|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Zewnętrzna lampa - spec. dla amatora
hostman - Czw 31 Lip, 2008 Temat postu: Zewnętrzna lampa - spec. dla amatora Jaka lampę doradzicie dla bardziej wymagającego amatora [zbliżona jakość i cena].
I tu prośba o propozycje raczej nie w przedziale tyś zł i więcej, a raczej do 500 zł (czym niej tym lepiej )
Wymogi dla lampy:
- połączenie przez 'PC sync terminal' i tu pytanko jeżeli złącze w aparacie pasuje do standardowych przewodów zewnętrznych lamp błyskowych, to czy bez znaczenia jest kabelek? (czy musi być dedykowany dla danej lampy?)
- maksymalne napięcie 500 V
- szyna jak i 'sanki' są od firmy Hama.
Pozdrawiam
jaad75 - Czw 31 Lip, 2008
hostman napisał/a: | - połączenie przez 'PC sync terminal' i tu pytanko jeżeli złącze w aparacie pasuje do standardowych przewodów zewnętrznych lamp błyskowych, to czy bez znaczenia jest kabelek? (czy musi być dedykowany dla danej lampy?)
- maksymalne napięcie 500 V |
Gniazdo PC Sync lamp jest zwykle znormalizowane, więc dowolny kabel powinien pasować, zwłaszcza, że przenosi on niewiele informacji... Zdarza się, że trzeba zamienić bieguny w niektórych chińskich wyrobach...
Będziesz tej lampy używał w manualu, czy trybie automatyki własnej?
hostman - Pią 01 Sie, 2008
jaad75 napisał/a: |
Będziesz tej lampy używał w manualu, czy trybie automatyki własnej? |
raczej na manualu, gdyż do mojego aparatu nie ma dedykowanej konkretnej lampy lub producenta.
jaad75 - Pią 01 Sie, 2008
Ale ja pytam o automatykę własną lampy, nie TTL... Podajesz aktualną przysłonę i czułość, a lampa sama sobie mierzy moc potrzebną do prawidłowego naświatlenia sceny...
hostman - Pią 01 Sie, 2008
w tej chwili trudno powiedziec
Przejdźmy do producentów słyszałem że Tumax jak i Cullmann nie zależnie od ustawień 'walą' tak samo mocnym światłem a co np z firmą Nisin?
[ Dodano: Pią 01 Sie, 2008 15:54 ]
hostman napisał/a: | Jaka lampę doradzicie dla bardziej wymagającego amatora [zbliżona jakość i cena].
I tu prośba o propozycje raczej nie w przedziale tyś zł i więcej, a raczej do 500 zł (czym niej tym lepiej )
Wymogi dla lampy:
- połączenie przez 'PC sync terminal' i tu pytanko jeżeli złącze w aparacie pasuje do standardowych przewodów zewnętrznych lamp błyskowych, to czy bez znaczenia jest kabelek? (czy musi być dedykowany dla danej lampy?)
- maksymalne napięcie 500 V
- powinna pasowac do 'sanki' Hama.
Pozdrawiam |
[ Dodano: Pią 01 Sie, 2008 16:03 ]
Znalazłem taką, rzekomo jest dobra. Zapomniałem dodać iż chodzi o lampę do cyfrówki.
Może ktoś się wypowie czy miał z tą firmą do czynienia lub jaki zamiennik proponuje, albo może jakiej używanej lampy szukać?
LAMPA
|
|