|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 450D czy 40D
mkzg - Pon 18 Sie, 2008 Temat postu: 450D czy 40D Witam!
Wiem, że temat wałkowany, ale uważam, że każdy przypadek jest inny i warto go zanalizować.
Marudziłem już na forum nt. aparatu dla mnie, ale po długich dyskusjach z moim portfelem zgodnie uznaliśmy, że jesteśmy za biedni, żeby kupować tandetę, więc pozostało do
1.450D z kitem
2.40D z... (nie wiem z jakim szkłem, ale o tym później)
Do obu zestawów 50/1.8
Różnica cenowa pomiędzy 450D a 40D jest po Cashbacku chyba niewielka.
Powiedzmy, ze mam do wydania 3000. Hipotetycznie oczywiscie
450D z kitem to ok 1900
40D body to 2400 - ew. Cashback 100Euro, czyli 2100.
-50/1.8 300 zł
Zostaje w przypadku 40D 600zł na podstawowego zooma. 18-55 III może?
No, dziękuję za uwagę i proszę o opinie
kozidron - Pon 18 Sie, 2008
no i ładnie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie...
40D+ kit + 50mm 1.8 II, na początek może być, potem kupisz jakieś szkiełko,
chyba że mozesz dorzucić troszkę do tamrona 17-50 2.8 zamiast kita i tej plastikowej stałki
k1caj_ns - Pon 18 Sie, 2008
mkzg, Z tego co mi wiadomo to cashback na Polskę się skończył
Weź 40D z Tamronem 17-50 /2.8 i masz problem zooma podstawowego z głowy i nie będziesz musiał tego szkła wymieniać z czym trzeba sie liczyć kupując kit.
Ostegolectric - Pon 18 Sie, 2008
na Polskę tak, inne kraje cieszą się caschbackami na okrągło
vespero - Pon 18 Sie, 2008
To jeszcze bardziej mnie cieszy, jak już wspomniałem rozważam kupno sprzętu w niemczech. Tylko jak wtedy załatwić ten cashback po zakupie canona. I czy napewno ciągle jest.
muad - Pon 18 Sie, 2008
Znajomy stwierdził, ze on woli c 400d bo 40d jest za ciężki, za duży i za skomplikowany. Miał rację - oczywiście z jego punktu widzenia, dla jego potrzeb. 40d jest lepszym wyborem, szczególnie dla kogoś kto nie będzie traktować lustrzanki jako lepszego kompaktu. Kitowy obiektyw odradzam, lepiej nie kupować 40d a różnicę dołożyć do dobrego obiektywu razem z 450d niż kupić 40d + 18-55.
mkzg - Pon 18 Sie, 2008
Tak bardzo mi się nie pali, poczekam na kolejnego Cashbacka.
Tylko Tamron i 40D przekracza mój budżet...
Baku - Pon 18 Sie, 2008
Może warto ten budżet ciut powiększyć? Sam miałem podobny dylemat i musiałem sięgnąć głębiej w kieszeń....
viola - Pon 18 Sie, 2008
mkzg, poczekaj kilka miesięcy i odłóż trochę kasy, bo wydawanie mniejszej kwoty na coś z czego nie będziesz zadowolony mija się z celem. Ja na początku chciałam przeznaczyć 2,5-3 tys a skończyłam na 5... i nie zamieniłabym mojego wyboru na żaden inny. mam ten zestaw, który poleca k1caj_ns, i inni (plus canon 70-250) jestem baaaaardzo zadowolona
jeśli chodzi o zooma, to z 17-50 nie licz na duże zbliżenia...
mkzg - Pon 18 Sie, 2008
Dzięki!
viola, nie słyszałem o C 70-250, może mówisz o 55-250? Osobiście obstaje za 70-300 USM IS mimo najgorszego USM w klasie, albo 70-200 jeżeli się nie boisz kradzieży...
Nie oczekuje od Tamiego 17-50 dużego przybliżenia, a jedynie uniwersalności.
