forum.optyczne.pl

Lampy b³yskowe i o¶wietlenie - Lampa B³yskowa do D80

maqui - Pon 11 Sie, 2008
Temat postu: Lampa B³yskowa do D80
Witam
Mam pytanko niedawno kupi³em sobie aparacik - Nikona D80. Wcze¶niej wykorzystywa³em Panasonica FZ50 do którego dokupi³em lampe b³yskow± Cullman MD34S. Mam pytanko czy pasowa³a by ona i nie uszkodzi³a przy tym mojego Nikona??? stopka obu aparatów ró¿ni± siê jednak sama stopka lampy ma zaledwie jeden "kikut". (sory za brak fachowego s³ownictwa). Bêde wdziêczny za wszelk± pomoc.

kamfil06 - Wto 12 Sie, 2008

nie bawi³bym siê w kupno lampy jakiej¶ dziwnej lampy,
zw³aszcza ¿e w nikonie s± SB-600/800/900

maqui - Sro 13 Sie, 2008

Ale Ja ju¿ tego Culmana mam;) kupilem go do Panasonica i zastanawiam sie czy bedzie wspolpracowal, bez szkoda dla Nikosia
garreth - Sro 13 Sie, 2008

wydaje mi siê ¿e korpusowi nic nie bêdzie, jakby-co, to prêdzej lampa zostanie uszkodzona... ale tak mi siê tylko wydaje
"kikut" - tzn. styki na stopce? przenosz± informacje do lampy, wiêc je¶li masz jeden "kikut", to oznacza, ¿e niektóre funkcje nie bêd± dostêpne :neutral:

maqui - Sob 16 Sie, 2008

hmmm jestes pewien ze aparat nie ulegnie spaleniu lub co¶ podobnego?? nie chce ryzykowaæ uszkodzenia aparatu;)
garreth - Nie 17 Sie, 2008

w tym problem ¿e nie jestem pewien... :sad:
mogê Ci jedynie zacytowaæ, co pisz± w instrukcji do mojej F-80:
(rozdzia³ "Zdjêcia z lamp± b³yskow±", podrozdzia³ "Wspó³pracuj±ce zewnêtrzne lampy b³yskowe")
"UWAGA:
Lampy b³yskowe obcych producentów
U¿ywaj wy³±cznie lamp b³yskowych Nikona serii Speedlight. Lampy innych producentów mog± uszkodziæ elektronikê aparatu na skutek niekompatybilno¶ci napiêæ (250 V lub wiêcej), umiejscowienia styków lub fazy." :neutral:
tyle producent...
w rzeczywisto¶ci- oznacza³o-by to kategoryczny zakaz stosowania wszelkiej ma¶ci Metz`ów, Sigm, Tumax`ów, itp. do body Nikona
maqui, sprawd¼ w instrukcji kompatybilno¶æ lampy z korpusami- je¶li to jest wersja pod Panasa- lepiej nie podpinaæ pod Nikona, bo k³opoty gwarantowane :neutral:

ghost - Nie 17 Sie, 2008

gdyby nikon robi³ komputery to na 100% w instrukcji zalecali by obróbkê na nich, bo inne mog± spowodowaæ utratê zdjêæ.

zgodnie z tym cullman ma napiêcie 6V a nikony serii D dopuszczaj± 12V. Je¿eli stopka ma jeden bolec to znaczy ¿e jest na nim wyzwolenie lampy. kropka. nie ma przesy³u przes³ony i czu³o¶ci, czyli lampa powinna mieæ jakie¶ rêczne ustawienia tych parametrów. wtedy mo¿na by j± wykorzystaæ do jakich¶ dzia³añ, choæ ciê¿ko tu mówiæ o komforcie.

ghost napisa³/a:
gdyby nikon robi³ komputery to na 100% w instrukcji zalecali by obróbkê na nich, bo inne mog± spowodowaæ utratê zdjêæ.

