forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - dziwne pytanie o jasność obiektywów...

davaeorn - Nie 17 Sie, 2008
Temat postu: dziwne pytanie o jasność obiektywów...
Zastanawia mnie jedna kwestia... wszyscy widzą że dwie najpopularniejsze jasności obiektywów ze stałym światłem czyli f/2.8 i f/4... i moje pytanie - dlaczego akurat te?? dlaczego nie spotyka się obiektywów ze stałym światłem f/3.8 czy jakiejś innej. Z czego to wynika że akurat te a nie inne wartości... dlaczego znaczna większość obiektywów ze zmiennym światłem zaczyna się od f/3.5?? i kończy się na f/5.6?? zastanawia mnie to bo praktycznie niema obiektywów o innym świetle (ew.f/2.8 - f/4 - ale tu też znów te wartości)

niech mi ktoś to wyjaśni :)

mnich - Nie 17 Sie, 2008

Chodzi tylko i wyłącznie o koszta produkcji i konstrukcje, Obiektyw z ze światłem f/2.8 są cięższe i większe od tych z mniejszym światłem ( f/3.5 ) Obiektywy w stylu 3.5-5.6 z z reguły są lżejsze i poręczniejsze, a producenci aby zminimalizować już koszta, oszczędzają na materiale. Ale jak mówie, przedewszystkim jest to sprawa konstrukcyjna.
krisv740 - Nie 17 Sie, 2008

davaeorn, są, ale starsze np.: http://www.allegro.pl/ite...5_contax]_.html
technika posuwa się do przodu :smile:

ghost - Nie 17 Sie, 2008

szereg przesłon ze skokiem co 1 EV to 1 - 1.4 - 2 - 2.8 - 4 - 5.6 - 8 itd
inne wartości to skok co 1/2 lub 1/3 EV stąd większa popularność w/w wartości - one po prostu są "okrągłe".
co do tanich 3.5 - 5.6 to podejrzewam że ma to związek z tym że 5.6 to zwykle granica sprawnego działania czujnika AF i producenci wolą produkować szkła nieciemniejsze od 5.6 (choć jest kilka kończących się na 6.3). długi koniec na 5.6 pozwala na łatwą konstrukcję szerokiego ze światłem 3.5.

ponieważ zakres kitów jest podobny to u wszystkich są podobne wartości.

ghost napisał/a:
szereg przesłon ze skokiem co 1 EV to 1 - 1.4 - 2 - 2.8 - 4 - 5.6 - 8 itd
inne wartości to skok co 1/2 lub 1/3 EV stąd większa popularność w/w wartości - one po prostu są "okrągłe".

dziękuję bardzo za odpowiedź, wiele wyjaśniła :) choć w tym momencie widać wyraźną dyskryminację f/2 - jednak pewnie ładowanie takiej jasności pociągnęłoby za sobą wzrost wagi, ceny, ogólnie wszystkiego... Ciekawe jakby wyglądało szkło 70-200L f/2 IS USM :D 3kg?? :)

krisv740 - Nie 17 Sie, 2008

davaeorn, myślę, że mało. 200/2.0 L is waży 2.5 kg. :twisted:

no jakkolwiek obiektyw byłby ciekawy :) pomysł tragarza do sprzętu zacząłby wtedy wyglądać bardzo zachęcająco :)
muad - Nie 17 Sie, 2008

Jest canon 200mm f2,0 dużo do 3kg mu nie brakuje http://www.cyfrowe.pl/apa...0l-is--usm.html

ale taka sigma 200-500 f2,8 to dopiero waży :mrgreen:

15,7kg dla ścisłości :shock: