|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D60 kilka pytań użytkownika.
Blackside - Sob 16 Sie, 2008 Temat postu: Nikon D60 kilka pytań użytkownika. To jest moja pierwsza lustrzanka, i widzę kilka dziwnych zachowań.
Co najbardziej mnie dziwi dlaczego przy tych samych ustawieniach co w kompakcie zdjęcie jest ciemniejsze? Czyli czas 1/25 i f3,5 iso 100 w canonie A610 = 1/8 i f3,5 . Tego nie rozumiem.
Przy ustawieniu auto iso widac ze aparat ustawia niestandardowe wartości np. 580. Czy da sie to zrobic w innym trybie? Nie ufam auto iso i wole sam decydowac . -)
Jeżeli chodzi o akumukator narazie zrobiłem ok 150 i już pali się jedna kreska, < dużo "zabawy"> Czy jego pojemnośc się poprawi po kilku ładowaniach?
Co do LCD czy faktycznie jest delikatny? Myślę o kupnie foli bezklejowych- raczej nie zaszkodzi? Dbam o aparat wręcz maniakalnie.... ale
kamfil06 - Sob 16 Sie, 2008
folie bym sobie odpuścił,
a co do różnego naświetlania to może być wina innych warunków oświetleniowych...
[ Dodano: Sob 16 Sie, 2008 14:14 ]
a co do ISO to pewno masz je ustawione na AUTO czy coś w tym stylu...
przejrzyj instrukcje...
Blackside - Sob 16 Sie, 2008
Tak mam ale chce uzyskac taki efekt bez auto
Co do oświetlenia to waruki identyczne odstęp zdjęc to ok 30 s ten sam pokuj
kamfil06 - Sob 16 Sie, 2008
może chodzi o światło czułość (ISO)
np. w swoim canonie masz ją ustawioną na 100 a w
D60 na... więcej
a co do auto to chodziło mi o AUTO ISO (aparat sam ustawia czułość)
hym parametry te same. iso też
Chyba nie zrozumiałeś mnie dokładnie. Miałem ustawione iso auto i aparat ustawia pośrednie wartosci iso a ja chcę takie pośrednie ustawic w innym trybie .
Ale najbardzie zalezy mi na tej zależnosci pomiędzy kompaktem a D 60. Nie daje mi to spokoju.
Jesienny - Sob 16 Sie, 2008
Niestety takie czułości to tylko w Auto (też nad tym boleję w d50) albo w wyższych Nikonach, gdzie idzie ustawiać ISO co 0.3 EV, a nie co 1 EV
Dzięki a nie wiesz czemu tak si dzieje z czasami naświetlanie ?
Jezeli ustawiłem f28 i zrobiłem fotke lodówce z odległości ok 70 cm to syfki powinny wyjśc? Nic nie widze narazie
Luke_S - Sob 16 Sie, 2008 Temat postu: Re: Nikon D60 kilka pytań użytkownika.
Blackside napisał/a: | Co najbardziej mnie dziwi dlaczego przy tych samych ustawieniach co w kompakcie zdjęcie jest ciemniejsze? Czyli czas 1/25 i f3,5 iso 100 w canonie A610 = 1/8 i f3,5 . Tego nie rozumiem. |
Czego nie rozumiesz? 1/8 s to czas wyraźnie dłuższy, niż 1/25 s, więc zdjęcie siłą rzeczy musi wyjść bardziej naświetlone.
Ale właśnie o to chodzi ze dopiero przy takich czasach zdjęcia są podobnie naświetlone. Czyli w D60 zdjęcie z czasem 1/25 jest niedoświetlonie, wyraźnie ciemniejsze niż z canona . i musze dac 1/8 by było podobne
Luke_S - Sob 16 Sie, 2008
Proponuję wrzucić te zdjęcia na jakiś serwer i zamieścić tutaj linki do nich. Dopiero po ich obejrzeniu będzie można cokolwiek powiedzieć.
MC - Sob 16 Sie, 2008
Blackside, a bierzesz pod uwage ISO?
oczywiscie iso 100 w obu
[ Dodano: Sob 16 Sie, 2008 18:31 ]
pierwsze zdjęcie z canona iso 100 1/10 f 3,5
http://www.fotosik.pl/pok...573284e05a.html
teraz nikon 1/6 f3,5 iso 100
http://www.fotosik.pl/pok...75a9b3d34a.html
Moze balans mnie myli ale cos jest na rzeczy, bo w dzień też było podobnie. Choc może canon coś kombinuje w oprogramowaniu w końcu to kompakt
jaad75 - Sob 16 Sie, 2008
Blackside napisał/a: | Choc może canon coś kombinuje w oprogramowaniu w końcu to kompakt |
No bo przecież D60 nic nie "kombinuje"...
