|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon d90 - czekać ?
beder - Sro 20 Sie, 2008 Temat postu: Nikon d90 - czekać ? Witam,
Zamierzam kupić lustrzankę na początku listopada. Wybieram między Nikonem d80 / Canonem 450d. W prasie pojawia się również dużo artykułów nt. Nikona d90 który wydaje się całkiem interesujący.
Oczywiście d80 i 450d są bardzo dobre, aczkolwiek:
d80 już troszkę przestarzała konstrukcja bez LV i filtra czyszczącego - dla mnie to akurat przydatne
450d - niektórzy opisują problemy z ostrzeniem
Ponieważ aparat potrzebuję dopiero w listopadzie proszę o podpowiedź czy sensowne wydaje się oczekiwanie na d90 oraz na inne nowości jakie będziemy mieli po photokinie. Na sprzęt zamierzam wydać ok. 3000.
Dziękuję i pozdrawiam,
mnich - Sro 20 Sie, 2008
beder napisał/a: | bez LV i filtra czyszczącego - dla mnie to akurat przydatne |
Do czego? Czyszczenie filtra to tylko bajer, któy się nie sprawdza tak jak to producent opisuje? A LV? Do czego ci jest potrzebny?
Oczywiście zdecydowanie czekałbym na D90.
ghost - Sro 20 Sie, 2008
jeżeli chcesz wydać 3k to nie wiem czy starczy na D90 z czymś innym niż kit.. trudno wyrokować o cenie
Itey - Sro 20 Sie, 2008
mnich napisał/a: | A LV? Do czego ci jest potrzebny? |
Fajnie by bylo jakby Nikon zrobil LV na uchylnym ekranie zeby mozna robic zdjecia trzymajac aparat nad glowa albo przy stopach (cos jak w Sony)
A co do glosowania to ja bym tez czekal na d90
beder - Sro 20 Sie, 2008
LV z przyzwyczajenia z kompaktów - byłby mniejszy szok po przesiadce na lustrzankę (chociaż fociłem trochę Nikonem D70).
Z tym filtrem nie wiem czy bajer ale zaczyna pojawiać się w lustrzankach i pewnie "jakieś" zabezpieczenie przed kurzem stanowi. Mnich dzięki za podpowiedź, trochę się napaliłem na d80 (kolega użyczył) ale po przeczytaniu testu na optycznych, chyba rzeczywiście jeszcze poczekam na d 90. Jak wiadomo pośpiech złym doradcą jest. Swoją drogą i d 80 i Can 450 fajne maszyny są
pozdrawiam,
MC - Sro 20 Sie, 2008
Ja bym czekal do premiery D90. I niewykluczone, ze kupilbym D80, ale z lepszymi szklami
Jesienny - Sro 20 Sie, 2008
Ja podobnie, poczekałbym na pierwsze prawdziwe recenzje d90 ze zdjęciami i dokładniejszym opisem (niekoniecznie pełny test), a d80 w końcu nie zniknie od razu, a może wkrótce po premierze nieźle jeszcze stanieć.
beder - Czw 21 Sie, 2008
Dzięki za podpowiedzi. Najlepszym rozwiązaniem będzie wstrzymać się do premiery d90. Wtedy do wyboru 2 opcje:
- możliwość zakupu d90
- tańsza d80
Mam jeszcze 2 pytania dotyczące zakupu Nikona w USA (dla przykładu d80).
1. Czy posiada polskie menu ?
2. Czy obiektyw z zestawu kitowego byłby objęty gwarancja worldwide, czy tylko na USA ? (tak jak w przypadku samego body).
pozdrawiam,
Arek - Czw 21 Sie, 2008
Jeśli chodzi o D90 to jeszcze tylko niecały tydzień niejasności, bo 27 sierpnia ma być
konferencja Nikona:
http://www.nikonwatch.com...g-no-nikon-d3x/
Arek
beder - Czw 21 Sie, 2008
To idealny moment na nowe produkty foto. Ci co mieli kupić przed/na wakcaje już to zrobili a Photokina się zbliża. Ciekawe, czy bedzie to godny konkurent dla Canona 450D (i przy okazji o ile droższy).
