|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pomoc w wyborze pierwszej lustrzanki
kadel - Sro 06 Sie, 2008 Temat postu: Pomoc w wyborze pierwszej lustrzanki Witam !
Od dłuższego czasu noszę się z zakupem jakiegoś porządnego aparatu w przyzwoitej cenie. Ma być to moja pierwsza lustrzanka, i mam nadzieję, że będzie to jedyny aparat na długi, długi czas. Fotografia się nie zajmuję (a szkoda , może zacznę ), ale jestem wiecznie niezadowolony z jakości zdjęć swojego aparatu. Kupiłem rok temu taką tam cyfrówkę Szajsunga, bo mi był pilnie potrzebny aparat (przy dobrych warunkach zdjęcia robi przyzwoite, ale nocą, to jest porażka, nie mówiąc o 3 krotnym zoomie). Wyjeżdżam teraz na wakacje, i chciałbym utrwalić pobyt robiąc zdjęcia na prawdę bardzo dobrej jakości. I nocą, i dniem, i z bliska (makro również), i z daleka, i ludzi, i przedmiotów. Cena - jak najniższa, powiedzmy 1500 - 2000 pln
Jesienny - Sro 06 Sie, 2008
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2334
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3867
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=4010
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3974
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3870
itd... itd...
MichalP - Sro 06 Sie, 2008
hoho, widzę nowe podejście do tematu, może i słusznie.
Nie będę odpowiadać dalej z premedytacją, coby OT nie robić. Myśle, że odpowiedź jest wystarczająca.
Ja bym kupował 450d + kit IS (IMHO)
Do 2000 takie rzeczy jak chcesz to tylko w Erze
Megazooma odradzam na wstępie. Czyli przynajmniej dwa obiektywy wchodzą w grę - bliski zoom, daleki zoom. Jeden z nich powinien mieć makro. Ale w 2000 się nie zmieścisz.
Wspomniany 450d z kitem IS to ok 2000. Do tego Sigma 70-300 Makro i styknie. Chyba, że pozbierasz pieniądze i wtedy Canon 70-200L f4 (2000 zł) i Canon 100 2.8 Makro
W tej cenie to np Nikon d40 z kitem (bez IS) i do tego Sigma 70-300 APO DG Makro (razem 1800 zł) d60 z tym zestawem lekko (10%) przekracza 2000 zł.
Jesienny - Sro 06 Sie, 2008
No co, pomogłem
Przez ostatnie 3 miesiące nie wyszła żadna nowa lustrzanka w cenie do 2000, no może poza Canonem 1000d ;}
PS. Natchnął mnie do tego Komor dzisiaj.
kadel - Sro 06 Sie, 2008
Jesienny - masz całkowitą rację Mój błąd, mogłem poszukać trochę.
MichalP czyli coś takiego http://www.ceneo.pl/1229106 ?
Nie mam zamiaru kupować oddzielnie obiektywów, dlatego chcę, żeby fabryczny był wystarczający do moich potrzeb [;
Monastor - Sro 06 Sie, 2008
kadel napisał/a:
Cytat: | Nie mam zamiaru kupować oddzielnie obiektywów, dlatego chcę, żeby fabryczny był wystarczający do moich potrzeb [; |
Nie istnieje taki zestaw. Żeby robic dobrej jakości fotki makro, zdjęcia z dużej odległości, a jednocześnie widoczki (w tym nocne), portrety itd. musiałbyś się zaopatrzyc w lustrzankę z kompletem przynajmniej trzech obiektywów.
W tym canonie nadal masz zoom rzędu 3x
Za taką cenę albo jakośc, albo uniwersalnośc. Inaczej nie da rady.
MichalP - Sro 06 Sie, 2008
kadel napisał/a: | Jesienny - masz całkowitą rację Mój błąd, mogłem poszukać trochę.
MichalP czyli coś takiego http://www.ceneo.pl/1229106 ?
Nie mam zamiaru kupować oddzielnie obiektywów, dlatego chcę, żeby fabryczny był wystarczający do moich potrzeb [; |
dokładnie coś takiego. Ten fabryczny nie wystarczy do wszystkiego. To standard. Zbliżeń ani makro tym nie zrobisz.
Najlepszy megazoom - ale znów bez makro - ma obecnie Nikon (18-200VR, cena ok 2000)
Teoretycznie d40 lub d60 + ten megazoom (tylko cena ok 3000 zł) i masz lustrzanko-kompakta ale bez makro za to z fajną stabilizacją i całkiem przyzwoitą optyką. Piszę teoretycznie, bo musiałbyś się do tego przymierzyć w sklepie jak to w ręce i przy oku leży. A miało nie być rozpisywania
kadel - Czw 07 Sie, 2008
Nie mam zamiaru wygrać world press photo Robię amatorskie zdjęcia, i mają być jakości zadowalającej mnie. Po co zwykłemu szarakowi (jakim jestem) nosić 3 obiektywy, czy nawet 2 ?! Nie mam zamiaru się w takie rzeczy bawić, chce idąc po ulicy i zwiedzając, wyciągnąć aparat, cyknąć fotę przyzwoitej jakości, i pójść dalej. Nie potrzebny mi megazoom, jakieś 10x powinno wystarczyć, makro będzie 1 na 100 albo i więcej zdjęć.
