forum.optyczne.pl

Lornetki - lornetka do obserwacji samolotów

Michael - Sro 30 Lip, 2008
Temat postu: lornetka do obserwacji samolotów
Chodzi oczywiście o te wysoko latające samoloty. Na forach lotniczych wychwalany jest Kronos 20x60, ale do tego chyba trzeba statyw mieć. A tu przeczytałem, że wystarczy powiększenie 12x-16x. Mam zamiar obserwować "z ręki"
Znalazłem to:
http://www.pryzmat-fotoop...=101&id_tow=202

Czytałem, że rosyjskie są dobre, ale co o tym myślicie?

Arek - Sro 30 Lip, 2008

Jest OK, ale nie licz na cuda za 200 zł.

Znacznie lepiej zainwestować trochę więcej i kupić Nikona Action EX 12x50

dzięki :grin:

a czy przy lornetce 20x50 i obserwacji "z ręki" obraz samolotu będzie w miarę ostry, czy będzie się trząść i będą problemy ze złapaniem samolotu :?:

Arek - Sro 30 Lip, 2008

20x to za dużo z dwóch powodów:

1. drgania ręki,
2. małe pole widzenia

I jeszcze jedno, chociaż dział trochę nie ten
Duzo osób na forach lotniczych poleca lunetę Yukon 20-50x50, tylko wiadomo, że i statyw musi być. Warte jest to uwagi :?:

Pepin Krootki - Sro 30 Lip, 2008

Po prawdzie nawet do lornetki 15x potrzebny jest statyw, bo przy obserwacji lecących daleko samolotów zwielokratnia przyjemność z obserwacji. Dlatego przy zakupie lornetki kieruj się też łatwością jej zamocowania na statywie (z tym Berkutem może być problem, z Kronosem jest już o wiele łatwiej), bo może kiedyś zapragniesz sobie taki sprawić.

Pozdrawiam

Michael - Czw 31 Lip, 2008

Aha... a ten Yukon godny jest uwagi :?: czy to zabawka :?:
Arek - Czw 31 Lip, 2008

Z lunetą będzie jeszcze trudniej. Musisz mieć naprawdę dobry statyw ze świetną olejową głowicą (np. Gitzo robi fajne, ale sama głowica to koszt 600-800 zł). A Yukona bym nie brał. Już lepiej jakiegoś Celestrona Ultimę. Chcesz mieć udane obserwacje, musisz zainwestować w sprzęt.

Od Yukona lepsze będzie np. to:
http://deltaoptical.pl/de...c71c52975eddf34
Masz 18x, więc większe pole widzenia do wycelowania i obiekyw 65mm zamiast 50 mm.