|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - 70-200 f/4 L z Back Focus i co dalej
kamień - Pią 08 Sie, 2008 Temat postu: 70-200 f/4 L z Back Focus i co dalej Panowie problem jak w tytule i na fotce - a może mi się tylko wydaje że mam BF.
Aparat 40D na gwarancji, obiektyw 70-200 f/4 L USM taż na gwarancji ale kupowany poza krajem (Niemcy).
Rozumie że jeśli będzie potrzebna kalibracja, to muszę sprzęt wysłać do serwisu. A czy jest u nich możliwość zlikwidowania usterki na miejscu - czy to tylko takie moje marzenie.
I jeszcze jedno,jeśli aparat zostanie skalibrowany do przesłanego obiektywu, a ja za np. miesiąc czasu zmienię szkło albo dokupię inne może nawet nie z Canona czy owo zestrojone body będzie prawidłowo już pracowało z każdym następnym szkłem, czy może czekają mnie kolejne wizyty w serwisie.
Dodam że zdjęcie zrobione zostało z prawidłowej odległości, aparat na statywie, i wyzwolenie migawki z opóźnieniem 10s. A przy MF problem BF zlikwidowałem prawie do zera.
MichalP - Pią 08 Sie, 2008
Od ręki w serwisie to raczej pobożne życzenie.
I raczej stroić będą szkło do body a nie odwrotnie.
kamień - Pią 08 Sie, 2008
MichalP napisał/a: | I raczej stroić będą szkło do body a nie odwrotnie. |
O to bardzo dziękuję za uświadomienie, bo dotychczas myślałem że jest przeciwnie co zresztą da się zauważyć
To znaczy możliwe jest zarówno strojenie body jak i szkła, ale zazwyczaj to drugie się praktykuje.
Jestem po rozmowie z serwisem i już wiem prawie wszystko.
Tak więc na miejscu naprawa takiej opcji nie ma.
Stroić będą szkło do body może być to które mam, ale wcale nie musi. Jednak z posiadanym przeze mnie zapewniają lepszą jakość swoich usług.
To mam do was jeszcze pytanie, ponieważ przypadki FF i BF nie są rzadkim zjawiskiem.
Czy to skutek masówki Canona (10 milionów obiektywów w przeciągu ostatnich 2 lat) i nie nadążają z końcową kontrolą? Czy też może założenia Canona, że i tak ludzie wszystko kupią?
kamień napisał/a: | Jestem po rozmowie z serwisem i już wiem prawie wszystko.
Tak więc na miejscu naprawa takiej opcji nie ma.
Stroić będą szkło do body może być to które mam, ale wcale nie musi. Jednak z posiadanym przeze mnie zapewniają lepszą jakość swoich usług.
To mam do was jeszcze pytanie, ponieważ przypadki FF i BF nie są rzadkim zjawiskiem.
Czy to skutek masówki Canona (10 milionów obiektywów w przeciągu ostatnich 2 lat) i nie nadążają z końcową kontrolą? Czy też może założenia Canona, że i tak ludzie wszystko kupią? |
Oczywiście, że lepiej skalibrować obiektyw do własnego body. Tak jak pisałem wcześniej zarówno body jak i obiektyw są kalibrowalne, czyli może zaistnieć sytuacja w której Twoje body i body serwisu będzie inaczej wyregulowane i ... tu sam sobie dopowiedz
Kontrola jakości (zwłaszcza w Japonii) gdzie zapoczątkowana była filozofia zarządzania jakością, nie powinna dopuszczać dużych odstępstw. Tak było przed x laty. Obecnie skala produkcji i być może bazowanie na reputacji marki sprawia, że kontrola niedomaga. Niestety ludzie nie mają gdzie przejść, gdyż żadna marka nie jest perfekcyjna ani się nie wyróżnia spośród pozostałych.
A propos kalibracji AF w body. Wydaje mi się, że jedynym uzasadnionym przypadkiem takiej kalibracji jest sytuacja w której masz body i wyregulowane obiektywy sztuk kilka. Kupujesz nowe body i okazuje się, że na każdym z obiektywów jest taka sama wada. Wtedy lepiej dopasować nowe body do wszystkich szkiełek niż wszystkie szkiełka do body.