Twardo sobie postanowiłem, że czekam do końca września albo na Cashbacka
viola - Pon 18 Sie, 2008
mkzg, no tak oczywiście że chodziło mi o 55-250
Ale czy wybór tamrona 17-50 nie ograniczy mnie potem do tele 55-250 bo w innym wypadku typowe tele to 70-300 i między 50-70 nie mam zakresu w ogole.
muad - Pon 18 Sie, 2008
Oczywiście, że nie ograniczy. 20 mm w tym zakresie to jest nic. Równie dobrze można do tego tamrona dobrać coś od 100mm. Szczególnie gdy się ma matrycę 10mpx lub wyższą - zawsze można wykadrować.
Monastor - Pon 18 Sie, 2008
vespero, na temat zakresu między 50-70 napisałem trochę w odpowiedzi na Twoją PW.
Poza specyficznymi sytuacjami (odległe obiekty, węższe kadry w krajobrazie, ograniczenia dostępu) łatwo tą dziurę zniwelowac. Wystarczy podejśc trochę bliżej. Wiele osób żyje z dziurą między 50, a 70 mm, ja pomiędzy 70 mm, a 100 mm też nic nie mam, a nie doskwiera mi to za bardzo.
Są tacy, co biegają ze stałkami, a 'zakres' mają dziurawy jak szwajcarski ser. Co też nie przeszkadza im w robieniu dobrych zdjęc.
mkzg - Pon 18 Sie, 2008
Bawiłem się 450D i przyznam, że kit wcale nie jest taki zły.
Można powiedzieć, że zdecydowałem się na 40D, ale jakoś nie mogą się przekonać do Tamrona, bo brakuje mu stabilizacji(wiem, żeto amatorskie, ale działa na wyobraźnię)
A co powiecie o C EF-s 17-85 IS USM?
muad - Pon 18 Sie, 2008
Czy kit nie jest zły? To zależu do czego się porównuje. Ale jak dla mnie to z kitem zdjęcia są niezbyt dobre.
Stabilizacja w w zakresie do 50mm to rzecz w większości przypadków zbyteczna, poza tym w Tamronie masz światło f2,8 - a światło jest lepsze niż stabilizacja.
mkzg - Pon 18 Sie, 2008
Ok, rozumiem. W mojej obecnej hybrydzie mam 2.4 a większość zdjęć jest poruszona, nawet przy dobrym świetle
A jak by wypadł Tamron 17-50 do Canona 17-85 IS USM?
To jest dobre pytanie jak wypada canonowski obiektyw do tego tamrona bo w tej cenie faktycznie są do wyboru trzy sigma 17-70 mm ale przez problemy canona z sigma przebije ja tamron zreszta tamron ma bdb opinie naprawdę i canon 17-85 is i tu mamy stabilizację ale w tym zakresie z drugiej strony nie jest aż taka potrzebna, ale zawsze lepiej mieć niż nie mieć ale fragment o kiju i marchewce w teście mnie zniechęca, bo w takiej cenie tamron ma dobre opinie.
Blackside - Pon 18 Sie, 2008
mkzg napisał/a: | Ok, rozumiem. W mojej obecnej hybrydzie mam 2.4 a większość zdjęć jest poruszona, nawet przy dobrym świetle |
2,4 i poruszone. Coś nie zabardzo raczej wina AF . No chyba że zdjęcia robisz późnym wieczorem bez lampy . Lub masz zoom 20x i czas 1/60 w co wątpie.
piotr_u. - Pon 18 Sie, 2008
mkzg napisał/a: | A jak by wypadł Tamron 17-50 do Canona 17-85 IS USM? | Na pewno bardzo dobrze ze względu na światło. Miałem 17-85 i dzięki temu przekonałem się, że stabilizacja często nie radzi sobie tam, gdzie lepsze światło nie ma większych problemów. Lepiej poćwiczyć pozycję i chwyt zapewniający mniejsze poruszenie i kupić tamrona, niż liczyć tylko na IS w Canonie.
muad - Pon 18 Sie, 2008
mkzg napisał/a: | A jak by wypadł Tamron 17-50 do Canona 17-85 IS USM |
To w sumie dość trudny wybór, warto by iśćdo sklepu i popstrykać trochę jednym i drugim i samemu się przekonać. Canon powinien lepiej współpracować z body canona. A co do światła to na zewnątrz f4 w większości sytuacji powinno wystarczyć (bynajmniej mi wystarcza) ale we wnętrzach jest gorzej.
