|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sigma 24/1.8, a może nikkor 24/2.8???
szmojtek - Sob 21 Paź, 2006 Temat postu: Sigma 24/1.8, a może nikkor 24/2.8??? Witam!
Czy ktoś może używał obu tych szkieł, ma jakieś porównanie? Chcę do d80 zakupić 24-ke (35mm w analogu to moja ulubiona ogniskowa). Będzie to mój podstawowy obiektyw, przeznaczenie to gównie fotoreportaż, dokument, ale także śluby, fotografia studyjna.
Skłaniam sie ku sigmie, bo ma lepsze światło, makro, jest nowszą konstrukcją, bardzo dobrze wyważa aparat (trzymałem kiedyś d70 z ta sigmą).
Natomiast obawiam sie o AF w tej sigmie. Czy nie będzie wolniejszy od niż w nikkorze (oba szkła są bez silników), jak z głośnością tego obiektywu? Mam nadzieję że będzie choć trochę ciszej niż w używanym nikkorze 24mm.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Wojtek
de80 - Sro 20 Lip, 2011
Ponawiam pytanie użytkownika szmojtek. Proszę o jakieś odpowiedzi;) czy ktoś używał tych szkieł pod FX?
MC - Sro 20 Lip, 2011
Pisałem już gdzieś, że podpinałem Sigmę do 5D2. Obrazek bardzo mi się podobał, ale niestety AF nie dał rady.
komor - Sro 20 Lip, 2011
Ja wczoraj bawiłem się Sigmą 24/1,8 Macro, podebraną użytkownikowi 5D II, który bardzo sobie ją chwalił. AF działał prawidłowo z moim 50D, nie pamiętałem, że ten obiektyw ma funkcję makro i ostrzy bardzo blisko przedniej soczewki. Szczególnie podobała mi się możliwość wykonania ostrego zdjęcia mojej ręki trzymającej szkło za osłonę przeciwsłoneczną.
Na ostrość muszę jeszcze popatrzeć na spokojnie, ale na pierwszy rzut oka nie było źle. Jak znajdę chwilkę to wrzucę jakieś sample, ale z 50D, więc do oceny ostrości czy bokehu, ale nie np. winietowania na 5D.
B o g d a n - Sro 20 Lip, 2011
Sigma 20/1.8 jest zdecydowanie lepsza pod względem ostrości na pełnym otworze od Sigmy 24/1.8.
Mam nadzieję, że niedługo ją poćwiczę.
MC - Sro 20 Lip, 2011
B o g d a n napisał/a: | Mam nadzieję, że niedługo ją poćwiczę. |
Koniecznie daj mi wtedy znać, to się przejadę te 120 km
komor - Sro 20 Lip, 2011
No dobra, wyeksportowałem parę sampli z RAW-ów z 50D z Sigmy 24/1,8 Macro. Nie są to jakieś profi-testy, tylko szybkie pstryki z ręki, w ramach kurtuazyjnej wymiany szkieł przy okazji spotkania paru osób, ale mnie to szkiełko po tym spotkaniu trochę zainteresowało, choć wcześniej je odrzucałem po lekturze specyfikacji i testów.
1. Zdjęcie mojej ręki położonej na osłonie przeciwsłonecznej
2. Teraz z takiego kadru…
…następujące cropy 1:1, zdjęcia surowe, to są zrzuty ekranowe z Lightrooma czyli bez wyostrzania przy eksporcie. Kolejne przysłony podane na zrzutach:
3.
4.
5.
6.
7. Jeszcze crop z innego ujęcia na pełnej dziurze – prawie maksymalne zbliżenie do obiektu:
8. Taki kadr można sobie zrobić tym szkiełkiem (f/2,8)
9. I dwa cropy z tego kadru, też zrzuty ekranowe z LR, bez wyostrzania:
10.
Szału nie ma, ale zaciekawiło mnie to szkiełko. Model 20/1,8 jak piszą jest ostrzejszy, ale nie ma tego śmiesznego makro, za to ogniskowa bardziej ekstremalna, szczególnie jak się już posiada 30/1,4.
B o g d a n - Sro 20 Lip, 2011
Jasna szeroka stałka daje nowe możliwości focenia.
W twoim wypadku jeżeli już to ta 20mm byłaby znacznie bardziej przydatna, mając 30-kę.
[ Dodano: Sro 20 Lip, 2011 22:14 ]
MC napisał/a: | Koniecznie daj mi wtedy znać, to się przejadę te 120 km | Będę ją testował na zlocie, mam nadzieję.
MC - Sro 20 Lip, 2011
|
|