forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do sony A350

goskaw - Pon 18 Sie, 2008
Temat postu: Obiektyw do sony A350
Witam

Zaczynam pracę z lustrzankami i nie gubię się gdy muszę wybrać obiektyw)))
Chodzi mi o coś w najbardziej typowym zakresie na wycieczki. Myślę, że 50-150mm tak by za często nie zmieniać obiektywu gdy reszta towarzystwa idzie dalej i nie chce czekać)))
mam 18-70 i minoltę 100-300 (to mi się podoba) no i szukam czegoś pośrodku. Wiem Sigma AF 50-150 mm f/2,8 EX DC II , ale to jednak trochę za drogo.)) myślę o MINOLTA 28 ÷ 135mm F/4 ÷ 4,5 MACRO aukcja http://www.allegro.pl/ite...ny_minolta.html lub Tamron AF 55-200 mm f/4-5.6 Di II LD Macro i nie wiem...
Proszę, pomóżcie
Gośka

ghost - Pon 18 Sie, 2008

sigmy 50-150 nie ma na bagnet A.
minolta i tamron to dwie różne klasy. tamron 55-200 to typowa wydmuszka, przyzwoita i robi zdjęcia, ale do prawdziwego obiektywu daleko.
zdecydowanie minolta 28-135. genialny obiektyw, szybki, ostry, wykonanie pancerne. jeden z najlepszych klasyków od minolty.

sigma jest... może coś w delikatnie w oznaczeniach poprzestawiane)))) nie sprzeczam się))
Wielkie dzięki za bardzo konkretną odpowiedź.
Gośka

Wujek_Pstrykacz - Pon 18 Sie, 2008

Sigmy 50-150 do Sony niestety niema.

a to co sprzedają http://www.e-cyfrowe.pl/o...etry_techniczne to co? A nie mówię, że sie na tym znam, ale... tam napisali SONY
komor - Pon 18 Sie, 2008

Ale skoro masz 18-70 i 100-300 to moim zdaniem szkoda kasy na wypełnianie dziury pośrodku. Jeśli któryś z tych dwóch obiektywów nie spełnia Twoich oczekiwań to może lepiej zastąpić któryś z nich, zamiast kupować trzeci? A może lepiej kupić sobie jakąś jasną stałkę do zabawy zamiast trzeciego zooma?
ghost - Pon 18 Sie, 2008

wirtualnie nawet niektóre sklepy twierdzą że ją mają, ale proponuje spróbować zakupu. ;)
przy minolcie warto wspomnieć że poza samymi zaletami, ma i wady, główną jest minimalna odległość ostrzenia 1.5m.

jakość 28-135 jest naprawdę bardzo wysoka. z pewnością nie ustępuje on w plastyce i ostrości stałkom.
zresztą do minolty za tą cenę można dostać jedynie 50mm.

z pewnością 28-135 stanie się twoim głównym obiektywem, kit uzupełni jedynie w razie potrzeby szeroki kąt.

Wujek_Pstrykacz - Pon 18 Sie, 2008

Niestety prosze sobie do nich zadzwonić i sprawdzić czy napewno jest w ofercie.
Tu oferta Sigmy Pro Centrum:
http://www.sigma-sklep.pl...nek-cyfrowych-2

O.K. chodzi o to, że rodzina i najbliżsi znajomi nie rozumieją, że robienie zdjęcia wymaga czasu, a chodzić lubią dużo i szybko))) No i sil brakuje by nosić cały wór obiektywów (ale to problem wtórny). Jak się idzie z grupą w plener to albo pstrykam tym co mam w body lub wcale... no i problem... muszę mieć jakiś standard na spacery, tu nie chodzi tylko o wypełnienie luki. Zakresy mogą się jak najbardziej pokrywać.
Gośka

[ Dodano: Pon 18 Sie, 2008 17:22 ]
Nie ciągnę tematu sony, bo jak pisałam, nie jestem tu fachowcem, dłuższy czas się nad nią zastanawiałam i znalazłam ofertę w wielu sklepach, ale... no... ze względów finansowych to nie mój problem.
Ghost, dzięki, 1,5m czy 1m.. to chyba nie aż taka rozbieżność by miała decydować. O kicie myślałam zupełnie tak samo)))
A może jest coś innego czego nie wyszperałam?
Goska

[ Dodano: Sro 20 Sie, 2008 16:19 ]
miałam nie ciągnąć tematu sigmy ale automat przelicytował mnie przy zakupie minolty więc temat powrócił)))
Rozmawiałam z panem w sklepie (Olsztyn, Fotomax) a pan z kolei z oficjalnym dystrybutorem sigmy i obiektyw Sigma AF 50-150 mm f/2,8 EX DC II z bagnetem sony/minolta już jest, tyle że pan w Olsztynie może go mieć na wrzesień))))) Może więc gdzie indziej sprowadzono go wcześniej. W każdym razie coś takiego jest na 100%

Wujek_Pstrykacz - Pon 25 Sie, 2008

A jednak jeszcze nie ma 50-150 do Sonego. Może będzie za dwa miesiące, ale to może być tak że za dwa miesiące może być znowu za dwa :wink:
MC - Pon 25 Sie, 2008

Zgadza sie. Do rtv euro agd przyszedl na mocowaniu Nikona. Drobna roznica.
Mi w sumie to szkielko do szczescia potrzebne nie jest, ale pewnie nabywcy by sie znalezli. Glownie Sigma na tym traci.

goskaw - Pon 25 Sie, 2008

czyli szkieł nie ma - jest zabawa)))) Już jakiś czas temu znalazłam w 6 sklepach ofertę z opcją "w magazynie"))) Mi w sumie to szkiełko też już nie potrzebne, bo wczoraj za radą Ghosta wylicytowałam minoltę))) Pozdrowienia
Gośka