forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony Alpha DSLR-300 czy DSLR-350 ? która wybrać?

BlackSheWolf - Pon 18 Sie, 2008
Temat postu: Sony Alpha DSLR-300 czy DSLR-350 ? która wybrać?
witajcie !
swoje pytanie kieruje do was wszystkich :) licze na wasze opinie na temat tych lustrzanek.
Wiec tak mam do wyboru:
~Sony Alpha DLSR-300 z obiektywami: 18-70 mm i 55-300 mm
~Sony Alpha DSLR-300 z obiektywem 18-7 mm
i zupelnie nie wiem ktora wybrac... jednak troche bardziej przekonana jestem do 300. Ale licze na wasze opinie

pozdrawiam

Arek - Pon 18 Sie, 2008

No jeśli wybierasz pomiędzy A300 a A300, to polecam A300...
jaad75 - Pon 18 Sie, 2008

A wyszukiwarki użyła? Wszyscy polecą Ci raczej A300 i zapewne również odradzą Sony... :smile:

[ Dodano: Pon 18 Sie, 2008 22:56 ]
Arek napisał/a:
No jeśli wybierasz pomiędzy A300 a A300, to polecam A300...

O właśnie... :mrgreen:

a ma moze ktos z was zdjecia robione tymi aparatami ?
i czy sa napewno dobre? moze polecicie mi jakis inny aparat? zaczynam dopiero swoja przygode z lustrzankami. BEdzie to moja pierwsza i zupelnie sie nie znam na wyborze lustrzanki ;)

Arek - Pon 18 Sie, 2008

Jak to ma być pierwsza lustrzanka i nie masz z nimi doświadczenia to kup sobie ten zestaw:
http://fotozakupy.pl/lust...4gb-i-dvd,7727s

W zasadzie tylko wyjść i robić zdjęcia. W tej cenie dostajesz gustowny i solidnie wykonany korpus ze stabilizacją matrycy i Live View, co amatorzy lubią. Do tego dwa przyzwoite obiektywy dające zakres ogniskowych pokrywający większość zastosowań potrzebnych
amatorom.

aha ok dzieki.,
ale wiesz niestety tata kupuje mi lustrzankei juz uparl sie na 300 lub 350.
moze uda mi sie go przekonac na inna, zobaczymy.
wiec jak narazie widze, ze polecacie 300 :)

Monastor - Pon 18 Sie, 2008

BlackSheWolf, rozejrzyj się. Już wiele było podobnych dyskusji ;-)
W każdym z tych wątków znajdziesz przydatne informacje.
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3711
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=4029
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=4036
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=4108
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=4129
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=4010
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3867

Jeśli chodzi o lustrzankę na początek to polecam Canona 450D. Jeśli to ma byc lustro o najlepszym stosunku jakośc/cena to Canona 40D. Jak ma byc ekstremalnie tanio to Sony A200. Jak chcesz miec na początek przyzwoite obiektywy za niewielkie pieniądze, to któryś z olympusów.

Nie da się tak po prostu odpowiedziec, że ten czy inny aparat jest najlepszy. To zależy od Twoich konkretnych potrzeb, a także od kwoty, jaką chcesz na aparat przeznaczyc.

Jeśli chodzi o A350 i A300, za ich cenę kupiłbym co innego, na przykład właśnie Canona 450D. Z dwojga złego, jakbym miał wybierac między soniaczami, to A300.

k1caj_ns - Pon 18 Sie, 2008

Dokładnie tak jak napisał Arek. Jak już się tym napstrykasz kiedyś i stwierdzisz ,że chcesz inny aparat i inne obiektywy to sprzedajesz ten zestaw i kupujesz coś innego. Nie jesteś uzależniony od żadnego systemu(nikon,canon ,olympus,itd...) i nie musisz się martwić wyborem odpowiedniego na chwilę obecną.

Wyborem i dokupowaniem obiektywów też sie nie musisz martwić.

[ Dodano: Pon 18 Sie, 2008 23:07 ]
Monastor napisał/a:
Z dwojga złego, jakbym miał wybierac między soniaczami, to A300.

No ale chyba nie o to chodzi żeby wybierać "z dwojga złego" :wink:

Canon 450D jest ok ale jeśli już teraz wiesz,że chcesz troszkę w to zainwestować.

kozidron - Pon 18 Sie, 2008

BlackSheWolf, a tata da sie przekonać do czegoś innego jak chce żebyś wybierała między A300 a A300........?
może zaproponuj mu wybór między:

1. canon 450D+C18-55 IS

a ............

2. canon 450D + C18-55 IS + C55-250 IS

chce kupic odrazu coz porzadnego ;) niby nie mialam nigdy lustrzanki ale kocham fotografie. PRzez ostatnie lata marzylam tylko o lustrzance ;) czesto wyjezdzam, fotografuje. Najbardziej zalezy mi na dobrym fotografowaniu zwierzat.
Mam nadzieje, ze naucze sie obslugi :)

zastanawia mnie dlaczego tak wiele osob nie poleca lustrzanek SONY ?

ghost - Pon 18 Sie, 2008

koledzy jak zwykle będą przekonywać żeby nie kupować Sony bo ma pomarańczowe literki. ;) poważne powody padają rzadko.
Sony przejęło Konice Minoltę i jako marka jest raczej nowa w lustrzankach. stąd pewne obawy wśród osób które zwykle korpus Sony widziały w gablotce, a nie miały okazji zrobić nim zdjęć.