Istnieje jakaś giełda aparatów (internetowa ) ?
MichalP - Czw 07 Sie, 2008
kadel napisał/a: | Nie mam zamiaru wygrać world press photo Robię amatorskie zdjęcia, i mają być jakości zadowalającej mnie. Po cholerę zwykłemu szarakowi (jakim jestem) nosić 3 obiektywy, czy nawet 2 ?! Nie mam zamiaru się w takie rzeczy bawić, chce idąc po ulicy i zwiedzając, wyciągnąć aparat, cyknąć fotę przyzwoitej jakości, i pójść dalej. Nie potrzebny mi megazoom, jakieś 10x powinno wystarczyć, makro będzie 1 na 100 albo i więcej zdjęć.
Istnieje jakaś giełda aparatów (internetowa ) ? |
Hehe - Makro mniej niż 1% zdjęć - a więc nieuzasadniony finansowo zakup, na razie sobie daruj.
Powiadasz, że wystarczy 10x zoom - w lustrzankach to megazoom - większego raczej nie uświadczysz. 18-200 to akurat 11 z kawałeczkiem. Jeśli chcesz jeden obiektyw to ja bym się ku takiemu zestawowi d60 + 18-200VR skłaniał. Będziesz miał niezły zestaw bez konieczności zmieniania obiektywów (tylko cena przekracza budżet o tysiąc z haczykiem PLN) Ale nikt nie powiadział, że będzie tanio jeśli ma być dobrze. Ostatecznie możesz poszukać taniego używanego body Nikona i dokupić tego zooma.
Co do giełdy - wchodzisz na google i wpisujesz co Cię interesuje albo wchodzisz na allegro, ebay lub pochodne. Na ebayu napewno coś znajdziesz używanego. Obiektywu raczej nie bo jest zbyt świeży.
Zarówno do Nikona jak i Canona są świetne specjalizowane obiektywy makro - Canon 100 2.8, Nikkor 105 2.8VR, Tamron 90 2.8 itp itd. Sprawdzają się również jako świetne wąskie portretówki i bardzo krótkie tele. Wysoka cena (1500-2500 zł) sprawia, że zastanowisz się dwa albo i więcej razy przed zakupem, czy jest Ci naprawdę potrzebny. Wyjdzie to z Twojego doświadczenia. Jeśli często będziesz odczuwał brak obiektywu makro to kiedyś kupisz, jeśli nie - nie będziesz miał z tym problemów.
Monastor - Czw 07 Sie, 2008
kadel, skoro nie musi byc makro to starczy zwykły mega-zoom. Powtórzę za Michałem. Najlepszym takim obiektywem jest Nikkor 18-200 VR. Z jakości na pewno będziesz zadowolony. Problemem jest cena.
Jeśli chcesz się z podobnym zestawem zmieścic w 2000 zł to można się zastanowic nad Sony A200 + Sony 18-200mm f/3.5-6.3 DT
Z tym, że jakośc zdjęc będzie niestety gorsza niż z wymienionymi obiektywami i lustrzankami Nikona.
kadel - Czw 07 Sie, 2008
Może w takim razie lepszy będzie dla mnie porządny kompakt ? Sam już nie wiem.
Może to jest dobrym rozwiązaniem http://www.allegro.pl/ite...ony_poland.html
Porządny kompakt i owszem, ale nie posądzam tego i innych Sony o to, że są porządnymi kompaktami. Sam miałem DSC-H5 i wiem co piszę. Poza ISO 80-100 nie ma co wychodzić. Katorga i Rzeźnia. Raczej skłaniałbym się do którychś z Fuji - 5600,9600 a może i f100fd, albo szeroko zachwalanego Panasa FZ18. Ale tu tez za bardzo poza ISO 200-400 nie wyjdziesz. W kompaktach mała fizyczna ogniskowa zapewnia dużą głębię ostrości, co z pewnością będzie pomocne przy robieniu zdjęć.
Ale jeśli chcesz mieć jakość zdjęć to tylko w lustrze i tak jak pisałem lustrzanko-kompakt Nikon d60 + "megazoom"
Ewentualnie używany Sony R1 - dostaniesz za około 2000 zł. Ale zakres ogniskowych 24-105 (4,4x) jest sporo mniejszy od megazoomów. Za to duża matryca CMOS zapewnia jakość zdjęć umieszczoną pomiędzy bardzo dobrymi kompaktami i lusterkami.
kadel - Czw 07 Sie, 2008
Cholera jasna, że tak powiem, jestem teraz w czarnej d... Lustrzanki, to chyba jest przyszłość, więc wypadałoby kupić już raz, coś porządnego i na długo. Dużo więcej, niż 2k nie dam, a cena Fuji jest bardzo przystępna (trochę ponad 1k z całym kompletem -kartą, pokrowcem, bateriami). Z kolei posiadając lustrzankę, za tą kwotę chcąc nie chcąc musiałbym chodzić z minimum 2 obiektywami.
