forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Ktory statyw wybrac - Slik czy Velbon

obywatel - Pon 18 Sie, 2008
Temat postu: Ktory statyw wybrac - Slik czy Velbon
Czesc Wszystkim

Ktory statyw byscie polecili do Panasonica DMC-FZ18?
Velbon CX444 Photo Tripod

czy

Slik Sprint Mini Tripod with a Ball Head & Tripod Case

Slik jest nizszy i lzejszy prawie o polowe, ma kulowa glowice. Co sadzicie o jakosci/latwosci obslugi/itp. tych marek i modeli?

Za porady z gory dziekuje
Bartek

koraf - Pon 18 Sie, 2008

Radzę wziąść Slika ponieważ wygląda solidniej i będzie bardziej uniwersalny i do tego głowica kulowa myślę ,że spoko da radę na Twój zestaw.
obywatel - Wto 19 Sie, 2008

Dzieki za porade, ale znalazlem jeszcze taki statyw:
Manfrotto MN-785B MODO Maxi Tripod with Hybrid Joystick Shape Head

Co o nim sadzicie? Warty zakupu? Znalazlem tez oferte, ze dokladaja do niego za darmo
Manfrotto Monopod 676B

koraf - Wto 19 Sie, 2008

obywatel napisał/a:
Dzieki za porade, ale znalazlem jeszcze taki statyw:
Manfrotto MN-785B MODO Maxi Tripod with Hybrid Joystick Shape Head

Co o nim sadzicie? Warty zakupu? Znalazlem tez oferte, ze dokladaja do niego za darmo
Manfrotto Monopod 676B

Manfrotto to wyższa półka niż Slik i Velbon więc nie ma co sie zastanawiać :grin: a do tego monopod gratis :mrgreen: , jeżeli Twoje plany na przeszłość się nie zmienią i nie kupisz lustrzanki i teleobiektyw to sprzedałbym ten monopod i może statyw wyjdzie gratis :wink:

obywatel - Wto 19 Sie, 2008

Dzieki jeszcze raz za rade, zdecydowalem sie na Manfrotto plus jeszcze 2 filtry.

Pozdrawiam
Bartek

Jacek(Baton) - Wto 09 Wrz, 2008

A co sądzicie o Velbon CX 440 lub CX 444, ten drugi niby lepszy. e-cyfrowe podają cyt.

"Statyw CX-444 jest bardzo podobny do modelu CX440, ale posiada m. in. zwiększony udźwig, przez co jest to model dużo bardziej stabilny od wpomnianej wersji. Średnica pierwszego członu nogi jest większa, co również wpływa na stabilność zestawu."

Niemniej jednak parametry techniczne obu są takie same jeśli chodzi o udźwig max. tj.1,8kg
a różnica w cenie prawie żadna. Dzisiaj chcę iść zakupić Velbona gdzie mają CX 440, ale nie wiem czy jest CX 444.
A różnica w cenie na "cyfrowych"-10zł hmmm.
Nie chcę nic specjalnego i drogiego, ale coś co starczy do Canona S5 i np. Pentaxa MZ50(analog).

Pozdro :smile: