forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Sigma 17-35 CANON

Wróbel EOS - Pon 04 Sie, 2008
Temat postu: Sigma 17-35 CANON
Witam
Co sądzicie o tym szkle? Jak z jego jakością w porównaniu z Sigmą 18-50 2.8 Macro i tamronem 17-50 2.8. W teście wypadło dość dobrze. Bawiłem się tym szkłem(ale nie miałem jak zrobić zdjęć testowych) i jeśli chodzi o budowę i AF to jest całkiem dobrze. Pytam bo znajomy chce kupić coś niedrogiego do krajobrazu i streetu. Rzadko kiedy fotografuje wieczorami albo w kiepskim świetle. Czy to szkło nada się do takiej fotografii. Przypomnę że fotografuje on 40D.

MM - Pon 04 Sie, 2008

Mam to szkiełko. Na 5D jest zadowalająco, na 20D było tak sobie. Jak kolega może to niech lepiej kupi 17-40L. L-ka ma lepszą budowę, lepszy AF i jest on przy okazji zdecydowanie celniejszy. Do tego jak ja sobie sprawdzałem to ta L-ka jest ostrzejsza na małych przysłonach i ma bardziej neutralne kolory. Ta Sigma jakoś tak "koloryzuje" zdjęcia jakby miała w sobie suwak od saturacji :shock:
To mój drugi egzemplarz tego obiektywu, pierwszy po jednym dniu używania pojechał do serwisu i dali mi nowe szkło. Pierwsze na trzech egzemplarzach Canona 20D na jakich je sprawdzałem mydliło niemiłosiernie przy 17 mm AF trafiał wszędzie tylko nie tam gdzie powinien.

Wróbel EOS - Pon 04 Sie, 2008

Też namawiam go na 17-40 ale ma teraz trudną sytuację w rodzinie i nie uda mu się przeznaczyć takiej kwoty. MM a możesz porównać S17-35 do S18-50 Macro?? Znajomy zastanawia sie głównie nad szkłami sigmy ze względu na serwis. Miałem pożyczyć Sigmę 18-50 od znajomego ale ciągle jest zapracowany i nie wiem kiedy mi się uda zdobyć to szkło do testów. Jak z nim rozmawiałem to jego egzemplarz jest ostrzejszy od tego testowanego na optycznych. Przyglądałem się jeszcze Tokinie 16-50 ale cena też trochę za wysoka. Szkła używa głównie do krajobrazów i streetu, i przeważnie przymyka je do f5.6 albo f8. Może masz jeszcze jakieś inne propozycje. Zastanawiał się też nad 17-85 albo jego starszym bratem 28-135 i uzupełnianiem dołu kitem. Sam kiedyś oglądałem Sigmę 24-70 2.8 ale jakoś to szkło mi nie pasowało i mydliło nawet na f5.6.
MM - Wto 05 Sie, 2008

Dobrym wyborem w kategorii cena/jakość będzie Tamron 17-35. Optycznie jest według mnie lepszy niż Sigma.