A350 od A300 różni się nowszą matycą o większej ilości pikseli, której raczej kitowy zestaw nie wykorzysta. dlatego szkoda dokładać i lepiej kupić A300.
czy jest to najlepszy aparat na świecie? pewnie nie. ale z pewnością można nim robić świetne zdjęcia. dodatkowy bonus dla przesiadkowiczów do sensowny podgląd na ekranie. jak dla amatorskiego użytku to naprawdę starczy i zapewni świetne efekty.

a mnie tam te pomaranczowe literki sie podobaja :D hehe ale tak na powaznie to dzieki za opinie. z tego co czytam w necie ludzie polecaja 300. A nie wiecie gdzie znalesc zdjecia robione tym aparatem ?

BlackSheWolf, bo są dużo gorsze niż wskazuje na to wszechobecna reklama i przegrywają (nie mówię, że z kretesem) konkurencję z równorzędnymi aparatami innych firm.
Jest to też po części efekt pewnych braków w systemie. Można co prawda znaleźc znakomite obiektywy minolty, ale ich dostępnośc jest ograniczona. Sony wypełnia luki, ale jeszcze trochę to potrwa zanim będzie można spac spokojnie myśląc o fotografii przyrody czy sportu przy pomocy systemu Sony Alfa.

A350 ma matrycę o bardzo wysokiej rodzielczości... za wysokiej. Żeby ją wykorzystac potrzeba by naprawdę świetnego szkła (drogie), a niestety wysoka rozdzielczośc jest okupiona wyższym poziomem szumu. To zakłócenia sygnału z matrycy, które degradują jakośc obrazu, zwłaszcza przy wysokich czułościach.
A300 jest pod tym względem znacznie lepsza.

ghost - Pon 18 Sie, 2008

zobacz na alfaklubie/kkm. zresztą matryca jest identyczna z A200 więc efekty też będą takie same. optyczni robili test A200 więc można tam jakieś sampelki znaleźć.
na stronie alfaklubu jest mój opis A200, skromnie polecam.
A300 od a200 odróżnia system podglądu LiveView i nieco lepsze wykonanie korpusu. to trzeba wziąć pod uwagę, reszta się pokrywa.

ghost napisał/a:
ale z pewnością można nim robić świetne zdjęcia.

Każdym aparatem można zrobić świetne zdjęcie! Problem pojawia sie kiedy potrzebujemy szybkiego i sprawnego AF-a albo kiedy chcemy kupić dobre szkła ,i nie chcemy pozbywać sie majątku przy okazji :razz:

Dla mnie taka alfa 350 jest nie perspektywiczna na chwilę obecną.

BlackSheWolf napisał/a:
chce kupic odrazu coz porzadnego

Dokładnie ! lepiej dołożyć i kupić raz a porządnie.

BlackSheWolf napisał/a:
Najbardziej zalezy mi na dobrym fotografowaniu zwierzat.

Tutaj polecałbym Canon/Nikon wyglądając już trochę w przyszłość.

BlackSheWolf napisał/a:
Mam nadzieje, ze naucze sie obslugi

Tym sie nie ma sensu przejmować.Przeczytasz dwa razy instrukcję i jakieś tam podstawy już masz :wink:

nie wiem czy moze ktos z was kojarzy ale podobaja mi sie zdjecia z
FujiFinePix S6500 (mam nadzieje ze nie pomylilam symbolu) Poprostu ekstra jakosc :) mam nadzieje, ze 300 robi takie same albo i lepsze :D

[ Dodano: Pon 18 Sie, 2008 23:39 ]
[quote="k1caj_ns"]
ghost napisał/a:

Dokładnie ! lepiej dołożyć i kupić raz a porządnie.

Tym sie nie ma sensu przejmować.Przeczytasz dwa razy instrukcję i jakieś tam podstawy już masz :wink:

300 z dwoma obiektywami kosztuje 2700 ;)

no mam nadzieje, ze nauka pojdzie szybko :D

BlackSheWolf napisał/a:
300 z dwoma obiektywami kosztuje 2700 ;)

Mi chodziło o to żeby kupić raz ,a na prawdę dobrze ! :lol:

BlackSheWolf napisała:
Cytat:
FujiFinePix S6500 (mam nadzieje ze nie pomylilam symbolu) Poprostu ekstra jakosc :) mam nadzieje, ze 300 robi takie same albo i lepsze :D

Jak trzymasz się na najmniejszych czułościach to jest nieźle. Jeśli tyle Ci wystarcza to w takim razie zachwyci Cię każda lustrzanka. Pod warunkiem, że nie kupisz dennego obiektywu.

Arek - Pon 18 Sie, 2008

BlackSheWolf napisał/a:
300 z dwoma obiektywami kosztuje 2700

No właśnie. A Olek, którego polecałem z kartą pamięci i też dwoma szkłami kosztuje 1800 zł. A możliwości ma dokładnie takie same jak Sony. Każdy zestaw ma swoje wady i zalety, ale różnice są niewielkie i w sumie się równoważą dając remis w osiągach. A 1000 zł
zostaje w kieszeni...

krisv740 - Pon 18 Sie, 2008

Arek napisał/a:
BlackSheWolf napisał/a:
300 z dwoma obiektywami kosztuje 2700

No właśnie. A Olek, którego polecałem z kartą pamięci i też dwoma szkłami kosztuje 1800 zł. A możliwości ma dokładnie takie same jak Sony. Każdy zestaw ma swoje wady i zalety, ale różnice są niewielkie i w sumie się równoważą dając remis w osiągach. A 1000 zł
zostaje w kieszeni...

aż mnie coś "szarpło" jak użyłem linka Arka :smile:
okazja jak rzadko! w miarę dobry aparat+dwa w miarę dobre szkła za tą cene to super oferta dla kogoś rozpoczynającego przygodę z fotografią i lustrzanką. mały wydatek+dużo frajdy+ na dodatek małe koszty ewentualnego rozczarowania gałkologią i tym wszystkim co niesie przejście z "małpki".
ja bym się nie zastanawiał, tylko brał!

BlackSheWolf - Wto 19 Sie, 2008

a mozecie podac mi jakies inne lustrzanki w cenie do 2700 ?
czytalam tez o Olympusie e-420. ale nie wiem.
sorka, ze tak was mecze ale chce kupic raz, a dobrze :)

[ Dodano: Wto 19 Sie, 2008 00:02 ]
[quote="Monastor"]
Cytat:
Pod warunkiem, że nie kupisz dennego obiektywu.

denny obiektyw ? coz masz na mysli ?

Ostegolectric - Wto 19 Sie, 2008

dobrze do 2700? nikon d80 plus 18-70 :wink: przewaga nad innymi? ergonomia, dodatkowy wyswietlacz, dobry obiektyw w zestaie, system (panowie z canonami, nie bijcie po twarzy :razz: ) bardzo duzy jasny wizjer. wady? niektórzy mówia że pomiar matrycowy troszkę się myli i że matryca troszkę szumi przy dużym iso... ale co to za wady :razz:
Monastor - Wto 19 Sie, 2008

BlackSheWolf, miałem na myśli jakieś wyjątkowo nieudane, fatalne optycznie szkło, które wypadnie marnie przy obiektywie kompaktu Fuji.
ghost - Wto 19 Sie, 2008

do kobiecej ręki to wątpię w D80. na pewno nie poleciłbym zakupu bez macania.
420 odrzuciłbym na rzecz 510/520. o wiele wygodniejszy do trzymania.
niskie soniacze (szczególnie A200)
nikon d40/d60

Ostegolectric - Wto 19 Sie, 2008

zadnego aparatu nie polecam bez macania :mrgreen: znam ludzi którzy wolą ergonomie np 400d od alfy 300, ja wole na odwrót. bardzo indywidualne kwestie. a przy okazji kobiecych rąk... czy my nie mamy kobiet na forum z canonem 40d? :razz: :mrgreen:
kozidron - Wto 19 Sie, 2008

ghost napisał/a:
do kobiecej ręki to wątpię w D80.

ghost, delikatnie mówiąc to podobne stwierdzenie do tego, ze kobiety nie mogą jeździć nissanem patrolem bo jest duży.

BlackSheWolf, nic bardziej mylnego, aż tak duży nie jest ale na pewno jest wygodniejszy w porównaniu do mniejszych canonów czy alfek do modelu A350 włącznie.

Właściwie to wszystkie modele, które wymienili ci koledzy pozwolą ci na rozwój i uprawianie fotografii. Taki zestaw jak polecił ci Arek w zupełności by ci wystarczył i mogłabyś się nim cieszyć bardzo długo. Musisz sobie sama zadać pytanie czego chcesz od fotografii, bo jeżeli wystarczy ci do olka 510 14-42 + 40-150 (ładnie pokryty zakres bo u olka ekwiwalent ogniskowej mnożymy X2) to śmiało możesz go brać.
Zestaw ten zaspokoi twoje potrzeby, no i będziesz mogła go rozwijać. Na pewno cena jest bardzo kusząca, bo konkurencja nie daje takiego zakresu (przy umiarkowanej jakości) w takiej cenie(może jeszcze w sony by się coś znalazło ale chyba tylko w połączeniu z A200). Na dodatek głębia w olku wybaczy ci dużo błędów na początku przygody z fotografią a jak nauczysz się wykorzystywać wszystkie zalety olka to już....czysta frajda.
No i w kieszeni zostaje 1000 ziko.....

ender - Wto 19 Sie, 2008

i znowu nikt nie wspomina ze sony ma najlepszy live view i dostal nagrode eisa ;)

ender, bo to są dwie najważniejsze rzeczy w lustrzance....najlepsze LV i nagroda eisa......
ender, dzięki LV i nagrodzie eisa można już robić dobre foty....

hihi widze, ze zdania sa podzielone :) zaraz poczytam na necie o tych lustrach, ktore mi proponujecie. A ja chce kupic odrazu dobry sprzet (nie do nauki dopiero) bo biore to na raty i nie wymienie tak predko.... moze za 4-5 lat kupie cos nowego. Dlatego tak bardzo sie wypytuje i chce kupic cos nprawde dobrego za ta cene ;)
ghost - Wto 19 Sie, 2008

moja mojszość jest najmojsza, każda sroczka itp...

z czytaniem bym nie przesadzał, każdy z tych aparatów jest ok i zapewni dobre efekty.
najważniejsze jest czy będzie pasował konkretnie Tobie, a na to pytanie nie odpowie internetowy tester. polecam wycieczkę do sklepu i obmacanie w celu sprawdzenia układu przycisków, rozmiarów, faktury plastiku itp.

ender, abstrahując od Sony, nagrodę EISA dostaje ten kto za nią zapłaci... a może porównują dane na papierze... a może dają każdemu żeby nikomu nie było przykro. Nagroda to nagroda, a potrzeby konkretnego użytkownika to zupełnie co innego :-P
Canon 1000D też dostał za coś nagrodę EISA, ale to nie znaczy że komukolwiek go polecę.

