|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - 430EX II czy ktoś sprawdził tę lampę?
Jasper - Nie 10 Sie, 2008 Temat postu: 430EX II czy ktoś sprawdził tę lampę? Pojawiła się już w sprzedaży jako następca 430 i według opisów ma ulepszenia w stosunku do poprzedniczki. Oczywiście nie chodzi mi o stwierdzenia typu - 580 i tak jest lepsza. To oczywiste ale zależne od zapotrzebowania. Ciekaw zatem jestem czy ta nowa warta jest uwagi no i dopłaty.
mons - Nie 24 Sie, 2008
....szybkie mocowanie..... chyba jest coś warte.....
Jasper - Nie 24 Sie, 2008
Parę nawet dość istotnych zmian jest http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7401
ale czy to uzasadnia różnicę ceny o ok,. 200 zł. ( przynajmniej na razie) to już mam wątpliwości. Chyba jednak na razie nikt jej nie popróbował.
mons - Nie 24 Sie, 2008
..ja dopiero kupuję , napiszę coś na jej temat .......
....ale koledzy używają i nie mają zastrzeżeń ......
mons napisał/a: | a dopiero kupuję , napiszę coś na jej temat .......
....ale koledzy używają i nie mają zastrzeżeń .. |
To fajnie, ciekaw jestem spostrzeżeń. Właściwie to bardziej zależy mi na porównaniu z 430 bo jakby różnice były minimalne to zawsze lepiej te 200 stówki schować do skarbonki ( na jakiś obiektyw lepszy), i nawet jak po pierwszym pokazaniu ceny zawsze spadają to jednocześnie cena 430 też musi polecieć. Ot taki normalny dylemacik.
mons - Nie 24 Sie, 2008
....ceny lamp niewiele się zmieniają ....dopiero jak wszedł 430ex II , cena poprzedniego modelu spadła.......
....szybsze ładowanie , mniejszy chałas, szybkie mocowanie ....to zalety.....
...ale czy warte 200 zł ..... ???? ....sam musisz sobie odpowiedzieć .....
Właśnie w tym problem, że sam sobie nie jestem w stanie odpowiedzieć. Dlatego czekam cierpliwie, aż przetestuje tę lampę ktoś, kto miał bliski kontakt z 430 i ustosunkuje się praktycznie do tych różnic. Z porównaniami " papierowymi" to różnie bywa...
mons - Nie 24 Sie, 2008
...koleżanka ma 580 ex , kolega starszy model 430 ex .... oboje są bardzo zadowoleni , a fotki robią całkiem niezłe......
[ Dodano: Nie 24 Sie, 2008 19:22 ]
....z 580 ex było mi wygodniej w świetle odbitym / od sufitu / w poniemieckim mieszkaniu . 3, 80 wysokości.....
jaad75 - Nie 24 Sie, 2008
mons napisał/a: | ....z 580 ex było mi wygodniej w świetle odbitym / od sufitu / w poniemieckim mieszkaniu . 3, 80 wysokości..... |
No właśnie dlatego nie ma sensu kupno słabszej lampy... Wcześniej, czy później trafią się warunki w których pożałujesz oszczędności...
MM - Nie 24 Sie, 2008
Nawet portretując sylwetkę latem pod niekorzystne światło czasami tej silniejszej lampie zabraknie mocy (a bo mocno domkniesz, a bo polar założony) a co dopiero jest przy słabszej... ZAWSZE warto kupić mocniejszą.
komor - Pon 25 Sie, 2008
W opisie nowej 430 EX II (na Fotopolis) znalazłem zapis: Kabel OC-E3 jest standardowym elementem kompletu dostawy. Czy do 580 EX (lub do wersji II) też dają taki kabel?
Jasper - Wto 16 Wrz, 2008
komor napisał/a: | W opisie nowej 430 EX II (na Fotopolis) znalazłem zapis: Kabel OC-E3 jest standardowym elementem kompletu dostawy. Czy do 580 EX (lub do wersji II) też dają taki kabel? |
Cytat z opisu na fotopolis:
"Akcesoria
Dla lampy błyskowej Speedlite 430EX II przygotowano następujące akcesoria:
kabel Canon OC-E3, pozwalający korzystać z lampy bez mocowania jej na aparacie,"
Według mnie są to akcesoria możliwe do dokupienia osobno. ( niestety).
Arius74 - Sro 01 Paź, 2008
Jestem szczęśliwym posiadaczem tej lampy, na wyposażeniu jest pokrowiec instrukcja (bardzo uboga) stopka i to wszystko, ogólnie jestem zadowolony.
Jasper - Sro 01 Paź, 2008
To fajnie. A czy miałes wcześniej styczność z innymi lampami ( oczywiscie celem porównania)
Arius74 - Czw 02 Paź, 2008
Na wypożyczeniu miałem 430 ex. Dwie podstawowe różnice (jak dla mnie) 430EX II dużo szybciej się ładuje i solidniej jest wykonana stopka.
Jasper - Czw 02 Paź, 2008
To przy obecnych cenach ( już spadających) i różnicy gabarytów ( ewidentnej) oraz oczywiście w stosunku do potrzeb może być warte uwagi. Chociaż nie sposób nie zgodzic się z MM w uwadze o przewadze mocniejszej. Takie coś za coś.
Arius74 - Czw 02 Paź, 2008
Do moich potrzeb w zupełności wystarcza. Jestem zadowolony z tej lampy. Pozdrawiam.
Jasper - Czw 02 Paź, 2008
Arius74 napisał/a: | Do moich potrzeb w zupełności wystarcza. Jestem zadowolony z tej lampy. Pozdrawiam. |
Ja myślę podobnie. Częstotliwość użytkowania + umiejetności = wystarczający zakup.
Pozdrawiam także.
Jasiek32 - Pon 27 Paź, 2008
Piszecie , że lampa 430EX II jest droższa od 430EX ,hmmm... Nie wiem o co chodzi w tym sklepie : Kod: | http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1,a1.bhtml |
Czyżby jednak staniały ?
Jasper - Pon 27 Paź, 2008
Najwyraźniej "lider rynku" ma jakieś dziwne ceny ponieważ w innych ( chyba wszystkich) sklepach 430 jest wyraźnie tańsza od 430II. Może zapomnieli przecenić.
430 mozna dostać już za ok. 600, widziałem też II za ok. 700. Cóż .... polityka cenowa.
|
|