forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - filtr 77mm na obiektyw 58mm + tulipan (os³ona przeciws³o..)

mac828 - Wto 19 Sie, 2008
Temat postu: filtr 77mm na obiektyw 58mm + tulipan (os³ona przeciws³o..)
witam wszystkich.
tak siê sk³ada, ¿e niedawno naby³em swoj± pierwsz± lustrzankê (canon eos 450d) i ju¿ mam problem. Drêcz± mnie pewne my¶li. Otó¿, mam zamiar kupiæ filtr polaryzacyjny 77mm choæ mój kitowy obiektyw ma ¶rednicê 58mm. Sk³oni³y mnie do tego moje ograniczone finanse. Do tego filtra (w miarê up³ywu czasu i nabywania nowych obiektywów) kupowa³bym redukcje na odpowiednie rozmiary. Jednak¿e tutaj pojawia siê pewien problem. Jak zastosowaæ tulipan (os³onê przeciws³oneczn±) na obiektyw z za³o¿on± redukcj± i filtrem 77mm? jest to w ogóle mo¿liwe? pytam, bo zapewne kto¶ z was na pewno spotka³ siê z takim dylematem. Poza tym nasuwa mi siê pytanie czy w ogóle stosuje siê w praktyce os³onê i filtr polaryzacyjny razem czy raczej ka¿de z osobna? z tego co wiem filtrem nalezy krêciæ aby uzyskaæ porz±dany efekt, tote¿ wydaje mi siê nie mo¿liwe, choæ wiem ze malo o tym wiem i moge siê myliæ.

pozdrawiam

garreth - Wto 19 Sie, 2008

mac828 napisa³/a:
Jak zastosowaæ tulipan (os³onê przeciws³oneczn±) na obiektyw z za³o¿on± redukcj± i filtrem 77mm?

nie stosowaæ :wink: ¶rednica tulipana nie pozwoli Ci na to

a czy stosuje siê w ogóle polary i tulipany razem? chodzi mi o sytuacje w ktorej mialbym przykladowo filtr 58mm i tulipan. Czy w takim wypadku jest uzasadnione u¿ywanie ich razem?

mac828, stosowanie takiego po³±czenia jest bez sensu, gdy¿ os³ona uniemo¿liwia swobodne krêcenie filtrem

o takie wyja¶nienie mi chodzi³o :)
teraz wiem, ¿e je¶li polar to nie tulipan ;)
dziêki za odpowied¼.

a co z redukcjami? czy to dobry pomys³ czy jest w czym¶ gorszy od kupowania do ka¿dego obiektywu osobnego polara? bêd± winiety?

mac828 napisa³/a:
a co z redukcjami? czy to dobry pomys³ czy jest w czym¶ gorszy od kupowania do ka¿dego obiektywu osobnego polara?

trudno mi powiedzieæ, nie pracowa³em nigdy na redukcjach;
s±dzê, ¿e je¶li masz zamiar zainwestowaæ w jaki¶ drogi polar (Marumi, B&W) to chyba lepiej kupiæ dwie czy trzy redukcje (redukcja to cena rzêdu 20-40z³) ni¿ dwa czy trzy filtry pol
tyle, ¿e poszuka³em w kilku sklepach i nie znalaz³em nigdzie redukcji 58/77mm ... :neutral:

[ Dodano: Wto 19 Sie, 2008 22:36 ]
mac828 napisa³/a:
bêd± winiety?

winieta pojawi³a by siê gdyby¶ próbowa³ na odwrót - mocowaæ filtr 58mm na redukcji 77/58mm :wink:

mo¿e kto¶ siê znajdzie kto mam przyjemno¶æ/ lub przymus pracowaæ na redukcjach. ostatnio widzia³em takie redukcje. mam nadzieje, ¿e to te.
zatem je¶li kto¶ pracuje na redukcjach prosze o odzew i napisanie jak to wygl±da

dziêki za opinie:)
doceniam t± wielk± pomoc!
pozdrawiam

wreszcie znalaz³em
http://www.sklep.fotoabc....&idtow=3,15,500
MM w którym¶ w±tku poleca³ ten sklep :smile:

MC - Sro 20 Sie, 2008

Ja rowniez go polecam.
santini - Sro 20 Sie, 2008

Jednoczesne stosowanie tulipana i filtrów takich jak polar, czy po³ówka jest mo¿liwe i w miarê komfortowe w przypadku os³on wyposa¿onych w dolnej czê¶ci w wysuwan± klapkê. Niestety pomys³ nie jest zbyt rozpowszechniony - jedynie Pentax stosuje je nawet w kitowym 18-55. :cool:
komor - Sro 20 Sie, 2008