Na lata... jeśli nie chcesz nic kupowac przez najbliższe kilka lat i w spokoju spłacac raty to może warto zainwestowac w Olympusa E-510 lub E-520. Tanio i z dwoma porządnymi obiektywami w zestawie. Jakośc zdjęc może nie najlepsza w klasie, ale na pewno dużo lepsza niż w kompaktach.
Jeśli z kolei chcesz dokupic w przyszłości sprzęt i podbic bardziej wymagające pod tym względem dziedziny fotografii to wchodziłbym tylko w Nikona lub Canona. Puszką na lata może byc tu Canon 40D, jak na swoje możliwości kosztuje niewiele. Z tym, że musiałabyś do niego trochę dołożyc, a i zaoszczędzic na obiektywie, co nie jest zbyt dobrym pomysłem (ujdzie, jeśli niedługo kupisz coś lepszego).

a wiecie moze kto na forum ma sony alpha 300 ?
k1caj_ns - Wto 19 Sie, 2008

Ktoś go miał ale to nie jest takie istotne. Te aparaty mają dobry live view ,który jest ich atutem. W rzeczywistości nie jest tak kolorowo jak na reklamach z bańkami więc warto się zastanowić jeśli jesteś bardziej ambitna czy jest to dobre rozwiązanie.

kurcze ja juz zglupialam... czytam i malo kto poleca sony 300..
wiec w takim razie co ? do ceny 2700 ? chcialabym aby odrazu aparat byl w zestawie z obiektywem 40-150 czy tez 55-200mm.
wiem wiem wymieniacie wiele luster ale prosze o konkretne aparaty :) wszystkie spisze na kartke i wtedy bedzie ciezki wybor :)

a jak bylam w sklepie polecono mi tez Olympusa e-420 z obiektywami 14-42 mm i 40-150 mm :roll:

MC - Wto 19 Sie, 2008

E-420 bym sobie darowal. Juz predzej E-510, bo mimo wieku jest w dobrej cenie.

a i mialam doczynienia z canonem eos 400 d. co o nim sadzicie ? albo 450 d ?

aparat ten przypadl mi do gustu :) ale czekam na wasze opinie.

BlackSheWolf,

Jeżeli rzeczywiście chcesz rozwijać swoje umiejętności a wraz z nimi system i jesteś zdecydowana na większe wydatki w przyszłości to:
eos 400D też dobre rozwiązanie...ale na chwile obecną do wyższego modelu 450D dodawany jest nowy kit18-55 IS, który charakteryzuje się zdecydowanie lepszymi osiagami pod wieloma względami od swego poprzednika, niestety do poprzednika 450D czyli 400D w zestawie kitowym dodawany jest 18-55 bez is a kupując 400D+ nowy kit z is-em raczej nie zaoszczędzisz.
Raczej radze ci skupić się na 450D + 18-55IS a do tego może 55-250IS całkiem wporzo zestaw jak na początek, może do tego jeszcze tanią stałke canona 50mm 1.8 II.
Oczywiście najlepszym rozwiązaniem na tele byłby canon 70-200 4.0 L ale ten obiektyw kosztuje około 2000 więc przekroczyła byś budżet. Chyba , że możesz poczekać...i do zbierać do porządniejszego tele jakim jest 70-200 4.0 L

a wiesz moze ile 450D z 18-55 IS kosztuje ?
widzialam zdjecia robione 400D i sa nawet nawet :) ale slyszalam ze 450 D posiada szumy na iso 800?

hehe ja zaraz zglupieje :D tyle tych lustrzanek do wyboru a ja troche malo znam sie na funkcjach

a wlasnie moj znajomy napisal mi tak
"Stabilizacja obrazu to tylko napis za który ludzie przepłacają"

BlackSheWolf, to mądry znajomy odnośnie stabilizacji

stabilizacja jest jak najbardziej wskazana ale w pewnych sytuacjach nie działa, producenci nawet wymieniają w jakich sytuacjach należy ja wyłączyć, na przykład na statywie czy jak chce sie pokazać dynamiczność sceny. Pomijając fakt wydajności takiej stabilizacji.

Uważam, że lepiej jest kupić jaśniejszy obiektyw, który pozwoli skrócić czas naświetlania, przez co zwiększyć szanse na nieporuszone zdjęcie, niż pakować się w stabilizację. Owszem nie zaszkodzi mieć tą stabilizację ale ruchu się nie zamrozi.

Każdą lustrzanką zrobi się dobre zdjęcia , bo to zalezy od operatora.
Ja osobiście posiadam 400D co nie znaczy ze robie zdjęcia jak to powiedziałaś: nawet, nawet. trudno mi uwierzyć, zeby 450D wypadał gorzej na iso 800 od 400D, robiłem fotki obiema tymi puszkami i różnicy nie zauważyłem w ilości szumu). Generalnie każda lustrzanka w tej klasie (entry level) zostawia jakieś szumy na takim iso ale canony słyną z niskich szumów ogólnie, bo mają matryce cemos. Co nie znaczy , że np nikon D80 wypada gorzej, jego szum jest innego jakby to powiedzieć charakteru, natomiast przy dłuższych czasach naświetlania powiedzmy powyżej 30 sekund to już co innego ale ty nie wspominałaś o fotach nocnych.....
Poczytaj troszkę jakieś testy gdziekolwiek, nawet na optycznych , zerknij na jakieś opinie i odezwij się co tym myślisz....przejrzyj sobie A300, nikona d80, canona 450D i olympusa 510 ....zobacz też , który lepiej ci leży a jak cos bedzie jeszcze nie jasne to pytaj...

MichalP - Wto 19 Sie, 2008

BlackSheWolf napisał/a:
a wiesz moze ile 450D z 18-55 IS kosztuje ?
widzialam zdjecia robione 400D i sa nawet nawet :) ale slyszalam ze 450 D posiada szumy na iso 800?

hehe ja zaraz zglupieje :D tyle tych lustrzanek do wyboru a ja troche malo znam sie na funkcjach

a wlasnie moj znajomy napisal mi tak
"Stabilizacja obrazu to tylko napis za który ludzie przepłacają"

No to gratuluję wiadomości znajomemu. W przypadku mniejszych ogniskowych stabilizacja może rzeczywiście być zbędna. Ale w przypadku kitu IS różnica cenowa pomiędzy wersją bez stabilizacji i ze stabilizacją jest pomijalna (biorąc pod uwagę ceny niektórych obiektywów.
Za to przy długich ogniskowych się przydaje. Oczywiście można ustrzelić coś bez stabilizacji, ale pod warunkami - a) świetnych warunków oświetleniowych b) wyćwiczonej stabilnej pozycji. c) statywu d) użycia wężyka spustowego, albo wszystkich naraz.

