forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Plamka na zdjęciach w Panasonicu DMC-FZ18

p_gruszka - Pią 22 Sie, 2008
Temat postu: Plamka na zdjęciach w Panasonicu DMC-FZ18
Jak w temacie. Plamka widoczna jest na jasnych tłach (szczególnie niebo). Aparat mam od 3 tygodni. Nie wiem czy to jakieś zanieczyszczenia czy co. Proszę o pomoc.
goltar - Pią 22 Sie, 2008

Mi to bardziej wygląda na wadę obiektywu... :sad: Tak było od początku ?

Nie było tego od początku. Na dzisiaj robionych zdjęciach plamka wygląda trochę inaczej. Te wcześniejsze robione ok tydzień temu.
MC - Pią 22 Sie, 2008

Na pierwszych jakby cos z soczewka byla. Tutaj bardziej wyglada to jak plamka z lustrzanki spowodowana kurzem na matrycy. Teoretycznie w kompakcie trudniej jest cos takiego osiagnac, ale nie jest to niemozliwe.

Najpierw myślałem, że to wilgoć, ponieważ byłem w Turcji nad Morzem Środziemnym, a tam jest bardzo wilgotny klimat. Po powrocie do Polski zostawiłem go na dzień, żeby "przeschnął" i plamka się zmieniła. Macie jakieś pomysły albo rady co z tym zrobić? Czy po prostu odesłać do serwisu i powinni to uznać jako naprawę gwarancyjną ?
MC - Pią 22 Sie, 2008

To zalezy od widzimisie serwisu. Moga uznac lub nie. W tym drugim przypadku zazwyczaj konczy sie to anulowaniem gwarancji.

Więc co radzicie zrobić ?
komor - Pią 22 Sie, 2008

A obejrzałeś dokładnie przednią soczewkę obiektywu i masz pewność, że to nie jest jakaś plama na niej? Odcisk palca, cokolwiek. Teoretycznie brud na przedniej soczewce nie jest tak widoczny, ale...

Tak, nawet czyściłem kilka razy dla pewności.
ender - Pią 22 Sie, 2008

oddaj do sklepu jako niezgodnosc towaru z umowa

Zgłosiłem dzisiaj reklamacje do sklepu, zobaczymy jak się sprawa potoczy :wink:
ender - Sob 23 Sie, 2008

ale jak zglosiles? na rekojmie? trzeba bylo na rekojmie nie na gwarancje ;)
MC - Sob 23 Sie, 2008

Przede wszystkim to trzeba bylo na niezgodnosc towaru z umowa. Jesli minelo mniej niz 6 m-cy od zakupu, to sprzedawca musi udowodnic, ze towar nie byl wadliwy.
p_gruszka - Nie 24 Sie, 2008

A jak zgłośić na rekojmie ? Wypełniłem formularz reklamacyjno-gwarancyjny, nie ma tam raczej innej opcji.
MC - Pon 25 Sie, 2008

Przychodzisz z wlasnym pismem, przygotowanym i wydrukowanym w domu.