Wiem, że nie ten dział (nie zdecydowałem się jeszcze, co kupić, więc nie będę zakładał kolejnego), ale jak to Fuji 9600 sprawuje się w nocy ? Wydaje mi się, że to jest chyba jednak najlepszy wybór.
Nocne zdjęcia - ISO 100/200 (raczej to pierwsze) statyw lub solidne ustawienie aparatu i jechane. Zresztą to samo się tyczy luster. Nic innego się nie wymyśli. Oczywiście w przypadku luster zawsze możesz dać wyższe ISO ale i tak nie strzelisz z ręki, chyba że masz D3/D700 i ustawisz sobie 6400 i więcej (albo masz superjasny obiektyw - od f1.4)
W kompaktach ta jasność zaczyna się od 2.8 albo i więcej co daje w stosunku do 1.4 różnicę przynajmniej 2EV (czyli przynajmniej 4 krotnie dłuższy czas naświetlnia, lub ISO wyższe o dwie pełne działki - 100 w lustrze/400 w kompakcie dadzą te same czasy)
tu masz pokazane jak fuji 9500 sprawuje się na różnych ISO http://www.dcresource.com...x_s9000-review/ i tu http://www.dpreview.com/r...9000/page10.asp
Podejrzewam, że 9600 podobnie.
kadel - Czw 07 Sie, 2008
Zdradzę Ci mały sekret Jadę niedługo do Tunezji, i bardzo chciałbym przywieźć stamtąd dobrej jakości zdjęcia (z plaży, więc zdjęcia w słońcu - kupić tulipan i soczewkę UV ?, i nocą - będę chodził po mieście, i zdjęcia jakichś zabytków. Najfajniejsze jest to, że jadę na 2 dniowe Safari na Saharze. Tam aparat będę miał uruchomiony non stop Zdjęcia makro będę cykał tylko różom pustyni, skorpionom i innym wynalazkom, reszta będzie raczej potrzebny duży zoom - zresztą zawsze się przydaje Nie chcę się zawieść na aparacie, bo to trochę dużo kasy jednak. Nie wiem, może przesadzam i mój Szajsung jest do tego wystarczający, bo w sumie do jakości zdjęć w dzień przyczepić się nie mogę, za to zoom, i noc to porażka (lub słabe oświetlenie), a tak, jak powiedziałem - chcę przywieźć dobre zdjęcia, zresztą od dawna rajcowały mnie lustra I chciałem mieć aparat z wielkim, kręconym obiektywem
To tak teraz trochę z moich doświadczeń.
Też byłem w Tunezji i pocykałem nieco kompaktem. Na plaży sprawdź pierwsze zdjęcie jak wyszło. Może się okazać że jest prześwietlone i tu z pomocą przyjdzie kompensacja ekspozycji (-1/3 - -2/3 powinno pomoc w dużym stopniu)
Co do zdjęć nocnych tak jak pisałem - tryb punktowy i ustaw czujnik na najjaśniejsze światła. W innym przypadku aparat bedzie się starał dobrać czas tak aby wszystko było jasne (czyli długie czasy, czyli poruszone, jeśli nie na statywie)
zooma w Samsungu nie przeskoczysz, w nocy AF to porażka i nie tylko w kompaktach (lustra też się gubią) pozostaje czasem MF.
Myślę, że Fuji 9500/9600 się sprawdzi. Myślałem też o Panasie FZ18 (ale z widoku wygląda mi na mały i niewygodny, chociaż mogę się mylić) A jak trochę więcej masz do wydania to d60 + 18-200VR (lustrzany kompakt) i nic więcej nie musisz kupować. Uniwersalność kompaktu połączona z jakością lustra.
kozidron - Czw 07 Sie, 2008
MichalP, w kompakcie głębia jest większa niż w lustrzance, ta sama przysłona w małpie nie jest równa tej samej w lustrze....(w przybliżeniu f2.8 w kompakcie odpowiada f11 w lustrze), szkła w kompaktach raczej też nie powinno sie porównywać jasnością do lustrzanek......ale rzeczywiście 9600 to najlepszy wybór:
-zooma masz w łapie a nie w żadnych guziczkach(te pierścienie manualne to zbudowane są lepiej niż w nie jednym obiektywie kitowym)
-wygodny jak na hybrydę
-wychylny lcd, zakres ogniskowych 28-300 (zoom x 11)
-rawy
no niestety jest wolny 1,5 kl na sek
kadel - Czw 07 Sie, 2008
Hyh, nie wiem, czy dobrze znalazłem, ale ten obiektyw to kosztuje prawie 2k Cały zestaw (z torbą etc) zamknąłby się 3,5 k
Cytat: | kompensacja ekspozycji (-1/3 - -2/3 powinno pomoc w dużym stopniu) |
w ogóle nie wiem, o co chodzi Wiem, wiem, zalatuje amatorszczyzną ode mnie
Ja już jestem prawie przekonany do tego, żeby kupić porządnego kompakta, a nie tanią lustrzankę. Teraz, co lepsze Fuji 9600, czy Panasonic FZ18 ? Szczerze, to ten Panasonic się ładniej prezentuje, ma większy zoom, i jest tańszy, chociaż wygląda jak kompakt, a nie jak lustro A Fuji bardziej jak lustro
komor - Czw 07 Sie, 2008
Teraz, kadel, zajrzyj do działu Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego i poczytaj trochę o Panasoniku FZ-18, Fuji 9600 i ewentualnie innym, który cię zainteresuje.
