprawdzie mam wadę tylko -2 D, więc może nie narzekam szczególnie na braki w zakresie regulacji i tego nie stwierdzę, aczkolwiek jakiś zapas poza moją wadę jest. Problem z chowaniem muszli i odstępem źrenicy, jest chyba także dosyć indywidualny. Wedle danych QD-7 ma ER 16mm i jeśli chodzi o moje oczy i moje okulary to chowane muszle się sprawdzają.
Co do głębi ostrości to nie jest zbyt duża. Znowu cześć tego jak ją postrzegamy zależy od oczu patrzącego, no i w ogólności dachówki wypadają pod tym względem gorzej od systemu Porro. Nie stwierdziłem jednak dużego dyskomfortu przy lecących ptakach. Na pewno nie jest to tak, że trzeba ciągle kręcić pokrętłem, chociaż z pewnością jest więcej roboty niż przy innych lornetkach jakie posiadam.
TOUAREG - Czw 23 Lis, 2006
Witam,
Debiutuję na forum, mam na imię Sławek i kilka pytań do autora tego tematu.
Jaki "wspaniały " futerał toważyszył twojej lornetce ?
Jaką lunetę kupiłeś przy okażji zakupu lornetki z tematu ?
Twoja recenzja utwierdziła mnie w postanowieniu zakupu QD-7 8X28 mobilnej - turystycznej lornetki.
Wcześniej próbowałem organoleptycznie kilka kompaktowych lornetek, ale ta wydaje się, być bliska optimum.
Pozdrawiam,
S.
P.S.
QD-7 8X28 (10X28) jest chyba technicznym odpowiednikiem FOMEI DIPLOMAT 8X28 (10X28)
Arek - Czw 23 Lis, 2006
TOUAREG napisał/a: |
QD-7 8X28 (10X28) jest chyba technicznym odpowiednikiem FOMEI DIPLOMAT 8X28 (10X28) |
Na 99% są robione w tej samej fabryce Witamy na forum!
Arek
Kmiernik - Czw 23 Lis, 2006
TOUAREG napisał/a: |
Jaki "wspaniały " futerał toważyszył twojej lornetce ?
|
Futerał jest wykonany z czegoś w rodzaju cordury, od środka wyszyty delikatnym materiałem. Nie chodzi o to, że jest brzydki, czy źle wykonany, ale jest zupełnie miękki. Jedyne co zapewnia to ochronę od kurzu i trochę strach nosić w nim lornetkę np. w plecaku. W dnie musiałem sobie zainstalować kawałek twardego plastiku dla ochrony obiektywów.
Cytat: |
Jaką lunetę kupiłeś przy okażji zakupu lornetki z tematu ?
|
Ecotone SP-80.
Cytat: |
QD-7 8X28 (10X28) jest chyba technicznym odpowiednikiem FOMEI DIPLOMAT 8X28 (10X28)
|
Tak, to kolejna wersja nalepki na tej japońskiej lornetce.
TOUAREG - Czw 23 Lis, 2006
Zapytałem o futerał, bo mój ma zniekształconą klamrę "męską" w taki sposób że nie zatrzaskuje się w części "damskiej". Paski łączące klamry
z tkaniną są dużo za krótkie, i nawet gdyby zatrzask był sprawny nie udaje się zamknąć gdy lornetka jest w środku. Szlówka (taśma) z tyłu pokrowca, przeznaczona do noszenia na pasku od spodni jest wszyta, obrócona o 90 stopni w stosunku do prawidłowej pozycji. Tak więc klapkę oteieramy w bok a nie do góry, co grozi wypadnięciem sprzętu.
Tak wiem, to forum Optyczne a nie Rymarskie ale diabeł tkwi
w szczegółach, a ten dodatek psuje ogólne bdb. wrażenie. Potwierdzam dobrą jakość układu optycznego oraz ergonomię. Dla mnie kluczową sprawą (i granicą miniaturyzacji) jest zewnętrzna średnica muszli ocznej, pozwalająca na jej oparcie o oczodół, co wydatnie wpływa na stabilność obrazu. Zadowalającą średnicę mają lornetki od 28/30 mm średnicy obiektywu wzwyż - dachowe.