mkzg - Pon 18 Sie, 2008
Troche jutro pogrzebie w sieci, ale z tego co pamiętam Cashback był też dla 17-85 IS USM czyli jego cena to ok. 1000 zł
mkzg, stabilizacja jest potrzebna a raczej przydaje się od 70mm, ten tamron to bije kita pod każdym względem a jego stabilizacja to przy wszystkich zaletach tamrona to pryszcz. Popatrz na jakośc wykonania tamrona, (kit jest cały z plastiku i na dodatek ma mocowanie listków z plastiku), tamron ma swiatełko 2.8 a kit 3.5- -5.6 -więc przy 18 mm kita masz 2 działki wyżej niż tamron a przy 50mm kita masz 6 działek wyżej niż tamron.
Nie ma o czym mówić stałe światełko 2.8 tamrona na pewno załatwia stabilizacje kita, bo nie wirze zeby ona wynosiła więcej niż 3EV.
Jak ogladam testy rozdzielczości obu obiektywów ich wykresy są zbliżone, poza ogniskową 50 mm tam tamron wypada lepiej ale z pewnością tamron dłużej utrzyma taką jakość ze względu na solidniejszą konstrukcję.
Jest jeszcze taka szkoła, że zdecydowanie lepiej jest - mieć body z niższej pułki a lepsze szkła,..... body z pół profi dobrych fotek ci nie załatwi ....może lepiej 450D + grip+ tamron 17-50, bo powinieneś zadać sobie pytanie czy będziesz wykorzystywał cały potencjał 40D.....
mkzg - Pon 18 Sie, 2008
Dzięki kozidron, a czy podobnie zachowuje się Sigma, albo Canon 17-85? Bo wszyscy tak się zachwycają nad Tamronem, a ja nie wiem dlaczego
k1caj_ns - Pon 18 Sie, 2008
mkzg napisał/a: | Bo wszyscy tak się zachwycają nad Tamronem, a ja nie wiem dlaczego |
Bo widzisz stabilizacją ruchu nie zamrozisz ,a jak wpuścisz więcej światła na matrycę i skrócisz tym samym czas otwarcia migawki scenę "zamrozisz" czyli uchwycisz nie rozmazaną. To jest główna przewaga światła w obiektywie nad IS.
Poza tym z mojego doświadczenia kiedy masz włączony IS to jakość zdjęć jest gorsza niż kiedy IS jest wyłączony. Chodzi tu pewnie o ruchy soczewek . W każdym bądź razie to kolejny plus świadczący o zdecydowanej przewadze światła nad IS.
Tak jak też pisali koledzy IS jest o wiele bardziej przydatne przy teleobiektywach niż przy ultrazoomach.
mkzg,
powiem ci tak ja go nie mam (tamrona) ale bawiłem sie nim, znajomemu się wysuwa tubus jak przechyli obiektyw dół, no ale u 2 kolegi , który go ma od 1,5 roku nie zauwazyłem żadnych śladów zuzycia. Generalnie jest to jeden z lepszych tego typu "uniwersalnych" zoomów, oczywiście jest canon 17-55 mm f 2.8 IS usm ale jego cena jest kolosalna, chyba gdzies około 4000 ziko. Więc jak widzisz ten tamron jeżeli chodzi o stosunek jakość do ceny jest dobrym rozwiązaniem. Jest oczywiście też sigma, na przykład 17-70/2.8-4.5 dc macro ale sigmy różnie pracuja pod canonami(oczywiście mozna je też kalibrować podobno serwis robi to w tydzień czy dwa). Osobiście przyznaje nie bawiłem sie tym szkiełkiem ale na pewno ktoś ja ma na forum.