Jeśli nadal będziesz miał jakieś pytania, to podłącz się pod któryś z istniejących wątków i zapytaj. Tylko nie pytaj, błagam, co kupić. Masz tam wystarczająco dużo informacji, żeby podjąć decyzję...
kadel napisał/a: | Hyh, nie wiem, czy dobrze znalazłem, ale ten obiektyw to kosztuje prawie 2k Cały zestaw (z torbą etc) zamknąłby się 3,5 k
Cytat: | kompensacja ekspozycji (-1/3 - -2/3 powinno pomoc w dużym stopniu) |
w ogóle nie wiem, o co chodzi Wiem, wiem, zalatuje amatorszczyzną ode mnie
Ja już jestem prawie przekonany do tego, żeby kupić porządnego kompakta, a nie tanią lustrzankę. Teraz, co lepsze Fuji 9600, czy Panasonic FZ18 ? Szczerze, to ten Panasonic się ładniej prezentuje, ma większy zoom, i jest tańszy, chociaż wygląda jak kompakt, a nie jak lustro A Fuji bardziej jak lustro |
Podobno FZ18 trzyma się wygodnie (nie wiem nie trzymałem), za to trzymalem fuji 6500 i jest OK (9600 pewnie tak samo). W tej cenie wybrałbym raczej 9600 niż Panasa (mimo rozbudowanego wątku na forum traktujacym o tym ostatnim).
Twój budżet nie pozwoli na jakąkolwiek lustrzankę z dobrym obiektywem. Mówię o d60, który raczej należy do tańszych luster i dobrym obiektywie 18-200VR. Ten Nikkor to jedyny obiektyw tego typu który bym nawet podpiął pod swój aparat.
Kompensacja to właściwie skrócenie (-) /wydłużenie (+) czasu naświetlania bez zmiany ISO i przesłony. To samo możesz osiągnąć na trybie Tv i M. Skrócenie czasu powoduje przyciemnienie sceny, wydłużenie - rozjaśnienie. Może się okazać, że aparat dobrze sobie radzi z wyborem czasu i scena będzie prawidłowo naświetlona bez potrzeby korekty. Na body taka kompensacja jest oznaczana kwadratem z symbolami -/+. Wszystko znajdziesz w instrukcji obsługi. Ale znając życie to "jesteśmy zaawansowanymi użytkownikami i jako tacy we hate RTFM (read the fuckin' manual)"
jaad75 - Czw 07 Sie, 2008
Monastor napisał/a: | Najlepszym takim obiektywem jest Nikkor 18-200 VR. |
To zdanie jest powtarzane niemal jak mantra. Bardzo zbliżony optycznie jest Tamron 18-250, dostępny do większości systemów... W zasadzie jedyna zdecydowana przewaga Nikona, to VR i solidniejsza obudowa, w pozostałych kwestiach raz jeden, raz drugi wypada lepiej, ale z całą pewnością osoby, do których skierowany jest ten produkt różnicy nie zobaczą...
kozidron napisał/a: | w kompakcie głębia jest większa niż w lustrzance, ta sama przysłona w małpie nie jest równa tej samej w lustrze....(w przybliżeniu f2.8 w kompakcie odpowiada f11 w lustrze), szkła w kompaktach raczej też nie powinno sie porównywać jasnością do lustrzanek... |
Jeśli chodzi o efektywną GO, to zależy od kompaktu i tego jaką włożono w niego matrycę, ale zależności typu czas naświetlania/ilość światła zastanego, pozostają takie same dla kompaktu i lustra, więc jak najbardziej można porównywać jasności szkieł i wyciągać na tej podstawie wnioski... Np. mam kompakta z obiektywem f/2-2.5, przyzwoite zdjęcia robi do iso200, więc by osiągnąć podobne czasy w lustrze, z obiektywem f/3.5-5.6, będą musiał ustawić iso640 na szerokim kącie i iso1000 na tele... Z ciemnym, kiepskim optycznie obiektywem, teoretyczna przewaga lustrzanki może stopnieć bardzo szybko...
