| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy b造skowe i o鈍ietlenie - Lampa B造skowa do D80
maqui - Pon 11 Sie, 2008 Temat postu: Lampa B造skowa do D80 Witam
Mam pytanko niedawno kupi貫m sobie aparacik - Nikona D80. Wcze郾iej wykorzystywa貫m Panasonica FZ50 do kt鏎ego dokupi貫m lampe b造skow� Cullman MD34S. Mam pytanko czy pasowa豉 by ona i nie uszkodzi豉 przy tym mojego Nikona??? stopka obu aparat闚 r騜ni� si� jednak sama stopka lampy ma zaledwie jeden "kikut". (sory za brak fachowego s這wnictwa). B璠e wdzi璚zny za wszelk� pomoc.
kamfil06 - Wto 12 Sie, 2008
nie bawi豚ym si� w kupno lampy jakiej� dziwnej lampy,
zw豉szcza 瞠 w nikonie s� SB-600/800/900
maqui - Sro 13 Sie, 2008
Ale Ja ju� tego Culmana mam;) kupilem go do Panasonica i zastanawiam sie czy bedzie wspolpracowal, bez szkoda dla Nikosia
garreth - Sro 13 Sie, 2008
wydaje mi si� 瞠 korpusowi nic nie b璠zie, jakby-co, to pr璠zej lampa zostanie uszkodzona... ale tak mi si� tylko wydaje
"kikut" - tzn. styki na stopce? przenosz� informacje do lampy, wi璚 je郵i masz jeden "kikut", to oznacza, 瞠 niekt鏎e funkcje nie b璠� dost瘼ne
maqui - Sob 16 Sie, 2008
hmmm jestes pewien ze aparat nie ulegnie spaleniu lub co� podobnego?? nie chce ryzykowa� uszkodzenia aparatu;)
garreth - Nie 17 Sie, 2008
w tym problem 瞠 nie jestem pewien...
mog� Ci jedynie zacytowa�, co pisz� w instrukcji do mojej F-80:
(rozdzia� "Zdj璚ia z lamp� b造skow�", podrozdzia� "Wsp馧pracuj帷e zewn皻rzne lampy b造skowe")
"UWAGA:
Lampy b造skowe obcych producent闚
U篡waj wy陰cznie lamp b造skowych Nikona serii Speedlight. Lampy innych producent闚 mog� uszkodzi� elektronik� aparatu na skutek niekompatybilno軼i napi耩 (250 V lub wi璚ej), umiejscowienia styk闚 lub fazy."
tyle producent...
w rzeczywisto軼i- oznacza這-by to kategoryczny zakaz stosowania wszelkiej ma軼i Metz`闚, Sigm, Tumax`闚, itp. do body Nikona
maqui, sprawd� w instrukcji kompatybilno嗆 lampy z korpusami- je郵i to jest wersja pod Panasa- lepiej nie podpina� pod Nikona, bo k這poty gwarantowane
ghost - Nie 17 Sie, 2008
gdyby nikon robi� komputery to na 100% w instrukcji zalecali by obr鏏k� na nich, bo inne mog� spowodowa� utrat� zdj耩.
zgodnie z tym cullman ma napi璚ie 6V a nikony serii D dopuszczaj� 12V. Je瞠li stopka ma jeden bolec to znaczy 瞠 jest na nim wyzwolenie lampy. kropka. nie ma przesy逝 przes這ny i czu這軼i, czyli lampa powinna mie� jakie� r璚zne ustawienia tych parametr闚. wtedy mo積a by j� wykorzysta� do jakich� dzia豉�, cho� ci篹ko tu m闚i� o komforcie.
| ghost napisa�/a: | gdyby nikon robi� komputery to na 100% w instrukcji zalecali by obr鏏k� na nich, bo inne mog� spowodowa� utrat� zdj耩.
|
dlatego ch皻nie bym skonfrontowa� tego eksperta od pisania instrukcji z zadowolonymi u篡tkownikami Nikon闚 z lampami producent闚 niezale積ych
maqui - Nie 17 Sie, 2008
No dobra - sprawdzilem podan� stron� i m鎩 Cullman 34 ma napi璚ie 5,95 v. Ale hmm jako� nie mam "odwagi" pr鏏owa�. Mam zatem pytanie jaka by豉 by dobra lampa b造skowa dla Nikona D80 za w miar� rozs康n� cene np. SB400??? co o tym s康zicie?
http://www.skapiec.pl/sit...030_komentarze/
sam musisz zdecydowa� czy taka Ci wystarczy
krisv740 - Nie 17 Sie, 2008
garreth, chodzi o lampy sterego typu z tylko 鈔odkowym stykiem. tzw. wysoko napi璚iowe?
jaad b璠zie wiedzia� dok豉dnie
jaad75 - Pon 18 Sie, 2008
| krisv740 napisa�/a: | jaad b璠zie wiedzia� dok豉dnie |
疾 niby co? Ja u篡wam niskonapi璚iowych...
