|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - zglupialem totalnie, moze ranking ?
sportmile - Pon 04 Sie, 2008 Temat postu: zglupialem totalnie, moze ranking ? Na wstepie chcialbym sie przywitac serdecznie "Witam" Czytam, czytam, czytam i jeszcze raz czytam codziennie od dobrego miesiaca czyli odkad moje malenstwo zostalo zgubione w manati park na Dominikanie testy, opinie, rady itd. Chodze po mediach dzwonie po znajomych i jedyne co otrzymalem to dobry bol glowy a wiec prosze Was " Doswiadczonych " uzytkownikow cyfrowych lustrzanek o opinie oraz jesli to mozliwe o zrobienie wedlug was rankingu ktory pomoze innym w wyborze.
Jestem totalnym amatorem posiadalem olimpusa c5000 zoom oraz wlasnie zgubionego samsunga nv10. Zdjecia w 90 % robione z auto czasami w przypadku c5000 proby manualnych nastawien. Przymiezam sie do kupienia teraz lustrzanki a wiec ranking.
1. Amator pstryka z automatu zalezy mu na bardzo ladnych zdjeciach przy totalnym braku wiedzy ( jesli cos takiego wogole mozliwe ) oczywiscie bedzie sie edukowal.
2. Nie ukrywam ze cena 3 tys zl + jesli sprzedaz ratalna np ktory z tych wybrac jest 7 stron
http://www.euro.com.pl/cy...,strona-1.bhtml
3. Cena w okolicach 2000-2500 zl jesli gotowka
4. Ranking .......np
- eos 450d cena 2xx bo ty jako idiota zrobisz nim najlepsze zdjecia lub
- s5 pro bo jak przeczytasz instrukcje i pocwiczysz to idioto beda ladniejsze zdjecia niz 450d
Moj faworyt canon 450d z podstawowym obiektywem na poczatek dodam ze mam akwarium morskie ktore zapewne chcialbym fotografowac w macro ale aparat glownie ma robic piekne zdjecia na wakacjach przyklady zdjec moich znajomych
http://reefkeeping.com/is.../totm/index.php
http://exoticcars.pl/foru...p=144266#144266 auta to moja praca akwarium to hobby. Dziekuje i czekam na info
ov_Darkness - Pon 04 Sie, 2008
Zdjęcia z S5 pro wymagają obróbki - ten aparat generuje piękne jpgi, ale jego moc leży w RAF'ach.
Żeby z kolei wykorzystać RAF'y w pełni potrzebna jest szybka karta (i duża, bo RAF waży 25MB), oraz umiejętne naświetlanie (w przeciwieństwie do większości cyfrówek naświetla się na cienie, nie na światła).
To jest pro body przeznaczone głównie do fotografii ślubnej i portretu. Zastanów się, czy wykorzystasz jego możliwości.
450D to udany aparat, choć jeszcze z delikatnie przegięta ceną.
Skoro 90% zdjęć robiłeś na "zielonym", to może kup dobry kompakt z opcją manuala? np Finepix s9600 lub podobny? Dostaniesz jakość Fujifilma i bezproblemowość kompaktu w dużo niższej cenie niż ww. lustra.
kozidron - Pon 04 Sie, 2008
jak chcesz pstrykać na auto , to może kompakt , bo na lustrze mozesz być nie zadowolony z z osiągów ,.......może panasa fz18. olka, nikona p80 ...albo fuji 9600(jak jeszcze uda się dostać) - świetna puszka....
sportmile - Pon 04 Sie, 2008
Naszczescie zgubilem aparat na poczatku wyjazdu wiec przez reszte mialem stycznosc z 400d i ogolnie poczulem to cos " oczywiscie na auto " latalem pstrykalem jak leci kormoran , pstrykalem ary silikonowe piersi sasiadki z Francji itp. Mysle ze dojrzalem do lustrzanki natomiast reszte sie doucze. Chcialbym uniknac kupowania cos co za 2 mc stanieje o polowe, kupilem jako nowosc super plazme za 15 tys po roku kosztuje 4 Zalezy mi na dobrym body ktory posluzy amatorowi kilka lat oraz zeby byl przyjazny i latwy w uzytkowaniu. Czekam na ranking typu
1.....
2....