MC - Czw 21 Sie, 2008
beder napisał/a: | Ciekawe, czy bedzie to godny konkurent dla Canona 450D |
Raczej odwrotnie. D80 byl wyzszym modelem niz 400D.
Jesienny - Czw 21 Sie, 2008
Możesz spodziewać się, że będzie znacznie lepszy od 450 Canona. Inaczej znaczyłoby to, że nikon zniża progi W końcu już jego poprzednik był od 450 lepszy
henk - Czw 21 Sie, 2008
Mi to wygląda że D90 będzie konkurował z Canonem 40D który ostatnio tak staniał że często jest kupowany jako pierwsza lustrzanka zamiast np 450D czy Nikona D60
Na początku oczywiście będzie sporo droższy ale nowości szybko tanieją jak wiadomo
A może Canon pokaże następcę 40D?
beder - Pią 22 Sie, 2008
Powrócę jeszcze do pytania:
1. Czy Nikony (np D80) sprowadzane z USA mają polskie menu ?
2. Czy obiektywy w zestawie kitowym są objęte gwarancją worldwide (samo body na pewno nie ma takiej gwarancji)
pozdrawiam,
mnich - Pią 22 Sie, 2008
beder napisał/a: | 1. Czy Nikony (np D80) sprowadzane z USA mają polskie menu ? | Nikon, chyba, ma jeden firmware we wszystkich aparatach, nie zależnie od rynku, więc polskie menu jest zapewne.
vespero - Sob 23 Sie, 2008
To jak to w końcu jest to obiektywy czy canon nawalil nawet w tym poscię jest mowa że 450d nie ostrzy to w końcu np. Sigma nie ostrzy czy tylko nie ostrzy z canonem a właściciele nikonow nie wiedzą co to bf i ff gdy canonow cierpią ?
P_M_ - Sob 23 Sie, 2008
vespero napisał/a: | To jak to w końcu jest to obiektywy czy canon nawalil nawet w tym poscię jest mowa że 450d nie ostrzy to w końcu np. Sigma nie ostrzy czy tylko nie ostrzy z canonem a właściciele nikonow nie wiedzą co to bf i ff gdy canonow cierpią ? |
My wszyscy cierpimy, gdy czytamy posty, ktore niby sa napisane po polsku. Naucz sie najpierw czytac i pisac, a potem jeszcze uzywania wyszukiwarki.
vespero - Sob 23 Sie, 2008
Dziękuję za wielce mądra odpowiedź jak się nie wie co napisać to się trzeba do czegoś przyczepić tylko że w przeciwieństwie do innych używam przeglądarki internetowej w telefonie. Gdybym pisał na klawiaturze też byłoby mi łatwiej ale jest jak jest. Więc zanim zaczniesz kogoś krytykować zastanów się dwa razy. Ani to przyjemne ani nikomu nie służy.
pawel23 - Sob 23 Sie, 2008
Czyli jak się piszę w telefonie to nie da się pisać gramatycznie i ze znakami interpunkcyjnymi? Dziwne bo w moim telefonie się da...
Jesienny - Sob 23 Sie, 2008
vespero napisał/a: | (...)ani nikomu nie służy. |
Oj służy, służy. Czytającym służy.
goltar - Sob 23 Sie, 2008
Ok - Panowie proponuje wrócić do tematu, a vespero postaraj się pisać gramatycznie jeśli chcesz aby odpowiadano Ci merytorycznie. To zdanie do którego odniósł się P_M_ faktycznie było trudno zrozumieć...
Jesienny - Sob 23 Sie, 2008
Merytorycznie to właściciele Nikonów też cierpią na BF/FF, gdyby tak nie było producent nie wprowadzałby regulacji tego problemu w body. Po prostu statystycznie rzecz biorąc występuje to w nikonach rzadziej niż w canonach. Albo właściciele canonów częściej o tym mówią. Mój Nikon+Sigma70-300APO lub Tamron 28-75 w każdym razie od pierwszego zdjęcia ostrzą tam gdzie trzeba.
j23-ch - Sro 03 Wrz, 2008
Witam
Nie chcę zakładać nowego tematu więc podłączam się do tego.