Słuchaj ale ty - nam, jak sie nie mylę nie napisałeś jaki rodzaj fotografii chcesz uprawić i czy na pewno potrzebujesz taki uniwersalny zoom. Ja osobiście nie uzywam tego typu szkieł wole stałki 28, 50 czy 85...teraz poluje na 28mm canona
piotr_u. - Wto 19 Sie, 2008
k1caj_ns napisał/a: | Poza tym z mojego doświadczenia kiedy masz włączony IS to jakość zdjęć jest gorsza niż kiedy IS jest wyłączony. Chodzi tu pewnie o ruchy soczewek . W każdym bądź razie to kolejny plus świadczący o zdecydowanej przewadze światła nad IS.
| Mógłbyś to bardziej sprecyzować, albo podać jakiś link, bo nie każdy wie o co Ci chodzi i może sobie pomyśleć, że stabilizacja jest wręcz niewskazana
kozidron - Wto 19 Sie, 2008
piotr_u., jest jak najbardziej wskazana ale w pewnych sytuacjach nie działa, producenci nawet wymieniają w jakich sytuacjach należy ja wyłączyć, na przykład na statywie czy jak chce sie pokazać dynamiczność sceny. Pomijając fakt wydajności takiej stabilizacji.
Uważam, że lepiej jest kupić jaśniejszy obiektyw, który pozwoli skrócić czas naświetlania, przez co zwiększyć szanse na nieporuszone zdjęcie, niż pakować się w stabilizację. Owszem nie zaszkodzi mieć tą stabilizację ale jak wspomniał k1caj_ns, ruchu się nie zamrozi.
mkzg - Wto 19 Sie, 2008
Przyznam, że uniwersalny zoom miałby być dla mnie uniwersalny
Mówiłem o C 17-85 f 4-5.6 IS USM ok. 1200 zł
Co do typu fotografii, to na macro mi narazie nie zależy, głównie to architektura i koncerty, ale kameralne.
Tak sobie hipotetycznie liczyłem ile kosztowałby zestaw 40D+Tamron+70-200 f/4L IS USM(tu już dobrego światła brać nie będę bo mnie poprostu nie stać.) to jest 6605 zł. (po cashbackach oczywiśćie)
A jeszcze taki szalony pomysł. 450D+Tamron 17-50+70-200 f/4 IS USM? To ponad 700 zł taniej, tylko boje się, że kupie 450D i później będzie mi brakowało szybkości 40D
mkzg,
....no to musisz sie zastanowić, czy potrzebujesz więcej niż 3,5 kl/s, no i pare innych istotnych udogodnień jak ergonomia 40D, czasy do 1/8000, szybszy Af ...itd
Wydaje mi się że do tego 2 zestawu to powinieneś dorzucić jeszcze gripa, wygodniej będzie sie trzymało to wszystko, przynajmniej przy C70-200
k1caj_ns - Wto 19 Sie, 2008
mkzg napisał/a: | 40D+Tamron+70-200 f/4L IS USM |
Dobry wybór chociaż ja zamiast IS wolałbym stałe światło 2.8 bo cenowo jest podobnie. Najlepiej to 70-200 f 2.8 L IS oczywiście ale to też kosztuje swoje
Jak bardziej potrzebujesz stabilizacji to już Twój wybór
mkzg - Wto 19 Sie, 2008
Dzięki kozidron i k1caj_ns, rzadko używam tego, ale "Pomogliście"
Co do gripa to oryginalny czy zamiennik BG-E5, bo widziałem, że oryginalne gripy do 40D bodajże BG-E2N są kosmicznie drogie...
A lepszy to tego zestawu 450D + grip + tamron byłby 70-300 IS USM czy 70-200 f/4 L USM, albo ew. IS USM?
ja miałem na mysli gripa do 450D jakbys zdecydował sie na druga opcję, bo on jest mały. ....natomiast co do gripa do 40D to lepiej ci doradzi k1caj_ns, bo sam uzywa 40D.
Mi się świetnie trzymało 40D bez gripa....no ale wiadomo , grip to nie tylko dobry uchwyt ale dodatkowy akumulator .....