3...
najczesciej powtarzane miesjce okaze sie zwyciezca
kozidron - Pon 04 Sie, 2008
....to jak tak sie sprawy mają i biegałes z 400D, bardzo prosta puszka w obsłudze, to czemu nie 450D, kit z IS-em ci wystarczy na początek. Nie patrz na ceny sprzętu, kupno aparatu to nie inwestycja finansowa (no chyba ze dalmierza leica'i kupisz) a jak sie zapalisz to jakies porzadne szkła sie do tego na pewno da podczepić
czyli moj ranking wyglada tak
1. canon 450d
2. canon 40d nie watpliwie ze wzgledow wizualnych wyglada na konkretniejszy sprzet niz 450
3. nikon d80
4. penta k20
5. nikon d70s
k1caj_ns - Pon 04 Sie, 2008
Jeśli w ogóle myślisz o 40d i nie przeszkadza Ci cena to bierz 40D zamiast 450D . Tylko co do niego podepniesz?? (Za ile pieniędzy)
zapewne pasek canona
a tak powaznie sugeruje sie tez nagrodami eisy i znalazlem cos takiego taniego
http://www.euro.com.pl/cy...pus-e-510.bhtml no i
http://www.euro.com.pl/cy...pix-s5pro.bhtml
jak sie sprawy maja np porownanie s5 pro i canona jakos od zawsze lustrzanki kojarz mi sie z canonem
Baku - Pon 04 Sie, 2008
Nie patrz na 40D pod kątem tego jak wygląda. To aparat który wyjęty z pudełka nie będzie robił zdjęć którymi "zastrzelisz" przyjaciół. Trzeba poświęcić trochę czasu żeby go ustawić i skonfigurować zgodnie z własnymi preferencjami. Z całą pewnością ma duże możliwości a jego topowe atuty to autofocus, tryb zdjęć seryjnych, matryca i dużo ustawień osobistych. Myślę, że z listy którą napisałeś to jednak najlepszy aparat, choć może nienajlepszy dla osoby uwielbiającej tryb Auto czy tryby predefiniowane (tracisz kontrolę nad zdecydowaną wiekszością nastaw).
k1caj_ns, sądzę że Tamron 17-55 i 40D nie będzie mezaliansem. O ile, rzecz jasna, sportmile zwiększy budżet. Bo może być ciężko.
Chyba że 30D - bardzo dobry sprzęt pozbawiony wodotrysków.
Odnośnie pierwszego to w w dualkicie jest fajnym rozwiązaniem ale jeśli nie planujesz zbytnio rozwijać swojej szklarni.
Odnośnie drugiego to dla mnie jest to bardziej specjalistyczny aparat ze względu na duży zakres tonalny. Nadaje się bardzo dobrze np. do fotografii ślubnej.
z 450D będziesz na pewno zadowolony tylko najpierw sobie sprawdź czy Ci dobrze i wygodnie się go trzyma
MM - Pon 04 Sie, 2008
Jak ktoś pstryka na automacie to bez sensu jest kupować 40D bo długo nie wykorzysta jego możliwości. Teraz w cenie niewiele ponad 2000 zł można kupić 450D z kitem i to wystarczy na dobry początek. Potem można kupić na raty jakieś tele (choćby 55-250 IS lub 70-300 IS USM) lub coś do macro (choćby 60/2.8 USM lub 100/2.8 USM) czym da się zrobić także jakiś portrecik.
WIem wiem plastikowy i jak dla kobiety co z olympusem e-510 ?
http://www.eisa-awards.eu...er0=2007%2F2008 dalej priosze o ranking bedzie najlatwiej a wiec koledzy numerki numerki !
Arek - Pon 04 Sie, 2008
A ja polecę Olympusa E-510 z kilku względów. Po pierwsze, to fajny sprzęt za nieduże pieniądze obecnie.
Masz dobrze wykonany korpus, stabilizację matrycy, użyteczny Live View, odkurzacz matrycy. Po przejściu z kompakta Olympus jest najmniejszym szokiem, bo daje zdjęcia o dużej głębi ostrości, przez
to łatwiej wybacza błędy.
Polecam taki zestaw:
http://fotozakupy.pl/lust...150mm-dvd,7739s
który można jeszcze wzbogacić o:
http://fotozakupy.pl/obie...-ed-macro,5285s
Ta 35ka da bardzo ostre obrazy, nada się do luźnych portretów i do makro.
Starczy Ci jeszcze na kartę i torbę. Ja kupisz wszystko w jednym sklepie, to możesz się jeszcze
targować.
Koledzy oczywiście mają rację. Najpierw jednak zadaj sobie pytanie czy chcesz pstrykać głównie w trybie auto czy chcesz się uczyć i poczytać trochę książek o fotografii. Czy też chcesz kupować droższe obiektywy itd.... Jeśli innymi słowy chcesz się rozwijać w tym kierunku to bierz 40D natomiast jeśli nie jest to priorytetem to wtedy 40D by Ci tylko przeszkadzał.
W takiej sytuacji to moim zdaniem zestaw Olympusa będzie bardzo dobry.
Oczywiscie ze chcialbym robic piekne zdjecia itp natomiast glownie tak jak mowie aparatem posluguje sie na wakacjach nie pracuje nim i nie zarabiam nim. Chodzi mi o to zeby nie kupowac aparatu za 5 tys ( na ktory mnie stac ) i szszpanowac a zdjecia wyjda z dupy .... chodzi mi wiec o dobry i przyjazny aparat ktory dla amatora bedzie dobrym i wystarczajacym rozwiazaniem. Wiec mysle ze ograniczamy sie do
Canon 450d vs olimpus e510 vs nikon d80
Arek - Pon 04 Sie, 2008
Stabilizowany (ale plastikowy) zestaw z 450D:
http://fotozakupy.pl/lust...-18-55-is,7706s
http://fotozakupy.pl/obie...-4-5-6-is,7725s
wychodzi Cię 3000 zł.
Analogiczny zestaw z D80:
http://fotozakupy.pl/lust...x-18-55mm,7710s
http://fotozakupy.pl/obie...-6g-if-ed,7053s
wychodzi prawie 3200 zł. Przy czym D80 nie polecam, stary to model i na dniach wyjdzie następca.
W obu tych zestawach, dłuższe szkło możesz zastąpić Sigmą 70-300 APO. Wyjdzie podobnie cenowo,
a będzie dłuższa ogniskowa.
Jeśli chodzi o Olka E-520, to nie ma specjalnych poważnych powodów, żeby przedkładać go nad
E-510. Różnice są minimalne, a dokłada się 500 zł. Dlatego zestaw z E-510, który podałem w poście
wyżej, uważam za niegłupi. Jest w każdym bądź razie najtańszy.
mnich - Pon 04 Sie, 2008
Arek napisał/a: | Przy czym D80 nie polecam, stary to model i na dniach wyjdzie następca |
Czy może już coś wiecie ale nie powiecie? jak z D700
krisv740 - Pon 04 Sie, 2008
Arek, z wypowiedzi wnoszę , że znowu testujecie nowego nikona ,d90(?) , i nie chcecie podzielić sie wiadomościami
może jednak jedno małe słówko?
nikonowcy będą wdzięczni
mnich - Pon 04 Sie, 2008
A co do tematu. Jeśli chodzi o pstrykanie w Auto to propozycja Arka jest bardzo rozsądna. Olek 510 to fajny sprzęcik dla kogoś zaczynającego z lustrami.
oto zdjecia z canona 400d jakie zrobilem prosze o ocene tylko przypominam ze to byl moj pierwszy raz zdjec mam duzo ale wybieram moje ulubione
oraz fotki z samsunga nv10
krisv740 - Pon 04 Sie, 2008
imho, bardzo fajne, jedna uwaga na początek. odejdź swobodnie od centralnych kadrów. czasami są zasadne, lecz częściej zdjęcie wyglądało by lepiej po lekkim "ruszeniu" obiektywu w bok
Dobrze ograniczam sie do 2 aparatow prosze o wszelskie za i przeciw w pkt najlepiej aby bylo przejrzyscie i solidnie
Oto zestawy
1.http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/olympus-e-510-double-kit.bhtml lub moze warto 200 zl dolozyc i wziac e520 http://www.euro.com.pl/cy...150-mm-ed.bhtml
2. canon http://www.euro.com.pl/cy...-eos-450d.bhtml
szklo do canona pewnie po jakims czasie bym kupil narazie pewnie nie
krewzszafy - Pon 04 Sie, 2008
Arek napisał/a: | Przy czym D80 nie polecam, stary to model i na dniach wyjdzie następca | Arek zapomniałeś dodać:... a wtedy w d80 włączy się wbudowany system autodestrukcji, przestanie działać i produkować obrazki.
Arek dobrze wiesz że d80 to jest świetny sprzęt, a że już ma swoje lata to tylko na dobre wychodzi w cenie dwa lata wstecz wszyscy się nim zachwycali a dzisiaj jest już be, tylko dlatego że kiedyś się pojawi następny model. To po co kupić 450d jak i tak za jakiś czas pojawi się nowszy model?
a ja oddam głos na olka e510 w dualkicie i naleśnika
[ Dodano: Pon 04 Sie, 2008 13:23 ]
ale i tak wg mnie d80 to najlepszy wybór z omawianych w tym wątku
komor - Pon 04 Sie, 2008
D80 dobry wybór, ale dla kogo? Dla kogoś, kto przesiada się z kompaktów i oczekuje cukierkowych zdjęć na Auto to nie wiem czy D80 bym polecił, choć to znakomita puszka. A to taki mały ekran i tak mało megapikseli
Naprawdę szkoda full-amatora nakierowywać na D80 moim zdaniem.
komor napisał/a: | Naprawdę szkoda full-amatora nakierowywać na D80 moim zdaniem |
a na 40d
komor - Pon 04 Sie, 2008
40D to aktualny model. Ale ja pewnie poleciłbym 450D z lepszym szkłem niż 40D z bele-czym.
kurcze już nie raz na jakimś forum sprzeczałem się z ludźmi, że nie ma znaczenia na jakiej lustrzance będzie się uczył fotografii. czy to będzie nikon d40, pentax k10 czy canon 5d, przecież nauczyć się można na każdej a nich. na każdej będzie tak samo trudno/łatwo. analoga na początek to nie polecam bo na cyfrze szybciej się załapie o co chodzi.