Na pocieszenie dodam że Fomei 8x28 kosztuje ok. 1000 zł. a Bynolyt Buzzard 8x28 ok.1250 zł
pozdrawiam,
Sławek
Marlut - Nie 15 Lis, 2015
Ktoś miał ostatnimi czasy w rękach to maleństwo?
Zastanawiam się nad niewielką lornetką do kieszeni, może polecicie coś innego w klasie budżetowej.
Abs - Pon 16 Lis, 2015
Jest tego trochę a tak ciężko zbliżyć się do ideału. Wadą Ecotone jest małe pole choć to dobra, japońska lornetka. Wydaje się że Monarch 7 8x30 byłby rozsądny ale to już nie taka mała lornetka. Z małych ciekawa jest Zeiss Terra 8x25.
Willy - Pon 16 Lis, 2015
@Marlut, polecam Nikon HG, 10x25 mam, używam baaardzo dobra optyka jak na maleństwo. Tworzy zgrany duet z Panasem GM1, do tego dwa obiektywy w jednej malutkiej torbie. Jak dla mnie bomba
Drogawa jako nowa, ale ja upolowałem używkę w bardzo rozsądnej cenie.
Arek - Pon 16 Lis, 2015
Marlut, ja nie polecam maluchów, stąd skłaniam się do propozycji Abs dotyczącej Monarcha 7 8x30. To pełnoprawna lornetka z fajnym polem, choć wciąż bardzo mała. Tyle, że trudno ją nazwać sprzętem do kieszeni... No chyba, że dużej
Nie polecam natomiast nawet dobrych optycznie wynalazków w stylu 8x20 czy 10x25. Ja nie umiem przez to patrzeć. Ani tego wygodnie trzymać, ani dobrze nie leży przy oku, a dodatkowo mamy ciemny tunelik. Willy jednak chwali, kimek też. Więc najlepiej spojrzeć samemu.
Marlut - Pon 16 Lis, 2015
Muszę zerknąć na M7 bo kompatybilność z kieszenią jest tu kluczową.
Z małych "pełnoprawnych" mam EII więc nowy nabytek aby miał sens, powinien być zdecydowanie mniejszy.
Jeszcze jedna sprawa - wygodna obserwacja w okularach. Miałem kiedyś lornetkę 25mm i o ile gołym okiem coś tam było widać to już w okularach beznadziejnie.
[ Dodano: Pon 16 Lis, 2015 16:09 ]
Widziałem w sklepie Nikony Prostaf 7s 8x30 i 10x30 do których M7 jest bardzo zbliżony rozmiarami. Mówiąc krótko – odpada.
Modele z obiektywami 25mm wydają mi się z kolei zbyt małe i sprawiające problemy przy obserwacji w okularach.
Na razie na placu pozostaje Ecotone 8x28. Jest niewielka, lekka, podobno solidna, wodoszczelna i podobno dobra optycznie. Jedyny poważny minus to małe pole widzenia. Szkoda, że nie można jej zobaczyć przed zakupem w Warszawie.
Abs - Pon 16 Lis, 2015
Jeśli masz EII to M7 jest niewiele mniejsza. Rozumiem, że to był powód,,,Fajny jest Swarek 8x25 ale ta cena. Ciekawy może być Pentax 9x28 ale to blisko Ecotona (także małe pole) a cena tej drugiej to 50% z ceny Pentaxa.
Marlut - Pon 16 Lis, 2015
W lornetkach 25mm nie odpowiada mi wielkość okularów. Są po prostu zbyt małe i bokiem wpada mi obraz niechciany.
Właściwie ideałem dla okularnika są lornetki z serii BA8, zwłaszcza moje ulubione 7x50 i 10,5x70. Kto patrzył w okular wielkości słoika dżemu ten wie o co chodzi. Tylko niezbyt nadają się na niedzielny spacer
Teraz pozostaje pytanie co do małej kury- 8x28 czy 10x28?
Abs - Wto 17 Lis, 2015
Sam jestem ciekaw odpowiedzi...ale cóż można powiedzieć. Nie spróbujesz to się nie dowiesz. Nie kojarzy mi się ta lornetka z obserwacyjną - taką byłaby M7. Zwróć uwagę na konstrukcję okularu w M7 - zupełnie inna bajka niż w P7s czy w Ecotone. Ta ostatnia to mobilny, solidny "zerkacz". Po przesiadce z EII pewnie żadne pole w 8x ci nie spasuje.
