|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Canon dostaje po d...?
Arek - Czw 14 Sie, 2008 Temat postu: Canon dostaje po d...?
Liczcie czego jest więcej, L-ek czy czarnych szkieł
Monastor - Czw 14 Sie, 2008
Arek, eee tam, pewnie połowa czarnych to Sigmy, a połowa Nikony
Aha, dodam też, że wszystkie sigmy są na mocowaniu Canona, a połowa Nikkorów też jest podpięta do Canonów przez przejściówkę
A tak abstrahując od szkiełek, wiedzieliście, że na takich imprezach, statystycznie, zdjęcia udają się 34 fotografom?
Arek - Czw 14 Sie, 2008
Tia... A połowa białych to Sony 2.8/300 i 70-200 f/2.8...
Arek, nieprawda, zapytaj MM
mnich - Czw 14 Sie, 2008
Arek napisał/a: | Liczcie czego jest więcej, L-ek czy czarnych szkieł | Zasługa D3?
cóż, czasami przywiązanie jest mało ważne jeżeli coś może dać lepszą jakość. Na tym forum jest także kilka osób, które rozważaja przejście z C na N.
krisv740 - Czw 14 Sie, 2008
nooooo! bardzo ciekawe
ale chyba najwyższy czas. myslę , że nikon "podesłał kilka" aparatów róznym agencjom i fotografom na "testy". bardzo mądre posunięcie
ale to to już chyba Arek może nam potwierdzić?
muad - Czw 14 Sie, 2008
A tak nmarginesie to dlaczego L-ki o dłuższych ogniskowych są białe? Tylko dlatego aby się wyróżnić? Ja wolałbym jednak czarne, mniej rzucają się w oczy, choć z drugiej strony takie długie lufy jakikolwiek kolor by miały i tak byłyby bardzo widzoczne.
muad, poza tym na pewno mniej się nagrzewają. Nie wiem czy są jeszcze jakieś inne powody.
Jak koniecznie musisz miec dyskretne to są dostępne obudowy neoprenowe LensCoat.
komor - Czw 14 Sie, 2008
Nie tylko Canony są/były białe, więc pewnie koncepcja odbijania promieni słonecznych nie jest nieuzasadniona. Pamiętam jak kiedyś ktoś dał zdjęcie bardzo starej Sigmy która była biała i miała czerwony pasek... Więc kto od kogo zerżnął?
jaad75 - Czw 14 Sie, 2008
Są białe Nikkory, białe Minolty, jak również Sony i Pentaksy...
Wujek_Pstrykacz - Czw 14 Sie, 2008
To bardzo ogólne określenie że obiektywy są białe. Najbardziej białe są Minolty/Sony. Pentax jest bardziej srebrny, a Canony kremowo-szare - no prawie "białe".
jaad75 - Czw 14 Sie, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Pentax jest bardziej srebrny |
Srebrne są tylko szkła FA. A, czy F są białe:
MM - Czw 14 Sie, 2008
A ja tak to skomentuję. To zdjęcie jest zrobione Canonem
Arek - Czw 14 Sie, 2008
Pewnie dlatego, że był za słaby, żeby go wpuścić na tą trybunę
Arek, a ja myślę, że jest zrobione z przeciwległej, większej trybuny, na której są same canony
k1caj_ns - Czw 14 Sie, 2008
A ja myślę ,że to jakiś zabłąkany biedak z alfą 350 i kitem ,któremu na zdjęcia sportowców "zooma" brakło i złapał się za trybunę dla fotoreporterów
Jesienny - Pią 15 Sie, 2008
A potem podrobił Exif-a? hehehe ;}
k1caj_ns - Pią 15 Sie, 2008
Cytat: | A potem podrobił Exif-a? hehehe ;} |
Nie dość ,że zabłąkany to jeszcze mocno zdeterminowany
Monastor - Pią 15 Sie, 2008
k1caj_ns, hmm, a może próbował sfocic sportowca, ale trzymał aparat odwrotnie?
Jesienny - Pią 15 Sie, 2008
To ja już wiem, to były Olympusiarz Fan Nikona z aparatem Sony i podłączonym szkłem Pentaxa zrobił zdjęcie loży gdzie stali sami fotoreporterzy z Canonami, po czym w Photoshopie wkleił inne aparaty i obiektywy, dorobił Exif i taki jest efekt!.
Wujek_Pstrykacz - Pią 15 Sie, 2008
jaad75 napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Pentax jest bardziej srebrny |
Srebrne są tylko szkła FA. A, czy F są białe:
Obrazek |
Sorki najnowszych szkieł Pentaxa nie miałem w ręku. Miałem 300/2,8 600/4 80-200/2,8
kozidron - Pią 15 Sie, 2008
Jesienny,
ta ....miał jeszcze wąsy a'la wałęsa i grał przy tym wszystkim na kobzie....
jaad75 - Pią 15 Sie, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Sorki najnowszych szkieł Pentaxa nie miałem w ręku. |
A i F są starsze niż FA. Chronologicznie, najpierw były tzw. K, potem M, A (z możliwością zmiany przysłony z poziomu body), F (pierwsze z autofokusem), FA, FA-J (bez pierścienia przysłon), D-FA i DA (optymalizowane pod cyfrę).
Wujek_Pstrykacz - Pią 15 Sie, 2008
No to tych jeszcze starszych też .... nie miałem.
heding - Nie 17 Sie, 2008
A to może być jakiś dowód w sprawie??
ciekawe czy miał drugie body...
R.Roobs - Nie 17 Sie, 2008
Nie przypuszczałem że te "docinki" między użytkownikami Canon-Nikon to często na poważnie ,do momentu jak spotkałem się z ta "przypadłością" w realu
Wybierając jedną z tych marek nie uważałem że ta pominięta to gorsza.
Być może na odpowiednim poziomie to faktycznie tylko żarty, ale niektórzy biorą to zbyt poważnie
heding - Pon 18 Sie, 2008
Może sie mylę, ale jak dla mnie na Optycznych nie ma żadnej wojny Canon-Nikon, jedynym szowinistą sprzętowym jest pewien osobnik marki, której nazwy świadomie nie przytoczę
a docinki [to i tak za duże słowo] i tak nie mają na pewno na celu wywyższanie żadnej z firm...
Jesienny - Pon 18 Sie, 2008
W końcu od czasu do czasu trzeba się rozluźnić i pożartować
Wujek_Pstrykacz - Pon 18 Sie, 2008
Ja myślę, że tu niema żadnych wojen systemowych. Tylko co niektórzy są bardziej nerwowi i na żartobliwe określenia reagują ostrymi słowami zapominając o szacunku do innych użytkowników forum.
heding - Pią 22 Sie, 2008
nie dostaje...
mnich - Nie 24 Sie, 2008
heding napisał/a: | nie dostaje... |
Przecież widać że się zwijają
heding - Nie 24 Sie, 2008
ale "czarnuchów" nie widać
jaad75 - Nie 24 Sie, 2008
heding napisał/a: | ale "czarnuchów" nie widać |
Może robili w tym czasie zdjęcia komuś bardziej znaczącemu...
|
|