jeden facet to by mnie zjadł kiedyś-babeczka pytała czy k10 będzie dobry do nauki fotografii. gościu wpychał jej d60 bo on jej "wybaczy błędy"
[ Dodano: Pon 04 Sie, 2008 14:09 ]
d80 i 450d są w podobnej cenie, różnica 100-150zł na korzyść canona. oczywistą oczywistością powinno być że jak najlepszy obiektyw. zawsze się doradza jaki korpus kupić później jaki obiektyw a powinno być odwrotnie
komor - Pon 04 Sie, 2008
Zgodzę się z tym, że nieważne na czym się będzie uczył, ale czy autor wątku zamierza się uczyć? Chce fotki dobre zrobić. Ekran mały? Megapikseli mało? Live view nie ma?
Wydaje mi się, że bez wiedzy i doświadczenia to tani Canon zrobi zdjęcia niegorsze niż Nikon D80, więc lepiej kasę na obiektyw przerzucić. Zresztą ja nie muszę na Canona namawiać bynajmniej. Niech Nikona D60 kupi z Sigmą 17-70 HSM i zadowolenie gwarantowane. Makro akwarium można zrobić, szeroki kąt też i tele sięga aż do 70 mm, a nie 50... Brak stałego światła? Na Dominikanie nie jest to takie istotne, a na 70 mm Sigma tło też w miarę ładnie rozmywa, jak się nie stoi tuż pod ścianą.
Baku - Pon 04 Sie, 2008
Skoro wybór został ograniczony do Olympusa 510 i Canona 450 to moim zdaniem dla osoby nie zamierzającej w najbliższej przyszłości inwestować w kolejne obiektywy, nie myślącej o cudach typu TS-E (no ja sobie mogę na razie tylko pomyśleć i zamarzyć), Olympus będzie lepszym wyborem. Dlaczego?
- za rozsądną cenę dostajemy bardzo przyzwoity korpus i mamy pokryty zakres ogniskowych od 28 do 300 mm (w przeliczeniu na FF), ze stablizacją w korpusie (a więc zawsze gdy jej potrzebujemy),
- wielkość matrycy faktycznie będzie powodowała bardziej zbliżoną głębie ostrości do tej znanej z kompaktów, więc przesiadka może być mniej bolesna,
- w razie ewentualnego rozwoju fotografa, system dysponuje droższymi ale bardzo udanymi szkłami typu ZD 12-60,
- stosunkowo nieduży zakres tonalny Olympusów nie będzie przeszkodą dla fotografa-amatora, który nie szpera w rawach (bo nie musi), a większość (zdecydowaną) zdjęć zapewnią mu ostre i ładnie nasycone jpegi.
Ja za te pieniądze wziąłbym Olympusa i na dłuższy czas miał spokój. Za tą samą cenę Canon oferuje nam bardzo dobry, ale moim zdaniem zbyt drogi korpus, oraz obiektyw o którym krążą dość skrajne opinie.
sportmile napisał/a: | 1. Amator pstryka z automatu zalezy mu na bardzo ladnych zdjeciach przy totalnym braku wiedzy ( jesli cos takiego wogole mozliwe ) oczywiscie bedzie sie edukowal. |
sportmile napisał/a: | Chcialbym uniknac kupowania cos co za 2 mc stanieje o polowe, kupilem jako nowosc super plazme za 15 tys po roku kosztuje 4 Zalezy mi na dobrym body ktory posluzy amatorowi kilka lat oraz zeby byl przyjazny i latwy w uzytkowaniu. Czekam na ranking typu
|
sportmile napisał/a: | Oczywiscie ze chcialbym robic piekne zdjecia itp natomiast glownie tak jak mowie aparatem posluguje sie na wakacjach nie pracuje nim i nie zarabiam nim. Chodzi mi o to zeby nie kupowac aparatu za 5 tys ( na ktory mnie stac ) i szszpanowac a zdjecia wyjda z dupy .... chodzi mi wiec o dobry i przyjazny aparat ktory dla amatora bedzie dobrym i wystarczajacym rozwiazaniem |
jeśli "Piękne" zdjęcia to nie na automacie raczej. ale co ja się znam. ale czy d80 zrobi gorsze zdjęcia w automacie?
[ Dodano: Pon 04 Sie, 2008 14:25 ]
Baku napisał/a: | za te pieniądze wziąłbym Olympusa |
i to chyba jest najmocniejszy argument za olkiem
Arek - Pon 04 Sie, 2008
krewzszafy napisał/a: | Arek dobrze wiesz że d80 to jest świetny sprzęt, a że już ma swoje lata to tylko na dobre wychodzi w cenie dwa lata wstecz wszyscy się nim zachwycali |
Ja się nie zachwycałem. Nie podobała mi się utrata szczegółów na wyższych ISO związana z agresywnym odszumianiem, którego nie można było wyłączyć.