W moim przypadku, to raczej bezsprzecznie wina L-ki, bo zrobiłem ten sam test T 17-50 F2.8, i wypadł o wiele wiele lepiej. Jednak i tutaj wydaje mi się być taki mini,mini malny BF.
No tu jest o niebo lepiej
krisv740 - Pią 08 Sie, 2008
kamień, kolego, a ile zdjęć testowych zrobiłeś? i na jakich ustawieniach oraz jaki statyw? jeśli możesz.
obawiam się, że mam podobny problem i tak chcę porównać
W L-ce zrobiłem kilkanaście fotek i nie tylko na tej tablicy którą wydrukowałem. Oczywiście fotki z centralnym AF, przy różnych wartościach przesłony i przy ogniskowej 70,100,135 i 200.
Efekt za każdym razem ten sam czyli BF.
Statyw niestety mam jeszcze w kategorii - dla lekkiego kompaktu.
Dlatego ustawiłem 10s opóźnienie wyzwolenia migawki aby wyeliminować wszelkie drgania. W poniedziałek powinienem dostać głowice do mojego nowego Manfrotto,i na pewno ponowię test przed posłaniem sprzętu do serwisu. Ale nie przewiduję aby się coś zmieniło
kamień napisał/a: | W L-ce zrobiłem kilkanaście fotek i nie tylko na tej tablicy którą wydrukowałem. Oczywiście fotki z centralnym AF, przy różnych wartościach przesłony i przy ogniskowej 70,100,135 i 200.
Efekt za każdym razem ten sam czyli BF.
Statyw niestety mam jeszcze w kategorii - dla lekkiego kompaktu.
Dlatego ustawiłem 10s opóźnienie wyzwolenia migawki aby wyeliminować wszelkie drgania. W poniedziałek powinienem dostać głowice do mojego nowego Manfrotto,i na pewno ponowię test przed posłaniem sprzętu do serwisu. Ale nie przewiduję aby się coś zmieniło |
Tak po prawdzie to mogłes nawet potestować "z ręki" na jedno by wyszło, byle czas naświetlania był odpowiednio krótki.
MichalP, z ręki nigdy nie będziesz miał adekwatnych wyników
kamień, podobny wynik dla wszystkich wartości przysłony?
a z jakiej odległości robiłeś zdjęcia?
krisv740 napisał/a: | a z jakiej odległości robiłeś zdjęcia? |
120-130cm tyle ile dla L-ki jest przewidziane minimum. Ale żeby być pewnym to przy takich samych ustawieniach (odległość i położenie) przełączyłem na MF i wyszło tak choć jeszcze nie jest idealne to dla mnie świadczy BF przy korzystaniu z AF
krisv740 napisał/a: | MichalP, z ręki nigdy nie będziesz miał adekwatnych wyników
kamień, podobny wynik dla wszystkich wartości przysłony?
a z jakiej odległości robiłeś zdjęcia? | Precyzyjnych chciałeś powiedzieć. Ale można spokojnie stwierdzić jaką mamy wadę (FF/BF) a dalej niech się serwis męczy. Przecież nie będziemy sami tego ustawiać w warunkach domowych (nie mówię o kalibracji w menu)
Nawet sam MM sprawdza z ręki w warunkach bojowych (widziałem na własne oczy) - więc można.
MichalP, nie! adekwatnych tzn.powyatzalnych . 70-200 przy 1.3m 70mm ogniskowa i f4 głębia ostrości ok 6cm. więrze, że jesteś kiler ale i tak nie dasz rady, nie na focus chart!
krisv740 napisał/a: | MichalP, nie! adekwatnych tzn.powyatzalnych . 70-200 przy 1.3m 70mm ogniskowa i f4 głębia ostrości ok 6cm. więrze, że jesteś kiler ale i tak nie dasz rady, nie na focus chart! |
na 70 6cm to na 200 pewnikiem jeszcze mniej No 6cm to nie jest znowuż tak mało. Jeśli się nie poruszysz do przodu lub do tyłu pomiędzy złapaniem ostrości i cyknięciem to raczej dasz radę
z ręki sprawdzałem 17-55 2.8 przy 55 i to z mniejszej odległości więc głębia była taka sama albo zbliżona i zarówno MM jak i ja nie mieliśmy żadnych wątpliwości co do FF.