Marlut - Wto 17 Lis, 2015
Lornetki obserwacyjne mam inne i z nich najmniejszą jest 8x30EII.
Nowy nabytek ma służyć w razie nagłej potrzeby przyjżenia się czemuś. Skłaniam się ku 8x ze względu na źrenicę wyjściową.
Pentaxy są u nas do kupienia?
Abs - Wto 17 Lis, 2015
Niedawno sprawdzałem - były. 9x28 kosztowała ok. 1200zł. Wiem od kolegi, że jest bardzo solidna i wiele zniesie...ale ma małe pole i dlatego kupił M7. Nikon to mała a zarazem pełnowymiarowa lornetka - nada się do okularów. Ecotone jest mniejsza i o połowę tańsza...jest też made in Japan a w tej cenie to ewenement.
Ja także szukam malucha. Korci mnie HG 10x25 ze względu na jakość (rozdzielczość obrazu) a rozsądek pcha ku M7 10x30. Ecotone to byłby jakiś kompromis.
Marlut - Wto 17 Lis, 2015
Do moich zastosowań Ecotone powinna wystarczyć a rozmiar jest podstawowym kryterium.
Czytałeś to dwa wątki niżej?
Gaudemus pisze:
Wysłany: Wczoraj 19:09
Mam i Nikona Monarcha 7 8x30 i Vixen New Foresta 8x32
Nie wiem czy egzemplarze 10x będą mieć podobnie, ale jeśli porównywać 8-ki ze sobą to:
Nikon plusy:
+ waga, jest lżejszy, wykonany z tworzyw
+ ma większe pole widzenia
+ duża głębia ostrości, w vixenie trzeba częściej ustawiać ostrość
+ lepsze zaślepki od obiektywów, trudniej je zgubić niż w vixenie
Vixen plusy:
+ solidniej wykonany od nikona, metalowy korpus i inne detale wykonania, nikona po zakupie wymieniałem bo przyjechał do mnie z uszkodzeniami na pryzmatach
+ lepiej oddaje kolory, obraz w vixenie jest bardziej zbliżony do rzeczywistego, w nikonie ciągnie trochę w stronę żółci/beżu
+ wygodniej go się trzyma, lepiej mi leży w dłoni
obydwie lornetki mi się podobają, jakość/ostrość obrazu określiłbym jako podobną, z obydwoma łaziłem po górach, częściej biorę w teren nikona - właśnie ze względu na wagę ( w plecaku każde 100g się liczy) i głębię ostrości
[ Dodano: Wto 17 Lis, 2015 16:48 ]
Po namyśle zamówiłem małą Kurę 8x28
Jak przyjedzie zobaczymy co jest warta.
Dzięki za rady.
Abs - Sro 18 Lis, 2015
To najlepsza metoda aby się dowiedzieć. Czekam z niecierpliwością na opinię.
RomanW - Sro 18 Lis, 2015
Ja mam już pytanie do tej lornetki. Jak przez nią widać, czy jak w studni czy jak bliżej E2. Załączam poglądową tablicę i jak byś mógł odnieść się w %. Wg mojej subiektywnej oceny to:
- Nikon E2 - 10x32 - 90%
- Sotem 10x50 - 80%
- Vixen New Foresta 8x32 - 70%
- Berkut BOC 7x50 - 60%
Marlut - Sro 18 Lis, 2015
Lornetka powinna przyjechać jutro.
Nie wiem jak ze studnią bo na działce mam abisynkę ale łatwo zgadnąć po sprawdzeniu parametrów.
8x30 E2 ma okulary o polu własnym 70 stopni co daje 8,8 stopnia pola widzenia.
Kura 8x28 natomiast okulary o polu własnym 48 stopni i 6 stopni pola widzenia.
Sprawdzę i podam wynik matematyczny: pi razy oko.