MichalP napisał/a: | Ewentualnie używany Sony R1 - dostaniesz za około 2000 zł. Ale zakres ogniskowych 24-105 (4,4x) jest sporo mniejszy od megazoomów. Za to duża matryca CMOS zapewnia jakość zdjęć umieszczoną pomiędzy bardzo dobrymi kompaktami i lusterkami. |
Nie pomiędzy, a dokładnie na tym samym poziomie, co lustrzanki entry level i to z całkiem przyzwoitymi obiektywami,
MichalP napisał/a: | Co do zdjęć nocnych tak jak pisałem - tryb punktowy i ustaw czujnik na najjaśniejsze światła. |
Fantastyczna rada... Jakoś ostatnio często mam wątpliwości, czy wiesz o czym piszesz...
kadel napisał/a: | Ja już jestem prawie przekonany do tego, żeby kupić porządnego kompakta, a nie tanią lustrzankę. |
I w sumie rozsądny wybór w świetle tego co napisałeś... Chociaż jeśli połkniesz bakcyla fotografii, to będziesz go żałował...
no dobrze - z tym punktowym trybem nieco przesadziłem. Wiem, że korzysta się z niego kiedy w kadrze mamy trudne warunki i tryb matrycowy potrafi zawieść - mocne oświetlenie i kontrasty świetlne i nie chcemy dopuścić do prześwietlenia jasnych miejsc (bądź niedoświetlenia ciemnych). Generalnie, w zależności od tego na co w kadrze najedziemy punktem pomiarowym - wydobędziemy światła lub cienie. Korzystać z tego trybu można np przy portrecie, gdy chcemy, aby jasne części kadru np. część twarzy pozostały dobrze naświetlone, a część twarzy została ukryta w cieniu. I odwrotnie - gdy najedziemy na cień to część zacienioną pokażemy na zdjęciu, a jasna zniknie z bieli prześwietlania. Sprostowanie - W nocnych zdjęciach, tak jak to pisałem wyżej, może się okazać że będziemy widzieć tylko światła lamp i nic więcej. Sorry za to. Następnym razem sprawdzę warsztatowo i nie będę pisał na podstawie analogii z podobną, ale nie taką samą sytuacją. Późno było i mogło mi się coś pomieszać, więc proszę mi wybaczyć.
P.S. jaad75, trzeba było sprostować i pouczyć nie do końca wiedzącego, a nie tylko wpisać "odpowiedni" komentarz
jaad75 - Całkiem przyzwoita optyka w R1 to jedno a matryca to drugie. To pierwsze odpowiada generalnie za ostrość zdjęcia i przeszkadzajki typu CA, to drugie za m.in.niskie szumy (niższe niż w kompaktach i porównywalne z lusterkami entry)
P.S.2. To, że tę część, a może nie tylko, MM równie krótko i wnikliwie "skomentuje", mam jak w banku Ale się nie przejmuję, przywykłem. I dostanę jeszcze permanantnego bana za pisanie herezji fotograficznej
Monastor - Czw 07 Sie, 2008
Cytat: | To zdanie jest powtarzane niemal jak mantra. Bardzo zbliżony optycznie jest Tamron 18-250, dostępny do większości systemów... W zasadzie jedyna zdecydowana przewaga Nikona, to VR i solidniejsza obudowa, w pozostałych kwestiach raz jeden, raz drugi wypada lepiej, ale z całą pewnością osoby, do których skierowany jest ten produkt różnicy nie zobaczą... |
Za to zauważą VR
Cytat: |
Całkiem przyzwoita optyka w R1 to jedno a matryca to drugie. To pierwsze odpowiada generalnie za ostrość zdjęcia i przeszkadzajki typu CA, to drugie za m.in.niskie szumy (niższe niż w kompaktach i porównywalne z lusterkami entry) |
Optyka lepsza od lustrzankowych kitów, porównywalna matryca, wychodzi chyba na to, że
Cytat: | Nie pomiędzy, a dokładnie na tym samym poziomie, co lustrzanki entry level i to z całkiem przyzwoitymi obiektywami,
|
MM - Czw 07 Sie, 2008
MichalP napisał/a: |
P.S.2. To, że tę część, a może nie tylko, MM równie krótko i wnikliwie "skomentuje", mam jak w banku Ale się nie przejmuję, przywykłem. I dostanę jeszcze permanantnego bana za pisanie herezji fotograficznej |
Masz to jak w banku. Czy u Ciebie jest aż tak silne parcie żeby pisać wszędzie i zawsze, doradzać wszystkim - nawet wtedy kiedy wiedzy i doświadczenia brakuje patrząc na to gołym okiem? Ja to zachowanie obserwuję dłuższy czas, jak widać nie tylko ja to zauważyłem bo jaad75 też pisze to między wierszami. Jeżeli przemawia za tym chęć nabicia kolejnych postów i zdobycia kolejnych "gwiazdek" przy avatarku to ja proponuję adminowi te gwiazdki zlikwidować. Bo już Drogi Kolego po raz N-ty udzielasz złej rady lub doradzasz w temacie o którym obaj wiemy, że wiedzy nie masz albo jakiegoś sprzętu nawet w ręku nie miałeś a tylko o nim czytałeś. Od teraz jak post będzie zawierał treść ewidentnie wprowadzającą w błąd to będę go albo edytował albo kasował w całości. Już to kiedyś pisałem o sobie. Jak czegoś dobrze nie wiem to o tym NIE PISZĘ. Ludzie to czytają i trzeba o tym pamiętać.
