forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 450D + Canon EF-S 17-85 lub Tamron AF 18-200

JacekSzulc - Pon 04 Sie, 2008
Temat postu: Canon 450D + Canon EF-S 17-85 lub Tamron AF 18-200
Witam wszystkich!
Planuję zakup Canona 450D bez kitowego obiektywu.
W zamian myślę o obiektywach:
Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
lub
Tamron AF 18-200 mm f/3.5-6.3
Oba mogę kupić w zbliżonych cenach, ok. 1200zł.

Spodziewałem się znacznie lepszej recenzji Canona. Trochę mnie ona przestraszyła. W końcu jest on droższy od kitowego prawie 5x!
Tamrona brałem pod uwagę wyłącznie ze względu na dosyć duży zoom.

Nie jestem zawodowcem, więc być może nie byłbym w stanie wychwycić różnicy w porównaniu do jakiejś eLki. Przesiądę się z Minolty 505Si; aż łza sie kręci, ale cóż, koszt eksploatacji nieporównywalny.
Myślę, że porównanie każdego z tych dwóch obiektywów do standardowego 18-55 wypada jednoznacznie, ale między sobą już chyba nie.

Czy możecie podzielić się swoimi opiniami czy też pomocą w wyborze?

Pozdrawiam
Jacek

Ostegolectric - Pon 04 Sie, 2008

takiego superzooma to raczej nikt ci nie poleci, gdyż jesgo właściwości optyczne pozostawiaja troszke do zyczenia. za 1200zl możesz poszukać czegoś innego, np sigmy 17-70 (uwaga na kalibrację) czy tamiego 17-50 który jednak nie jest najlepiej zbudowany (o czym możesz przeczytać na tym forum). koledzy napewno wymysla jeszcze coś mądrzejszego :wink:
JacekSzulc - Pon 04 Sie, 2008

Oj, dopiero się uczę buszować po forum.
Nie wiedziałem, że przy testach można znaleźć także oceny indywidualne:
http://www.optyczne.pl/in...ktyw=109#opinie
Różne fora widziałem i muszę przyznać, że to jest rewelacyjne!

Zdecyduję się chyba na Canona 17-85, to i tak dużo większy zakres niż mam w Minolcie. Ciekaw jestem tej stabilizacji w Canonie.
Mam nadzieję, że się nie zawiodę.

rafalg - Wto 05 Sie, 2008

Witaj
Myślę że na tym 17-85IS się nie zawiedziesz to dość dobry obiektyw. Jako drugi w roli uzupełnienia proponowałbym Ci raczej coś z Canona np 70-300 IS jest całkiem całkiem nie jakaś tam rewelacja, trochę ciemny ale stabilizacja rekompensuje pewne braki światła. Ewentualnie jeśli nie zależy Ci na tkzw światłosile to możesz pomylśleć również o 70-200 4L teraz ma dość dobrą cenę a to naprawdę rewelacyjny obiektyw i za rozsądne pieniądze.
Zakupów abiektywów typu 18-200 itp. stanowczo odradzam.
Pozdrawiam

Ostegolectric - Wto 05 Sie, 2008

rafalg napisał/a:

Zakupów abiektywów typu 18-200 itp. stanowczo odradzam.
Pozdrawiam

a nie mówiłem? :mrgreen: :razz:
a co do tele to L-ka oczywiscie bardzo dobra i solidna, jednak jeśli swiatło ma dla ciebie duze znaczenie to moze tamron 70-200 f2.8? :wink:

JacekSzulc - Wto 05 Sie, 2008
Temat postu: Już poszło
Dzięki za pomoc.
Zamówienie poszło.
Do 450D wybrałem EF-S 17-85.
Na L-ki to sie raczej nie skuszę, tzn. nie uzyskam zgody Najwyższej Izby Kontroli w moim domu :-)

ale tą L-ke (70-200 f4) to już za ok. 2000 dostaniesz. lepszego tele taniej nie kupisz a ten obiektyw ma bardzo dobry współczynnik ceny do jakości :wink:

Fakt, że to już dobra cena, ale moja żona jest w stanie zrozumieć potrzebę JEDNEGO obiektywu do jednego aparatu.
Potrzebuję czegoś szerokokątnego przede wszystkim. O teleobiektywie pomyślę może za jakiś czas.

JacekSzulc napisał/a:
ale moja żona jest w stanie zrozumieć potrzebę JEDNEGO obiektywu do jednego aparatu.

no to masz pretekst do kupienia drugiego body :mrgreen: :mrgreen: :razz: dziwne ze same nie stosuja tej zasady np, jedne usta - jedna szminka :lol:

Ostegolectric napisał/a:
jedne usta - jedna szminka :lol:

Kurcze, nie wpadłem na to.
Muszę to zapamiętać i wykorzystać przy najbliższych negocjacjach. :-)

rafalg - Wto 05 Sie, 2008

Nie tylko Ty masz w domu problemy z przejściem przez zakupy foto. Moja to już jak tylko coś pisnę żeby coś kupwać zaczyna gotować. :mrgreen: