forum.optyczne.pl

Lornetki - oberwerk vs delta optical taiga

tygryso - Sro 30 Lip, 2008
Temat postu: oberwerk vs delta optical taiga
witam wszystkich. powyższym tematem chciałbym zapytać Was, doswiadczonych użytkowników lornetek, doradźcie co mam wybrać. od dłuzszego czasu noszę się z zamiarem kupna lornetki delta optical taiga 11*70, ale ostatnio coraz częściej zastanawiam się nad oberwerk 11*56 lub 12*60 lub 9*60. ma to być bardzo uniwersalna lornetka ze wskazaniem na oglądanie widoków (mieszkam w miejscu gdzie widać półwysep helski i fragment 3 miasta w odl ok. 8-10 km w prostej lini). zaznaczam, żę oberwerk wyjdzie mnie cenowo nieznacznie więcej niż delta.

p.s. do tej pory przez kilkanaściue lat miałem styczność z polską lornetką LP 7*45 C, chciałem nawet kupić nową, ale ceny są większe niż tych wymienionych co zamierzam kupić, takie dobre były/są te polskie?

Pepin Krootki - Sro 30 Lip, 2008

Oberwerk, ale który? Jaka seria?
tygryso - Sro 30 Lip, 2008

http://www.telescopes.com...0binoculars.cfm

nie wiem jaka to seria.

Pepin Krootki - Czw 31 Lip, 2008

Czy ja wiem czy warto...? Może liepiej Celestrona o takich samych parametrach? Ale podejrzewam, że w tej półce cenowej równie dobrze może się trafić trefny Celestron jak Oberwerk. Czyż nie lepiej dołożyć parę dolców do Nikona Action 10x50 EX? Wprawdzie mniejsza apertura, ale liczy się jakość.

Pozdrawiam

Arek - Czw 31 Lip, 2008

Albo poczekać na Deltę Titanium 10x56. Na Zlocie Optyczne.pl bawiliśmy się prototypem tej lornetki i zrobiła na nas dobre wrażenie. A mają poprawić jeszcze kilka drobnostek. Ma kosztować 799 zł.
tygryso - Czw 31 Lip, 2008

właśnie ta "zapora cenowa". 8 stówek to trochę dużo jak się ma jeszcze inne hobby, pewnie ta delta będzie warta swojej ceny, ale...chyba podjąłem decyzję, w Gdańsku są Nikony Action 10x50 EX za 288 zł (będą bo czekają na dostawę) i na początek kupię właśnie ten model.

sprowadzanie z USA jest czasochłonne i mam obawy, że przyslą mi coś innego (ostatnio zamawiałem cb cobra 29 a dostałem 25:(

Arek - Pią 01 Sie, 2008

Action EX za 288 zł??? Oj chyba symbole się koledze pomyliły. To pewnie Action VII - dużo gorszy od EX.