|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - dwa slowa o opticronie....
parasol - Nie 17 Sie, 2008 Temat postu: dwa slowa o opticronie.... jedna z moich pierwszych polprofesjonalnych lornetek byl opticron vega 8x56, swego czasu w porownaniu z moja ultralekka lorneta "made in russia" 25x60, wypadal jak mercedes przy maluchu, tak apropo owa rosyjska lornetka z obiektywami w odcieniu pomaranczowym miala byc podobno idealna do nocnych obserwacji, w rzeczywistosci nie dawala nawet 10 krotnego powiekszenia no ale kazdy mial chyba doswiadczenia z takimi oszustwami...poki co zastanawia mnie mala ilosc postow na temat Opticrona, brytyjskiej firmy , ktora moim zdaniem robi naprawde dobry sprzet, posiadam obecnie model 8x25 , mala turystyczna lornetke ktora daje naprawde kapitalny obraz i wspaniale odwzorowanie bieli jak na ta klase, lepsza niz moj drugi nabytek nikon action ex 12x50, nabylem ja wWielkiej Brytani za 48 funtow, podczas gdy w Polsce kosztuje 380, to wogole lekkie przegiecie no ale coz, w kazdym badz razie polecam wszystkim milosnikom szczegolnie przyrody lornetki tej firmy, trzymajta sie!!!
ptasiarz - Pon 18 Sie, 2008
Mało o nich piszą, bo po testach mało kto je kupuje
Stosunek ceny do jakośc,i albo na odwrót nie taki..
dariusz_119 - Wto 19 Sie, 2008
A ja uważam że opticron trochę przesadził z produkcją lornetek różnych rodzajów ( jakość ich wykonania a szczegółnie powtarzalność i dobrane materiały ,szkło optyczne itp nie są najwyższej klasy ale za to cenowo biją wielu producentów ) i to chyba sie odbiło na tym że i w polsce nie są za bardzo rozchwytywane.Do tego test na Optyczne.pl odsłonił kurtyne słabostek wielu tych lornetek nawet tym z najwyższej półki
choć z drugiej strony tak ogromny wybór to też fajna rzecz bo jak Cię nie stać na coś z zakresu 5 tyś w górę to Opticron jakby pomaga w wyborze swojej wymażonej lornetki
ja osobiście używam lunety Opticrona z ED i jestem bardzo zadowolony ale juz z lornetka to bym nie ryzykował , choć przy zakupie Vortexa Vipera też było ryzyko ale opłacało sie.
Pozdro!
|
|