|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jaką lustrzanke polecacie??
DoroTaa - Pon 18 Sie, 2008 Temat postu: Jaką lustrzanke polecacie?? Hej
Od jakiegoś czasu zastanawiam się poważnie nad zakupem lustrzanki. Jestem amatorką dlatego chciałabym aby ktoś mi doradził jaki model wybrać?? Na co zwracać szczególna uwagę przy zakupie. Kwota jaką mogę przeznaczyć na lustro to od 1500-2000.
Temat przesunąłem do odpowiedniego działu - Komor.
Baku - Pon 18 Sie, 2008
Ta kwota to na sam korpus, czy na korpus+obiektyw?
Bo jak na korpus+obiektyw to może trochę malutko....
Napisz jeszcze czy miałaś do czynienia wcześniej z lustrzankami, jaki typ (gdzie, czemu i w jakich warunkach) zdjęć jest u Ciebie dominujący/preferowany, czy zamierzasz w przyszłości inwestować w sprzęt (wcale/mało/dużo), czy oczekujesz że aparat będzie dużo robił "sam" czy chcesz mieć kontrolę nad zdjęciami i bawić się w edycję...
DoroTaa - Pon 18 Sie, 2008
A ile musiałabym mieć żeby starczyło mi na korpus i dobry obiektyw?? A teraz odpowiem na pytania otóż nie miałam jeszcze do czynienia z lustrzankami. Chodzi mi głównie o fotografowanie podczas podróży (krajobrazy, natura itp.) a także spotkań rodzinnych, wypadów ze znajomymi. Myślę, że w przyszłości chciałabym inwestować w sprzęt, jeżeli tylko się do niego przekonam.
ghost - Pon 18 Sie, 2008
w tych cenach to:
Eos 450D z 18-55 VR - ciężko nie starczy na nawet kartę, torbę jakąś. (~2k)
Nikon D60 z 18 - 55 VR - lepiej, o ile nie masz planów szybkiej rozbudowy i wydawania kasy na używane obiektywy, ciekawa propozycja (~1.8k)
Sony A200 + 18-70. Też ciekawa opcja. aparat (bez obiektywu można mieć za 800 zł) do tego albo tani kit za niecałe 200 zł i zostaje kasa na kartę, torbę i wycieczkę, albo sigma 17-70 i zostaje na kartę.
polecam wycieczkę do fotojokera i obadanie tyc trzech body. jeżeli któreś wyda Ci się niefajne - odrzucasz itp.
Sony A300 jw ale drożej i podglądem LV. Jeżeli zależy Ci na podglądzie na monitorku - wskazana opcja.
ja bym się zastanowił nad soniaczem A200. jest dość plastikowy, ale niska cena i stabilizacja zrekompensuje to. jeżeli zdecydujesz się na 18-70 zostanie Ci paręset złotych na jakiś sympatyczny obiektyw tele.
Marian - Pon 18 Sie, 2008
Nie piszesz że to ma być cyfrowa lustrzanka. Jeśli to nie jest przeoczenie, to na razie nie pakuj się w cyfrowe lustrzanki, i zmieścisz się w cenie.
MC - Pon 18 Sie, 2008
Jest jeszcze opcja A200+Tamron 17-50. Bardzo fajny zestaw i kosztuje ok.2tys.
Baku - Wto 19 Sie, 2008
To ja napiszę tak.
Dobre efekty od razu i za nieduże pieniądze można osiągnąć Olympusem e-510 w dualkicie. Nie powinno być b. drogo:
http://www.ceneo.pl/641889
Starczy jeszcze na kartę i jakieś dodatki.
Z Canonem to tylko 400D i zwykły kit. Ale możliwości rozbudowy w przyszłości ogromne.
k1caj_ns - Wto 19 Sie, 2008
Ja polecam tego Olympusa zdecydowanie jeśli koniecznie lustro! Dobrym rozwiązaniem jest też Panasonic FZ 18 jeśli nie jest Ci konieczne lustro.
kozidron - Wto 19 Sie, 2008
DoroTaa,
przy takim budżecie rzeczywiście olek 510 +14-42+40-150 to najlepsze rozwiązanie, fajna puszka i do tego w tej cenie masz pokryty całkiem spory zakres ogniskowych.Zerknij gdzieś na test olympusa 510, zobacz czy ci odpowiada szybkostrzelność i inne parametry, potem udaj się do jakiegoś sklepiku foto weź do ręki i zobacz jak ci leży......
DoroTaa - Czw 21 Sie, 2008
No i ja nadal nie wiem na co mam się zdecydować taki duży wybór mi zaproponowaliście. Chyba muszę to wszystko dobrze przemyśleć. I zdecydować się na jakiś model. A jakie były Wasze pierwsze lustrzanki? Może te wypowiedzi mi trochę ułatwią decyzję.
MC - Czw 21 Sie, 2008
DoroTaa napisał/a: | Może te wypowiedzi mi trochę ułatwią decyzję. |
Niekoniecznie. Wiele osob zaczynalo od analogowych lustrzanek. Moja pierwsza byl Zenit.
Arek - Czw 21 Sie, 2008
Weź E-510 w dual kicie. Zalety tego rozwiązania są następujące:
1. Cena - za 1800 zł masz cały zestaw, czyli dobry korpus, dwa użyteczne obiektywy i kartę pamięci. Nic tylko wyjść i pstrykać. A jak będziesz miała nadwyżkę kasy to za 600-700 zł
możesz jeszcze kupić obiektywy klasy 2.8/25 czy 3.5/35 i cieszyć się dobrą jakością stałki.
2. Olek wybacza dużo błędów. Przede wszystkim obiektywy Olka z korpusem Olka pracują
dobrze pod względem ustawiania ostrości, a nawet jak się pomylą, lub Ty zrobisz coś nie
tak, to duża głębia ostrości i tak daje szanse, że zdjęcie będzie udane.
3. Dobry system Live View powoduje brak szoku przy przejściu z kompakta.
4. Masz najlepsze czyszczenie matrycy na rynku. Dla początkujących, którzy boją
się czyścić matrycę samemu to ważne.
5. Masz stabilizację matrycy. Może nie jakąś super wydajną, ale wierz mi - przydaje się.
6. System Olka daje naprawdę fajne możliwości rozbudowy. Wielu obiektywów zazdroszczą Olkowi posiadacze innych systemów.
Arek
Amix - Czw 21 Sie, 2008
DoroTaa napisał/a: | No i ja nadal nie wiem na co mam się zdecydować taki duży wybór mi zaproponowaliście. Chyba muszę to wszystko dobrze przemyśleć. I zdecydować się na jakiś model. A jakie były Wasze pierwsze lustrzanki? Może te wypowiedzi mi trochę ułatwią decyzję. |
Jeśli chodzi o lustrzankę cyfrową, to właśnie Olympus E510 jest moja pierwszą. Kiedyś miałem analogowa lustrzankę Nikona F-80.