Co do braku doświadczenia - zgodzę się z bardziej doświadczonym kolegą.
Co do słuszności stwierdzenia, że piszę w celu nabycia gwiazdek - nie zgodzę się i mam do tego prawo
Co do zmiany treści/usuwania postów wprowadzających w błąd - nie widzę przeciwwskazań - dzięki temu też się czegoś nauczę
Co do użycia wyrazów "zawsze", "wszędzie", "wszystkim" - kategorycznie się sprzeciwię, gdyż jest to nieprawdziwa nieprawda i nie powinno się używać takich słów, gdyż są one po prostu naładowane emocjonalnie - to też widać na pierwszy rzut oka. Jakoś nie zauważyłem, abym się brał do komentowania KAŻDEGO tematu i pomagał WSZYSTKIM bo to i owszem możliwe ale bardzo nieprawdopodobne.
Od teraz pięćdziesiąt razy się zastanowię co napiszę w jakimkolwiek poście. Możecie na to liczyć. Dosyć wstydu się najadłem i w sumie na własne życzenie.
kadel - Czw 07 Sie, 2008
Wybór dalej jest między kompakt vs upragniona lustrzanka
-Panasonic FZ18
-Fuji S9600 - brak stabilizacji, ale za to najbardziej wizualnie przypomina lustrzankę
-Olympus sp 570 UZ - duży zoom
- NIKON D60 +18-55mmVR - jedyna lustrzanka w tym zestawieniu. Cena za komplet jeszcze znośna. Chyba jednak bardziej będę nastawiony na lustro, bo nie ukrywam, że bardzo lubię zdjęcia, i w sumie chyba z czasem może będę dokupywał nowe obiektywy. To teraz, czy ten komplecik wystarczy mi na początek. Na razie najbardziej mi zależy, żeby właśnie przywieźć dobre zdjęcia z Tunezji (będą robione w słońcu, pewnie sporo na zoomie, makro rzadko, raczej ludzie, ale też obiekty). Jeśli nie ten Nikon, to co i z jakim obiektywem w podobnej cenie (1800 pln komplet z kartą i torbą). Jakiś EOS nie byłby lepszy ?
podpowiedź co do lustrzanek:
Jeżeli EOS to 450d z 18-55IS, torbą i kartą dostaniesz za ok 2100-2200 zł (zależy jaka torba i karta)
Możesz jeszcze się przymierzyć do Olka E510 z dual kitem - 14-42 i 40-150 i masz ogniskowe 28-84 (zoom podstawowy) i 80-300 (do umiarkowanego tele) cena 1700 zł. Wiem, że Olek ma mniejszą fizycznie matrycę przez co może bardziej szumieć od kolegów z APSC ale i tak w porównaniu do kompaktów będzie miodzio. Jakby co Olek ma stabilizację w body a obiektywy kitowe nie są najgorsze.
Co do kompaktów nie bedę się wypowiadał ostatecznie, po stwierdzeniu MM, że nie powinienem się wypowiadać na tematy o których bladego pojęcia nie mam.
Stabilizacja się przyda, więc tu plus dla Panasa. Przyda się zwłaszcza przy większych ogniskowych. Z kolei jakość zdjęć i wygoda trzymania po stronie Fuji (9600 jest podobny konstrukcyjnie do 6500, którego mam). O Olku musisz poczytać w którymś z tematów forum.
kadel - Czw 07 Sie, 2008
Co będzie lepsze ? 450D z kitowym obiektywem, czy D60 z kitowym obiektywem ? Różnica między nimi będzie mocno zauważalna ? Chyba zdecyduje się na D60, ze względu na cenę, najwyżej później dokupię porządniejszy obiektyw, i chyba nie będzie źle Olympusa nie chcę, jakoś nie mam zaufania do tej firmy (mam do tej pory jedną z pierwszych cyfrówek, i nie jestem zadowolony ). Takie może jeszcze jedno trywialne pytanie. Czy zdjęcia z takiej lustrzanki (czy D60, czy 450D) są dobre ? Gdzie nie czytam, to każdy na coś narzeka, jakieś prześwietlenia, szumy i inne bzdury Czy niedoświadczone oko zauważy takie rzeczy ? Czy zdjęcia znacząco będą się różniły (będą lepsze) od tych z mojego Szajsunga ? Jaki zoom jest w tym obiektywie D60, a jaki w 450D ?
kitowe obiektywy Nikona i Canona maja te same ogniskowe. Jedyną różnicą jest mnożnik ogniskowych zdeterminowany przez wielkość matrycy (w przypadku Nikona 1,5x Canona 1,6x)
Szumami zajmują się szumofoby. Lepiej zarządza szumami/degradacją szczegółów Canon.
w porównaniu do Szajsunga i tak czy kupisz C czy N różnica będzie ogromna.
O prześwietleniach nie będę się wypowiadał.
Jeśli będziesz "wywoływał" zdjęcia do standardowych formatów (10x15 do 20x30) to różnicy pomiędzy C i N raczej nie zobaczysz.