450d z kitem IS można dostac poniżej 2000 zł.

a to zdjecia robione przez moja kumpele z canona eos 400
http://img224.imageshack....47/lolxdnw6.jpg

http://img224.imageshack....ostrosc1zg0.jpg

no to juz przynajmniej mam jakies aparaty na "oku" ;)
ale lepsza 400 D czy 450d ? tzn chodzi mi czy sa jakies wielkie roznice miedzy nimi ?

MC - Wto 19 Sie, 2008

Takie zdjecia to da sie praktycznie kazdym aparatem zrobic...

no wiem ale dalam dla przykladu ;)

KOZIDRON zaraz zapoznam sie z tymi aparatami co proponujesz ;)

BlackSheWolf, no zgadzam się z MC(odnośnie fot), zobacz na poczatek porównanie parametrów technicznych obu puszek :
http://optyczne.pl/porown...d0=329&add1=596

potem zerknij na testy :
http://optyczne.pl/index....arat&test_ap=36
http://optyczne.pl/index....arat&test_ap=76

wszystkiego za ciebie zrobić nie możemy...poczytaj troszkę o sprzęcie, którym chcesz sie posługiwać, przecież to czysta przyjemność.
hm...która, puszka lepsza....no ja uważam , że korzystniejszym zakupem bedzie 450D, bo dają do niego nowego kita a dokupując do 400D nowego kita(bo do niego dają starego kita bez IS ale nie tylko o IS chodzi, żebyś sobie nie myślała) wyjdziesz gorzej jeżeli chodzi o ułamki bo:
450D+nowy kit
http://www.cyfrowe.pl/apa...b-18-55-is.html
=2045 to tylko przykład, da się jeszcze taniej

a 400D + nowy kit wyjdzie więcej, bo bys musiała kupować oddzielnie około 1700 za body + około 500 za nowego kita ...jak się nie mylę
http://www.pstryk.pl/deta...55+f+3.5+5.6+is

w zestawie jest taniej.
aha całość polega jeszcze na tym jaki zakres ogniskowych chcesz pokryć....bo jeżeli możesz poczekać dłużej i potem do zbierać na lepsze tele , to zamiast kita z is-em mozna się też nad lepszym obiektywem zastanowić...

Ania101 - Wto 19 Sie, 2008

[/quote]
Z tym czytaniem, że to sama przyjemność - po jakimś czasie rzeczywiście. Na początku - masakra.

tak ta 450D "chodzi" mi po glowie ;)
i wcale sie nie zdziwie jak ja kupie :)
tak na serio sadzicie ze to dobry wybor ? :) bo przegladam te testy i opisy aparatow i sie gubie troche w tym :) a i ten olympus 510 specjlanie mnie nie przekonuje. wiec chyba odpada... narazie nie mowie nic ostatecznie bo ciagle wybieram ;)

BlackSheWolf, a co z obiektywami do 450D.....decydujesz się na kita...+ coś jeszcze, czy może jakis zamiennik o tej samej ogniskowej co kit?
Fitness Planet - Wto 19 Sie, 2008

Ja mam Sony A 300 i po zmianie obiektywów jest ok jak chcesz zdjęcia to prześlę :mrgreen:
Już za 1700 zł można go kupić , może nawet sam korpus będzie gdzieś taniej , bo ten kit to słabiutki jest . Obiektyw np: Minolty 28-105 xi f 3,5 - 4,5 bardzo ładne zdjęcia robi :mrgreen:

Fitness Planet napisał/a:
po zmianie obiektywów jest ok

Po jakiej zmianie obiektywów i co jest ok? Mógłbyś konkretniej?

Tak jasny obiektyw czyli min. 4 i jest super :mrgreen:

Ja za Minoltę 28-105 xi f 3,5 - 4,5 dałem 150 zł :mrgreen:

kozidron napisał/a:
BlackSheWolf, a co z obiektywami do 450D.....decydujesz się na kita...+ coś jeszcze, czy może jakis zamiennik o tej samej ogniskowej co kit?

wiesz co no jak bede kupowac to z tym co juz jest. a mozna przy zakupie wybrac inny obiektyw ?

Fitness Planet, ja nie kumam... 4.0 to jasny...chodzi o tą minoltę 28-105...?

BlackSheWolf, oczywiście , że można wybrać co się chce...wolny rynek, wolne prawo wyboru , przecież nie koniecznie musisz decydowac sie na zestaw, owszem w zestawie jest taniej (jak decydujesz się na kitowy) ale w swoim pierwszym poście pisałaś coś o zestawie z tele, więc mniemam , że masz troche więcej kasy...
1. Jeżeli zestaw 450D + kit 18-55IS to około 2000 ziko
2. jeżeli byś sie zdecydowała na 450D + tamron 17-50 to około 3200 ale masz zamiennik kita na przyzwoitym poziomie
3. Jeżeli 450D + kit 18-55 + np tele 55-250 IS to około 3000 ziko, no to tele nie jest wysokich lotów ale na początek mysle będziesz zadowolona

Tak dość jasny , wiadomo że są 2,8 i mniej też , ale ceny zaczynają sie od 1200zł

no wlasnie nie wiecie gdzie znalesc ceny obiektywow do Canona D450 ?

no wlasnie jakbym kupowala Sony alpha 300 to mam z obiektywami 18-70 mm i 55-300 mm w zestawie

BlackSheWolf, ile masz kasy na wszystko, bo albo nie doczytałem albo nie napisałaś...i jaki zakres ogniskowych chcesz pokryć bo w 1 poście pisałaś o 2 zestawach....