Dla mnie ta lustrzanka jest w zupełności wystarczającym sprzętem do robienia, tak mi sie wydaje, dobrych fotografii.
Ale trzeba sie tego aparatu nauczyć. Na początku zdjęcia mogą wychodzić nie ostre, ale jest to tylko kwestia ustawień.
DoroTaa - Pią 22 Sie, 2008
A czy model ten posiada jakieś znaczne wady?? Jak wam się z niego korzysta??
k1caj_ns - Pią 22 Sie, 2008
DoroTaa napisał/a: | A czy model ten posiada jakieś znaczne wady? |
Ciężko odpowiedzieć na takie pytanie bo to zależy od tego co chcesz fotografować.
MC - Pią 22 Sie, 2008
Amix napisał/a: | ta lustrzanka jest w zupełności wystarczającym sprzętem do robienia, tak mi sie wydaje, dobrych fotografii. |
I tyle w temacie. Prawda jest taka, ze dla wielu osob taki aparat to bedzie az nadto, a ewentualne braki wlasnych umiejetnosci beda tlumaczyli brakami sprzetowymi.
Mitronos - Nie 24 Sie, 2008
Ja polecałbym Sony A300 + 18-55 + 55-200.
Arek - Nie 24 Sie, 2008
18-55? To w systemie Sony jest takie szkło?
mavierk - Nie 24 Sie, 2008
18-55 sigmy bodajże ^^ z A300 to ja chciałbym cz 24-70/2.8 ^^
MC - Nie 24 Sie, 2008
mavierk napisał/a: | z A300 to ja chciałbym cz 24-70/2.8 ^^ |
To szkielko warto podpiac do kazdej Alfy. Chociaz i "maly" CZ bardzo dobrze sie bedzie z A300 prezentowal.
Wujek_Pstrykacz - Nie 24 Sie, 2008
Sigmy 18-55 chyba nie ma. Może 18-50. Ludzie piszą często nie zastanawiając się co.
DoroTaa - Pon 25 Sie, 2008
k1caj_ns napisał/a: | Ciężko odpowiedzieć na takie pytanie bo to zależy od tego co chcesz fotografować. |
Pisałam już na ten temat "Chodzi mi głównie o fotografowanie podczas podróży (krajobrazy, natura itp.) a także spotkań rodzinnych, wypadów ze znajomymi". Więc jak??
kozidron - Pon 25 Sie, 2008
DoroTaa, Arek dobrze ci radzi, jeżeli w przyszłości nie masz zamiaru specjalnie inwestować w sprzęt, to olek 510 + dual kit to świetny zestaw ....no i cena jest bardzo przystępna.
MC - Pon 25 Sie, 2008
Dokladnie. Kup Olka i bedziesz miala spokoj.
Baku - Pon 25 Sie, 2008
To ja trochę z innej beczki
Koleżanka z pracy nabyła Olympusa E-520 w dualkicie. Zdecydowanie za wcześnie jest by mówić o tym na ile jest zadowolona ze zdjęć, ale... są takie kwestie, do których kobiety przykładają większą wagę niż mężczyźni. Olympus odpowiada jej od estetycznej strony - twierdzi, że jest ładny. DoroTaa, oglądałaś już go sobie w sklepie?
Pozostawiając kwestie wizualne, proponowany zestaw pokrywa spory zakres ogniskowych za niewygórowaną cenę. I nie jest prawdziwe stwierdzenie, że jest mało rozwojowy. To lustrzanka, więc w każdej chwili możesz kupić inne obiektywy, a np. Zuiko Digital oferuje na prawdę świetne szkiełka. Owszem, może nie ma tam cudów typu TS-E czy 1200mm, ale jest w czym wybierać:
http://www2.olympus.pl/co...ens_Roadmap.pdf
Moim zdaniem, warto wziąć Olka pod rozwagę, i to poważnie.
k1caj_ns - Pon 25 Sie, 2008
DoroTaa, Idź do sklepu i weź do ręki olympusa. Jak Ci wszystko spasuje pod względem ergonomicznym to możesz śmiało go brać do zastosowań ,które wypisałaś
mnich - Pon 25 Sie, 2008
Tak się składa - moim zdaniem- że nie liczy się wygoda tylko kompaktowość a zarazem zaawansowanie, przynajmniej dla kobiet.
PS: też sugeruje wspomnianego Olympuska, żadne tam Alfy 300 z jakimiś wymyślonymi obiektywami.
DoroTaa - Wto 26 Sie, 2008
Wiadomo że wygląd, wygoda też ma duże znaczenie ale dla mnie to nie jest na pierwszym miejscu. Chcę lustro które mnie nie zawiedzie w różnych sytuacjach, dlatego was tak męczę na tym forum, chcę przeanalizować wszystkie modele które mi proponujecie a później kupić porządne lustro. Ale myślę że z tym się jeszcze zejdzie bo ja nadal nie jestem zdecydowana
kozidron - Wto 26 Sie, 2008
DoroTaa napisał/a: | Wiadomo że wygląd, wygoda też ma duże znaczenie ale dla mnie to nie jest na pierwszym miejscu. Chcę lustro które mnie nie zawiedzie w różnych sytuacjach, dlatego was tak męczę na tym forum, chcę przeanalizować wszystkie modele które mi proponujecie a później kupić porządne lustro. Ale myślę że z tym się jeszcze zejdzie bo ja nadal nie jestem zdecydowana |
DoroTaa, porządnych luster jest wiele i porządne oszklenie, też na pewno się znajdzie ale przy takiej kwocie, możliwości znacznie się ograniczają
DoroTaa napisał/a: | Kwota jaką mogę przeznaczyć na lustro to od 1500-2000. |
...nie ma co dywagować, olek 510+dual kit to najlepsze rozwiązanie, chyba że podniesiesz budżet.....
DoroTaa - Wto 26 Sie, 2008
kozidron napisał/a: | ...nie ma co dywagować, olek 510+dual kit to najlepsze rozwiązanie, chyba że podniesiesz budżet..... |
A dużo musiałabym podnieść budżet?? I czy mi wogóle się to opłaca?? czy warto w moim przypadku?? Może lepiej właśnie poczekać i powiększyć moje fundusze? Już sama nie wiem
ghost - Wto 26 Sie, 2008
najlepiej i najprzyjemniej jest robić zdjęcia.
MC - Wto 26 Sie, 2008
Hmmm, Twoje pytania wbrew pozorom proste nie sa.
Wszystko zalezy od tego, czy jestes gotowa wydac wiele tysiecy na sprzet, oczywiscie w dluzszym czasie.
Jesli nie, to wez Olka 510 i nie martw sie. To bardzo przyzwoity aparat z niezlymi obiektywami.