Moje pytanie brzmi następująco:
Czy poczekać aż D80 stanieje w związku z premierą D90? Czy kupić D90 od razu bez oczekiwania?
Wiem, że ono już padło, ale nie mogę doczytać się jednoznacznej odpowiedzi.
Nie ukrywam, że w D90 kusi matryca CMOS z D300.
Za radą mnich-a jestem zainteresowany zestawem z obiektywem 18-70:)
Powiem krótko jestem w kropce i nie bardzo wiem jaką decyzje podjąć.
MC - Sro 03 Wrz, 2008
Ja bym D90 od razu po premierze nie kupowal.
Jesienny - Sro 03 Wrz, 2008
Trudno powiedzieć czy d80 tak nagle stanieje. W końcu już kosztuje koło 1700-1800 zł.
Za dużo nie może stanieć bo za 1200 masz d60, która na razie chyba nie będzie wymieniona.
Jeśli stać Cię na Nikona d90 lub wkrótce na niego dozbierasz, to bierz go. Jeśli jest daleko w Twoim zasięgu cenowym kupuj d80. A może d90 na raty?
W każdym razie zbliża się okres przedświąteczny, więc d90 jak się pojawi zacznie tanieć tak myślę po nowym roku dopiero z ceny pt.: "Nowość"
konczako - Sro 03 Wrz, 2008
Z takim budżetem to radze koledze kupić 40D(można spokojnie dostać za niecałe 2300zł) z 18-55is a za resztę na akcesoria lub jakieś tanie Tele lub portretówkę. Czekać można w nieskończoność a kardy uciekają. Podniecanie sie sprzętem i wieczne czekanie na nowości nie zapewni ci dobrych zdjęć... A po drugie to moim zdaniem ND90 to zdecydowanie niższa liga niż C40D…
mavierk - Sro 03 Wrz, 2008
MC napisał/a: | Ja bym D90 od razu po premierze nie kupowal. | A ja bym kupował, d80 jest starą konstrukcją, szumi znacznie. Z kitem 18-70... no dobra, niech będzie
MC - Sro 03 Wrz, 2008
mavierk, mi chodzi tylko o to, ze pewnie w niedlugim czasie stanieje. Jak to zwykle z nowosciami bywa. Nie mowie, zeby od razu D80 kupowac, ale moze 40D by nie bylo takie zle?
beder - Sro 03 Wrz, 2008
Ja już podjąłem decyzję. Czekam na nikona d90. Kupuję w USA gdzie w sklepach będzie dostępny pod koniec października. Porównywałem między d80 / canonem 450d / zastanawiałem się również nad canonem 40D i nikonem d200 ale to już wyższa pólka i maja zbyt dużo opcji nieprzydatnych fotoamatorom czyli np. mnie.
pozdrawiam
mavierk - Sro 03 Wrz, 2008
ja jakoś nie pluję sobie w brodę, że kupiłem 70-300VR za 2200zł, jak 2 miesiące później była już za 1700 -> dla mnie najważniejszy jest czas
konczako - Sro 03 Wrz, 2008
beder napisał/a: | Ja już podjąłem decyzję. Czekam na nikona d90. Kupuję w USA gdzie w sklepach będzie dostępny pod koniec października. Porównywałem między d80 / canonem 450d / zastanawiałem się również nad canonem 40D i nikonem d200 ale to już wyższa pólka i maja zbyt dużo opcji nieprzydatnych fotoamatorom czyli np. mnie.
pozdrawiam |
Zbyt dużo opcji i bajerów to będzie miał raczej D90
Jeśli wolisz czekać na bardziej gadżetowy i plastikowy D90 to twoja sprawa.
Porządne magnezowe body, jakim jest 40D możesz mieć juz teraz.