Nie chodzi mi o dokładne liczbowe sprawdzenie wady tylko stwierdzenie czy jest OK. Resztą niech się serwis martwi.
MichalP, to co to za sprawdzenie? a serwis ci powie - b....jaj się
krisv740 napisał/a: | MichalP, to co to za sprawdzenie? a serwis ci powie - b....jaj się | Nie powie, nie powie - a gdzie to jest napisane na zdjęciu, że strzelane ze statywu/z ręki. Jeżeli jest się pewnym wady - nie tylko na testach, ale na "normalnych" zdjęciach też ewidentnie to widać to raczej nie ma bata - muszą zrobić, a nie wykręcac się. Łaski nie robią. Ja u siebie na szeregu zdjeć to zobaczyłem. Ostrość na oko, a na zdjęciu ostry był sweterek bliżej obiektywu. Jak znajdę to wrzucę Nie trzeba mieć nie wiadomo jakie doświadczenie aby to dostrzec.
MichalP, nie jestem taki pewny jesli rozmawiamy o gwarancji .odpłatnie to mogą ci skalibrować nawt 0.5mm FF. poczytaj na C_B jak ludzie przygotowywali sie do "wizyty" na żytniej.
poza tym, nie napisałem, ale inna sprawa spr. krótkiego zooma, a 70-200. może MM jest stalowy, ale ja nawet z monopodem widzę swoje ruchy i 6cm GO to nic . przy takim pomiarze to można sobie to w buty wsadzić.
a i jeszcze , teraz sobie przeliczyłem. przy 30mm f2.8 1.2m odległość GO=17cm.
jest różnica?
Jak odpowiednio szybko sie zrobi motyw "ustawienie ostrości-pstryk" to raczej nie zrobisz w tym czasie 6cm.
Nie za bardzo jarzę o co Ci chodzi z tymi 30mm?
MichalP, podejdź do sprawy realnie. co to znaczy nie ruszysz 6cm? a ile ruszysz?
robisz na single af? poruszysz-czas od wyostrzenia do zrobienia zdjęcia to jednak moment. robisz na cont. to w ogóle może być kicha. no chyba że ty masz stalowe łapy, bo ja nie wystarczy dwa centymetry i juz nie jesteś w środku pola! e tam, nawet centymetr.
30mm - ogniskowa - mówiłeś o 17-50 sigmy w testach z MM? wziąłem średnią.
na żytniej jeśli chcesz mieć skalibrowany ff/bf to musisz im pokazać o co chodzi.
wiesz jaki mają sprzęt? podobno rozklekotany 85/1.8. i to podłączają pod twoką puchę. jeśli chcesz mieć dobrze zrobione to lepiej określić co dokładnie chcesz. to są naprawdę dość "pokręcone" sprawy.
sam mam ochotę na wysłanie tam body, ale jak pomyslę co mogą mi zrobić , to mi przechodzi
też jestem serwisantem i wiem co czasami wychodzi ze źle sprecyzowanej opinii/zażalenia klienta.
krisv740 napisał/a: | MichalP, podejdź do sprawy realnie. co to znaczy nie ruszysz 6cm? a ile ruszysz?
robisz na single af? poruszysz-czas od wyostrzenia do zrobienia zdjęcia to jednak moment. robisz na cont. to w ogóle może być kicha. no chyba że ty masz stalowe łapy, bo ja nie wystarczy dwa centymetry i juz nie jesteś w środku pola! e tam, nawet centymetr.