A z t� lamp� nie powinno by� problem闚, tyle, 瞠 b璠zie dzia豉豉 tylko w manualu lub w豉snej automatyce...
Aha - o SB400 zapomnij, nie ma sensu sobie ni� zawraca� g這wy...
krisv740 - Pon 18 Sie, 2008
| jaad75 napisa�/a: | | krisv740 napisa�/a: | jaad b璠zie wiedzia� dok豉dnie |
疾 niby co? Ja u篡wam niskonapi璚iowych...
A z t� lamp� nie powinno by� problem闚, tyle, 瞠 b璠zie dzia豉豉 tylko w manualu lub w豉snej automatyce...
Aha - o SB400 zapomnij, nie ma sensu sobie ni� zawraca� g這wy... |
a jednak wiedzia貫�
chodzi這 mi oczywscie o to , 瞠 dobrze si� na tym znasz
maqui - Pi� 22 Sie, 2008
Hmm a co powiecie o SB600?? Cena wydaje sie atrakcyjna na poziomie 670 z� na www.fotoaparaciki.pl
jaad75 - Pi� 22 Sie, 2008
| maqui napisa�/a: | | Hmm a co powiecie o SB600?? |
Dozbieraj do SB800.
maqui - Sob 23 Sie, 2008
SB800?? to juz ponad 1000 z� hehe op豉ca si� wyda� tyle kasy na lampe kurde mam opory;)
mnich - Sob 23 Sie, 2008
| jaad75 napisa�/a: | | Dozbieraj do SB800. | zgadzam si�.
Wujek_Pstrykacz - Nie 24 Sie, 2008
Lepiej wyda� raz i porz康nie, a nie 瘸這wa� p騧niej.
maqui - Nie 31 Sie, 2008
No i decyzja podj皻a b璠zie D800;) pozdrawiam i dzi瘯i za podpowiedzi
Jesienny - Nie 31 Sie, 2008
D800 to tak za dwa lata pewnie b璠zie dopiero ;D
AuThoR - Nie 21 Wrz, 2008
Czyli m闚icie 瞠 nie ma sensu 豉dowanie si� w ta雟z� sb600 tylko od razu sb800...hmmm....to ja te� musz� to przemy郵e�
Z jednej strony to pare st闚ek ale jak mam sobie p騧niej plu� w brod� mo mo瞠 rzeczywi軼ie warto do這篡� t� kwot�.
A mo瞠 kto� poda cho� jedn� wa積� r騜nice mi璠zy tymi lampami?
Pozdro
jaad75 - Nie 21 Wrz, 2008
| AuThoR napisa�/a: | A mo瞠 kto� poda cho� jedn� wa積� r騜nice mi璠zy tymi lampami?
|
GN
mnich - Nie 21 Wrz, 2008
Ty zawsze wszystko komplikujesz
Czekam a� kto� zapyta o to GN
jaad75 - Nie 21 Wrz, 2008
No dobra, pokazuj� i obja郾iam...
GN=Guide Number=Liczba przewodnia=zasi璕*przys這na
SB800 ma GN=125/42 (stopy/metry dla 35mm i ISO100)
SB600 ma GN=98/32
Przy czym SB800 schodzi do 1/128 mocy, a SB600 do 1/64, wi璚 zakres regulacji SB800 jest o ~1EV wi瘯szy.
AuThoR - Wto 23 Wrz, 2008
Super.
Wielkie dzi瘯i za wyja郾ienie
pozdrawiam
maqui - Sob 27 Wrz, 2008
Witam po dlu窺zej przerwie, mam pytanie co lepiej wziasc SB 800 czy SB 900? bo w znalazlem sklep gdzie SB900 jest tansza o ponad 100 od SB800, b豉d jakis czy co?? Pozdrawiam
jaad75 - Sob 27 Wrz, 2008
Lepiej kupi� SB-900.
AQQ - Sob 27 Wrz, 2008
Gdyby interesowa造 Ci� r騧nice mi璠zy 800 i 900:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3943
|
|