|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Panasonic Lumix FZ-18 i Canon PowerShot SX 100
gonzo85 - Sob 02 Sie, 2008 Temat postu: Panasonic Lumix FZ-18 i Canon PowerShot SX 100 Hej. Wszyscy zorientowani pewnie od razu odpowiedza, ze oczywiscie fz18. Zdaje sobie sprawe, ze jest to lepszy aparat, ale... szukalem poczatkowo czegos malego - na poczatku nawet chcialem brac olympusa mju 1020, ale po przeczytaniu paru opinii stwierdzilem, ze to zwykla pstrykawka, ktora robi ladne zdjecia. Zrezygnowalem wiec z checi kupna czegos mikroskopijnego. wiem, ze fz18 to swietny aparat do moich zastosowan, amatorskich oczywiscie (przyroda, wydarzenia rodzinne itd. no i na zoomie mi zalezy), ale czy wygodnie sie go nosi? Bo to jest wlasnie dla mnie jeden z priorytetow, zeby aparat byl w miare poreczny. No i przez to doszedlem do SX100. Pisaliscie, ze ten aparat jest kiepsko wykonany i pewnie sie szybko rozleci, ale czy poza tym on jest duzo gorszy? (nie chodzi mi o szumy). Z recenzji w necie wynika, ze to jednak calkiem dobry sprzecik.
No i pytanie dotyczace zasilania - sklepy oferuja dodatkowo zakup akumulatora do fz18. Czy nie ma go w zestawie?
Bo ten canon to ponoc prodozerny strasznie i baterie akumulatorki chwila moment sa wyczerpane.
pozdrawiam
ender - Sob 02 Sie, 2008
ten sx 100 ma byc w avansie za 649zl albo 699zl
gonzo85 - Sob 02 Sie, 2008
Ta... SX100 jest o conajmniej 300 zl tanszy powiedzmy, ze chodzi bardziej o jakosc sprzetu, ale cena rzeczywiscie kusi
[ Dodano: Sro 06 Sie, 2008 12:36 ]
Dobra, wybor padl na panasonica i mam nadzieje byc zadowolony
Jeszcze pytanie o akumulator w nim. Ile powinien miec pelnych okresow naladowan-rozladowan, zeby najlepiej (najdluzej) dzialal? Tak jak w reszcie tego typu ogniw 3x wystarczy?
|
|