Abs - Sro 18 Lis, 2015
Jeśli EII miałby 90% to patrząc na zwykłe proporcje wychodzi że jakieś 60%. Na schemacie zmienia się raczej przybliżenie niż pole ale efekt jest proporcjonalny.
RomanW - Sro 18 Lis, 2015
Tej mojej załączonej tablicy to zadaniem jest w obrazowy sposób pokazać jak głęboki widać tunel/studnię patrząc w lornetkę i w którym miejscu znajdzie się ta Ekotone. Rozumiem że im większe pole okularu tym mniejszy powinien być tunel. Problem w tym, że mam dwie różne lornetki z okularem 59° i jedna ma mniejszy tunel a druga znacząco większy, czyli:
- albo pomiar któregoś okularu jest inny niż 59°
- albo jest jeszcze inny czynnik konstrukcyjny lornetki, który ma wpływ na wynik tunelowania
W każdym razie chodzi mi by doświadczalnie ocenić czy w tej lornetce tunel jest mały czy duży. Samo pojęcie duży czy mały jest względne dlatego by mieć punkt odniesienia wrzuciłem plik graficzny.
A odnośnie QD-7 mam jeszcze zapytanie jak pracuje pod słońce.
Marlut - Czw 19 Lis, 2015
RomanW,
Subiektywne odczucie „szerokości” widzenia jest zdeterminowane przez kąt widzenia okularów i ogniskową całego układu, dające razem rzeczywiste pole. Okulary poniższych lornetek mają ~ 52 stopnie a dają inne wrażenia podczas standardowych obserwacji ziemskich. Jeśli spojrzysz nimi bardzo daleko, albo np. w chmury, wtedy dopiero wydaje się, że widzisz tyle samo, i to wrażenie jest podobne także dla lornetki 12x50 z okularami nieco ponad 55 stopni.
Czekam na kuriera, mam nadzieję, że obraz z Ecotone nie będzie rozczarowaniem.
[ Dodano: Czw 19 Lis, 2015 14:19 ]
Czekałem, czekałem i się doczekałem – (kama)Kura przyleciała.
W komplecie z lornetką dostajemy:
dekielki na okulary, dekielki na obiektywy, łączony dekielek, szeroki pasek na szyję, pasek na rękę (jak w aparatach kompaktowych), futerał z paskiem na rękę i szlufką na pasek z „przelotem” w pionie i poziomie co umożliwia przymocowanie futerału w prawidłowej pozycji do paska spodni i np. paska od plecaka. Proste i pomysłowe. Całość z kompletem stosownych papierów zapakowano w kartonowe pudełko.
Abs - Pią 20 Lis, 2015
To pisz Waść o doznaniach optycznych...Na drugim zdjęciu brakuje chyba Kamakury - dla porównania. Pokrowiec na zdjęciu wydaje się znacznie większy od lornetki.
Arek - Pią 20 Lis, 2015
Zdjęcie 8x28 i 15x70 będzie fajnie wyglądać
Marlut - Pią 20 Lis, 2015
Proszę bardzo.
Poniżej zdjęcia z TS Marine 7x50MX oraz TS 10,5x70
[ Dodano: Pią 20 Lis, 2015 15:28 ]
Abs napisał/a: | .....Pokrowiec na zdjęciu wydaje się znacznie większy od lornetki. |
Pokrowiec ma mały zapas aby zmieścić pasek na szyję.
Dodaję jeszcze fotki z EII.
Abs - Nie 22 Lis, 2015
Fajne foty ale kiedy opis wrażeń z obserwacji? Trudno mi sobie wyobrazić porównanie ze znacznie droższą EII a takie zestawienie najbardziej się narzuca choćby dlatego, że na pierwszych zdjęciach nie odstają aż tak bardzo gabarytami.
Marlut - Nie 22 Lis, 2015
Zrobiłem fotki z innymi lornetkami aby pokazać rozmiar. Poza tym, EII i Ecotone jakoś do siebie pasują – zobacz drugie zdjęcie.
Optyka oczywiście na innym poziomie, dzieli je w końcu blisko trzykrotna różnica w cenie, a i konstrukcja porro przemawia za Nikonem. Tyle teoria.
Nie miałem jeszcze czasu na obserwacje, postaram się zbadać lornetkę i coś napisać w tygodniu.