Ja używam zamiennika do 400D, sprawuje się dobrze (niektórym użytkownikom się wiesza, u mnie coś takiego nie występuje mam delta batterygrip bg e3), zakup ten powiem był obowiązkowy w sensie grip nie model, bo jak się do takiego trabanta przypina jakąś lufe to nie ma za co złapać...
muad - Wto 19 Sie, 2008
40d bardzo dobrze trzyma się bez gripa, nawet jeśli ktoś ma duże ręce. Jeśli ktoś często robi zdjęcia w pionie to wtedy grip jest wskazany. Dla mnie największy plus gripa to dotatkowe zasilanie. Niemniej w przypadku 40d wolłbym dokupić dodatkową baterię niż grip.
mkzg - Wto 19 Sie, 2008
Odwiedze na dniach FJ, dzwoniłem mają i 40D i 450D i 70-300, ale zapomniałem się o Tamrona spytać...
[ Dodano: Wto 19 Sie, 2008 17:12 ]
Niestety system nie pozwala mi już edytować poprzedniego posta więc podziele się z wami moimi przemyśleniami po macaniu aparatu.
Oglądałem 450D i 40D oba są dośc szybkie bla, bla, bla. 40 D lepiej się trzyma.
Kupie 40D jezeli pojawi się na niego Cashback. A właśnie, wiecie czy będzie na 40D? A na 17-85 f/4-5,6?
Do tego albo Tamron albo Canon 17-85, który zachwycił mnie prędkością AF, aczkolwiek Tamron ma wyższe MTF'y. Czy taka różnica 5 lpmm jest faktycznie zauważalna?
Wiem, wiem że Tamron ma mniejszą aberrację, ale mimo wszystko Canon i IS to Canon i IS...
Co do gripa, faktycznie w 40D jest przynajmniej mi zbędny.
A więc:
1)450D + kit + 70-200 f/4 IS USM, chociaż nie wiem czy jest mi aż tak bardzo potrzebny ten świetny obiektyw, może później...
2) 40D+ Tamron, albo Canon + 70-300 IS USM, i to chyba najlepszy dla mnie zestaw
Wytłuściłem pytania do Was.
piotr_u. - Sro 20 Sie, 2008
mkzg napisał/a: | Czy taka różnica 5 lpmm jest faktycznie zauważalna? | Nie wiem, ale wiem, że różnica światła jest faktycznie i to mocno zauważalna. mkzg napisał/a: | Wiem, wiem że Tamron ma mniejszą aberrację, ale mimo wszystko Canon i IS to Canon i IS... | Jak czytam Twoje posty, to tak jakbym słyszał siebie sprzed niespełna roku. Też nie wierzyłem wtedy w światło, jedynie ta stabilizacja była mi w głowie Teraz sobie trochę pluję w brodę, że od razu nie posłuchałem innych. No ale ponoć najlepiej się uczymy na własnych błędach
MC - Sro 20 Sie, 2008
mkzg napisał/a: | mimo wszystko Canon i IS to Canon i IS... |
I wydaje Ci sie, ze wszystko co zrobil Canon jest najlepsze? Smiem watpic. Tamron bedzie tutaj lepszym rozwiazaniem.
mkzg napisał/a: | Czy taka różnica 5 lpmm jest faktycznie zauważalna? |
To zalezy. Arek w ktoryms z testow napisal (bardzo slusznie), ze w fotografii nie chodzi o bicie rekordow. Ale 5lpmm to juz jednak troche jest.
kozidron - Sro 20 Sie, 2008
mkzg, z tego co słyszałem (przeczytałem z 2 źródła, znaczy na forum optyczne) w Polsce cashback'a już nie ma, za to w europie tak(Polska niby w europie leży ale cóż).
Nie patrz na tą stabilizację ....canona a najlepiej jak się jeszcze wahasz to idź do sklepu, załóż jakiegoś canona i na iso 100 (jak wybierzesz sklep bez okien w jakiejś galerii to lepiej), zobacz na priorytecie przysłony (dajmy na to na f 5.6 na tym szkle z IS przy ogniskowej 85, to będzie jego najniższe światełko) jaki ci czas wychodzi(celuj w jakis ciemny kąt żeby było 1/8) pstryknij a potem załóż tego tamrona wyceluj w ten sam ciemny kąt i przy światełku 2.8 wyjdzie ci czas 1/30 a przy takiej wartości (jak nie pijesz) da się nie poruszoną fotę zrobić.