Jednak jesli chcesz sie "zaangazowac" to kup na przyklad 450D (niecale 2tys) z kitowym obiektywem. W ten jednak sposob bedziesz musiala dokupic kolejny obiektyw (tele) a to wydatek minimum 700, a najlepiej prawie 2tys PLN.
Co do czekania, to napisze tak jak wiele osob - szkoda, bo iles tam juz zdjec bys zrobila...
DoroTaa napisał/a: | A dużo musiałabym podnieść budżet?? I czy mi wogóle się to opłaca?? czy warto w moim przypadku?? Może lepiej właśnie poczekać i powiększyć moje fundusze? Już sama nie wiem |
DoroTaa, nie podnoś budżetu; zauważyłem, że każdy początkujący chce żeby przekonać go w 100% co do danego wyboru. Olek 510 +dual kit to jest bardzo przyzwoity wybór i w tym systemie, też możesz sie rozwijać, na dodatek jest atrakcyjny cenowo.
Jakbyś zadawała jakieś bardziej szczegółowe pytanie, to pewnie znalazło by sie wielu, którzy by cię przekonywali do tego lub innego systemu. Przecież nie musisz od razu wydawać tysięcy na szkła i body, żeby odczuwać frajdę z fotografowania. Jeżeli bedziesz w przyszłosci jeszcze inwestować w system, to na pewno w systemie 4/3, znajdziesz wiele interesujących szkieł.
Idź do jakiegoś MM, pobaw się tym olkiem..., podepnij sobie to tele 40-150, zobacz jak się trzyma to może się jeszcze na statyw zdecydujesz.....
a.....no i kadry uciekają.......
Marian - Wto 26 Sie, 2008
Jeśli nie wiesz na co się zdecydować, to ci się nie dziwię. W tej chwili za dużo jest niewiadomych i nie ma wyraźnego lidera. Moja rada: jeszcze się wstrzymaj z cyfrową lustrzanką aż będziesz miała jasność w tej materii, albo wybierz to co będzie cię najmniej kosztowało, czyli co możesz później porzucić z jak najmniejszą stratą.
Marian napisał/a: | W tej chwili za dużo jest niewiadomych i nie ma wyraźnego lidera. |
DoroTaa, nie szukaj żadnego lidera, tylko aparatu dla siebie.....
RB - Wto 26 Sie, 2008
DoroTaa napisał/a: |
A dużo musiałabym podnieść budżet?? I czy mi wogóle się to opłaca?? czy warto w moim przypadku?? Może lepiej właśnie poczekać i powiększyć moje fundusze? Już sama nie wiem |
Nie podnóś budżetu. Kup cokolwiek (literalnie, kup to co Ci najlepiej lezy w ręce, przy oku itede), w entry levelu i tak wszystko jest pi razy drzwi podobnej jakości. Cokolwiek kupisz to się nie natniesz. W kązdym systemie się porozwijasz. Jak dojdziesz do wniosku, że juz się nie rozwijasz to zmienisz sobie system wg własnych gustów - na to nie ma uniwersalnego przepisu. Ale wtedy to juz będziesz sama świadomie wybierała My za Ciebie nie wybierzemy dobrze.
Marian - Sro 27 Sie, 2008
Można zacząć też wybór od ustalenia jakie obiektywy są twoim marzeniem. Wtedy nie musisz się zastanawiać nad systemem, bo określony obiektyw jest w określonym systemie.
Moim marzeniem jest Leica 280/f4 i 180/f4. Nad wyborem systemu nie muszę się zastanawiać.
Oczywiście to jest tylko przykład możliwego podejścia skoro masz budżet 2 tys.
Ja mam aparaty i obiektywy do nich w kilku systemach. Nie musisz mieć wszystkiego w jednym systemie. Tym się nie ma co martwić, byleby obiektywy były takie jakich pragniesz.
DoroTaa - Sro 27 Sie, 2008
Marian napisał/a: | Moja rada: jeszcze się wstrzymaj z cyfrową lustrzanką aż będziesz miała jasność w tej materii, albo wybierz to co będzie cię najmniej kosztowało, czyli co możesz później porzucić z jak najmniejszą stratą. |
Już sama nie wiem co zrobić. Jak myślicie? Poczekać tak jak radzi Marian?? Czy jednak nie myśleć tyle i kupić coś co dobrze mi w ręce leży? ehh kompletnie nie wiem co mam zrobić
ghost - Sro 27 Sie, 2008
robić zdjęcia. kup olka, będziesz zadowolona.
czekać zawsze można. tylko po co? nowe korpusy wychodzą w liczbie minimum 10 na rok. łatwiej nie będzie.
MC - Sro 27 Sie, 2008
DoroTaa, kup aparat i rob zdjecia
DoroTaa - Sro 27 Sie, 2008
Widzę że usilnie we mnie wierzycie i namawiacie na zakup ja naprawdę chcę mieć już lustro w ręce. Ale nie chce żeby okazało się za jakiś czas że moja decyzja nie była jednak trafna do końca. Zrozumcie nie chcę się zniechęcić od samego początku. Stąd wszystkie te wątpliwości i dyskusje na forum
RB - Sro 27 Sie, 2008
Już sama nie wiem co zrobić. Jak myślicie? Poczekać tak jak radzi Marian?? Czy jednak nie myśleć tyle i kupić coś co dobrze mi w ręce leży? ehh kompletnie nie wiem co mam zrobić |
Nie ma lidera, nie było lidera i nie będzie lidera. A jak będzie to na 1 miesiąc. Daj spokój, mówimy o aparatach które maja być przyzwoite i tanie. Każdy producent robi je w miare przyzwoite i chce sprzedać jak najwięcej i dobrze na tym zarobić. Nie uświadczysz w tym segmencie ani powalającej jakości ani jakiś wpadek... Kup co Ci leży w ręce i przy oku. Nawet najgorszy obiektyw kitowy pozwoli robić całkiem rozsądne foty, jeśli się potrafi nim posłuzyć. Jak się nie potrafi to i najlepszym z możliwych będzie się paprało...
[ Dodano: Sro 27 Sie, 2008 15:11 ]
DoroTaa napisał/a: | Widzę że usilnie we mnie wierzycie i namawiacie na zakup ja naprawdę chcę mieć już lustro w ręce. Ale nie chce żeby okazało się za jakiś czas że moja decyzja nie była jednak trafna do końca. Zrozumcie nie chcę się zniechęcić od samego początku. Stąd wszystkie te wątpliwości i dyskusje na forum |
Aby Twoja decyzja bya trafna do końca to niestety musisz bardzo dobrze wiedzieć czego chcesz i określić na jakie kompromisy jesteś w stanie pójść. Nie obraź się, ale sadzę że na razie nie wiesz jeszcze za dobrze czego tak naprawdę oczekujesz od sprzętu, co będzie Cie za chwile w fotografii interesowało itede. Na szczęście różnice pomiędzy aparatami w tej klasie o której mowa są na tyle małe, ze nie powinnaś odczuć niedoskonałości Twego wyboru w sposób dotkliwy.