Niezłym pomysłem jest też zainwestowanie w lepszy obiektyw kosztem tanszego body( Nikon D80, Canon 400D ew 450D)
beder - Czw 11 Wrz, 2008
Witam,
Jednak pozostanę przy D90. Z tą dużą ilością bajerów mi się podoba. Właśnie kupiłem w USA i czekam na dostawę. Czy ktoś już może kupił ? Jak wrażenia ?
podrawiam,
AuThoR - Sob 20 Wrz, 2008
Hey
Ja jeszcze nie kupiłem ale też już zdecydowałem - D90. Jedyne co mnie trochę zdziwiło w 40d to waga...jak latałem po sklepach i macałem sprzęt to był on najcięższy z tych które postawiłem sobie jako opcje wyboru. Tzn nie wpłynęło to na wybór, ale nie powiem - troche wydawał mi się za ciężki (oczywiście to moje obiektywne zdanie)
ooo....jeszcze miałem chęć na e-520 - brat ma oly i można by wspólnymi siłami kupować gadżety i szkła...no trudno-jakoś se może poradzę
Pozdrawiam
[ Dodano: Wto 23 Wrz, 2008 21:47 ]
A tak swoją drogą to jestem ciekaw jaką cenę osiągnie D90 w zestawie z 16-85 tak m/w do świąt...
bo jak narazie to cena jest chyba trochę zbyt wysoko wywindowana.
Mam nadzieję że przed świętami będzie można ten zestaw zamówić za pare stówek taniej
pozdro
Bad4u - Sro 01 Paź, 2008
Ja czekam od dnia premiery na interesującą cene d90 poniżej 3k lub równowartości 3k:D i poczekam do lutego aż zrozumieją, że ludzie są spłukani po świętach i sylwestrze:D Nie mogę się doczekać
beder - Sro 01 Paź, 2008
Ja niestety musialem nabyc d90 przed listopadem (jade na wakacje) wiec zdecydowalem sie na zakup (na szczescie w polsce, poniewaz cena 3400 pln jest taka sama jak cena w usa z taxem + gwarancja nikon europe).
pozdro,
Beder
AuThoR - Sob 04 Paź, 2008
Ja narazie śledzę zmiany cen i na skąpcu body D90 można już kupić w japanfoto za 2599zł czyli już cena zrobiła się ciekawa...
Japanfoto nie wystawił jeszcze do sprzedaży body+18-105 narazie kwitnie na nim jakaś astronomiczna cena.Może w zestawie też zrobią jakąś fajną cene za ten aparacik...
nie spieszy mi się bo mam czym pstrykać...ale już bardzo mnie korci żeby zakupić
Pozdro
MC - Sob 04 Paź, 2008
AuThoR, tylko sklep ma fatalna opinie.
mavierk - Sob 04 Paź, 2008
no to na e-cyfrowe mamy za 2700
AuThoR - Sob 04 Paź, 2008
czytałem te opinie...szkoda że nie mają odbioru osobistego bo mieszczą się ode mnie o rzut beretem...dosłownie ulice dalej
[ Dodano: Sob 04 Paź, 2008 15:48 ]
w media ten aparat jest drożej ale koleś powiedział że sprzeda w takiej cenie jak w fotojokerze...a fotojoker ma na ten aparat całkiem niezłą cenę....choć nie najlepszą.
[ Dodano: Sob 04 Paź, 2008 15:50 ]
a na e-cyfrowe jest za 2800
MC - Sob 04 Paź, 2008
AuThoR, jak masz blisko, to mozesz zaryzykowac. Maja swietne ceny np. na obiektywy Sony, ale ja podziekuje. Nie stac mnie na takie "oszczednosci".
beder - Sob 04 Paź, 2008
Odebrałem w czwartek osobiście w cyfrowych w Wawie. B miła obsługa. Dzisiaj robiłem pierwsze testy. Po przesiadce z małpki olympusa naprawdę można poszaleć
[ Dodano: Sob 04 Paź, 2008 19:32 ]
Mam jeszcze jedno pytanie.
Po przetransferowaniu zdjęć zrobionych w rozdzielczości (4288x2848) z aparatu do komputera i włączeniu trybu slideshow zdjęcia są jakby przeskalowywane i w pewnych miejscach występują rozmycia (takie poziome linie w niektórych obszarach zdjęcia. Oglądając zdjęcia w trybie normalnym wszystko jest ok.
Czy ktoś wie jak usatwić obraz w slideshow żeby ten efekt ustapil ? Dodam, że ogladam zdjecia na ekranie 17 calowym 1440x900.
dzięki
|
|