[ Dodano: Pon 23 Lis, 2015 23:54 ]
Czas ani aura za oknem nie sprzyjają, ale mogę wstępnie powiedzieć, że albo wzrok mi się psuje i nie dostrzegam specjalnych mankamentów, albo ta lornetka jest bardzo przyzwoita optycznie. Gdyby tak jeszcze fabryka dała z jeden stopień pola widzenia... .
Abs - Czw 26 Lis, 2015
A jak rozdzielczość, AC, dystorsja? Czy małe pole bardzo przeszkadza? Pamiętam Olympusa 8x25 z polem 6,3 i bardzo szybko moje oczy przestawiły się z pola 8,2.
Marlut - Pią 27 Lis, 2015
W warunkach dziennych, w jasnym otoczeniu jest bardzo dobrze, także w pełnym słońcu lornetka nie ma problemów z odblaskami ani AC. Kolory oddaje prawidłowo, rozdzielczość jest dobra. W warunkach nocnych także jest poprawnie – obserwowałem świąteczne dekoracje na ulicach, Księżyc i wszystkie 15 gwiazd jakie było widać
Szukając nieco na siłę, lekką AC można znaleźć na cienkich gałązkach na tle nieba, ale przy obserwacji ptaków w parku czy nad wodą jest ona niemal niezauważalna. Geometria także wydaje się prawidłowa.
Co może być problemem to dostrzegalność szczegółów w głębokim cieniu. Podglądałem na zmianę przez Ecotone i Nikona 8x30 w pochmurny dzień wróble schowane w iglakach – tu kłania się mniejsza apertura i źrenica wyjściowa. Teoretyczna rozdzielczość i jasność Kamakury wobec EII to odpowiednio 87% i 82%, do tego dochodzi prawdopodobnie niższa transmisja.
Pole widzenia jest niewielkie, szczególnie w porównaniu do EII, ale można z tym żyć. Jeśli potraktujesz lornetkę jako przyrząd do przyglądania się a nie rozglądania, będzie OK.
Trudno mi porównać do innych lornetek dachowych, oglądałem parę modeli ale żadna mnie nie zachwyciła. Na co dzień, amatorsko, używam kilku porro, najczęściej 7x50 i 12x50.
deep - Pią 27 Lis, 2015
A jak efekt 3D w porównaniu do EII?
Zdecydowanie słabszy, jak to w konstrukcji dachowej.
Oczywiście nie można traktować Ecotone jako alternatywy EII, ew. kieszonkowo-terenowe uzupełnienie.
[ Dodano: Pią 27 Lis, 2015 14:12 ]
Fantastyczny efekt 3D daje TS Marine 7x50MX. Moim zdaniem to suma rozstawu obiektywów, jasności, rozdzielczości i głębi ostrości. Bardzo ją lubię.
Volver - Pią 27 Lis, 2015
Marlut, normalnie chyba jednak kupię tę 7x50, ufam w pełni Twoim opiniom i kusi mnie taki sprzęt pomimo braku nieba do obserwacji... hmm...
Kup a jasność będzie z Tobą.
To moja najczęściej używana lornetka, także w dzień.
Przy okazji oświadczam, że nie byłem, nie jestem i prawdopodobnie nie będą w jakikolwiek sposób związany z żadną osobą lub firmą zajmującą się handlem optyką.
Volver - Pią 27 Lis, 2015
Haha...i tak co niektórzy nie uwierzą. no to myślę z nadzieją na natchnienie.
RomanW - Pią 27 Lis, 2015
A ta TS 7x50 Marine to jak głęboki ma tunel, czy jest efekt patrzenia w studnię, czy bliżej EII.
Studnia to nie jest ale do Nikona w tym względzie jej daleko. EII ma okulary 70 stopni. Przy źrenicy 7,1 pryzmaty musiały by być wielkości pięści.
Arek - Sob 28 Lis, 2015
Marlut napisał/a: | Przy źrenicy 7,1 pryzmaty musiały by być wielkości pięści. |
Niekoniecznie. Ale okulary mogą być ogromne vide Miyauchi Binon:
http://www.holgermerlitz.de/miyauchi7x50.html
Z drugiej strony obecne tam Tasco 7x50 ma okulary 77 stopni i wcale nie ma ani wyjątkowo dużych pryzmatów, ani wyjątkowo dużych okularów.