Do sprawdzenia jakości zdjęć z d60 i 450d zapraszam do http://www.pixel-peeper.com/
Tam możesz oglądać do woli zdjęcia wykonane różnymi aparatami, z różnymi obiektywami, przy różnych ISO itd itp.
kadel - Czw 07 Sie, 2008
Nie widzę różnicy, więc po co przepłacać ?:) Zdecydowany jestem już chyba na Nikona Znasz jakieś forum, albo giełdę ? Może uda mi się wyrwać trochę śmiganego w przystępnej cenie.
Niestety, tu Ci nie pomogę, ale zawsze możesz dać ogłoszenie na forum w dziale Kupię i w międzyczasie szukać na www. Zważywszy jednak na cenę nowego d60 nie liczyłbym na jakiś duży obniżek czy zatrzęsienie ofert sprzedaży używanych, zwłaszcza że ten aparat stosunkowo niedawno wszedł na rynek.
kadel - Czw 07 Sie, 2008
Ten obiektyw 18-55mm ma 3x zoom, tak ? Cholera, trochę mało :/ To samo mam w Szajsungu teraz, który kosztował 3 razy mniej Dalej nie jestem zdecydowany, czy hybryda, czy lustro. Jakie są zalety, jakie wady jednego i drugiego ? Co będzie lepsze dla mnie ? Sorry, że tak już marudzę, ale nie chcę wywalić pieniędzy w błoto i chcę się rozeznać Mogę mieć tanią i bardzo dobrą hybrydę (np Fuji 9600) za 500 pln mniej, niż tanią i raczej słabą lustrzankę (np D60)
emyl - Czw 07 Sie, 2008
Olympus E510 z dual kitem pokryje podobny zakres do Fuji 9600, a jakością zdjęć napewno go przebije. Ja też długo decydowałem się na aparat, aż w końcu "dojrzałem" do lustrzanki i nie żałuję. Tylko trzeba mieć świadomość, że kupno body + kit to dopiero początek:) Ale jakość zdjęć, wygoda i szybkość fotografowanai to rekompensuje. Pozdrawiam.
kadel - Czw 07 Sie, 2008
http://www.fotozakupy.pl/...e-iii-4gb,7727s
ten ?
Nie wiem, jak oblicza się zoom, ale wydaje mi się, że w tym przypadku 14-42, dzielę 42 na 14 i wychodzi mi zoom, a w tym 40-150 dzielę 150 na 40 i wychodzi mi zoom. W Fuji zoom jest 10 krotny, a tu ledwo 4 krotny Chyba, że się mylę, co do tego, jak oblicza się zoom (wykombinowałem sam tą metodę, więc pewnie jest zła )
emyl - Czw 07 Sie, 2008
Te dwa obiektywy w sumie pokryją taki zakres jak Fuji. Podziel sobie 150 przez 14 lub 300 przez 28:) Choć w sumie jeśli przywiązujesz większą wagę do cyferek a nie jakości to nawet nie zastanawiaj się i kupuj Fuji, w końcu to jeden z lepszych kompaktów/hybryd (nie licząc R1).
krewzszafy - Czw 07 Sie, 2008
http://www.fotografia.kopernet.org/obiektywy.html
tak trudno się samemu dokształcić???
zoom to nie przybliżenie
kadel napisał/a: | Ten obiektyw 18-55mm ma 3x zoom, tak ? Cholera, trochę mało :/ To samo mam w Szajsungu teraz, który kosztował 3 razy mniej |
Jaja nie? Kurde, przepłaciłem strasznie za swoje szkła, bo przeważnie mają zoom 1x...
jaad75 napisał/a: | przepłaciłem strasznie za swoje szkła, bo przeważnie mają zoom 1x... |
ale jesteś gapa
emyl - Czw 07 Sie, 2008
Dla kogoś w końcu muszą być te megazoomy x18. Szaleństwo cyferek, im więcej tym lepiej.
28-300 taki zakres oferuje ci fuji i olympus w dualkicie
kadel - Czw 07 Sie, 2008
Jakość zdjęć jest dla mnie najważniejsza, ale moim chińskim sposobem obliczania pseudo zoomu wyszedł bardzo mały, a mi zależy na trochę większym, niż 3 W takim razie ten Olympus wchodzi w grę Hmm, a jak się ma ten E-510 dual kit do D60 z podstawowym kitem ? Mam możliwość kupna za 1600 pln używanego D60 z zapasowym akumulatorem, kartą pamięci 4 GB Extreme III, kartą pamięci 2 GB, torbą, 2 filtrami UV.
kadel napisał/a: | moim chińskim sposobem obliczania pseudo zoomu wyszedł bardzo mały |
Wyszedł Ci taki jak powinien być. Witamy w świecie, w którym nie operuje się pojęciem zoom, tylko zakres ogniskowych.
kadel - Czw 07 Sie, 2008
Ok, super W takim razie chciałbym, żeby zakres oginskowej był duży, żebym mógł robić zdjęcia rzeczy z oddali, do tego, jak zrozumiałem dobry jest E-510, ale D60 już nie, bo ogniskową ma 55mm.
