|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Warto jeszcze brać C 30D?
dawid_ - Sro 13 Sie, 2008 Temat postu: Warto jeszcze brać C 30D? Jak myślicie, warto jeszcze "ubierać" się w używane (ale nie długo i w świetnym stanie) 30D w cenie ok. 1500zł? Jak to działa w komplecie z C24-70/2.8L ? Czy ktoś z forumowiczów miał z tym zestawem choć niewielkie doświadczenia?
Potrzebuję dobre 24-70. Cena Nikkora jest co najmniej nieuzasadniona. Przy obecnych cenach puszek, jestem gotów zmienić ją dla C 24-70/2.8L. Kosztuje ponad 2 razy mniej! Warto?
krisv740 - Sro 13 Sie, 2008
dawid_, imho dużo lepiej niż 400.450,1000 (d)
to inna klasa body.
jaad75 - Sro 13 Sie, 2008
$1200, w stosunku do $1700, to 2x mniej? Dziwna matematyka...
BTW, nie miałeś przypadkiem S5 kupować?
dawid_ - Sro 13 Sie, 2008
Fakt. Zastanawiałem się nad S5, ale po bliższym zapoznaniu, pachnie mi to jakimś wynalazkiem. Ta rozpiętość tonalna jest w nim do wyciągnięcia ale tylko podczas obróbki. D80 to naprawdę świetny aparat, ale brakuje mi w nim ISO. Wartość 800 ISO nie nadaje się już raczej do niczego. Nawet 40x szumi 2 razy mniej. Męczy też ciągła walka z kolorami. Za dużo czerwonego kanału i wszystkie kolory nabierają ciepłego zabarwienia. Przez to np. drzewa wyglądają jak kapusta.. Oczywiste jest, że to fotografia cyfrowa i kolor mogę sobie zrobić niemal od nowa, ale to wymaga żmudnego rzeźbienia w PS.
Gdzie znalazłeś takie ceny?
Ja mówiłem o polskich cenach:
Canon
http://www.allegro.pl/sea...untry=1&order=p
Nikkor
http://www.allegro.pl/sea...untry=1&order=p
dawid_ napisał/a: | Ta rozpiętość tonalna jest w nim do wyciągnięcia ale tylko podczas obróbki. |
Ale jest, podczas gdy inne aparaty dają przy tej samej scenie tylko przepały - zresztą JPG-i też mają znacznie większy DR.
dawid_ napisał/a: | Poza tym w D80 brakuje mi ISO. Wartość 800 ISO nie nadaje się już raczej do niczego. Nawet 40x szumi 2 razy mniej. |
D40x szumi dokładnie tak samo, a czy to oznacza że nie nadaje się do niczego, to mocno dyskusyjne. Nawet 1600 wychodzi w wydrukach bardzo przyzwoicie.
dawid_ napisał/a: | Męczy też ciągła walka z kolorami. Za dużo czerwonego kanału, przez to wszystkie kolory nabierają ciepłego zabarwienia. Przez to np. drzewa mają zbyt mało żółtego i wyglądają jak kapusta.. Oczywiste jest, że to fotografia cyfrowa i kolor mogę sobie zrobić niemal od nowa, ale to wymaga żmudnego rzeźbienia w PS. |
Może wypadałoby popracować nad umiejętnością obróbki, albo... Skalibrować monitor? Bo jakoś inni nie mają tych problemów...
dawid_ napisał/a: | Gdzie znalazłeś takie ceny?
|
http://www.bhphotovideo.c...or_24_70mm.html
http://www.bhphotovideo.c...lephoto_EF.html
dawid_ napisał/a: | Ja mówiłem o polskich cenach:
|
Polskie ceny z Allegro...
A cóż to za wyznacznik?
jaad75 napisał/a: | Może wypadałoby popracować nad umiejętnością obróbki, albo... Skalibrować monitor? Bo jakoś inni nie mają tych problemów... |
Czy ja pisałem, że nie umiem tego skorygować?
wyraźnie napisał/a: | Oczywiste jest, że to fotografia cyfrowa i kolor mogę sobie zrobić niemal od nowa, ale to wymaga żmudnego rzeźbienia w PS. |
Da się, ale szkoda czasu który mogę przeznaczyć na fotografowanie, zwłaszcza, że nie mam go zbyt dużo. Kolorów sobie nie uroiłem. Widziałem swoje zdjęcia na wielu monitorach. Poza tym nie tylko ja mam takie spostrzeżenia.
Z Allegro to masz rację, to żaden wyznacznik. Jedak jako polskiego konsumenta, interesuje mnie dostępność na polskim rynku. Chciałbym żeby w Nikonie było więcej obiektywów w przystępnych cenach, a tymczasem jest kit lub dwudziestoletnie zabytki, wiadro stałek z analoga, później długo długo nic i N24-70.. chyba się jednak nie doczekam.
jaad75 napisał/a: | D40x szumi dokładnie tak samo, a czy to oznacza że nie nadaje się do niczego, to mocno dyskusyjne. Nawet 1600 wychodzi w wydrukach bardzo przyzwoicie. |
Może po prostu odszumia bardziej. Nie wiem i nie obchodzi nie to. Porównuję dwa obrazy z D80 i D40x. Ten sam obiektyw (ta sama sztuka wręcz), ten sam szczegół na zdjęciu i mniejszy szum w D40x. Może nie dwa razy, ale zauważalnie mniejszy. Zostawmy jednak porównania D80 i D40x.
dawid_ napisał/a: | Porównuję dwa obrazy z D80 i D40x. |
W JPG, czy w RAW?
RAW
Może przesadziłem. Różnica nie jest oszałamiająca, ale jest widoczna. Mam w domu obie puszki i mogę sobie porównać. Może jest to sprawa nowszych algorytmów obróbki obrazu w D40x. Nie wiem. Ważne co widzę
Jeżeli chodzi o 24-70, to wiem, że MM go używał. Może się wypowie?
Arek - Sro 13 Sie, 2008
To jest fakt. Nowsze aparaty z tej samej matrycy wyciągają znacznie lepszą jakość. Wystarczy porównać obrazy na ISO 1600 z pierwszych Nikonów D70 i z Pentaxa K100
Super.
Arek napisał/a: | Nowsze aparaty z tej samej matrycy wyciągają znacznie lepszą jakość. |
Wiesz, tak się składa, że mam kilka RAW-ów z D80 i D40x i z całą pewnością różnice nie są znaczne. O ile wogóle jakieś są. W każdym razie nie rozróżniłbym w "ślepym" teście..
Arek - Sro 13 Sie, 2008
http://www.optyczne.pl/42...zumy_w_RAW.html
Tu też są RAWy z D80 i D40x i różnice są znaczne...
Najśmieszniej jest w przypadku C30D i C40D. Ten pierwszy, choć starszy, szumi mniej, choć różnica jest według mnie pomijalna.
Wujek_Pstrykacz - Sro 13 Sie, 2008
C 30D to bardzo dobry aparat, mam go więc jest to stwierdzenie oparte o lata praktyki. Jak na razie nie zawiódł mnie, a jakość fotek jest dobra. Można go kupić jeszcze pewnie jako nowego, gdzieś na wyprzedażach.
Arek napisał/a: | Tu też są RAWy z D80 i D40x i różnice są znaczne... |
To jeszcze jeden dowód dla mnie, że nie powinienem sugerować się Waszymi testami, bo D80 wcale nie szumi dużo bardziej od mojej K10D (choć zupełnie inaczej się zachowuje w ciemnych partiach obrazu), a z Waszego testu wynika kolosalna różnica.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | C 30D to bardzo dobry aparat [..] |
Dzięki
mavierk - Czw 14 Sie, 2008
I ja myślę nad zakupem 30d Może nawet niebawem ^^
dawid_ - Czw 14 Sie, 2008
Zwłaszcza że cena jest bardzo zachęcająca, a parametrami nie odstaje on bardzo od 40D.
Jak to jest, że większość i tak w końcu kończy na Canonie? Jeszcze nie spotkałem osoby zmieniającej C na N.
Baku - Czw 14 Sie, 2008
A Kijos? Teraz główne body to D3.
Choć ta zmiana podyktowana była głównie leciwością 5D.
Natomiast na pytanie czy warto brać 30D, odpowiedź może być chyba tylko jedna: Zdecydowanie warto.
Po pierwsze ze względu na to, że można go dostać w dobrej cenie.