Volver, natchnij się Fujinonem 7x50. Nie poprzestawaj na półśrodkach
Volver - Sob 28 Lis, 2015
Arek, wiem co dobre, a jestem hedonistą...hehe...ale filozoficznie-po co? Nie mam nieba do obserwacji, a najwcześniej w ferie coś wymyślę i podjadę pogapić się na niebo. SE 12x50 służy obecnie jako uniwersalna podglądaczka do wszystkiego.
Marlut - Sob 28 Lis, 2015
Ciekawy sprzęt. Obecnie nikt chyba jednak takich nie produkuje.
Dzięki za linka.
Arek - Sob 28 Lis, 2015
Ten Binon chyba nigdy nie wszedł do seryjnej produkcji.
andrzejek - Czw 10 Gru, 2015
Mam pytanie dotyczace Ecotone, a konkretnie wygody i dopasowania okularów, czy nie sa za małe, czy łatwo dopasowac je do oczu, czy nie ma mroczków itp.?Jak mozna porownac Ecotone do Nikona e 8x30 czy 7x50, jesli chodzi o dopasowanie do oczu?Wczoraj stalem sie wlascicielem Nikona EII i porównujac go do posiadanego starego wiekiem Pentaxa 7x50 to oprocz wagi i gabarytow, zdecydowanie szerszego pola {na plus} pojawiły sie tez minusy.O wiele trudniej w nikonie ustawic dobry rozstaw miedzy zrenicami oraz trzeba mocno kombinowac z polozeniem okularow przy oczach, bo pojawiaja sie mroczki.W Pentaksie przykladam okulary do oczu i wszystko pasuje, moge lekko przekrecac lornetke i jest nadal ok.Czy Ecotone wymaga bardziej starannego dopasowania do oczu, niz wspomniany nikon?Czy to jest zwiazane z tym, ze rzutowany obraz 3.5-4mm jest mniejszy, niz 7 mm w Pentaksie?Po nabyciu Nikona EII mialez zamiar nabyc jeszcze cos mniejszego w stylu Ecotone lub swarka cl 8x25 , ale jesli pozycja okular oko bedzie tak krytyczna lub bardziej, to bede musial zrewidowac plany i szukac cos w stylu 6-7x30-35mm?
deep - Czw 10 Gru, 2015
Mam tak samo, dla mnie minimalna źrenica lornetki to 3.5mm. Kiedyś sprawdzałem mniejsze lornetki i nie dało się to dopasować do oczu. 7mm źrenica daje duży komfort ale też są minusy takie jak spadek kontrastu przy dość jasnym niebie, waga i rozmiary lornetki. Ze względu na wiek, myślałem, że moje źrenice nie otwierają się do 7mm, ale zrobiłem eksperyment i bez problemu w średnio zaciemnionej łazience miałem 7mm, więc dlatego pewnie lubię takie instrumenty . Wracając do tematu, to chyba sam musisz sprawdzić, czy taki maluch cię nie będzie wkurzać skoro 8x30EII już to robi.
Marlut - Czw 10 Gru, 2015
andrzejek, Lornetka Ecotone 8x28 jest zaskakująco poręczna i wygodna, nawet dla osób o dużych dłoniach. Ja nie mam problemów z jej trzymaniem ani ustawieniem do rozstawu źrenic. Mostek okularowy jest bardzo solidny, zmiana ustawienia wymaga użycia odrobiny siły. Dzięki temu sam się nie przestawi, "złamaną" lornetkę można chować do futerału albo kieszeni i nie trzeba jej poprawiać po wyjęciu.
Miałem sporo obaw przed jej zamówieniem bo przyzwyczaiłem się do dużych lornetek porro, ale zaryzykowałem i po 3 tygodniach codziennego z niej korzystania jestem zadowolony.
Zerknij na te zdjęcia:
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=30
8x30 EII wymaga drobnych korekt zdecydowanie częściej, trzeba się także przyzwyczaić do jego niewielkiej długości i pilnować małego palca aby nie spadał na obiektyw.