:mrgreen: dlatego chêtnie bym skonfrontowa³ tego eksperta od pisania instrukcji z zadowolonymi u¿ytkownikami Nikonów z lampami producentów niezale¿nych :wink:

maqui - Nie 17 Sie, 2008

No dobra - sprawdzilem podan± stronê i mój Cullman 34 ma napiêcie 5,95 v. Ale hmm jako¶ nie mam "odwagi" próbowaæ. Mam zatem pytanie jaka by³a by dobra lampa b³yskowa dla Nikona D80 za w miarê rozs±dn± cene np. SB400??? co o tym s±dzicie?

http://www.skapiec.pl/sit...030_komentarze/
sam musisz zdecydowaæ czy taka Ci wystarczy

krisv740 - Nie 17 Sie, 2008

garreth, chodzi o lampy sterego typu z tylko ¶rodkowym stykiem. tzw. wysoko napiêciowe?
jaad bêdzie wiedzia³ dok³adnie :mrgreen:

jaad75 - Pon 18 Sie, 2008

krisv740 napisa³/a:

¯e niby co? Ja u¿ywam niskonapiêciowych... :razz:
A z t± lamp± nie powinno byæ problemów, tyle, ¿e bêdzie dzia³a³a tylko w manualu lub w³asnej automatyce...
Aha - o SB400 zapomnij, nie ma sensu sobie ni± zawracaæ g³owy...

krisv740 - Pon 18 Sie, 2008

jaad75 napisa³/a:
krisv740 napisa³/a:

¯e niby co? Ja u¿ywam niskonapiêciowych... :razz:
A z t± lamp± nie powinno byæ problemów, tyle, ¿e bêdzie dzia³a³a tylko w manualu lub w³asnej automatyce...
Aha - o SB400 zapomnij, nie ma sensu sobie ni± zawracaæ g³owy...

a jednak wiedzia³e¶ :razz:
chodzi³o mi oczywscie o to , ¿e dobrze siê na tym znasz :smile:

maqui - Pi± 22 Sie, 2008

Hmm a co powiecie o SB600?? Cena wydaje sie atrakcyjna na poziomie 670 z³ na www.fotoaparaciki.pl
jaad75 - Pi± 22 Sie, 2008

maqui napisa³/a:
Hmm a co powiecie o SB600??

Dozbieraj do SB800.

maqui - Sob 23 Sie, 2008

SB800?? to juz ponad 1000 z³ hehe op³aca siê wydaæ tyle kasy na lampe kurde mam opory;)
mnich - Sob 23 Sie, 2008

jaad75 napisa³/a:
Dozbieraj do SB800.
zgadzam siê.
Wujek_Pstrykacz - Nie 24 Sie, 2008

Lepiej wydaæ raz i porz±dnie, a nie ¿a³owaæ pó¼niej.
maqui - Nie 31 Sie, 2008

No i decyzja podjêta bêdzie D800;) pozdrawiam i dziêki za podpowiedzi
Jesienny - Nie 31 Sie, 2008

D800 to tak za dwa lata pewnie bêdzie dopiero ;D
AuThoR - Nie 21 Wrz, 2008

Czyli mówicie ¿e nie ma sensu ³adowanie siê w tañsz± sb600 tylko od razu sb800...hmmm....to ja te¿ muszê to przemy¶leæ :?:
Z jednej strony to pare stówek ale jak mam sobie pó¼niej pluæ w brodê mo mo¿e rzeczywi¶cie warto do³o¿yæ t± kwotê. :shock:

A mo¿e kto¶ poda choæ jedn± wa¿n± ró¿nice miêdzy tymi lampami?

Pozdro :evil:

jaad75 - Nie 21 Wrz, 2008

AuThoR napisa³/a:
A mo¿e kto¶ poda choæ jedn± wa¿n± ró¿nice miêdzy tymi lampami?

GN

mnich - Nie 21 Wrz, 2008

jaad75 napisa³/a:
GN
Ty zawsze wszystko komplikujesz :) :lol:
Czekam a¿ kto¶ zapyta o to GN :)

jaad75 - Nie 21 Wrz, 2008

No dobra, pokazujê i obja¶niam... :razz:
GN=Guide Number=Liczba przewodnia=zasiêg*przys³ona
SB800 ma GN=125/42 (stopy/metry dla 35mm i ISO100)
SB600 ma GN=98/32
Przy czym SB800 schodzi do 1/128 mocy, a SB600 do 1/64, wiêc zakres regulacji SB800 jest o ~1EV wiêkszy.

AuThoR - Wto 23 Wrz, 2008

Super.
Wielkie dziêki za wyja¶nienie :)
pozdrawiam

maqui - Sob 27 Wrz, 2008

Witam po dlu¿szej przerwie, mam pytanie co lepiej wziasc SB 800 czy SB 900? bo w znalazlem sklep gdzie SB900 jest tansza o ponad 100 od SB800, b³ad jakis czy co?? Pozdrawiam
jaad75 - Sob 27 Wrz, 2008

Lepiej kupiæ SB-900.
AQQ - Sob 27 Wrz, 2008

Gdyby interesowa³y Ciê ró¼nice miêdzy 800 i 900:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3943