A aby sie nie zniechęcić trzeba być świadomym, że lustrzanka będzie generalnie wymagała od Ciebie poznania się z jakimś programem do obróbki zdjęć, nawet jeśłi będziesz trzaskała tylko jotpegi Te aparaty w założeniach nie produkuja gotowców do albumów czy gotowców na wystawy a jedynie pewien stan surowy, półprodukt do dalszych działań...
Marian - Sro 27 Sie, 2008
DoroTaa napisał/a: | ehh kompletnie nie wiem co mam zrobić | Aha, jeszcze jeden wydatek powinnaś uwzględnić, mianowicie porządną lampę błyskową. Licz więc: aparat obiektywy i lampę.
kozidron - Sro 27 Sie, 2008
DoroTaa, .......posłuchaj wszystkich tylko nie mariana, nie czekaj na lidera, nie kupuj z myślą że będziesz się za jakiś czas pozbywać aparatu. Kup aparat z myślą, że będziesz robić nim zdjęcia, olek 510+ dual kit to jest dobra propozycja w tej cenie. Takie doradzanie bez podania konkretnej propozycji, to żadne doradzanie.
Powiem szczerze, że nie chce mi sie powtarzać, DoroTaa, kadry ci uciekają....a na zakup lampy przyjdzie jeszcze czas...jak uznasz , że jej potrzebujesz....wtedy zastanowisz się nad zakupem lampy, statywu, pilota, konwertera i czego tam zapragniesz.
Więcej zdecydowania, bo przed tobą kadry uciekają .....a tu nie ma co marnować czasu tylko spust migawki naciskać.
RB - Sro 27 Sie, 2008
Marian napisał/a: | DoroTaa napisał/a: | ehh kompletnie nie wiem co mam zrobić | Aha, jeszcze jeden wydatek powinnaś uwzględnić, mianowicie porządną lampę błyskową. Licz więc: aparat obiektywy i lampę. |
A to juz zalezy. Nigdy nie miałem porządnej lampy, nigdy nie odczuwałem potrzeby posiadania takowej, a fotografuje tak czy owak lat -dzieścia parę...
Amix - Sro 27 Sie, 2008
Ja również nie odczuwam potrzeby dokupienia dodatkowej lampy, chociaż w olku dość nisko lampa się podnosi i być może w pewnych okolicznościach mogła by sie przydać. Ja jeszcze nie potrzebowałem zewnętrznej lampy do olka, a robie dużo różnych zdjęć. Za to pilot do zdalnego sterowania aparatem kosztuje 18-20 zł. Ja kupiłem za 18 zł i spisuje się znakomicie. Oryginał ponad stówkę.
Miałem lampę błyskowa SB-28 do analogowej lustrzanki Nikon F80, używałem jej sporadycznie, raz tak na prawdę sie przydała na koncercie Budki Suflera z obiektywem 200mm.
Monastor - Sro 27 Sie, 2008
Dostrzegam korzyści płynące z dodatkowej lampy i jest ona na 2 miejscu na mojej liście zakupów... niemniej nie jest mi koniecznie potrzebna i o ile nie będę musiał się zając chałturzeniem na imprezach okolicznościowych to nieprędko się w nią zaopatrzę.
DoroTaa - Pon 01 Wrz, 2008
Już sama nie wiem czy mam słuchać Mariana i rzeczywiście mam zwracać uwagę na lampę błyskową czy jednak nie Z każdym dniem nabieram co raz więcej wątpliwości, nie wiem czy się kiedyś zdecyduje na to lustro
goltar - Pon 01 Wrz, 2008
Zawsze możesz kupić bez lampy, a jak będzie Ci jej bardzo brakowało to dokupisz...
rysiu - Pon 01 Wrz, 2008
Zewnętrzna lampa generalnie przydaje się, ale jak jej nie masz to nie ma tragedii. Piszesz, że chcesz fotografować krajobrazy - do tego lampa jest zbędna. Piszesz też o "imprezach okolicznościowych - tu lampa zewnętrzna przyda się, ale jak jej nie masz to ta wbudowana też wystarczy.
kupuj aparat (chyba faktycznie najlepiej olka) i nie żałuj wyboru. Każdy z wymienionych do ci dużo frajdy z fotografowania, bo każdy pozwoli ci kreować fotografię, a nie tylko pstrykać kompaktowo.
Marian - Pon 01 Wrz, 2008
Wbudowana lampa nie pozwoli ci błysku odbijać, a to istotnie zmienia wygląd ujęć. Jeśli na poważnie chcesz fotografować to musisz wliczyć koszt lampy, i to porządnej a nie byle jakiej.
O małej liczbie przewodniej wbudowanych lamp i czerwonych oczach już nie wspominam.
W ogóle musisz się liczyć z rosnącymi wydatkami jak w to "lustrzankowe fotograficzne bagno" wdepniesz, dlatego ostrzegałem cię przed lekkomyślnym pośpiechem, podsuwając również wariant jak najtańszy, aby zminimalizować straty na błędnej decyzji (przecież dopiero zaczynasz). Bardzo tanie są lustrzanki analogowe. Dopóki nie masz pewności co jest dla ciebie dobre, nie spiesz się. Co nagle to po diable. Przecież masz jeszcze kompakt.
RB - Pon 01 Wrz, 2008
Marian napisał/a: | Wbudowana lampa nie pozwoli ci błysku odbijać, a to istotnie zmienia wygląd ujęć. Jeśli na poważnie chcesz fotografować to musisz wliczyć koszt lampy, i to porządnej a nie byle jakiej. |
Marian, ale to zależy co Koleżanka chce fotografować... Na samoloty, ptaki czy krajobrazówkę to lampa jest raczej zbędnym gadżetem... nawet bez odbijania błysku...
novy - Pon 01 Wrz, 2008
Marian napisał/a: | Wbudowana lampa nie pozwoli ci błysku odbijać, a to istotnie zmienia wygląd ujęć. Jeśli na poważnie chcesz fotografować to musisz wliczyć koszt lampy, i to porządnej a nie byle jakiej. |
Sugerujesz że bez porządnej lampy nie ma co zaczynać nauki fotografowania i przygody z lustrznką
Marian napisał/a: | W ogóle musisz się liczyć z rosnącymi wydatkami jak w to "lustrzankowe fotograficzne bagno" wdepniesz, dlatego ostrzegałem cię przed lekkomyślnym pośpiechem |
Bez przesady, jak ktoś chce się uczyć robić zdjęcia to nawet 450D + KIT mu wystarczy, jak zacznie brakować światła to można dokupić coś jaśniejszego 50/1.8 do nauki w sam raz. Fortuny na naukę nie trzeba od razu wydawać.