Co do źrenicy wyjściowej - faktycznie im jest większa tym większy zapas jeśli chodzi o ustawienie, moją 7x50 użytkuję często także w dzień trzymając jedną ręką.
andrzejek - Pią 11 Gru, 2015
Ecotone wygląda rzeczywiscie zachecająco jako maluch.Szkoda,że nie 7x28, ale to moze byc calkiem ciekawa alternatywa dla droższych ale niekoniecznie lepszych(ergonomia] ustrojstw typu cl 8x25 itp.
Marlut - Sro 06 Sty, 2016 Temat postu: Ecotone Kamakura 8x28 Podsumowanie wątku o Ecotone Kamakura 8x28
Parametry techniczne
Kąt widzenia: 6 stopni
Min. odległość ostrzenia: 1,8m
Muszle oczne: wysuwane Twist-up
Odstęp od oka [mm]: 16
Układ optyczny: 7 elementów, 5 grup
Wymiary wys./szer./głęb. [mm]: 90 x 117 x 32
Ciężar: 390g
Wodoszczelność: tak, 1m/5min
Gwarancja: 5 lat
Cena: 656zł (koniec 2015r)
W komplecie z lornetką dostajemy:
dekielki na okulary, dekielki na obiektywy, łączony dekielek, szeroki pasek na szyję, pasek na rękę (jak w aparatach kompaktowych), futerał z paskiem na rękę i szlufką na pasek z „przelotem” w pionie i poziomie. Całość z kompletem stosownych papierów zapakowano w kartonowe lakierowane pudełko.
Dostarczone akcesoria wyglądają całkiem przyzwoicie i są dobrze dopasowane. Szczególnie cieszy solidne trzymanie dekielków – nie trzeba się obawiać o ich zgubienie. Podwójna „przelotka” w futerale umożliwia zamocowanie go w prawidłowej pozycji do paska od spodni, plecaka lub torby fotograficznej. Proste i pomysłowe.
Wygląd i mechanika
Lornetka sprawia bardzo solidne wrażenie i wydaje się dość ciężka jak na takie maleństwo. Aluminiową konstrukcję w całości okrywa guma której fragmenty mają fakturę skóry. Takie wykończenie poprawia pewność chwytu i zabezpiecza lornetkę przed drobnymi uszkodzeniami.
Rozmiar lornetki to udany kompromis pomiędzy „kieszonkowością” a wygodą użytkowania -można z niej kożystać nawet w grubych rękawiczkach.
Pokrętło regulacji ostrości działa płynie i lekko – testowałem w temperaturach od +20 do -5, pierścień korekty dioptrii z wyczuwalnymi kliknięciami.
„Złamanie” lornetki w celu dostosowania jej do rozstawu oczu wymaga trochę siły co daje nadzieję iż raz ustawiona samoistnie nie zmieni położenia. Warto przy okazji wspomnieć, że futerał nie wymaga prostowania lornetki przed jej schowaniem. Całość wygląda bardzo estetycznie.
Optyka
Pole widzenia jest niewielkie, szczególnie w porównaniu do 8x30EII, ale można z tym żyć. Jeśli potraktujesz lornetkę jako przyrząd do przyglądania się a nie rozglądania, będzie OK.
W warunkach dziennych, w jasnym otoczeniu jest bardzo dobrze, także w pełnym słońcu lornetka nie ma problemów z odblaskami ani AC. Kolory oddaje prawidłowo, rozdzielczość jest niezła. W warunkach nocnych także jest poprawnie – obserwowałem świąteczne dekoracje na ulicach, latarnie, iluminacje budynków, Księżyc i rozgwieżdżone niebo. Gwiazdy są punktowe a ich kolory właściwe.
Szukając nieco na siłę, lekką AC można znaleźć na cienkich gałązkach na tle nieba, ale w przy obserwacji ptaków w parku czy nad wodą jest ona niemal niezauważalna. Geometria także wydaje się prawidłowa, nic nie drażni ani nie rozprasza.