kadel napisał/a: | D60 już nie, bo ogniskową ma 55mm |
to nie d60 ma ogniskową
[ Dodano: Czw 07 Sie, 2008 19:39 ]
w d60 też są wymienne obiektywy
kadel - Czw 07 Sie, 2008
Standardowy kit w D60 ma taką ogniskową. Tak, mój błąd
emyl - Czw 07 Sie, 2008
E510 będzie mniejszym szokiem przy przejściu z kompaktów na lustrzanki. Za grubo poniżej 2k można go kupić z dwoma obiektywami, kartą i pokrowcem. Ale ja uważam, że raczej nie powinieneś kupować lustrzanki, jeśli tego naprawdę nie przemyślałeś. Bo potem możesz przeklinać, że trzeba zmienić obiektyw, że jakiś paproche się na lustrze pojawił, itd. Jak już pisałem - do lustrzanki trzeba dojrzeć, mimo tego, że są już naprawdę tanie.
kadel zadajesz za dużo prostych pytań. posiedź trochę, poczytaj, edukuj się, edukuj się, czytaj, oglądaj, czytaj itd. wtedy sam bedziesz wiedział co wybrać
AQQ - Czw 07 Sie, 2008
krewzszafy napisał/a: | posiedź trochę, poczytaj, edukuj się, edukuj się, czytaj, oglądaj, czytaj |
dobrze że mnie uprzedziłeś, bo już chciałem napisać ...
kadel - Czw 07 Sie, 2008
Nie mam zbytnio czasu na edukację, aparat musi przyjść do 18-19, żebym miał z te 2 dni na pouczenie się obsługi. Od jutra prawie cały czas będę w rozjazdach, więc mam średnio czas na naukę, dlatego liczę na Waszą fachową pomoc
Cytat: | E510 będzie mniejszym szokiem przy przejściu z kompaktów na lustrzanki. Za grubo poniżej 2k można go kupić z dwoma obiektywami, kartą i pokrowcem. |
Gdzie ?:>
Kadel Jeśli chcesz tanio to Olek E510 dual kit. Masz łącznie zoom ok 10x tylko zmieniać musisz obiektywy. Jeśli nieco drożej, niekoniecznie lepiej to kupujesz d60 z kitem VR. Wtedy masz zoom ok3x ale w przyszłości możesz kupić 18-200VR i będziesz miał zooma 10x w jednym kawałku co w Twoim przypadku by było docelowym zestawem. Możesz też kupić Canona 450d z kitem IS - tu znowuż zoom 3x no i niestety nie ma porządnego megazooma natywnego. Ktoś wcześniej pisał o Tamronie ale nie jestem do niego przekonany.
Możesz w końcu kupić Fuji 9600 - najtańsza opcja, nienajgorsze zdjęcia, MEGAZOOM, jak chciałeś, ale jakością odbiega od lustrzanek. Niestety matryca sporo mniejsza a megapixeli jak mrówków.
Możesz w końcu poszukać używanego Sony R1. Co prawda 2x droższy od Fuji, ceną zrównuje się z podstawowymi zestawami lusterek wyżej wymienionych, zoom 4,4x ale świetna, niewymienna optyka jak w kompaktach i jakość lustrzanki.
Dużo tego i niech Moc będzie z Tobą.
Szukasz na skąpcu i mosz http://fotozakupy.pl/a/ol...150mm-dvd,7739s ot choćby tutaj
Zaręczam, że cokolwiek wybierzesz będzie dobrze. Kompaktami być może łatwiej się robi "poprawne" zdjęcia ale jak zasmakujesz lustra i nauczysz się jak z niego korzystać efekty wynagrodzą nauke.
kadel - Czw 07 Sie, 2008
W takim razie mój wybór przeniósł się na E-510 Sądząc po tym, co piszecie będzie to najlepszy wybór
emyl - Czw 07 Sie, 2008
Może Ci go kupić i posłać do domu?? W pierwszym lepszym odnośniku do sklepu z portalu Optyczne.
kadel - Czw 07 Sie, 2008
Jeśli byłbyś tak dobry. http://www.fotozakupy.pl/...150mm-dvd,7739s to jest najtańsza opcja z 2 obiektywami. Karta min 4 GB + torba = min 150 pln , czyli cały zestaw ok 1850 pln (przy dobrych lotach)
Cytat: | Za grubo poniżej 2k można go kupić z dwoma obiektywami, kartą i pokrowcem |
Faktycznie, 150 pln, to grubo !
kadel napisał/a: | Jeśli byłbyś tak dobry. http://www.fotozakupy.pl/...150mm-dvd,7739s to jest najtańsza opcja z 2 obiektywami. Karta min 4 GB + torba = min 150 pln , czyli cały zestaw ok 1850 pln (przy dobrych lotach)
Cytat: | Za grubo poniżej 2k można go kupić z dwoma obiektywami, kartą i pokrowcem |
Faktycznie, 150 pln, to grubo ! |
No prawie 10%. Jakby nie patrzeć można spokojnie oblać udany zakup
|
|