forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Canon S5is - nie mogę zgrać filmiku z aparatu.

dudi82 - Nie 17 Sie, 2008
Temat postu: Canon S5is - nie mogę zgrać filmiku z aparatu.
Witam
Aparat posiadam od miesiąca i wszystko było ok z tym, że czasami filmiki zgrywały się po 2-3 próbach (po restarcie aparatu, ponownym podłączeniu przewodu). Zdjęcia zawsze zgrywały się bez problemów i karta za każdym razem była formatowana. Teraz natomiast nijak nie jestem w stanie zrzucić z aparatu jednego, trwającego prawie 20 minut filmiku. Przy każdej próbie zgrania dioda odczytu na aparacie mrugnie 2-3 razy po czym komp wyświetla komunikat "nie można skopiować bieżącego obrazu...". "Próbuj ponownie" nie pomaga. Filmik jest jedynym plikiem na karcie aparatu. Nawet jeśli zrobię parę zdjęć, zrobię inny filmik to one zgrywają się bez problemu a ten 20-to minutowy filmik nadal nie chce ruszyć z miejsca mimo tego, że na aparacie można go bez problemu oglądać. Karta pamięci to nowa (kupiona razem z aparatem) Kingston ElitePro 50x, 2GB.

-Piotr- - Wto 19 Sie, 2008

dudi82, zgrywaj zawartość karty pamięci na komputer przez czytnik kart pamięci. Będzie to zawsze szybciej i bezpieczniej. Owszem czynność ta wymaga każdorazowego wyjęcia karty z aparatu, ale jak dla mnie warto. Tym sposobem nigdy nie miałem problemów ze zgrywaniem kart pamięci, nawet o większej pojemności nawet w miksie tj. filmy+zdjęcia jednocześnie.
dudi82 - Sro 20 Sie, 2008

Odpada. Po 1 nie mam czytnika kart a po 2 za dużo by z tym było kombinowania no i łatwo uszkodzić w końcu kartę. Poza tym w poprzednim kompakcie, Kodaku, zawsze zdjęcia zgrywałem kabelkiem przez USB i nigdy problemu nie miałem a kilka dziesiątek tysięcy zdjęć przez niego przeszło.
Problem z Canonem jednak rozwiązałem inaczej. Zawsze zdjęcia zgrywałem po prostu przez "Mój Komputer". Teraz użyłem programu dodanego do aparatu i filmik zgrał się bez problemu.