Kurde caly czas prosze o porownanie wybor to oli 510 lub 520 vs 450d
Dodatkowe pytanie to wiem ze do 520 jest obudowa podwodna czy do 510 tez ? przyznam ze takze sobie nurkuje i pewnie fajnie by bylo popstrykac fotki lepszym aparatem niz glupia malpka. Jakos mnie ciagnie do tego canona mimo ze po wyjasnieniach Arka lepszym dla mnie byloby kupienie 510 z dualem przynajmniej na jakis czas mam 2 szkla i cos sie na nich poucze. Ale jakos ten canon ehhh ciezki wybor
Amix - Pon 04 Sie, 2008
Dobrze by było jak bys dostal olka z obiektywem 14-54mm, ale to chyba w zestawie niemozliwe. Nie wiem czy warto przepłacac na E520, wedlug mnie nie. Rozni sie wielkoscia wyswietlacza 2.5/2.7 cala, jakies wykrywanie nikomu nie potrzebne twarzy i o ulamek sekundy szybciej wykonuje zdjecia seryjne (podobno)
Lepiej dokupic zewnetrzna lampe blyskowa w to miejsce, bo roznica w cenie jest dojsc spora.
Body aparatow nie roznia sie niczym, wiec obodowa podwodna jest.
roznica cale 200 zl wiec moze warto ?
canon czy olympus chyba bede rzucal moneta
Baku - Wto 05 Sie, 2008
Widzę, że kolegę jednak bardzo kusi Canon.
Warto jednak zwrócić uwagę, że aby Canon oferował podobny zakres ogniskowych przy podobnej jakości trzeba by do niego nabyć:
Tamrona 17-50 za ok 400$
i Canona 55-250 za ok 340$ (ceny z ebaya).
Tego się w zestawie nie kupi, a jak się będzie kupowało z osobna, to trzeba przetestować Tamrona pod kątem współpracy z body (BF/FF) i wziąć poprawkę na to, że Canon 55-250 jest ...dość plastikowy. Choć to najtańszy teleobiektyw ze stabilizacją, która na tele ze słabym światłem trochę się przydaje.
No chyba że 70-300 IS za ok 600$ lub 70-200 F4 za ok 580$.
Wygląda na to, że cena obiektywów do Canona znacznie przekracza wartość samego body i to w wariancie budżetowym (Na dodatek z proponowanym Tamronem, który ma najlepszy stosunek ceny do jakości. Nawet nie myślałem o polecaniu czegoś Canona w tym zakresie ogniskowych). Myślę, że dotarliśmy do punktu charakterystycznego Canona, jakim jest bogactwo tego systemu. Tyle, że za ten wspaniały wybór przychodzi słono płacić. Wybierając Canona, wkrótce odkryjesz, że wartość samego aparatu w kompletowanym zestawie systematycznie spada. A gdy już skompletujesz przyzwoitą "szklarnię" cena korpusu będzie już znikoma (inna rzecz, że aparaty tracą na wartości a dobre szkła [zwłaszcza FF i L] tą wartość potrafią utrzymać).
MM - Wto 05 Sie, 2008
Trzeba tylko dodać, że jednak Tamron 17-50/2.8 to coś sporo lepszego i generalnie inna klasa obiektywu niż kit z Olka a taki 70-300 IS USM choć może dużo lepszy optycznie nie jest od tele Olka (pewnie nawet gorszy, Arek mnie zaraz objedzie CA i takimi tam) to ma z pewnością sporo większą ogniskową i z pewnością lepiej działa w nim stabilizacja.
Jeżeli priorytetem jest wydanie małej kasy a rozwijać się nie będziemy to wtedy sam często ludziom Olka polecam. Kiedy jednak mamy troszkę inne zapędy (jakościowo-rozwojowe) to jednak Canon będzie lepszym wyborem.
sportmile - Wto 05 Sie, 2008
reasumujac mamy taka sytuacje
olympus w dual zestawie czyli lepsze szkla w gorszym i starszym body chociaz dostal nagrode eisy kontra nowy canon 45d lepsze body ( od zawsze canon kojarzyl mi sie z lustrzankami a olympus z kompaktami ) z kitowym obiektywek ktory podobno daje rade. Obiektywu narazie bym nie mial w planach kupna do tego canona ale byc moze po jakims czasie skusilbym sie na jakiegos tele do 1000 zl ale narazie opierajmy sie na tym kitowym
timi1970 - Wto 05 Sie, 2008
sportmile, musisz sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy będziesz się rozwijał i jak bardzo zależy Ci na jakości, a jak już będziesz znał odpowiedź to wybór będzie łatwiejszy
na jakosci szczegolnie mi zalezy nie jestem jakis niedorobiony wiec pewnie ogarne po jakims czasie na czym to polega z wasza pomoca oczywiscie Jesli na canonie beda wychodzily ladniejsze fotki to biore canona a szklo dokupie pozniej.
Prosze jeszcze o wyjasnienie spraw z tym szklem w olympusie w w kitowym canonie tzn ktore do czego beda sluzyly. Znalazlem tez cos takiego za 3 tys tylko znowu pytam czy warto http://www.euro.com.pl/cy...300-mm-ed.bhtml
Tak wiec prosze o objasnienie sprawy obiektywow w tych zestawach oraz kitowego canona
Amix - Wto 05 Sie, 2008
MM napisał/a: |
Jeżeli priorytetem jest wydanie małej kasy a rozwijać się nie będziemy to wtedy sam często ludziom Olka polecam. Kiedy jednak mamy troszkę inne zapędy (jakościowo-rozwojowe) to jednak Canon będzie lepszym wyborem. |
Dla czego przy Olku nie mozemy sie rozwijac? Podam tu chociaz dostepne na rynku niektore obiektywy.
Seria standardowa: ED 14-42mm 1:3.3-56, ED18-180mm 1:3.5-6.3, ED40-150mm 1:4.0-5.6
ED 70-300mm 1-4.0-56 Zuiko Digital 25mm 1:2.8 Pancake, 35mm Makro 1:3.5 przeznaczony do zblizen i zdjec portretowych.
Seria profesjonalna: 11-22mm 1:2.8-3.5, ED 12-60mm 1:2.8-4.0 SWD, 14-54mm 1:2.8-3.5, 50-200mm 1:2.8-3.5 SWD, ED 8mm Fisheye 1:3.5 (rybie oko), ED 50mm Makro 1:2.0
Wyzszej klasy profesjonalne: ED 7:14mm 1:4.0, 14-35mm 1:2.0 SWD, ED 35-100mm 1:2.0, ED 90-250mm 1:2.8 ED 150mm 1:2.0 ED 300mm 1:2.8
Konwertery: EC-14 1,4x, EC-20 2.0x, EX-25- pierscien posredni do makrofotografii. MF-1 adapter Cztery Trzecie dla obiektywow OM.
Nalezy wiedziec, ze podana ogniskowa mnozymy x2 poniewaz jest to system Cztery Trzecie (4/3)
MM - Wto 05 Sie, 2008
Naprawdę chcesz to porównać do tego co oferuje Canon? Litości, ja widzę jaki masz aparat w stopce tylko nie mam czasu na takie żarty. A z tym 35mm do portretu to już naprawdę pojechałeś. Swiatło 3.5. Canon ma 135L (f/2), 85/1.8, 85L (f/1.2) czy choćby 135/2.8 do samego portretu. Jedna działka i Olek leży. Naprawdę dalej mam szukać? Nie o to chodzi, na siłę można udowodnić wszystko. Ja pomijam szybki napęd w obiektywach, lepszej jakości body itd, itp.
i wlasnie tego oczekuje wymiany zdan posiadacza olka i canona
Mozecie mi w sposob lopatologiczny sprecyzowac obiektywy ? w olympusie w tym zestawie za 3 tys z 70-300 mm ED ? oraz obiektyw kitowy canona ?
MM - Wto 05 Sie, 2008
Ten 70-300 w Olku to bardzo dobry obiektyw. Generalnie Olek celuje w amatorski rynek i tutaj ma rewelacyjne ceny. W profi praktycznie jest bez szans, choćby miał tabun wyznawców/fanatyków/zwolenników (wybrać co lepsze).
Amix - Wto 05 Sie, 2008
Przy systemie Cztery Trzecie nie potrzeba az tak jasnych obiektywow poniewaz swiatlo pada na matryce niemal pod katem prostym i w tym jest cala roznica. Poza tym mamy wszystko tansze, dla amatora jest to, uważam bardzo dobry system, zreszta nie tylko dla amatora.
http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_7045.htm
Baku - Wto 05 Sie, 2008
70-300 w Olympusie - kozacki telezoom, w przeliczeniu na FF 600mm!!
Bez statywu to już się tego nie ogarnie.. Zostaje dziura (na FF) 84-140 mm, ale ona nie będzie bolesna. Ciekawy zestaw, nie powiem. Dla Canona na APS-C ta ogniskowa zapewniana jest przez obiektyw 100-400 IS L f/4,5-5,6 w cenie od 6 300 zł. Widzisz dyskretną różnicę w cenie? Na FF do Canona za stałke 600 mm zapłacisz 23 000 zł. Różnica w cenie jakby większa. Canon oferuje bardzo wiele, osobom z wypchanym portfelem. Tu panuje pogoda dla bogaczy...
"Obiektywu narazie bym nie mial w planach kupna do tego canona ale byc moze po jakims czasie skusilbym sie na jakiegos tele do 1000 zl ale narazie opierajmy sie na tym kitowym"
Według mnie średnie rozwiązanie. Po pierwsze tymczasowe, a więc bardzo trwałe. Po drugie jak kit, to tylko z ISem. Po trzecie tele do 1000 zł? Pozostaje 55-250. Faktycznie, na rynku typowo amatorskim, Canon wypuszcza korpusy, ale nie nadąża z przyzwoitymi obiektywami.
