|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Oznaczenia na pierścieniu ostrości
Ryszard54 - Nie 03 Sie, 2008 Temat postu: Oznaczenia na pierścieniu ostrości Zwracam się do was z pytaniem otóż na obiektywie Canon EFS 17-85 mm jest okienko w którym znajdują się następujące oznaczenia
w dolnym rzędzie jest 0,6 do nieskończoności metrach.
w górnym rzędzie 2 do 50 ft
do czego to służy i jak się tym posługiwać sam nie za bardzo mogę wpaść co się z tym robi.
Proszę o wyjaśnienia i instrukcje.
Pozdrawiam wszystkich.
rafalg - Nie 03 Sie, 2008
No to może taka podpowiedź popatrz przez wizjer i pokręć pierścieniem ostrości i co widzisz? Coś się dzieje ?
Ostegolectric - Nie 03 Sie, 2008
Jejku.... podejrzewam, ze ten obiektyw to masz razem z 40D... ktoś chyba przesadził z doradzaniem takiego sprzętu na początek jesli nie zauważysz rożnicy przy kręceniu pierścieniem to ustaw się 60cm przed czymś (czyli 2 stopy, nie wszedzie miarą odległości są metry ) i próbuj kręcić w lewo i w prawo aż powiesz "Ale bajer"
MichalP - Pon 04 Sie, 2008
Kurcze, ale macie z wieczora poczucie humoru Okienko to wskaźnik odległości który pokazuje gdzie znajduje się środek głębi ostrości w danej chwili. Podczas manualnego ostrzenia (przesuwania pokrętłem ostrości w prawo lub lewo) cyfry w okienku będą się również przesuwać. Podczas ostrzenia AF podczas wciśnięcia do połow przycisku spustu aparat sam ustawi ostrość na wybrany obiekt co związane będzie z przesunięciem skali (oczywiście jeśli odległość do obiektu jest inna niż ustawiona przed ostrzeniem)
kozidron - Pon 04 Sie, 2008
MichalP, bo wieczorem sięga wszystko kulminacji....bo do popołudnia padały fajne pytania.....
kamfil06 - Sro 13 Sie, 2008
rafalg napisał/a: | No to może taka podpowiedź popatrz przez wizjer i pokręć pierścieniem ostrości i co widzisz? Coś się dzieje ? |
nie - do puki nie włączysz podglądu głębi ostrości
jaad75 - Sro 13 Sie, 2008
kamfil06 napisał/a: | nie - do puki nie włączysz podglądu głębi ostrości |
Czyżby?...
Wujek_Pstrykacz - Sro 13 Sie, 2008
Co to za dziwna dyskusja
Monastor - Sro 13 Sie, 2008
kamfil06, chciałeś zabłysnąc a się wygłupiłeś
piotr_u. - Sro 13 Sie, 2008
Może też się wygłupię, ale co to jest podgląd głębi ostrości?
MichalP - Sro 13 Sie, 2008
Teoretycznie powinno pokazywać (za przyciśnięciem odpowiedniego przycisku) co będzie ostre a co nie. Jak dla mnie pokazuje ciemniej/jaśniej w zależności od użytej przesłony. W każdym razie nie korzystam. Być może są różnice - ale sprawdzałem w ciemnych warunkach więc przy mniejszej przesłonie nic nie było widać.
piotr_u., hmm, trudno tu cokolwiek tłumaczyc.
Głębia ostrości: http://www.optyczne.pl/26...ro%C5%9Bci.html
Natomiast podgląd głębi ostrości to funkcja aparatu polegająca na przymknięciu przysłony do ustawionej wartości w celu zobaczenia w wizjerze jak duża jest głębia ostrości. Normalnie wizjer zawsze pokazuje obraz taki jak przy otwartej przysłonie (najjaśniejszy i z najmniejszą głębią), dzięki podglądowi możesz zobaczyc jaka głębia faktycznie będzie na zdjęciu.
Wujek_Pstrykacz - Sro 13 Sie, 2008
Tak w rzeczywistości to działa, ale w naszych APS-C owych lustrzankach wizjer jest mały i marny raczej, więc podgląd głębi nie jest łatwy. W starych analogach gdzie wizjer jest wypasny funkcja ta spełnia swoją rolę i z przyjemnością można z niej korzystać.
piotr_u. - Sro 13 Sie, 2008
Monastor napisał/a: | trudno tu cokolwiek tłumaczyc. |
Myślałem, że jest do tego jakaś specjalna funkcja, przycisk.
Mam taki sam aparat jak Ty i nawet gdybym się mocno wpatrywał w wizjer to wątpię, czy dostrzegłbym cały zakres głębi ostrości. Szybciej i łatwiej zrobię dwa "dodatkowe" zdjęcia z innymi wartościami przysłony. Może po prostu mam wadę wzroku. Tobie się to udaje?
piotr_u., bo jest do tego przycisk
Znajduje się on (w Canonie 400D) w pobliżu mocowania obiektywu, na dole. Szybciej jest wcisnąc ten przycisk. Czasami się to przydaje, głównie w fotografii makro.
Żeby skorzystac z funkcji ustawiasz jakąś wartośc przysłony i patrząc w wizjer przytrzymujesz przycisk.
|
|