Ja u¿ywam polara z tulipanem, na Sigmie 17-70, ale jest to troszkê ekwilibrystyka i nie stosujê redukcji tylko filtr 72 mm, czyli o ¶rednicy dostosowanej do obiektywu. Redukcjê zak³adam jak chcê za³o¿yæ polara na tele 70-200, które ma 67 mm. Na szczê¶cie zdarza siê to rzadko, nawet nie pamiêtam czy tulipan od tele da radê wtedy za³o¿yæ, ale na pewno nie da rady krêciæ.
Te¿ my¶la³em o podobnych oszczêdno¶ciach, ale wydaje mi siê, ¿e koszt zakupu dobrego polara 77 mm jest tak wysoki, ¿e oszczêdno¶æ jest pozorna, bior±c pod uwagê niewygodê takiej kombinacji. We¼ pod uwagê w jakich warunkach robisz zdjêcia. Je¶li na wycieczkach z rodzin± i przyjació³mi, popêdzany i goniony czasem, to jest wysokie prawdopodobieñstwo, ¿e polar wraz z redukcj± bêdzie sobie ca³e ¿ycie le¿a³ w torbie/plecaku, bo nie bêdzie Ci siê chcia³o robiæ ceregieli z demonta¿em/monta¿em tego. Ewentualnie rozpatrz jednak kupno 72 mm zamiast 77. Czy masz ju¿ jakiekolwiek pomys³y na przysz³e obiektywy? No i czy zamierzasz je kupiæ w ci±gu najbli¿szych miesiêcy, roku czy w nieokre¶lonym „kiedy¶”? Dobry polar 77 mm naprawdê kosztuje kupê kasy.

mac828 - Sro 20 Sie, 2008

mam zamiar nabyæ w niedalekiej przysz³o¶ci portretówkê od canona. Oczywi¶cie chcia³bym kupiæ 85mm/1,8 (¶r. filtra 58mm, zatem fajnie, bo pasowa³by ten polar...choæ czy do portretów u¿ywa siê polara? :/), lecz nie wiem czy bêdê w stanie a¿ tyle kasy wydaæ. Zatem mam rezerwê w postaci 50mm/1,8 (ale tutaj ¶r filtra ma 52mm- trzeba zastosowaæ redukcjê). My¶lê równie¿ o szerokim k±cie i z tego co widzê, przewa¿a ¶rednica 72 lub 77 mm...Przy krajobrazach na pewno pomocny bêdzie polar. Bardzo ciê¿ka decyzja zwa¿ywszy na to, ¿e z tymi redukcjami mo¿e byæ problem z funkcjonalno¶ci± :/ ale z drugiej strony kupuj±c dobry polar B&W za 500 z³ za³atwia sprawê (+oczywi¶cie redukcje). A w innym razie musia³bym kupiæ na kita polar za oko³o 200 z³otych, pó¿niej do szerokiego za 500 z³, a jeszcze pó¼niej co¶ innego wyskoczy i tak suma sumarum bêdzie ko³o tysi±ca.
Ale powiedzcie mi tak szczerze czy czêsto stosuje siê po³±czenie tuliapan + polar? Czy to jest a¿ tak istotne? wiem, ¿e ilu u¿ytkowników to tyle opinii, ale lepiej pytaæ ni¿ b³±dziæ.

pozdrawiam

[ Dodano: Pi± 22 Sie, 2008 18:27 ]
btw garreth dziêki za linka do sklepu :)

i nadal czekam na jak±¶ odpowied¼ :)
pozdrawiam.

