forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsze lustro. 450D czy E520??

ziemowy - Sob 23 Sie, 2008
Temat postu: Pierwsze lustro. 450D czy E520??
Witam. Mam zamiar kupić pierwszą lustrzankę. Fotografuje głównie krajobrazy, ludzi i makro.
Zastanawiam się nad C450D(z kitem) i Olkiem E520 (w dualkicie).
Na plus dla Canona to oczywiście jakość zdjęć, jednak w tej samej cenie co Canon mam Olympusa z dwoma szkłami. Zdaje sobie sprawę, że kit Canona na długo nie wystarczy a ograniczają mnie względy finansowe...około 2,5 tys.
Co wybrać? Jesli wybiore canona to jaki (w miare tani) drugi obiektyw dokupić??

henk - Sob 23 Sie, 2008

http://www.skapiec.pl/sit...4_0_0_0_0_0_0_0
k1caj_ns - Sob 23 Sie, 2008

Jeśli chcesz poprzestać na 2,5k za sprzęt foto to bierz olympusa natomiast jeśli chcesz się rozwijać kupować nowe szkła i kiedyś być może wymienić aparat to ja proponuję 450D na chwilę obecną. Te dwa obiektywy też nie są jakimiś super szkłami.

Jeśli chodzi o drugi obiektyw to warto dozbierać do 70-200 f 4L lub jeśli bardzo chcesz pokryć zakres to sigma 70-300 APO lub C 55-250 IS .

Dzięki bardzo. Jeśli wybiorę aparat to z pewnością od razu nie zainwestuje w nowe szkła. Prawdopodobnie około roku będę pracował z tym co mam a potem jak dozbieram to z coś bym dokupił.

[ Dodano: Sob 23 Sie, 2008 13:43 ]
boje się trochę tych szumów w Olkach. Z pewnością nie będe inwestował wiele kasy w obiektywy. Dwa w zupełności mi wystarczą. Teraz tylko czy kupić odrazu Dualkit Olypmusa. czy Canona z jednym szkłem a za jakiś czas dokupić drugie?

Amix - Sob 23 Sie, 2008

Jakie znowu szumy w Olku?, gdzie Ty je widziałeś?

Czytałem, że powyżej ISO 400 szumi troche bardziej niż konkurencja. Nie wiem ile w tym prawdy, choć podobno szum jest równomierny i w miare znośny.
MC - Sob 23 Sie, 2008

ziemowy, a zdjecia ogladales, czy kierujesz sie tylko tym co ktos napisal?
Amix - Sob 23 Sie, 2008

Szum jak już wystąpi, to jest bardzo drobnoziarnisty i z takim szumem poradzisz sobie w mig. W Olympusie szum w wersji plackowatej nie występuje, z takim szumem jest kłopot.
Trzeba tez pamiętać, że szum daje fotką często pewnego rodzaju urok i widoczne są na zdjęciach dobrze szczegóły, nie są rozmyte. Wiele osób już o tym tu pisało.

henk - Sob 23 Sie, 2008

Amix napisał/a:
Jakie znowu szumy e Olku?, gdzie Ty je widziałeś?

Nie da się ukryc że Olympus szumi trochę bardziej niż Canon ale niewiele bardziej a i tak dużo mniej niż wszystkie kompakty
Z drugiej strony Ziemowy wybierasz między aparatem z jednym obiektywem a aparatem z dwoma obiektywami w podobnej cenie i ten dodatkowy obiektyw w Olku może byc kuszący. Uświadom sobie że dokupienie teleobiektywu do Canona nie zakończy wydatków na aparat. Pewnie szybko zabraknie Ci lampy, statywu, torby, dodatkowego akumulatora, dodatkowej karty pamięci, filtrów itp. więc jeśli weźmiesz Olympusa to masz już jeden wydatek mniej

Właśnie ten dodatkowy obiektyw powoduje, że mam taki kłopot. Zdaje sobie sprawe, że dla takiego amatora jak ja szum nie będzie stanowił takiego problemu i nie będzie tak bardzo zauważalny.
Czytałem, że Olek długo ostrzy przy słabym świetle. Możecie coś o tym powiedzieć? Czy to naprawde taki problemy, czy też informacja ta jest bardzo przesadzona?

Amix - Sob 23 Sie, 2008

Jest tzw. opcja, podświetlenie autofokusa ("spawarka") lampą błyskową, wiec nie ma większego problemu.