Co może być problemem to dostrzegalność szczegółów w głębokim cieniu. Podglądałem na zmianę przez Ecotone i Nikona EII w pochmurny dzień wróble schowane w iglakach i kaczki w parku– tu kłania się mniejsza apertura i źrenica wyjściowa. Teoretyczna rozdzielczość i jasność Kamakury wobec EII to odpowiednio 87% i 82% , do tego dochodzi prawdopodobnie trochę niższa transmisja dachówki.
Podsumowując tę krótką opinię muszę napisać, że lornetka dobrze spełnia swoje zadanie, jest przyjemna w użytkowaniu i dobra optycznie. Można ją na co dzień nosić ze sobą, nie stanowi dużego obciążenia w torbie, mieści się także w kieszeni przeciętnej kurtki. Nie wykazuje żadnych rażących braków a stosunek jakości do ceny wypada bardzo korzystnie. Na pewno nie zastąpi pełnowymiarowej lornetki ale jest doskonałym jej uzupełnieniem.
andrzejek - Pią 08 Sty, 2016
Swietne opisy lornetek.Ciekaw jestem twoich wrażeń porównawczych ecotone, zen raya, nikona eii itp. jako subiektywnych spostrzezeń, to czesto jest ciekawsze, niż wszelkie tabelki, cyferki itp.Ktoś może powiedzieć, ze nie porównuje sie jablek z pomaranczami, ja zas twierdze, że owszem, pomarańczy nie zjem wiecej niz jedną, bo za slodko i sie szybko przejada, jablka mozna jesc codziennie itp}}}}}
Marlut - Pią 08 Sty, 2016
andrzejek, Z tego co pamiętam z matematyki -nie można odejmować pomarańczy od jabłek, porównywanie jest jak najbardziej dozwolone
Problemem jest różne przeznaczenie tych lornetek:
Ecotone to sprzęt terenowy, zawsze w kieszeni, nie boi się deszczu, błota, złego traktowania. Solidna mechanika, przyzwoita optyka, przemyślane akcesoria, małe pole widzenia, niska cena.
EII wybitnie spacerowy, do delektowania się obrazem i samą lornetką. Nie weźmiesz go jednak tam gdzie (Kama)kura sama leci. Beznadziejne akcesoria.
ZEN 7x36 uniwersalny, jasny, ostry, solidny….. malina. O tej lornetce chyba coś więcej napiszę jak czas pozwoli.
marcin. - Sob 09 Sty, 2016
Jaki jest maksymalny rozstaw źrenic? Regulacja dioptrii to bardziej +/- 3 czy 5?
Marlut - Sob 09 Sty, 2016
Rozstaw źrenic 73mm +/- 1mm (raczej plus)
Przy wadzie wzroku -5 można obserwować bez okularów na dowolnym dystansie.
marcin. - Nie 10 Sty, 2016
Dziękuję za pomoc, istnieje niebezpieczeństwo że się namówiłem.
[ Dodano: Pon 11 Sty, 2016 19:42 ]
Czy to -5 to z własnego doświadczenia? To ewentualne -5 takie prozaiczne czy doprawione jakimś astygmatyzmem? Bo napisałem do sklepu i oni piszą, że -3.
Marlut - Pon 11 Sty, 2016
Prozaiczne -5,25 w jednym oku a w drugim - 4,5. Wzrok mam jak pamięć - świetny ale krótki
Może chodzi o 3 dioptrie regulacji między oczami.
[ Dodano: Czw 14 Sty, 2016 11:14 ]
Jeszcze jeden wiele mówiący drobiazg - lornetka jest Made in Japan i to się czuje.
mariuszi - Pią 17 Cze, 2016
Witam
Mam i używam ecotone kamakura , w zasadzie wszystko co trzeba bylo napisać o tej malej ale bardzo poręcznej lornetce napisal już Marlut ,
Od siebie dodam ze ma bardzo "szybką" śrubę do regulacji ostrości i kreci sie w odwrotną stronę niż w Kowa 8x32
Pokrowiec jest za mały .. a muszle mogłyby być bardziej wyprofilowane
Wszystko pracuje z należytym oporem a optyka jest jak na tą klasę naprawde spoko 😎
Jakby ktos miał ochotę popatrzeć prze nią w Świętokrzyskim to zapraszam ,
Do efektów 3D mam Fuji 10x50 ale ciężko ją do kieszeni wepchnąć 😉
|
|