santini - Pon 25 Sie, 2008

mac828, poczytaj trochê w jakich sytuacjach zdjêciowych wskazane jest u¿ywanie os³ony przeciws³onecznej, oraz w jakim celu stosuje siê filtry polaryzacyjne i kiedy ich stosowanie daje maksymalne efekty. Nastêpnie po³±cz ze sob± tê wiedzê i sam uzyskasz odpowied¼ na swe pytanie. Wnioskami podziel siê na tym forum - chêtnie wówczas podyskutujemy i ewentualnie zweryfikujemy je. Przepraszam za wêdkê zamiast ryby - nie wiem czy lubisz ³owiæ :cool:
mac828 - Sro 27 Sie, 2008

santini z tego co mi wiadomo os³onê przeciws³oneczn± u¿ywa siê wtedy (jak sama nazwa wskazuje) kiedy istnieje potrzeba zakrycia soczewki obiektywu przed zbyt wielkim ¶wiat³em s³onecznym (np z boku). Natomiast je¶li chodzi o polara to ma on zastosowanie wtedy kiedy chce siê uzyskaæ wieksz± rozpiêtno¶æ tonaln± :) mam nadziejê, ¿e dobrze my¶lê. Je¶li tak to uwa¿am, ¿e nie stosuje siê tych rzeczy razem. A po drugie bardzo ciê¿ko krêciæ polarem z za³o¿onym tulipanem.

Dobrze my¶lê? mo¿emy podyskutowaæ czy jednak nie?

santini - Czw 28 Sie, 2008

Pozwól zatem, ¿e jeszcze nieco rozwinê Twoj± my¶l. Oczywi¶cie podstawow± rol± os³ony p. s³onecznej jest separacja niepo¿±danego ¼ród³a ¶wiat³a, w plenerze zwykle s³oñca, szczególnie, gdy znajduje siê przy brzegu kadru, czy te¿ bezpo¶rednio poza nim. Takie o¶wietlenie powoduje tworzenie siê artefaktów lub obni¿a kontrast na znacznej powierzchni kadru. Wbrew pozorom w pomieszczeniach os³ona przydaje siê równie czêsto, a mo¿e czê¶ciej ni¿ w plenerze - czê¶ciej mo¿na spotkaæ tam wiele ¼róde³ ¶wiat³a, a tak¿e powierzchni odbijaj±cych ¶wiat³o, co w efekcie mo¿e wp³ywaæ na ekspozycjê jak i pomiar balansu bieli.
Podstawowe efekty dzia³ania filtra polaryzacyjnego ( o zasadzie nie ma chyba potrzeby siê rozpisywaæ) to wygaszanie odbiæ ¶wiat³a od powierzchni niemetalicznych (szk³o, woda, li¶cie, itd.) przyciemnienie nieba poprzez eliminacjê ¶wiat³a spolaryzowanego w okre¶lonym kierunku.
zwiêkszenie kontrastu sceny, w³a¶nie przez eliminacjê odblasków - tutaj m.in. podkre¶lenie konturów ob³oków. Poprzez czê¶ciowe odciêcie "¶wiat³a nieba" zwiêksza siê wysycenie barwy ¿ó³tej, czerwonej, zielonej. Wp³yw na dynamikê tonaln± jest jest jakby po¶rednio efektem wyrównania ekspozycji w kadrze.
Maksymalny efekt dzia³ania filtrów polaryzacyjnych wystêpuje, gdy o¶ obiektywu skierowana jest w kierunku prostopad³ym do kierunku padanie promieni s³onecznych (czy innego ¼ród³a ¶wiat³a) - s³oñce na wschodzie, kierunek fotografowania pó³noc lub po³udnie. W przypadku fotografowania w kierunku równoleg³ym, lub zbli¿onym efekt dzia³ania polara jest mizerny.
W plenerach zatem, chc±c uzyskaæ maksymalne dzia³anie polara trudno jest jednocze¶nie z³apaæ s³oñce w kadrze, chyba ¿e na bardzo szerokim k±cie, czy w rybim oku, a wiêc stosowanie tulipana nie jest konieczne.
W pomieszczeniach natomiast np. gabloty w muzeach o¶wietlone wieloma lampkami, czasem by³oby nie¼le dysponowaæ os³on± i tulipanem jednocze¶nie. Kiedy¶ robi³em jakie¶ akwaria i terraria z paj±kami w³a¶nie Pentaxem z tulipanem z wysuwanym u do³u dekielkiem i lekko obracaj±cym siê filtrem Marumi - daje radê.
Pozdrawiam :cool:

[ Dodano: Pi± 29 Sie, 2008 10:05 ]
Warto przeszytaæ równie¿ ostatnie "Opowie¶ci z krypty" na fotopolis

mac828 - Pi± 29 Sie, 2008

santini wielkie dziêki za klarowne wyja¶nienie! naprawdê teraz widzê, ¿e jednak lepiej kupiæ filtr na 58mm a pó¼niej dokupowaæ do obiektywów inne :)
dziêki!