Po drugie dlatego, że to sprawdzony i dobry sprzęt. 20/30D nadal można bardzo często spotkać u wielu fotografów studyjnych (np. moje zdjęcia weselne są z 20D).
Po trzecie dlatego, że w porównaniu z 40D wcale nie wypada źle. Nie ma killku niewiele znaczących fajerwerków; jedynie nieco gorszy AF może ciut zniechęcać.
Po czwarte zalety samego systemu Canona, ale "w tym temacie" zostało już powiedziane bardzo wiele.
Gdyby rzutem na taśmę nie pojawił się u mnie 40D, to pewnie wziąłbym 30D. Rozważanego na początku 400D a później 450D odrzuciłem gdy wziąłem do ręki staruszka eosa D60. Od razu polubiłem trochę większe i mniej plastikowe aparaty.
Baku napisał/a: | A Kijos? Teraz główne body to D3.
Choć ta zmiana podyktowana była głównie leciwością 5D. |
Znam takich co zmieniali D3 na 5D
MM - Czw 14 Sie, 2008
dawid_ napisał/a: |
Znam takich co zmieniali D3 na 5D |
Obrazowanie wolę Canona. Jak ktoś pracuje w studio i chce mieć super jakość ze stałek to 5D będzie lepszy. Jest w tym systemie kilka "magicznych" szkiełek...
krewzszafy - Czw 14 Sie, 2008
MM napisał/a: | Jest w tym systemie kilka "magicznych" szkiełek |
jak w każdym
jaad75 - Czw 14 Sie, 2008
dawid_ napisał/a: | Jak to jest, że większość i tak w końcu kończy na Canonie? Jeszcze nie spotkałem osoby zmieniającej C na N. |
Poczytaj choćby forum DPreview. Migracje z Canona do innych systemów są równie powszechne, jak z innych systemów do Canona - choć powiedziałbym, że ostatnio przeważają przesiadki na Nikona. Zresztą posiadanie kilku systemów na raz też nie jest rzadkością.
MM napisał/a: | Jest w tym systemie kilka "magicznych" szkiełek... |
a 24-70/2.8L ?
dawid_ napisał/a: | a 24-70/2.8L ? |
"Magiczny" zoom?...
Pytałem po prostu czy jest coś wart. Wiem że MM miał dłuższy kontakt z tym obiektywem i może na jego temat coś sensownego napisać.
Swoją drogą 90% stałek w Nikonie i Pentaxie to stare gnioty i najnowszy kit nikona bije je na głowę pod względem ostrości. Wiem że oprócz niej jest jeszcze kilka istotnych parametrów, ale to wyraźny znak czasu. Obawiam się, że dziś stałka to tylko nieosiągalne dla zoomow światło i pewien specyficzny sposób fotografowania.
dawid_ napisał/a: | Swoją drogą 90% stałek w Nikonie i Pentaxie to stare gnioty i najnowszy kit nikona bije je na głowę pod względem ostrości. |
komor - Czw 14 Sie, 2008
dawid_ napisał/a: | a 24-70/2.8L ? |
Tak pytasz, bo czegoś jeszcze nie wiesz, czy nie chciało Ci się użyć funkcji Szukaj?
prosze o pomoc w obiektywie CANON 24-70 L
NikkorAF-S 24-70 mm f/2.8G ED i CanonEF 24-70 mm f/2.8L USM
JAKI OBIEKTYW NA ŚLUBY?
Monastor - Czw 14 Sie, 2008
Cytat: | Swoją drogą 90% stałek w Nikonie i Pentaxie to stare gnioty i najnowszy kit nikona bije je na głowę pod względem ostrości. |
krewzszafy - Czw 14 Sie, 2008
ja też chcę
dawid_ napisał/a: | Swoją drogą 90% stałek w Nikonie i Pentaxie to stare gnioty i najnowszy kit nikona bije je na głowę pod względem ostrości |
no popatrz to zaszaleli w tym nikonie
MM - Czw 14 Sie, 2008
24-70L mam w swojej torbie, ale "magiczne" to są stałki. 35L, 85L, 135L... 300/2.8 IS L, 400/2.8 IS L itd., itp.