Cytat:

Co to znaczy ,że jest super bo dalej nie rozumiem?

BlackSheWolf napisał/a:
no wlasnie nie wiecie gdzie znalesc ceny obiektywow do Canona D450 ?

Wszystkie obiektywy pod bagnet Canona (oznaczenie EF,EF-S) pasują do canona 450D.

Cytat:
Sony a 300 to mam z obiektywami 18-70 mm i 55-300 mm w zestawie

Z obiektywami ,które są do kitu :wink: Bo ważniejsze jest to jakie szkło podepniesz pod to body ,a nie samo body.

Jeśli chcesz dobry zestaw to kup 450D + Tamron 17-50 /2.8 później dozbierasz sobie na tele i kupisz sigmę 70-300 APO albo Canon 55-250 IS lub jak będzie Cię stać to 70-200 F4 L. To jest najrozsądniejsze rozwiązanie i tak jak pisałaś "raz a dobrze" .

kasy na wszystko 2700 ....
wiem pomylilam tam w pierwszym poscie. ale juz nie mialam jak dzis zmienic.

powinno byc tak :
~Sony Alpha DLSR-300 z obiektywami: 18-70 mm i 55-300 mm (w zestawie)
~Sony Alpha DSLR-350 z obiektywem 18-7 mm (w zestawie)
ze taki mam do wyboru

BlackSheWolf, mogę sie mylić specjalistą nie jestem ale chyba nie ma pod sony 55-300mm, może chodzi o DT 55-200 mm f/4-5.6

Przy 2700 z eosem 450D mozna coś wykombinować ...ale jakbyś troszke dołożyła to tak jak pisałem w poście z 17:14....jeżeli nie możesz dołożyć to do zestawu kitowego canona 450D polecam gripa (lepiej będzie się wszystko trzymać) + dodatkowa bateria+jakaś karta+ torba , moze jeszcze wystarczy na stałkę 50mm 1.8 II, chyba gdzieś wyżej ci o niej pisałem.
Wyzej ci już chyba napisałem w podobny sposób jak k1caj_ns, dokładnie o tym samym obiektywie 70-200 4.0 L

MC - Wto 19 Sie, 2008

BlackSheWolf napisał/a:
55-300 mm

Takiego obiektywu nie ma. Jest 55-200.
Mozesz zrobic tak:
A200+Tamron 17-50=ok.2tys
Do tego Sigma70-300APO lub "flinta" uzywana.

ghost - Wto 19 Sie, 2008

weź a300 z 18-70 (fotojoker -> 1700)
do tego 70-210 f/4 z allegro albo forum kkm (600)
zostaje na torbę, kartę itp.
350 z kitem to kiepski pomysł bo na obrazie nie zyskasz, a zapłacisz więcej.

generalnie życzę szybkiego wyboru, bo czasem łatwo zapomnieć, że najważniejsze jest robienie zdjęć. Czy Canonem czy Soniaczem ;)

Cytat:

Co to znaczy ,że jest super bo dalej nie rozumiem?

Robi dużo lepsze zdjęcia , widzę że sony czym ma jaśniejsze szkło tym fajniejsze zdjecia robi :mrgreen: ale ja jestem początkujący więc zaraz ktoś mnie poprawi

tak sony 50-220

hihi najpierw wszyscy mowia, ze sony do niczego a teraz przekonujecie mnie do 300 :D haha ;)
jak bym brala Sony to 300 z tymi dwoma obiektywami

Robi dużo lepsze zdjęcia , widzę że sony czym ma jaśniejsze szkło tym fajniejsze zdjecia robi

Pierwszy raz spotykam się z takim śmiesznym uzasadnieniem swojego doradzania.

BlackSheWolf, Jak na prawdę chcesz A 300 to go kup ale z tymi obiektywami co pisał MC. Zresztą całkiem możliwe ,że dla Ciebie każdy wybór będzie dobry. Kup coś i rób zdjęcia bo zycie i kadry uciekają.

BlackSheWolf, nikogo jeszcze nie namawiałem do kupna sony, no uważam , że na tym etapie to juz chyba powinnaś sie wybrać do sklepu i pooglądać sobie....najlepiej z perspektywy przyłożonego oka do wizjera, bez używania LV

Ja nic nie doradzam tylko przedstawiam swoje doświadczenia początkującego pstrykacza :mrgreen: Od doradzania to są Maniacy :wink:

a bylam i ogladalam :) ) tzn mialam w reku 300. NAprawde wyglad i rozmieszczenie klawiaturki ok.
Ale jak pojde do sklepu to zebym odrazu cos kupila. bo sprzedawca wlasnie mi sony alpha 350 polecal. Ale jakos nie jestem przekonana do tego modelu i nie kupie go.

dlatego pozostaje 300 i canon d400 lub d450 :) i teraz zaczyna sie problem ;) hihi

a wlasnie jakbym kupowala Sony 300( bez obiektywu 50-200 kosztuje 1700 )to moge z innymi obiektywami ale zeby suma wyniosla nie wiecej niz 2700zl

A jakbym kupowala Canona D450 to moglabym dokupic inny obiektyw tylko zeby suma wyniosla nie wiecej niz 2700 zl (czyli tak samo jak u sony ;) ) sam aparat kosztuje 2440zl

co sadzicie ?