Ja to wolę 10 razy bardziej jasne szkła niż stabilizacje(jeżeli mowa do zakresu 70mm), stabilizacja to sie przydaje powyżej 70mm.
Co do różnicy lpmm, to zerknij na testy, nie tylko różnica rozdzielczości przemawia na korzyść tamrona.....powiem tak jak potrzebujesz takiego zooma to tamron jest lepszym rozwiązaniem. Canon 17-85IS jest ciemny o wadach optycznych większych od tamiego nie wspomnę...
mkzg - Sro 20 Sie, 2008
Cahbacka nie ma, ale mam nadzieje że będzie...
Słyszałem również, że Canon przed Cashbackeim podnosi ceny hurtowe, więc... zobacze jeszcze.
Ok, przekonaliście mnie do Tamiego, tylko jeszcze dumam nad korpusem, ale to pozostawię sobie
mkzg - Czw 21 Sie, 2008
Po dyskusjach z moim portfelem zgodnie uznaliśmy, żę warto porównać MTF'y Tamrona i Canona 18-55 IS i tutaj sie ostro zdziwiłem, bo żeby uzyskać taką samą wartość jaką ma Canon trzeba przymknąć Tamiego do przynajmniej 4 lub nawet 5.6 co daje mi wydzłużenie ekspozycji aż o 2 EV.
I tu pytanie:Czy dobrym zamiennikiem dla jasnego Tamrona byłby komplet 18-55 IS i 50/1.8?
adamo - Czw 21 Sie, 2008
Panowie co myślicie o zestawie 40d+canon 50mm f1.4.pytam gdyż właśnie zastanawiam się nad takim zakupem.
kozidron - Czw 21 Sie, 2008
mkzg, tak, jak ci napisałem wyżej nie patrz tylko na wykres rozdzielczości i chyba się jakaś pomyłka wkradła bo tamron przecież wypada lepiej od 18-55IS. Poza tym to solidniejsza konstrukcja od nowego kita i zdecydowanie lepszy optycznie jest tami od kita canona.
adamo napisał/a: | Panowie co myślicie o zestawie 40d+canon 50mm f1.4.pytam gdyż właśnie zastanawiam się nad takim zakupem. |
bardzo fajny zestaw ale jeżeli tylko na tym szkle ma się skończyć...No i najważniejsza sprawa co chcesz tym fotografować....
adamo - Czw 21 Sie, 2008
adamo napisał/a: | Panowie co myślicie o zestawie 40d+canon 50mm f1.4.pytam gdyż właśnie zastanawiam się nad takim zakupem. |
bardzo fajny zestaw ale jeżeli tylko na tym szkle ma się skończyć...No i najważniejsza sprawa co chcesz tym fotografować....[/quote]
fotografia portretowa i trochę ogólnej.myślę ze na chwile obecna na tym poprzestanę.
co do zestawu 40d to mam jeszcze jedna opcje ale opinie jak na razie rożne jeżeli chodzi o współprace z canonem a mianowicie Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM
k1caj_ns - Czw 21 Sie, 2008
Jak odpowiada Ci taki nożny zoom to obfocisz tym szkłem na prawdę sporo. Prędzej czy później i tak coś dokupisz pewnie
Ja bym brał canona. Jak chcesz głównie portrety pstrykać to grip się przyda do 40d.
mkzg - Pią 22 Sie, 2008
Można gdzieś wypożyczyć aparat np na dwa tygodnie, żeby sobie przetestować, okoloce Zielonej Góry, lub, żeby jakiś sklep wysłał?
goltar - Sob 23 Sie, 2008
Wątek dotyczący kalibracji Tamrona został wydzielony TUTAJ.
MC - Sob 23 Sie, 2008
mkzg, watpie. Bo kto potem taki sprzet kupi?
mkzg - Sob 23 Sie, 2008
Tak samo jak ludzie kupują z półki w fotojokerze
Powiedzcie jak się ma 40D z bezprzewodowym sterowaniem lampami?
