|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sigma 100-300 i 70-300 HSM II dla Pentax
nazgul - Sob 02 Sie, 2008 Temat postu: Sigma 100-300 i 70-300 HSM II dla Pentax Witam.
Właśnie wrócilem z urlopu gdzie dość dużo czasu poświęcilem na fotografowanie - najczęściej przeze mnie używany był Tamron 70-300 LD Di którym wykonałem sporo ładnych zdjęć - także na ganionej maksymalnej ogniskowej i do ostrości tego szkła się nie czepiam, AF też nei jest tak tragiczny jak go malują ale drażni mnie i to bardzo aberracja na długim końcu tego obiektywu (pojawia się w pełnym słońcu i cierpi na nią gro moich zdjęć). W związku z powyższym zastanawiam się nad:
a. Sigmą 100-300 APO EX DG
b. Sigmą 70-200 DG Macro HSM II z telekonwerterem x2
Cena jest podobna. Korpus do którego te szkła miały by być podpięte to K200D. Zasadnicze pytanie: Czy HSM z opcji B będzie działał z telekonwerterem?
Jeśli nie - zamawiam 100-300, jeśli tak - mam zgryz...
Z góry dzięki na informację.
Groszek - Sob 02 Sie, 2008
Mam Sigmę 100-300 f/4 HSM i mogę spokojnie polecić to szkło. Możesz zresztą poczytać o nim i wszędzie zobaczysz to samo: same pochwały, bo oferuje profesjonalne osiągi za jeszcze w miarę amatorskie pieniądze. Pozdrawiam.
santini - Sob 02 Sie, 2008
Będzie działać, lecz jeśli już w Tamronie raziła Cię CA, to zapomnij o Tc
ArturMaly - Sob 02 Sie, 2008
nazgul, jak na razie nie ma jeszcze ŻADNEJ sigmy z HSM do pentaxa...
Są jedynie wersje napędzane przez śrubokręt...
nazgul - Sob 02 Sie, 2008
ArturMaly napisał/a: | nazgul, jak na razie nie ma jeszcze ŻADNEJ sigmy z HSM do pentaxa...
Są jedynie wersje napędzane przez śrubokręt... |
Będzie lada moment. Na adorama.com już mają w ofercie 70-200/2.8 HSM II (oczekiwanie na dostawę, można zamawiać) i zakładam, że skoro to nowy produkt to HSM może już mieć i w wersji Pentax.
Jeśli pomimo opisu okaże się ona wersją śrubokrętową będę się czuł nieco oszukany.
Zwłaszcza po tym:
http://www.dpreview.com/n...20050150aps.asp
Cytat: | Pre-PMA 2008: Sigma has announced the launch of 70-200mm and 50-150mm constant f/2.8 lenses for Pentax and Sony owners wanting lovely bright, sensibly-priced telephoto zooms. Both are part of Sigma's premium EX range and include hypersonic focusing motors and apochromatic design. |
Groszek - Nie 03 Sie, 2008
Faktycznie, masz rację trochę się rozpędziłem. Ciągle myślę "nikonowskimi" kategoriami. Szkoda, że nie robią tego szkła pod Pentaxa; uśmiech od ucha do ucha gwarantowany. Życzę trafnego wyboru i pozdrawiam.
nazgul - Nie 03 Sie, 2008
Groszek napisał/a: | Faktycznie, masz rację trochę się rozpędziłem. Ciągle myślę "nikonowskimi" kategoriami. Szkoda, że nie robią tego szkła pod Pentaxa; uśmiech od ucha do ucha gwarantowany. Życzę trafnego wyboru i pozdrawiam. |
Dzieki
A co do AF pojde sobie do salonu Sigmy i sie pobawie. Skoro jest wersja PKAF to musi to jakos dzialac.
|
|