palindrom - Czw 14 Sie, 2008
dawid_ napisał/a: | Swoją drogą 90% stałek w Nikonie i Pentaxie to stare gnioty i najnowszy kit nikona bije je na głowę pod względem ostrości. |
Dodano do osobistej księgi cycatów :]
MM - Czw 14 Sie, 2008
To jest zapewne pokłosie tekstu, że najnowszy obiektyw 24-70/2.8 (może to jest i kit, ale do D3...) ma ostrość lepszą od wielu stałek. Człowiek takie coś przeczyta, nie do końca zrozumie i później wychodzi z tego cytat tygodnia
Znalazłem coś takiego:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=37297
Cytat: | To jest zapewne pokłosie tekstu, że najnowszy obiektyw 24-70/2.8 (może to jest i kit, ale do D3...) ma ostrość lepszą od wielu stałek. |
Miałem na myśli kitz VR do D60!
Nikkor 18-55/3.5-4.5:
http://www.optyczne.pl/12...%87_obrazu.html
Nikkor 20/2.8:
http://www.optyczne.pl/47...%87_obrazu.html
Nikkor 24/2.8:
http://www.optyczne.pl/58...%87_obrazu.html
Canon 28/2.8:
http://www.optyczne.pl/6....%87_obrazu.html
etc. etc..
Oczywiście, że w obiektywie nie liczy się tylko ostrość. Jest jeszcze kontrast, plastyka, AF itd.. Jednak kupowanie starej stałki dlatego że jest niby ostra, to nieporozumienie.
Ciekawe zjawisko.. Kiedy ktoś wyrazi swoje zdanie, które jest niezgodne z powszechnie panującą opinią, to zaraz zlatuje się stado idiotów, którzy chcą tylko dogadywać. Śmiało można och podzielić na dwie grupy: dobry wujek ("proponuję nadrobić braki w wiedzy o fotografii kolego..") i idiota klasyczny ("aleś wymyślił", "hehehee" itp.) Jeżeli trzeba napisać coś merytorycznego, to jest cisza. Nawet tak proste pytania, jak wasze opinie na temat 30D, mijają niemal bez echa.
Więcej postów na temat. Nie jest to temat o stałkach, zoomach, szumach D40x, D80 i innych rzeczach, a o sensie kupowania 30D z 24-70L.
krewzszafy - Pią 15 Sie, 2008
dawid_ napisał/a: | o sensie kupowania 30D z 24-70L |
obiektyw kryjący "pełną klatkę" z niepełnoklatkowym korpusem. bez sensu
Monastor - Pią 15 Sie, 2008
dawid_, to jest 90% stałek Nikona i Pentaxa? Ja widzę dwa Nikkory i Canona.
dawid_ - Pią 15 Sie, 2008
Może nie 90% ale większość to starsze konstrukcje i na cyfrze nie spisują się już tak idealnie.
jaad75 - Pią 15 Sie, 2008
dawid_ napisał/a: | Miałem na myśli kitz VR do D60! |
Nie pogrążaj się...
dawid_ napisał/a: | Nie jest to temat o stałkach, zoomach, szumach D40x, D80 i innych rzeczach, a o sensie kupowania 30D z 24-70L. |
Nie. To jest pytanie o sens zamiany D80 na 30D, a to różnica. To, że 30D, to dobry aparat, to wie chyba każdy, natomiast zamiana z D80 na 30D nie da Ci dokładnie nic, poza faktem zmiany sprzętu. Lepiej wydać te kilka stówek na Nikkora 24-70/2.8.
A zdania wygłaszane na temat szkieł, których nigdy nie miało się w ręce, a co gorsza z systemów, o których nie ma sie zielonego pojęcia zasługują jedynie na komentarz jak powyżej.
BTW, dla Twojej wiadomości: większość produkowanych obecnie stałek Pentaxa, to konstrukcje z ostatnich paru lat (nie licząc Limitedów FA i FA50/1.4 oraz FA35/2, które zreszta również na cyfrze spisują się świetnie).
dawid_ - Pią 15 Sie, 2008
Z mojej strony koniec..
tkosiada - Sob 23 Sie, 2008
sam własnie dokonałem takiej zmiany na 30D z 400D
zmiany na plus, choc musze przestrzec wszystkich innych że kupno tego body wiąże sie z dalszymi obciążeniami finansowymi
mianowicie GRUSZKA DO ODKURZANIA matrycy
to bardzo ważny instrument
|
|