[ Dodano: Nie 24 Sie, 2008 13:40 ]
Przyznam, że jakoś dalej nie mogę sie przkonać do Tamrona, gdyż Canon powalił mnie Ultrasoniciem, a różnica światła 2.8 do 4, to tylko 1 EV co mogę zniwelowań stosując 200 ISO.
Wiem, że to brzmi głupio, ale jakoś nie wiem czemu sie wszyscy zachwycają Tamronem.
dazdilly - Sro 10 Wrz, 2008
Witam.
JA też mam dylemat czy kupić 450D czy 40D. Mam do wyboru takie zestawy
Canon 40D+Sigma 28-70mm f2.8-4 HIGH SPEED+Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro +Canon EF 50mm f/1.8 II Telephoto plus dodatki typu karty, filtry za okło 1200$,
drugi zestaw to
Canon 450D+Canon EF-S 18-55mm F/ 3.5~5.6 IS+Canon EF-S USM 55-250mm IS Telephoto+Canon 50mm F1.8 Normal+ filtry i inne dodatki za 1400$,
trzeci zestaw
Canon 40D+Canon 18-55mm f/3.5-5.6 IS EF-S+Canon 70-300mm f/4-5.6 EF USM IS plus filtry karty pamięci za 1600$,
jeszcze mam do wyboru
Canona 40D+17-85 IS+70-300IS za 1700$. MOje pytanie, który z tych zestawów jest najlepszy moge wysłać linka do aukcji na ebayu żeby zobaczyć co w tych zestawach się znajduje. Pozdrawiam
Jasper - Sro 10 Wrz, 2008
Jeżeli zaczynasz, chcesz przyswoić sobie lustrzankę i po jakimś czasie wymienić body na lepsze, to zestaw z 450D może być dobry. Jeżeli myślisz o bardziej dłuższym zatrzymaniu sprzętu to najbardziej odpowiedni wydaje mi się ostatni zestaw ale tak w ogóle to zaniechałbym kupowania zestawów. Przyzwoite body ( jakim jest na pewno 40D ) i dobieranie szkieł do tego co chcę robić ( a nie odwrotnie) jest moim skromnym zdaniem najrozsądniejsze. Pozdrawiam.
dazdilly - Sro 10 Wrz, 2008
No wlaśnie chodzi o to że to bedzie pierwszy taki aparat. Mam możliwość kupienia na miejscu w stanach sprzętu i póki mam fundusze to chciałbym coś zainwestować tez myslalem o tym ostatnim zestawie tylko dorzucic sobie 50 canona. Tylko ta cena i tak w tej chwili tego ostatniego zestawu jest troche za wysoka wolałbym wydać mniej ale wziąć 40D tylko zestawy 40D z obiektywem 70-300 sa bez stabilizacji ;/
xagon - Sro 10 Wrz, 2008
Witam wszystkich serdecznie. (pierwszy pościk).
Nie myślałem że aż tyle ludzi będzie miało ten sam dylemat co ja...
a mianowicie wybór pomiędzy 40D a 450D !
Chciałbym wam przedstawić moją sprawę , bo nie jest aż tak prosta i od tygodni zaprząta mi głowę. Widzę także że wasze opinie są bardziej w stronę 40D , choć ja skłaniam się bardziej ku 450D , choć sam nie wiem dlaczego ...
40D jest u mnie troszkę drogawy , sama puszka 990 euro, a CANON EOS 450D 2Kit (18-55 IS & 55-250 IS mm - 890 euro. (Mam też okazję od znajomego wziąć nówkę 40D body fabrycznie zapakowane , ale bez gwarancji za 750 euro)
o fotografii mam amatorskie pojęcie mam ultrazooma lumixa fz-8 , ale od pewnego czasu (miesiąc) mam też nikona D300 , od tego samego znajomego .. pożyczony.
Samo body w 40D trochę mnie przeraża , bo już widzę ile będę musiał wyładować na szkła , a w 450D mam już 2 w kit-cie i z tego co wynika z waszych testów , nie są to takie ostatnie obiektywy , dla takich "pro" jak ja .
