forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Manualna ostrość w Nikon D80

Ralf63 - Nie 03 Sie, 2008
Temat postu: Manualna ostrość w Nikon D80
Witam szanowne forum serdecznie. Taki początek gdyż jest to mój pierwszy post tutaj :)

Co mnie skłoniło do zalogowania się na forum? Otóż od piątku jestem posiadaczem Nikona D80 + obiektyw Tamron 70-200/2,8. Ponieważto moja pierwsza lustrzanka to trochę ją "rozkminiłem" w weekend ale za nic nie mogę dojść jak ustawia się ręcznie ostrość. Przestawiał przełącznik z AF na M ... i nic :/ reguluje obiektywem ostrość ale wogóle nie działa :/ czy to wina obiektywu? Pomóżcie

Chciałbym zaznaczyć że nie pojawiłem się na forum tylko dla tego problemu, mam nadzieje czerpać z niego wiedze na temat robienia profesjonalnych zdjęć :)

Pozdrawiam i czekam na rady

dawid_ - Nie 03 Sie, 2008

A przełączyłeś na obiektywie, czy na body?

na body, na obiektywie nie doszukałem się zadnych przycisków/przełączników
krisv740 - Nie 03 Sie, 2008

Ralf63, pierścieniem na obiektywie - popatrz na : http://www.optyczne.pl/12..._wykonania.html
poprzez pierścień ostrości - push-pull

Jesienny - Nie 03 Sie, 2008

Ale w ogóle, kręcąc pierścieniem ostrości nie widać zmian? obraz "stoi w miejscu"?

krisv740, dzieki wielkie :)

Ralf63, jesienny pisał to samo - ma nikona i jest lepiej oswojony z tym systemem :mrgreen:

krisv740, To samo ale nie w tym temacie ;D

Jesienny napisał/a:
krisv740, To samo ale nie w tym temacie ;D

cały czas mnie wyprzedzasz :mrgreen: , może jakiś groźny mod połączy wypowiedzi kolegi
ja już nie piszę w tych obu tematach na raz :lol:

Niee, Chodziło mi o to, że przy pytaniu innego Kolegi, w innym temacie, (przy okazji tam stworzył dwa osobne wątki co już w ogóle zamieszało) ;)

Jesienny, czytałem oba i sam tez się gubię :mrgreen:
goltar - Nie 03 Sie, 2008

Tamte dwa są już scalone w temacie "Nikon D80 - test". Tego nie będę scalał.
Jacek123 - Pią 27 Lut, 2009

Właśnie nabyłem D-80. Kiedy przychodzi mi czytać instrukcję dostaję swędzącej wysypki. Proszę niech mi ktoś powie, czy w tym modelu działa tylko wizjer, czy można się też posługiwać podglądem obrazu na monitorze przed wykonaniem zdjęcia.
Już jestem wdzięczny za odpowiedź (ewentualnie podpowiedź, gdzie się to ustrojstwo przełącza).

ghost - Pią 27 Lut, 2009

nie ma takiej możliwości.

mnich - Pią 27 Lut, 2009

Jacek123, Trzeba było kupić D90 albo popatrzeć w specyfikacje D80 przed zakupem.
D80 nie ma LV.