Czyli wychodzi Canon w dualkicie 18-55 IS i 55-250 IS.
A później wymiana obiektywów na 17-55 IS / 17-50 / 17-40(35)L i 70-200 / 70-300.
I to później nie wynika z tego, że będziesz miał za dużo gotówki, tylko z tego, że te plastiki z dualkita ...mogą się rozlecieć. W zależności od intensywności użytkowania powyżej roku powinny pociągnąć.
czyli znowu ....... canon lepszy body slaby obiektyw + poznije drogie obiektywy , olek slabsze body tansze komponenty + w zestawie za 3 tys super tele
SUPER TYLKO SOBIE W GLOWE STRZELIC
Nowe zalozenie aparat ma kosztowac 3tys + - 500 zl w calosci nawet po roku mam wieksze wydatki ( kakadu , akwarium morskie dom itp ) niz kupowanie do mojego canona obiektywu za 2-23 tys zl wiec cena jest cena finalna a wiec ? Zrobie jakies fotki z tego canona is kitowego ?
MM - Wto 05 Sie, 2008
Jedno ale, to "600mm" to jest przeliczeniowe. Na Canonie wystarczy 400mm a te przy STAŁCE o świetnej jakości mamy za niecałe 4000 zł. Tyle odnośnie naciągania faktów. Jak pisałem można wszystko udowodnić jak ktoś bardzo chce.
patrzac na cene samych obiektywow do olka to kosztuja one razem 2 tys wiec body teoretycznie 1 tys zl
http://www.euro.com.pl/ob...f-4-0-5-6.bhtml
http://www.euro.com.pl/ob...f-3-5-5-6.bhtml
Amix - Wto 05 Sie, 2008
Własnie taki tele jaki podales w pierwszym linku na dniach kupuje.
W zestawie zawsze jest promocyjnie. Widzialem wczoraj body Oly E420 (czterysta dwadziescia) za 1250pln. Kto to kupi? E420 nie ma stabilizacji. "Wirtualna" stabilizacja jednak czasem sie przydaje. Tak jak sznurek stopka aparatu na statyw-podeszwa buta.
CANON to orzel OLYMPUS to reszka rzucam wieczorem narazie musze wysjc z domu
Arek - Wto 05 Sie, 2008
Amix napisał/a: | Przy systemie Cztery Trzecie nie potrzeba az tak jasnych obiektywow poniewaz swiatlo pada na matryce niemal pod katem prostym i w tym jest cala roznica. |
Kolega widzę dał się uwieść marketingowi firny. Żadne padanie światła na matrycę nie zastąpi światła w obiektywie.
MM - Wto 05 Sie, 2008
Jak przeczytałem o tym padaniu światła to mi ręce opadły i nie miałem siły odpisać. Z sił opadłem bo się zdrowo obśmiałem, ale niech nikt się nie obraża - zwyczajnie nie mogłem się powstrzymać. Wieczorem jaad75 tutaj pewnie zawita i wytłumaczy koledze jak się portrety robi, jaka musi być ogniskowa, po co jest światłosiła i takie tam dyrdymałki
Arek pw
krisv740 - Wto 05 Sie, 2008
mnie też zamurowało, ale jak w stopce-jasię nie znam
Baku - Wto 05 Sie, 2008
"Jedno ale, to "600mm" to jest przeliczeniowe. Na Canonie wystarczy 400mm a te przy STAŁCE o świetnej jakości mamy za niecałe 4000 zł. Tyle odnośnie naciągania faktów. Jak pisałem można wszystko udowodnić jak ktoś bardzo chce."
Czy kolega FOTOINKWIZYTOR zarzuca mi manipulację faktami? Przecież napisałem "Na FF do Canona za stałke 600 mm" - to chyba oczywiste że chodzi o pełną klatkę. A zaproponowałem dobrze oceniany obiektyw 100-400 jako najbardziej zbliżony do Olympusowskiego 70-300.
70-300 x 2 = 140-600
100-400 x 1,6 = 200-640
Wspomniana stałka 400 mm daje tylko owe 400 x 1,6, więc jest nieporównywalna z zestawem Olympusa.
Chyba, że kolega MM, miał na myśli co innego i niepotrzebnie wziąłem ten post do siebie.