EDIT:
przejrzalam ceny itd. Wiec na dokupienie lepszego obiektywu do Canona mnie nie stac...

a moge kupic Sony 300 z obiektywem 18-70 mm za 1700zl. Wiec zostaje mi tysiac na obiektyw. Sadzicie ze starczy na cos dobrego ?? i ze dobre by bylo takie wyjscie z sytuacji ?

MC to jest ten obiektyw, ktory proponowales ? http://sklep.vobis.pl/ofe...macro_dg_s.aspx

Wujek_Pstrykacz - Wto 19 Sie, 2008

Ja mam Sony A 300 i po zmianie obiektywów jest ok jak chcesz zdjęcia to prześlę :mrgreen:
Już za 1700 zł można go kupić , może nawet sam korpus będzie gdzieś taniej , bo ten kit to słabiutki jest . Obiektyw np: Minolty 28-105 xi f 3,5 - 4,5 bardzo ładne zdjęcia robi :mrgreen:

Ludzie nie kupujcie obiektywów Minolty z "xi" w nazwie. W tych obiektywach wszystko ustawia się silnikami tak jak w kompaktach. Nie ma w nich zwykłych pierścieni do AF i zoomowania.

BlackSheWolf napisał/a:
MC to jest ten obiektyw, ktory proponowales ? http://sklep.vobis.pl/ofe...macro_dg_s.aspx

Ten obiektyw polecał MC ,ale nie kupowałbym w Vobisie bo tam zwyczajnie przepłacasz.

aha dzieki :)
a gdzie najlepiej kupic? w media markt czy gdzie ?
a znacie moze jakis inny obiektyw ? moze jest jakis lepszy w tej cenie ? terz licze juz na wasze opinie :) i sprawdzone obiektywy :)

BlackSheWolf, Wysłałem Ci PW ze sklepem moim zdaniem godnym polecenia.

Odnośnie pytania to w tej cenie pod Sony chyba nic lepszego nie podepniesz. Kiedy się zdecydujesz na konkretne body i tym samym konkretny system to będzie łatwiej doradzić jakieś obiektywy .

BlackSheWolf,
możesz poszukać na pstryk.pl , na cyfrowe.pl, no i możesz poszukać na forum w zakładce sklepy i promocje....

nie dostalam PW jak narazie ;)
no jestem rozdrta pomiedzy sony 300 a canonem 450D ... ale sony 300 jest tanszy i wtedy wiecej kasy zostaje mi na obiektyw.

ghost - Wto 19 Sie, 2008

jeżeli chodzi o długie tele to lepiej wziąć Tamrona 70-300!
Soniacz w przeciwieństwie do canona polega na napędzie z body, a sigma wsadziła do obiektywu tanie, plastikowe zębatki i całość nie ma dobrej reputacji jeżeli chodzi o trwałość
najlepiej, moim zdaniem, wziąć używane stare minolty
70-210 f/4 - pancerna, ostra, wolny AF, bardzo przyjemna jakość obrazowania.
70-210 f/3.5-4.5 lekka plastikowa, ale nadal fajnie obrazuje i cena sympatyczna.
100-200f/4.5 słabsza, ale nadal bije nowe 55-200. tania.

Canon 450D ma lepszy AF , gorsze LV , większą możliwość rozbudowy systemu). Ma też bardzo dobrą mniej szumiącą matrycę CMOS i użyteczne wyższe iso niż sony alfa 300/350.

Dodatkowo masz tez większy wybór w doborze długich szkieł.

Tutaj masz testy na optyczne.pl

Sony alfa 350 (różnice między nimi są znikome ,chyba główna różnica to matryca z 10 mpix)

http://www.optyczne.pl/71..._DSLR-A350.html

Tutaj masz test canona 450d

http://www.optyczne.pl/76...n_EOS_450D.html

Poczytaj i podziel się swoimi wątpliwościami.

Canon 450D jest lepsza ? naprawde nie wiem ktorego z tych dwoch aparatow wybrac....

Czytam i czytam... Canon wydaje sie lepszy i jestem bardziej do niego przekonana :) tylko ze w kazdym sklepie jak patrze Canon kosztuje inaczej. No przypuscmy ze daje 2 tys za niego. A obiektyw ? za ile moge kupic ? przeznaczyc moge wtedy 600 zl

EDIT:
nie wiem czy pisalam. Ale zalezy mi na dobrym fotografowaniu zwierząt najbardziej ;) pracuje w schronisku dla psow.

BlackSheWolf, niestety 600 ziko to za mało na jakieś tele....może spokojnie poczekaj (cierpliwie) i jak dostukasz do 1000 to proponuje ci do canona 450D tele 55-250 IS, jak pisałem wyżej...myślę , że warto poczekać...
Myśląc dalej perspektywicznie, canon jak na razie daje ci szerszą ofertę szkieł....sony dopiero rozbudowuje swój asortyment... (nie wiadomo jak to długo potrawa) a jeżeli będziesz na tyle cierpliwa, żeby poczekac dłużej to i może się do zbiera do eLki canonowskiej 70-200 4.0 L, nie chce sie powtarzać ale stosunek jakość do ceny w przypadku tego obiektywu jest naprawdę bardzo wyskoki.

edit:
BlackSheWolf,
cos nie tego z linkiem

a co z tym obiektywem ?
http://sklep.vobis.pl/ofe...macro_dg_s.aspx

Wujek_Pstrykacz napisał/a:

Ludzie nie kupujcie obiektywów Minolty z "xi" w nazwie. W tych obiektywach wszystko ustawia się silnikami tak jak w kompaktach. Nie ma w nich zwykłych pierścieni do AF i zoomowania.