30mm - ogniskowa - mówiłeś o 17-50 sigmy w testach z MM? wziąłem średnią.
na żytniej jeśli chcesz mieć skalibrowany ff/bf to musisz im pokazać o co chodzi.
wiesz jaki mają sprzęt? podobno rozklekotany 85/1.8. i to podłączają pod twoką puchę. jeśli chcesz mieć dobrze zrobione to lepiej określić co dokładnie chcesz. to są naprawdę dość "pokręcone" sprawy.
sam mam ochotę na wysłanie tam body, ale jak pomyslę co mogą mi zrobić , to mi przechodzi
też jestem serwisantem i wiem co czasami wychodzi ze źle sprecyzowanej opinii/zażalenia klienta. |
Ach o takie 30mm chodzi. Ja sprawdzałem tylko na największej (55) i 2.8 i odległość jak najbliższa. Albo przy robieniu zdjęcia się tak samo poruszałem albo zawsze mi wychodził FF i to o takiej samej wartości. OK wiem, że na statywie jest to jak najbardziej wiarygodne i dokładne ale nie każdy ma statyw albo będzie go kupował po to aby sprawdzić obiektyw. Dlatego napisałem, że do ogólnego sprawdzenia wystarczy łapa a do dokładnego statyw faktycznie. No i oczywiście nie wysylałbym samego szkła boby mi skalibrowali do ichniego body co wcale nie musiało by się zakończyć sukcesem. No i oczywiście trzeba zaznaczyć aby dali sobie spokój ze swoją 85 1.8 (też o niej słyszałem) tylko żeby wszystko przeprowadzali na Twoim zestawie.
Jeśli faktycznie jest tak jak mówisz, że serwisanci bazuja tylko i wyłącznie na zażaleniu klienta, które nie musi być precyzyjne, to stawia to skuteczność tego serwisu pod wielkim znakiem zapytania. Jednak mam nadzieję, że znajdują się tam ludzie kompetentni, którzy powinni najpierw sprawdzić dokładnie sprzęt (niezależnie od skarg klienta) i ewentualne odchyłki, a potem pchać tam łapska.
violinman23 - Pią 22 Sie, 2008
Jeśli chodzi o kalibrację sprzętu, foto-tronik na żurawiej robi to dobrze. Dzisiaj skalibrowali mi body 40D do obiektywu 400/5.6, sprawdzili na swoim 50/1.8. Wszystko w ciągu jednego dnia. Mają autoryzację Canon. Naprawiają sprzęt, bez utraty gwarancji, ale gwarancyjnych nie robią.
MM - Pią 22 Sie, 2008
Dałeś sobie skalibrować body do obiektywu? Ja bym nigdy na to nie pozwolił. A jak z innymi szkłami? No i skoro ich wzorcowym szkłem jest 50/1.8 to ja z daleka będę omijać taki serwis.
violinman23 - Pią 22 Sie, 2008
Dałem sobie skalibrować, bo obiektyw mam dobry. Z innymi oczywiście też śmiga dobrze (50/1.4, innych nie patrzyłem). Ja jednak bym nie omijał, tylko zaakceptował że jest 2 serwis co dobrze kalibruje.
007areka - Nie 24 Sie, 2008
...o masz, co sie to porobilo w Polsce...serwisow przybylo ....ja tez drugi raz body nie skalibruje(dawno temu 30d), ...mimo ze robilem to za zytniej...
MM - Nie 24 Sie, 2008
violinman23 napisał/a: | Dałem sobie skalibrować, bo obiektyw mam dobry. Z innymi oczywiście też śmiga dobrze (50/1.4, innych nie patrzyłem). Ja jednak bym nie omijał, tylko zaakceptował że jest 2 serwis co dobrze kalibruje. |
Mogę zaakceptować istnienie 100 serwisów w Polsce, ale do takiego mającego za wzorzec 50/1.8 swojego sprzętu do kalibracji nigdy nie iddam.
007areka - Wto 26 Sie, 2008
MM napisał/a: | violinman23 napisał/a: | Dałem sobie skalibrować, bo obiektyw mam dobry. Z innymi oczywiście też śmiga dobrze (50/1.4, innych nie patrzyłem). Ja jednak bym nie omijał, tylko zaakceptował że jest 2 serwis co dobrze kalibruje. |
Mogę zaakceptować istnienie 100 serwisów w Polsce, ale do takiego mającego za wzorzec 50/1.8 swojego sprzętu do kalibracji nigdy nie iddam. |
...o w morde, z ta 50 f1.8 to nie przyuwazylem wczesniej
|
|