Marian napisał/a: | Bardzo tanie są lustrzanki analogowe |
Jak ktoś ma bardzo dużo czasu, cierpliwości i pieniędzy to może się uczyć na lustrzance analogowej, sam się tak uczyłem, ale to było dawno, teraz są już trochę inne czasy.
Paweł_G - Wto 02 Wrz, 2008
Panowie - bez przesady. Robicie koleżance mętlik w głowie pisząc o jakiś tam lampach jako konieczności. Po co jej lampa skoro pisze że to jej pierwsza lustrzanka? Niech wpierw się nauczy naświetlać zdjęcia by potem umieć je doświetlać lampą - mówię tu o świadmoym użyciu lampy na stopce do odbijania światła od ścian a nie waleniu z niej na wprost bo to samo można uzyskać lampą wbudowaną. Ja powtórzę za kolegami - jakiej nie kupisz lustrznki będziesz zadowolona bo pozwoli usyskać dużo ciekawsze zdjęcia niż jakimkolwiek kompaktem. Jeżeli nie planujesz pakowania w najbliższym czasie kilku tysięcy złoty w świadomą rozbudowę konkretnego systemu to jak koledzy pisali kup Olka 510 w dualkicie. A jak chcesz dalej się zastanawiać to proszę bardzo ale jak to Monastor pisze - od siedzenie na forum zdjęcia same się nie robią.
Marian - Wto 02 Wrz, 2008
Paweł_G napisał/a: | Po co jej lampa skoro pisze że to jej pierwsza lustrzanka? | Chce uwieczniać spotkania rodzinne. A spotkania zdarza się uwieczniać również gdy silne światło np. słoneczne, powoduje silne kontrasty itp. Co w tym przypadku jej radzisz żeby robiła bez dobrej lampy zewnętrznej?
DoroTaa - Wto 02 Wrz, 2008
Paweł_G napisał/a: | Panowie - bez przesady. Robicie koleżance mętlik w głowie pisząc o jakiś tam lampach jako konieczności. Po co jej lampa skoro pisze że to jej pierwsza lustrzanka |
Masz rację Paweł_G, mam już taki mętlik w głowie że lepiej nie mówić. Ale wydaje mi się że masz jednak rację, skoro to moja pierwsza lustrzanka to chyba nie muszę od razu zawracać sobie głowy lampami. Jak w czasie korzystania uznam że nie mogę się bez niej obyć to dopiero ją zakupie. I tak chyba będzie najlepiej. To chyba problem lampy mamy wyjaśniony. A nadal zostało najgorsze bo ja nadal nie wiem na co się zdecydować.
Ps.: dziękuję wam za cierpliwość i wyrozumiałość co do mojej osoby
RB - Wto 02 Wrz, 2008
DoroTaa napisał/a: | A nadal zostało najgorsze bo ja nadal nie wiem na co się zdecydować.
: |
Cokolwiek... będzie dobre.
A jak sama nie zdecydujesz to kup tego Olympusa. Praktycznie wszyscy mówia Ci, żebyś go kupiła. Jakich jeszcze rad potrzebujesz?
digo - Wto 02 Wrz, 2008
Kolega RB ma rację. Cokolwiek... W tej klasie nie ma tak wielkich różnic by zaprzątać sobie nimi głowę. Wszystkie aparaty będą robiły dobre zdjęcia. Najlepiej idź do sklepu, popatrz co Ci się najbardziej podoba, nie słuchaj przy tym sprzedawcy a jak dalej nie będziesz wiedziała jaki aparat kupić to kup tego Olka. Dodam, że w mojej rodzinie z wielkim powodzeniem właśnie Olympusa użytkuje kobieta i bardzo jej ten aparat przypadł do gustu
Amix - Wto 02 Wrz, 2008
Dla czego na tym forum niektórzy piszą z uporem maniaka, że przy Olku 510/520 nie można sie rozwijać. Jest cała masa bardzo dobrych obiektywów i innych akcesoriów za ciężkie pieniądze, więc nie piszcie, że Olek to stanie w miejscu, bo zaczynaja mnie pomału wkurzać te nędzne teksty.
Niektórzy już maja manie prześladowcza pisząc, jak nie masz zamiaru sie ROZWIJAC kup Olka
007areka - Wto 02 Wrz, 2008
...jaki sysytem by nie kupic to worek bez dna, zawsze sie cos wiecej i wiecej przyda...
DoroTaa - Sro 03 Wrz, 2008
Amix napisał/a: | Niektórzy już maja manie prześladowcza pisząc, jak nie masz zamiaru sie ROZWIJAC kup Olka |
I co na to powiecie, to rzeczywiście prawda?? Wiele osób mnie na niego namawiało, a teraz znów mam wątpliwości.
Wujek_Pstrykacz - Sro 03 Wrz, 2008
Kupuj kobieto tego Olka, nie pożałujesz. I nie czytaj już więcej tych bzdur co tu wypisują co niektórzy. Kadry Ci uciekają.
MC - Sro 03 Wrz, 2008
Wujek_Pstrykacz, ubiegles mnie.
DoroTaa, nic madrzejszego sie juz nie dowiesz.
kozidron - Sro 03 Wrz, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Kupuj kobieto tego Olka, nie pożałujesz. I nie czytaj już więcej tych bzdur co tu wypisują co niektórzy. Kadry Ci uciekają. |
nic dodać , nic ująć........tylko że do 3 strony to już dość było tego tematu i miłego focenia życzę...
RB - Sro 03 Wrz, 2008
I co na to powiecie, to rzeczywiście prawda?? Wiele osób mnie na niego namawiało, a teraz znów mam wątpliwości. |
A Ty o radę pytasz czy tak sobie dla poddierżienia rozgawora....
NDT - Sro 03 Wrz, 2008
Nie chce być nie miły, ale proponuję zamknąć wątek. Coraz więcej sporów do rozwiązania, coraz więcej wątpliwości... A tak będzie po problemie, bo odpowiedzi padły już kilkakrotnie.
Marian - Sro 03 Wrz, 2008
Nie ma się co dziewczynie dziwić. Pisanie "kup gdyż ci focenie ucieka" to strata dla niej czasu, a może i pieniędzy. Wysilcie się trochę i napiszcie o wadach tego do czego ją namawiacie.
kozidron - Sro 03 Wrz, 2008
Cytat: | Nie ma się co dziewczynie dziwić. Pisanie "kup gdyż ci focenie ucieka" to strata dla niej czasu, a może i pieniędzy. Wysilcie się trochę i napiszcie o wadach tego do czego ją namawiacie. |
na razie marian , to ty napisałeś o wadach, o szukaniu lidera(właściwie o tym że trudno zorientować się, kto jest liderem), o tym - że na początek trzeba zakupić lampę(i brać ją w kosztach pod uwagę), no i najważniejsze, żeby wybrać sprzęt najtańszy, po którym nie będzie się żałowało "źle" wydanych pieniędzy:
Marian,
Cytat: | Moja rada: jeszcze się wstrzymaj z cyfrową lustrzanką aż będziesz miała jasność w tej materii, albo wybierz to co będzie cię najmniej kosztowało, czyli co możesz później porzucić z jak najmniejszą stratą.
|
Paweł_G - Sro 03 Wrz, 2008
Marian, Wydaje mi się że Arek kilka stron wcześniej dość jasno wypisał zalety kupna Olka 510.
mnich - Sro 03 Wrz, 2008
Cały problem polega na nie zdecydowaniu.
Co do tego że " nawet C450D + kit wystarczy do nauki fotografi" to odpowiem że dobry kompakt z pełnym manuale + pierścień zmiany ogniskowej na obiektywie ( większa swoboda) spisze się równie dobrze.
System Olka oferuje sporo, tylko trzeba mieć pieniądze- jak w każdym systemie.
Myślę że temat jednak warto zamknąć. Wszystko było już powiedziane.
Paweł_G napisał/a: | Marian, Wydaje mi się że Arek kilka stron wcześniej dość jasno wypisał zalety kupna Olka 510. | Już ktoś napisał że zalety są podobne.
Skoro na podstawie zalet nie wiadomo co wybrać, to trzeba zapoznać się z wadami.
Chcecie mieć kłopot jak najszybciej z głowy bo chodzi o cudze a nie wasze pieniądze? Lepiej nic nie radzić niż "kup cokolwiek i będzie dobrze".
Luke_S - Sro 03 Wrz, 2008
Marian napisał/a: | Lepiej nic nie radzić niż "kup cokolwiek i będzie dobrze". |
No ale kiedy to najlepsza rada...
RB - Sro 03 Wrz, 2008
Marian napisał/a: |
Chcecie mieć kłopot jak najszybciej z głowy bo chodzi o cudze a nie wasze pieniądze? Lepiej nic nie radzić niż "kup cokolwiek i będzie dobrze". |
A jaka ma być? Koleżanka chce fotografowac to i śmo i tamto... A kazdy ze znanych nam systemów ma swoje wady i zalety. Napisać jej to wszystko i co? Napewno pomożemy jej zdecydować...I bedzie jak z ta nieszczęsna lampą...
Bo przeciez jeszcze należąloby kupic statyw ... no i żadnego Velbona, bo to strata pieniędzy, frotke 055 conajmniej z dobrą głowica, no z węglowym Gitzo nie będziemy przesadzac od razu. No bo przeciez widoczki bez statywu... Można tak pinkolic w bambus a tak naprawdę pierwszą lustrzanke się kupuje taka która najlepiej w łapie lezy, chyba że się ju z ma jakies dobrze określone preferencje co do tematu fotografii, szkięł itede... A jak w sumie ma być "do wszystkiego' to naprawdę nie ma wielkiej róznicy... One wszystkie róznia se dość marginalnie.
Pi0trazy - Sro 03 Wrz, 2008
Na początek witam wszystkich bo to mój pierwszy post.
Dwa to sory ale wkurzyłem się jak czytałem teksty Mariana.
Odnoszę wrażenie, że według niego w e-510 nie ma wbudowanej lampy.
Mam ten aparat i o dziwo ma. W dodatku oświetla fotografowany obiekt. Pewnie nie gorzej niż większość kompaktów. Dlatego też można wnioskować, że bez problemu będzie mogła zrobić zdjęcia z imprez jak każdym innym kompaktem tym bardziej, że lustro nie potrzebuje tyle światła co kompakt.
Bardzo przepraszam ale ciśnienie mi się podniosło.
Czekanie na lidera nie ma sensu. Czy to będzie lodówka, pralka, tv, sprzęt audio, komórka, laptop itp to zawsze się okaże, że za miesiąc wyjdzie jakiś inny model lepszy lub gorszy. Jak tak ma się do tego podchodzić to nikt nigdy by nic nie kupił.
A wszystko i tak robią Chińczycy.
Pi0trazy napisał/a: | Odnoszę wrażenie, że według niego w e-510 nie ma wbudowanej lampy. | Tobie może ciśnienie rośnie ale mnie ręce opadają po takich uwagach.
Pi0trazy - Sro 03 Wrz, 2008
Nie obraź się czasem Marian ale po kiego każesz jej kupować lampę? Najmniejsza lampa do olka to zdaje się 600 zł. Większa wacha się w granicach 1200 zł. Z tego co widziałem chciała przeznaczyć na aparat 2000. Za tysiaka lustra nie kupi. Chyba, że sam korpus Sony.
Gdybym tak miał doradzać kupno komputera czy lapa znajomym to nikt by do mnie z taką prośbą nie wrócił. Dodam, że zawsze wszyscy są zadowoleni. Swoją drogą to ciekawe czy jak kupowałeś komputer, a może laptopa to może nawet go nie kupiłeś do tej pory bo albo czekałeś na BlueRaya, albo na procesory białkowe?
Nawet jak za 5-10 lat będzie się chciała porwać na coś lepszego to z łatwością znajdzie kupca na ten sprzęt, dołoży i kupi nowe z nową technologią. Dobrze, że nie kazałeś jej kupować od razu jakiejś stałki za 1500 zł. albo i więcej. W sumie od niej mogłaby zacząć. Stałkę, potem lampę. Za jakiś czas przy dopływie gotówki kupiła by obiektywy o zmiennej ogniskowej, a na końcu korpus ale w sumie to po co.
Eh.
Wujek_Pstrykacz - Sro 03 Wrz, 2008
Mieszanie w głowie komuś początkującemu i niedoświadczonemu to największy błąd jaki można popełnić. Wmawianie komuś kto dopiero chce zacząć focić lustrzanką dużej lampy błyskowej do likwidowania kontrastów w plenerze jeszcze na dodatek ze światłem odbitym nie jest na miejscu. Wogóle ten temat wydaje się zszedł na złą drogę.
Już na początku tematu doszliśmy do celu proponując zestaw Olka i popierając to rozsądnymi argumentami za i ewentualnie przeciw. Po co to zamieszanie.