I co, super sprawa bardzo fajne :mrgreen:

http://www.allegro.pl/ite...5_4_5_rach.html

Bardzo fajnie, do tego jeszcze LV. :mrgreen: :razz:

Tak z ciekawości zapytam Wujek_Pstrykacz, Jak tam sie w ogóle odbywa ostrzenie i zoomowanie :?:

Przesuwasz pierścień lekko w lewo lub prawo i silniczek w obiektywie kręci zoomem. Strasznie prądożerne i mało precyzyjne, ale dla kogoś kto jest wychowany na gadżetach może i dobre. To samo z ostrością. Ręczne jej ustawienie prawie niemożliwe. Miałem kiedyś taki zoomik 28-80xi i szybko go spusciłem.
MC - Wto 19 Sie, 2008

No prosze, nawet nie wiedzialem, ze sa takie wynalazki. Ku przestrodze!

Z zoomem to może to nie jest takie uciążliwe chociaż pewnie bardzo wolne ale nie wyobrażam sobie ostrzenia z takim obiektywem. W każdym bądź razie fajny bajer :razz:

Ja mam i jakoś dziwnie ale ostrość jest świetna , szybki zoom :wink:

w kazdym razie moze uda mi sie do 3 tys dojsc.
Wiec co sadzicie o zestawie Canon 450D i tele 55-250 IS ?
czy moze jakis inny obiektyw ?

Wypuszczono pare takiego typu obiektywów przy okazji prezentacji serii "xi" Minolty, po czym szybko z nich zrezygnowano przy okazji wypuszczenia serii "si". Optycznie niektóre były niezłe, ale mechanicznie kicha.
http://mkropa.republika.pl/minolta/obiektywy.htm
w tym linku można sobie te obiektywy zobaczyć.

Ja się ma pecha to i na prostej drodze człek się wywali :mrgreen:
Mi sie trafił dobry a i cena jest super 150zł za taki obiektyw to okazja .
350 zdjęć zrobiłem na jednej bateri i włączonym podglądzie więc jest OK :wink:

A tu uzupełnienie o 70-300 APO
http://www.allegro.pl/ite...nowy_f_vat.html

czyli za 1700zł +250zł + 700 zł masz fajny systemik

dobra zdecydowalam sie na Canona 450 D z obiektywem 18-55 mm w zestawie.
Do tego chce dokupic obiektyw :) no i wlasnie tyle tego, ze licze na wasza pomoc ;)

Też fajny aparacik za 1999zł

Dobra żeńska decyzja. Jak Sony to tylko A700, reszta do bani. Canon jest bardziej rozwojowy. Pomimo propagandy nas otaczającej i płynącej z TV koleżanka jednak nie uległa omamieniu.

O jej wielkie słowa propaganda ja kupiłem bez propagandy i też jest OK :wink:

BlackSheWolf, gratuluje wyboru, teraz wszystko zależy czy bierzesz od razu tego 55-250 IS
http://www.cyfrowe.pl/apa...56-ef-s-is.html
czy będziesz cierpliwie zbierać na 70-200 canona
http://www.cyfrowe.pl/apa...40l-ef-usm.html

Uważam, że nie zawsze zasadne jest polecanie od razu eLki canona, myślę ze z tego 55-250IS długo będziesz zadowolona ......

narazie ten 55-250 IS :)

a co z tym SIGMA 70-300 APO ? gorszy czy lepszy ?

MC - Wto 19 Sie, 2008

Przy tej ogniskowej stabilizacja sie przyda, szczegolnie na poczatek...

Ta sigma ma zakres do 300 mm i pseudo macro. Canon natomiast ma IS i zakres od 55 mm więc uzupełnia się ładnie z tym kitem który masz w zestawie. Oczywiście te 300 mm w sigmie nie jest to jakaś super jakość bo mydełko będzie ale zawsze masz 300 mm i to macro. Dodam jeszcze ,że obiektyw canon-a będzie pewnie lepiej współpracował z 450D niż sigma ponieważ dość często się słyszy o problemach wynikających z połączenia canon- sigma.

Wujek_Pstrykacz, tak tego nie chciałem ująć......no ale delikatniej to się z tobą zgadzam...

BlackSheWolf,

ta sigma jest wporzo ale np pod pentaxa u kolegi chodzi jak marzenie, chociaż jej konstrukcja(wysuwany tubus) zaciąga brud do środka....ale wtej cenie
Niestety na moim canonie to była porażka z auto focusem (troszkę mydliła od ogniskowej 250mm szczególnie na brzegu kadru) a kalibrować nie miałem zamiaru, poza tym po długich rozważaniach zwróciłem sie w kierunku 55-250IS, z tym ze na końcu w tym zakresie zdecydowałem sie na eLke canona.
Canon nie udostępnia innym producentom specyfikacji bagnetu i wszelkich danych dotyczących swoich puszek a inżynierowie sigmy różnie sobie radzą z tymi problemami ale oczywiście obiektywy sigmy mozna kalibrowac pod body i oczywiście bezpłatnie.

ok :)
wielkie dzieki za pomoc!
wiec stanelo na Canon EOS 450D z obiektywem w zestawie 18-55mm
i obiektyw Canon 55-250 IS :)

BlackSheWolf, gratuluje........i miłego focenia

dzieki :) no tata troche sie przerazil cena ale da sie namowic ;)
dziekuje wam za wszystkie rady :) sama nie dalabym rady nic wybrac :D hehe :D

BlackSheWolf, gratuluję rozsądnego wyboru. Życzę udanych zdjęc ;-)
MC - Sro 20 Sie, 2008

Kolezanka dokonala wyboru, w zwiazku z tym zglaszam temat do zamkniecia.