Wyskalowanie czułości kompaktów bywa mocno zgrubne, więc różnice, nawet powyżej 1/2EV, nie są niczym dziwnym.
BTW, jesli chcesz pokazać różnice w naświetlaniu, to robisz to ustawiając dokładnie takie same parametry w obu aparatach - WB też powinien być ten sam, najlepiej ustawiony wg. wzorca.
Jutro z rana zrobie w świetle dziennym.
Ale chyba po prostu szukam dziury w całym
jaad75 - Sob 16 Sie, 2008
Cytat: | Jutro z rana zrobie w świetle dziennym. |
Typ światła nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu ustaw takie same parametry.
przy tych samych jest ciemniej . I tyle . Jak widac tu jest ciut ciemniej a czas niemal dwa razy dłuższy
Luke_S - Nie 17 Sie, 2008
Wygląda na to, że wyskalowane wartości iso w małpce Canona są w rzeczywistości wyższe.
Blackside - Nie 17 Sie, 2008
Też mi się tak wydaje. Co więcej kiedyś mam wrażenie że na iso 100 nie było śladu szumu 1:1.
Co do akumulatora zrobiłem mało zdjęc. Czy po kilku ładowaniach będzie lepiej? Instrukcja podaje 500 zdjęc <wg.CIPA> a ja zrobiłem ok 190.
P_M_ - Nie 17 Sie, 2008
Blackside napisał/a: | Też mi się tak wydaje. Co więcej kiedyś mam wrażenie że na iso 100 nie było śladu szumu 1:1.
Co do akumulatora zrobiłem mało zdjęc. Czy po kilku ładowaniach będzie lepiej? Instrukcja podaje 500 zdjęc <wg.CIPA> a ja zrobiłem ok 190. |
To zalezy, jak je robiles. Z lampa, czy bez. Ze stabilizacja, czy bez, etc. Podglad na wyswietlaczu tez sporo pradu bierze, wiec 190 klatek to raczej dobry wynik.
Blackside - Nie 17 Sie, 2008
No z lampą było ok 1/3. Wyświetlacz niemal ciągle pracował, kilka retuszy, włączona redukcja szumów, VR on, I mnóstwo grzebania po menu. Wiadomo nowy to muszę się nauczyc.
jaad75 - Pon 18 Sie, 2008
No to już masz odpowiedź... To nie jest standardowy sposób użytkowania aparatu i 190 klatek, to w takich warunkach i tak przyzwoicie.
Blackside - Pon 18 Sie, 2008
Dzięki w sobotę naładuje na full i zobaczę w plenerze. Bo troszkę się zmartwiłem.
Doradźcie jeszcze . Jak sądzicie czy lepiej włączyć czyszczenie matrycy za każdym włączenie i wyłączeniem/ tylko włączeniem , czy robić to tylko czasem z poziomu menu.
Zakładam że obiektywów nie zmieniam. Czasem myślę że może lepiej w ogóle wyłączyć. Choć z drugiej strony może ciągła praca zmniejszy szanse na "przyklejenie " się syfka do matrycy
MC - Pon 18 Sie, 2008
Skoro to czyszczenie jest, to po co wylaczac? Podejrzewam, ze roznicy w zuzyciu energii nie zauwazysz, a faktycznie troche czystsza matryca bedzie. Nawet jak nie zmieniasz obiektywu, to nie oznacza, ze matryca bedzie wiecznie czysta.
Blackside - Pon 18 Sie, 2008
Hee ja zawsze widzę tą ciemną strone. I już widze jak powietrze się tam miesza podczas czyszczenia i syfki się pojawiają. Ale pewnie masz racje po coś to zaimpletowali.
[ Dodano: Nie 24 Sie, 2008 18:26 ]
Dziś byłem w plenerze. Wrażenia są takie iż tryb P sobie radzi ale ciężko jest uzyskac pożądany efekt. Tryb M jest genialny.
Co do kolorów ostrości i tej białej maski to jest ona tylko na zdjęciach zrzuconych na kompa. Oglądając zdjęcia w aparacie maski nie ma. A ostrośc i nasycenie kolorów jest diametralnie inne niż po zgraniu. W Canonie takiego problemu nie miałem. Twarz po zbliżeniu w aparacie jest wyraźna a po zgraniu i powiększeniu na kompie szybciej robi się niewyraźne- jak to możliwe. ???
A i dlaczego nefy też są wyostrzane myślałem że są to gołe pliki nawet jak w aparacie mam ustowione wyostrzanie. Czy te ustawienia też działają na Rawy?
[ Dodano: Nie 24 Sie, 2008 18:38 ]
http://www.fotosik.pl/pok...58eacc99bb.html
A co powiecie o tym Ostrośc chyba jak najbarziej ok?
|
|