MM - Sro 03 Wrz, 2008
Ktoś tutaj zaczął początkującemu za bardzo teoretyzować. 90% ludzi nie będzie miało pojęcia jak z tego skorzystać, więc... z umiarem Mości Panowie w tych swoich wywodach.
jaad75 - Czw 04 Wrz, 2008
Bo może po prostu wogóle nie doradzać? Za każdym razem trzeba brać pod uwagę, że rzeczy dla nas oczywiste, dla osoby zielonej w temacie oczywiste nie są... Więcej, tłumaczenie tych oczywistości może spowodować, że osoba nieobeznana wręcz zniechęci się do fotografii jako takiej, bo nie będzie w stanie ogarnąć wszystkich jej technicznych aspektów? Dla mnie kwestią oczywistą jest dlaczego należy kupić lampę zewnętrzną, ktoś wyżej już tego wydatku nie rozumie... I co tłumaczyć mu zalety i techniki świecenia taką lampą? Po co? Kiedyś sam do tego dojdzie... Albo i nie... Może przecież nigdy nie wejść w rodzaj fotografii w której taka lampa jest konieczna... Coraz bardziej frustrują mnie tego typu tematy... Albo pytania znajomych o to, który kompakt jest najlepszy... A skąd ja mam do cholery wiedzieć? Dla mnie prawie wszystkie są gówniane, a te które nie są (np. DP-1), będą zapewne gówniane dla kogoś kto zadaje mi takie pytanie... I co, zrobić mu wykład z konstrukcji matryc? Opowiedzieć o optyce? Kurde, może niech ludzie zaczną przyswajać wiedzę samemu? Pozwólmy im uczyć się na własnych błędach, bo być może one błędami nie są na etapie, na którym te osoby się znajdują, a perspektywa części z nas jest po prostu skrzywiona?...
Marian - Czw 04 Wrz, 2008
Kupno lustrzanki zapoczątkowuje ciąg wydatków. Nowicjusz nawet gdyby wielu rzeczy jeszcze nie był świadom, powinien być świadom wydatków, które go czekają gdy kupi lustrzankę. Na 2000 zł się nie skończy. Jeśli zdecyduje się na kupno mimo wszystko, to przynajmniej wie co go czeka.
Pi0trazy - Czw 04 Wrz, 2008
Marian. Kupno czegokolwiek to ciąg wydatków. Kupisz auto to wydajesz na przeglądy, mechanika itp. Kupisz komputer to kiedyś będziesz musiał go rozbudować, a może coś się zepsuje. Założysz akwarium to kupujesz filtry, ryby, inne gadżety. Kupisz wędkę to wydajesz kupę kasy by się dostać na swoje ulubione bajoro. Ale każdy sobie z takich rzeczy zdaje sprawę. Tylko czy mając jedną wędkę i przynętę nie złowisz ryby?
Czy w takim razie jak koleżanka kupi olka z dualkitem to nie zrobi żadnego porządnego zdjęcia?
RB - Czw 04 Wrz, 2008
Marian napisał/a: | Kupno lustrzanki zapoczątkowuje ciąg wydatków. Nowicjusz nawet gdyby wielu rzeczy jeszcze nie był świadom, powinien być świadom wydatków, które go czekają gdy kupi lustrzankę. Na 2000 zł się nie skończy. |
Niekoniecznie. Można starać sie opanowac sprzet ktory się ma do tego stopnia, żeby wyciągnąc z tego co sie da i mozna byc z tego calkiem zadowolonym. Bo wbrew pozorom prostym korpusem z prostym obiektywem da się zdzialać calkiem sporo.
Natomiast obawiam się, że stanowisko prezentowane przez Ciebie moze doprowadzić do tego, że przy jakiejś porażce użytkownik zamiast szukac rozwiązania najpierw w swoich umiejętnościach stwierdzi, że to jest związane ze słabym posiadanym sprzętem. Potem kupuje się 'lepszy' gadżet a zdjęcia takie samusieńkie... Oczywiście te gadżety sa w wielu sytuacjach jak najbardziej potrzebne, ale trzeba jeszcze wiedzieć kiedy, jaki i po co ich uzywać...
MC - Czw 04 Wrz, 2008
RB napisał/a: | zamiast szukac rozwiązania najpierw w swoich umiejętnościach stwierdzi, że to jest związane ze słabym posiadanym sprzętem |
Dokladnie tak jest. Nie neguje tego, ze lampa zewnetrzna sie przydaje, bo sam sie nosze z zamiarem jej zakupu. Ale jak do tej pory nie byla mi ona niezbedna.
Oczywiscie mozna napisac, ze jak zoom to tylko ze swiatlem 2.8 a najlepiej to zestaw jasnych stalek, statyw co najmniej frotka itp itd etc. Tylko, ze
RB napisał/a: | trzeba jeszcze wiedzieć kiedy, jaki i po co ich uzywać... |
Amix - Czw 04 Wrz, 2008
jaad75 napisał/a: | Kurde, może niech ludzie zaczną przyswajać wiedzę samemu? Pozwólmy im uczyć się na własnych błędach, bo być może one błędami nie są na etapie, na którym te osoby się znajdują, a perspektywa części z nas jest po prostu skrzywiona?... |
I tu jest racja. Ja nigdy na żadnym forum nie pytałam sie co kupić i nie pytam, czy to telewizor, komputer, aparat foto, odbiornik satelitarny, jedynie co robie to czytam, a decyzje podejmuje totalnie sam i nie żałuje nawet jak popełnię błąd.
Jeśli komuś wystarczy tylko korpus z wbudowaną lampą i dwa kitowe obiektywy, to albo ja nie widzę sensu mu doradzać, albo po prostu niepotrzebna mu lustrzanka.
davaeorn - Czw 04 Wrz, 2008
Marian, ja naprawdę chciałem się powstrzymać od pisania czegokolwiek. Jednak Twoja jakże bogata argumentacja troszkę mnie powala...
Cytat: | Jeśli komuś wystarczy korpus z wbudowaną tylko lampą i dwa kitowe obiektywy, to albo ja nie widzę sensu mu doradzać, albo po prostu niepotrzebna mu lustrzanka. |
A może ktoś teraz chce poprostu spróbować "bawić" się w fotografię na poważnie, może nie jest pewny czy mu się to spodoba na tyle żeby zainwestować w to od razu grubą kase?? wtedy powiedz mi po jaką cholerę ma od razu wszystko kupić i to od razu z najwyższej półki??
To trochę tak jakbyś niegrając nigdy na gitarze kupił sobie od razu Gibsona Les Paula za 12000 - bo to przecież świetny sprzęt... a jesteś pewien że na pewno wiążesz przyszłość z gitarą??
Więc przestań robić ludziom wodę z mózgu... nie masz nic sensownego do pisania - nie pisz nic...
MC - Czw 04 Wrz, 2008
Marian, przesadzasz. Moze od razu zaproponujesz 1Ds Mark III i do tego wiekszosc eLek?
Wielu osobom wlasnie korpus i kitowe obiektywy wystarczaja.
Pi0trazy - Czw 04 Wrz, 2008
Po co się szczypać: Mamiya ZD
Swoją drogą jestem ciekawy czy koleżanka się rozczarowała poradami czy raczej już jest w trasie z plecakiem i aparatem.
davaeorn napisał/a: | Gibsona Les Paula za 12000 - bo to przecież świetny sprzęt... |
Eee tam...
Nie polemizujcie ze mną, tylko jej doradzajcie. Ja mam swoją opinię i tyle. Sama wyciągnie wnioski.