Jesienny - Wto 05 Sie, 2008
Chodzi o to, że tą 400setką zrobisz nieporównywalnie lepsze zdjęcie niż Olympusowym 70-300, a jeśli będziesz chciał koniecznie mieć z niej 600 to wytniesz sobie z tego zdjęcia kadr odpowiadający 600mm i nadal będziesz miał nieporównywalnie lepszą jakość
timi1970 - Wto 05 Sie, 2008
Baku napisał/a: | Dla Canona na APS-C ta ogniskowa zapewniana jest przez obiektyw 100-400 IS L f/4,5-5,6 w cenie od 6 300 zł. | przesadziłeś o 2000 zł, sprawdź najpierw a potem pisz
Arek - Wto 05 Sie, 2008
Baku napisał/a: | A zaproponowałem dobrze oceniany obiektyw 100-400 jako najbardziej zbliżony do Olympusowskiego 70-300.
70-300 x 2 = 140-600
100-400 x 1,6 = 200-640
Wspomniana stałka 400 mm daje tylko owe 400 x 1,6, więc jest nieporównywalna z zestawem Olympusa. |
Robiłem zdjęcia zarówno Canonem z 100-400 jak i E-3 z 70-300. Oba te obiektywy dzieli przepaść jakościowa, jeszcze większa niż dzieląca je przepaść cenowa. Dlatego proponowałbym nie robić takich porównań.
Baku - Wto 05 Sie, 2008
timi1970, faktycznie. Wpisałem w googlu na szybko i taka cena wypadła. Sprawdziłem dokładniej i bez problemu da się kupić taniej.
Arek, pozwoliłem sobie na porównanie ogniskowych, które po przeliczeniu wyglądają podobnie. Co do przepaści jakościowej - niestety nie dane mi było jej doświadczyć, a suche testy nie przekażą wszystkiego. Pozostaje mi jedynie przyjąć tą argumentację.
Cóż więc możemy poradzić sportmile? Chyba tylko zwiększenie budżetu
Arek - Wto 05 Sie, 2008
Nie musi. Do jego potrzeb zestaw E-510 + 14-42 + 40-150 + 3.5/35 wystarczy. A pieniędzy starczy mu jeszcze na dobrą torbę i kartę pamięci.
Arku ale juz 510 odpuscilem na korzysc 520 roznica 200 zl wiec nie ma sensu trzeba brac cos lepszego i zestaw ten
1. Olympus E-520 + 14-42 mm ED + 70-300 mm ED za prawie 3 tys
lub ten
2. Olympus E-520 + 14-42 mm ED + 40-150 mm ED przy czym naprawde za cholere nie wiem czym generalnie w praktyce beda sie roznily te obiektwy ( wiem wiem duren ze mnie )
Amix - Wto 05 Sie, 2008
Jak juz tak sie uparłeś na tego E520 to bierz w opcji 14-42 mm ED + 40-150 mm ED. Masz cały podstawowy zakres ogniskowej. Obiektyw 70-300 mm ED możesz sobie dokupic pozniej osobno. Musisz wiedziec, ze E520 troche gorzej ostrzy od E510. Dla niektorych jest to zaleta, a dla innych wada.
Arek - Wto 05 Sie, 2008
W praktyce, będą się różnić ogniskową. Kup zestaw nr 2, porób zdjęcia, zawsze możesz go potem uzupełnić jak Twój apetyt wzrośnie.
czyli teoretycznie zestaw 1 powinien byc lepszy wiec czemu mam kupic zestaw 2 ? tak jak pisalem jest mozliwosc wziecia na raty wiec nie zbawi mnie to czy bede placil 100 zl czy 79,77 wiec chce kupic mozliwie najlepszy zestaw do 3 tys wtedy rata bedzie 100 zl i mi to pasuje baaardzo
Amix - Wto 05 Sie, 2008
Qrde, dwie osoby Ci mowią bierz 2 zestaw, a Ty sie upierasz przy pierwszym. Teoretycznie pierwszy zestaw jest gorszy, bo ma dziure w zakresie ogniskowych. Kup zestaw 2, plus obiektyw 70-300 mm i bedziesz mial wszystko.
od 42mm do 70mm masz dziure przy 1 zestawie.
OK OK juz rozumiem cos dla rozladowania napiecia
http://www.euro.com.pl/ob...5-6-l-usm.bhtml spoko cena jutro biore
Finalnie rzucilem przed minuta moneta a ze ona nigdy nie klamie to wypadlo ze mam kupic canona i koniec kropka tylko teraz zeby wiecej nie truc i nie zawracac glowy moze lepiej kupic samo body plus obiektyw w ok 1200 zl np
http://www.euro.com.pl/ob...5-5-6-usm.bhtml lub
http://www.euro.com.pl/ob...5-5-6-usm.bhtml lub ten nagroda tipa http://www.euro.com.pl/ob...-4-5-6-is.bhtml lub jakis inny z tej strony http://www.euro.com.pl/ob...,strona-2.bhtml niz brac kitowy ? To moje ostatnie pytanie peace
[ Dodano: Sro 06 Sie, 2008 10:20 ]
no panowie dzisiaj najprawdopodobniej zloze zamowienie doradzcie w kwesii tego szkla i zmykam zamawiac
|
|