Nie mam wygórowanych ambicji super fotoreportera , chcę tylko robić zdjęcia rodzinie , może jakieś krajobrazy na wycieczkach , ale jak 450D to kaszanka i lepiej wziąć 40D to prosiłbym o napisanie. Napaliłem się na tego 450D tylko z waszego powodu czytając reckę , z której wynika że wypada całkiem przyzwoicie , a foty to już całkiem powalają , chociaż z 40D tak samo . Nie wiem , głowa mnie już boli w piątek muszę mieć któryś z tych aparatów , bo muszę nikona oddać
..help..
komor - Sro 10 Wrz, 2008
xagon, wszystko zależy czy chcesz się rozwijać fotograficznie. Piszesz, że „już widzę ile będę musiał wyładować na szkła”. Kupowanie szkła to esencja fotograficznego hobby więc jeśli nie chcesz tego zrobić, to nie wykorzystasz potencjału 40D, będziesz tylko miał ciężką i dużą puszkę do noszenia. W takim wypadku lepiej kupić 450D z dual-kitem i cześć. Tylko istnieje ryzyko, że zabawa Ci się spodoba i w końcu i tak zaczniesz się rozglądać za lepszym obiektywem niż kitowy...
Tak było ze mną. Ja nie zamierzałem kupować nic ponad 400D + kit.
xagon - Sro 10 Wrz, 2008
Ok zrobię tak : (chyba że ktoś mi odradzi , bo nie będzie to miało sensu waszym zdaniem)
Utargowałem body 40D i spuścił do 700 euraków a że mnie na razie nie stać na dobry obiektyw to wynalazłem Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS za 249.00EUR . dołożyłbym tylko 50 euro i zamiast dwukitowego 450D miałbym 40D +EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS. ciemny obiektyw co prawda , ale na inny mnie na razie nie stać . TU(allegro odpada i inne polskie sklepy , bo do aten to chyba nie dowiozą) jest od groma szkieł i nie mam pojęcia czy może jest jakieś lepsze w tej granicy cenowej , jeśli ktokolwiek mógłby zerknąć i doradzić , to z wdzięczności wyślę mu moje pierwsze wspaniałe zdjęcie moim nowym 40D [no i musi mieć IS , bo czasem mi się ręce trzęsą w pierwsze dni tygodnia
mavierk - Sro 10 Wrz, 2008
xagon napisał/a: | [no i musi mieć IS , bo czasem mi się ręce trzęsą w pierwsze dni tygodnia | no! pierwszy sensowny powód na stabilizację Mam tak samo...
MC - Czw 11 Wrz, 2008
mavierk, od stabilizacji lepsze bedzie ograniczenie w spozyciu niektorych trunkow. Albo wrecz przeciwnie
xagon - Sob 13 Wrz, 2008
nabyłem w końcu jednak CANON EOS 450D 2Kit (18-55 IS & 55-250 IS mm) , bo znalazłem za śmieszne pieniądze ...750 euro . wiem że nikogo to nie interesuje , ale i tak za kilka dni opiszę wrażenia Na razie testowałem bateryjkami AF w obu obiektywach i wyostrzają idealnie w punkt
dazdilly - Czw 18 Wrz, 2008
Witam. Orientujecie sie moze czy ta wersja tego Canona jest Japońska Canon EOS Kiss X2 / Digital Rebel xSi (EOS-450D), 12.2 Megapixel, SLR, Digital Camera w/ 18-55mm IS Lens Kit (Black) i czy jak sie kupuje taka wersje to jest chociaz angielskie menu??
krisv740 - Czw 18 Wrz, 2008
a polskie bedzie ok? i jeszcze parę innych. wartow przeczytać specyfikację aparatu
Jacek(Baton) - Sob 20 Wrz, 2008
Witam.
Zacząłem też zagęszczać myśli wokół lustrzanki Canona 450D, czytałem na optycznych recenzję i nie wypadł źle w niektórych aspektach nawet w porównaniu z D300.
Myślę, że w swojej cenie jest super w zestawie z kit-em 1799zł +/- 100zł, nawet pomyślałem o dokupieniu C 28-135 IS USM z testów wynika, że niezłe jest to szkiełko.
Czy ktoś podzieli si swoim zdaniem?
|
|