"Nie słuchaj Mariana" najłatwiej napisać. Trudniej o wadach aparatów, które proponujecie. No bo trzeba je po prostu znać z autopsji. O zaletach aparatów to może sobie poczytać w marketingowych ulotkach.
jaad75 napisał/a: | davaeorn napisał/a: | Gibsona Les Paula za 12000 - bo to przecież świetny sprzęt... |
Eee tam... |
oj to przykład był tylko
Niech będzie Ibanez S series
[ Dodano: Czw 04 Wrz, 2008 21:09 ]
Marian napisał/a: | Nie polemizujcie ze mną, tylko jej doradzajcie. Ja mam swoją opinię i tyle. Sama wyciągnie wnioski.
"Nie słuchaj Mariana" najłatwiej napisać. Trudniej o wadach aparatów, które proponujecie. No bo trzeba je po prostu znać z autopsji. O zaletach aparatów to może sobie poczytać w marketingowych ulotkach. |
Twoje wypowiedzi sprawiają że ikonka "ignoruj" zaczyna wyglądać zachęcająco...
Co do ulotek marketingowych... doskonale wiadomo że to co jest tam napisane trzeba podzielić przez dwa lub i więcej... a może ty nam napiszesz o wadach aparatów co?? podziel się z nami tą erudycją - tak samo jak na temat lampy czy też szukaniu lidera...
Ja mam nadzieje że sama zainteresowana już posiada Olka w dual-kicie...
davaeorn napisał/a: | Niech będzie Ibanez S series |
No i to jest własnie świetna gitara na początek. Ewentualnie RG, tak w okolicach starej serii 400-500...
Od czegoś takiego powinno się moim zdaniem zaczynać, a nie od podrób ze sklejki, wyrabiających złe nawyki. Podobnie jak pierwszym wzmacniaczem powinna być lampa, bo nic tak nie uczy prawidłowej artykulacji.
Wbrew pozorom, to nie do końca jest offtopic...
RB - Czw 04 Wrz, 2008
Marian napisał/a: | Nie polemizujcie ze mną, tylko jej doradzajcie. Ja mam swoją opinię i tyle. |
Przedstaw ja.
Marian napisał/a: | Sama wyciągnie wnioski.
"Nie słuchaj Mariana" najłatwiej napisać. Trudniej o wadach aparatów, które proponujecie. No bo trzeba je po prostu znać z autopsji. O zaletach aparatów to może sobie poczytać w marketingowych ulotkach. |
A gdyby smy napisali o wadach to myślisz, żeby cokolwiek kupiła?
Zę A szumi, B ma zła rozpietośc tonalna i tragiczne wizjery, C wolny autofokus, D nie ma obiektywów itede?
Bo u diabła z tym wszystkim doskonale da się fotografować, a jak się nie miało w łapkach niczego jeszcze to to wszystko po prostu jest SZTUCZNYM problemem.
Problem polega tylko na tym że jeśli ktoś nie jest do końca przekonany o tym że chce kilka(kilkanaście) lat przeznaczyć na gitarę, nie kupi lampy bo po prostu za droga jest... więc kupi najpierw 30W tranzystor, a jeśli mu się spodoba, to będzie zbierał 5 lat i kupi Mesa Boogie Dual Rectifier
I to nie jest off-top
Marian czekamy na Twoje opinie...
RB - Czw 04 Wrz, 2008
Marian napisał/a: | Jeśli komuś wystarczy tylko korpus z wbudowaną lampą i dwa kitowe obiektywy, to albo ja nie widzę sensu mu doradzać, albo po prostu niepotrzebna mu lustrzanka. |
Oj obawiam się że możesz się jednak poważnie mylić Lustrzanka jednak w miarę doświadczony strzelacz potrafi działać nieco łatwiej niż kompaktem czy hybrydą.
RB napisał/a: | doświadczony | Napisała że jest nowicjuszem.
RB - Czw 04 Wrz, 2008
Marian napisał/a: | RB napisał/a: | doświadczony | Napisała że jest nowicjuszem. |
Aaa. To dalatego powinna kupić sobie dobra lampe...
A teraz już tylko pytanie autorki wątku może mnie skłonić do zabrania tu głosu.
RB - Czw 04 Wrz, 2008
dawno dawno temu, za 7 górami i podobną ilośćia rzek, jak ktoś stwierdzał, że towarzystwo mu nie odpowiada to wychodził cicho. Tu i teraz wypada trzasnąć drzwiami. I powiedzieć WYCHODZĘ....
bbeeaa - Czw 04 Wrz, 2008
Nie trzeba wychodzić. Wystarczy zmienić temat.
Czy różnica w jakości zdjęć robionych FZ50 i Olkiem 510 z dual kitem jest wyraźna?
Wujek_Pstrykacz - Czw 04 Wrz, 2008
Będzie widać różnicę, to pewne.
mavierk - Czw 04 Wrz, 2008
Ok... napisałem pare głupot, pewnie sie powtarzam... ale jakoś faze poczułem na to:
bbeeaa napisał/a: | Czy różnica w jakości zdjęć robionych FZ50 i Olkiem 510 z dual kitem jest wyraźna? | To zależy, jak chcesz oglądać odbitki rzędu 10 x 15 a nawet 15 x 23 to różnicy praktycznie nie będzie żadnej tak na prawde - w ostrości, ale...
głębia, jaka jest konsekwencją większej matrycy powinna brzmieć zachęcająco, po za tym możliwość specjalizacji - fz50 jest sprzętem do wszystkiego, a jak coś jest do wszystkiego... takim kompaktem uszczkniesz każdego rodzaju fotografię, ale w każdej dziedzinie będzie ograniczać Cię kilka rzeczy.
Moim zdaniem kupno kompakta w stylu fz50 jest dobrym posunięciem dla początkującego - jak ktoś nie wie, co będzie focić. A jak mu się znudzi - zawsze ma dobry sprzęcik na wakacje
Znowu kupno lustra też nie jest złym pomysłem - ale trzeba się skupić bardziej, zeby nie wydać niepotrzebnie pieniądzy. Taki oly e-510 w dualkicie jest właściwie alternatywą dla kompaktów, a możliwość podpięcia do niego czegoś innego - dużym atutem. I teraz...
jak chcesz focić krajobrazy - na początek kit powinien wystarczyć, ewentualnie warto pomyśleć nad kupnem od razu 12-60
jak lubisz zdjęcia ludzi - portrety - warto pomyśleć nad dobrym/jasnym szkłem, które po cropie da Ci 80-140mm (czyli w Oly 40-70) z światłem conajmniej 2
jak kwapisz się przyrodą - masz właściwie do wyboru tylko Olego 70-300 albo... allbooo Sigmę 50-500 ^^
etc... nie chce mi sie już pisać
edit - sorry za składnię, włącza się we mnie powoli analfabetyzm...
MM - Pią 05 Wrz, 2008
Jak autorka wątku będzie chciała go ponownie otworzyć to niech napisze na moje PW. Tymczasowo wątek zamykam bo prowadzi na manowce.
|
|