Ze wzglądu, że model E520 jest nową konstrukcją jego cena jest mocno zawyżona i wydaje mi sie, że lepszym rozwiązanie jest albo kupić teraz E510, który de facto niewiele sie różni(w E520 mamy AF metodą detekcji kontrastu i rozpoznawanie twarzy) lub poczekać kilka miesięcy aż cena 520 spadnie do obecnej 510.
I ostatnie co biorę pod uwagę to C 450D z kitem i za kilka miesięcy drugi obiektyw.

ender - Sob 23 Sie, 2008

e510 w dual kicie tez mozesz wziac
Amix - Sob 23 Sie, 2008

A po co Ci rozpoznawanie twarzy w lustrzance?, to w ogóle obciach jest, że takie coś do lustrzanki dali, to nie kompakt. Czytałem na forum Olympusa, że E510 jest ogólnie lepszą konstrukcją. Ile w tym prawdy jest, to nie wiem http://forum.olympusclub.pl/

dlatego właśnie mówie, że E520 nie wnosi nic nowego. próbuje raczej nadażyć za "trendami" wkładania do lustrzanek kolejnych gadzetów aby jeszcze bardziej przypominały kompakty. Dlatego puki co wydaje mi się, że 520 nie jest wart swojej ceny. Dlatego może tytuł wątka powinien brzmieć 450D czy E510?? :razz: :wink:
MC - Sob 23 Sie, 2008

ziemowy napisał/a:
450D czy E510??

Zalezy ile pieniedzy chcesz w dluzszej perspektywie wlozyc w to hobby.

henk - Sob 23 Sie, 2008

Najkrócej powiem tak: jeśli będziesz miał kasę na rozwijanie systemu = dokupowanie dodatkowych akcesoriów to bierz Canona, jeśli musisz oszczędzac i po tym zakupie nic nie dodasz przez dłuższy czas to bierz Olympusa
Jeśli Olympus to E510

Raczej nie inwestował bym w dodatkowe lampy, filtry i kolejne obiektywy. Na długi czas z pewnością wystarczył by mi aparat z dwoma obiektywami. Teraz pytanie czy lepiej jest kupić teraz Olka w dualkicie i dać sobie spokoj czy Canona z kitowym obiektywem i dokupić kolejny za kilka miesięcy i na tym poprzestać na jakiś czas.
MC - Sob 23 Sie, 2008

Ja bym wzial Olka w takiej sytuacji. Najprawdopodobniej roznicy nie zauwazysz.

Jak narazie studiuje, a jak wiadomo polski student ma raczej puste kieszenie :cry:
Przez okres studiów czyli około 3 lat nie stać by mnie było na wkładanie dużych pieniędzy na dodatkowy sprzęt.

henk - Sob 23 Sie, 2008

ziemowy napisał/a:
Na długi czas z pewnością wystarczył by mi aparat z dwoma obiektywami

Też tak myślałem jak kupowałem mojego D60 a teraz mam cały zestaw dodatków :mrgreen:
W takim razie Oly E510 w dualkicie

Amix - Sob 23 Sie, 2008

Taki zestaw jaki widzisz u mnie w stopce na 3 lata starczy Ci w zupełności. Możesz z czasem dokupić obiektyw, który u mnie widzisz na niebiesko, ale nie jest tani, jak na razie.

dzięki bardzo wszystkim za pomoc i dobre rady :wink: :grin:

[ Dodano: Sob 23 Sie, 2008 17:51 ]
Amix, taki zestaw z torbą olympusa widziałem w jednym sklepie internetowym poniżej 2 tys. więc to chyba dobra okazja? :wink:

Amix - Sob 23 Sie, 2008

Kupować i miłego fotografowania życzę.

BTW: ten dodatkowy obiektyw kupiłem na raty, bo u mnie z forsą też nie najlepiej (renta)

bbeeaa - Sob 23 Sie, 2008

Dobry wieczór
Ciekawi mnie, co oznacza symbol ZD.
I jak sprawuje się ten zestaw (bez niebieskiego obiektywu). Jak radzi sobie z portretem i makro. Co z kolorystyką i ostrością.

Monastor - Sob 23 Sie, 2008

bbeeaa, Zuiko Digital
bbeeaa - Sob 23 Sie, 2008

Monastor
Nie pomogło. :)

[ Dodano: Sob 23 Sie, 2008 21:22 ]
Na poważnie. Czy brak symbolu ZD w dualkicie oznacza, że obiektywy są wyprodukowane przez inną firmę?

kamfil06 - Sob 23 Sie, 2008

może olympus nazywa szkła "ZD" tak jak canon "L"-ki?
Wujek_Pstrykacz - Nie 24 Sie, 2008

ZD w obiektywach Olka oznacza że mają one bagnet pasujący do systemy E Olka. Czyli są to obiektywy pasujące np. do E-510 czy E-520.
arthuro - Pon 25 Sie, 2008

Cytat:
arthuro, lepiej wyjdź na dwór, od czytania o sprzęcie zdjęcia się nie robią ; )
witaj Monastor dzieki za dobra rade :wink: obecnie jestem w IE a tu pada tylko wtedy kiedy nie leje :evil: ale juz niedlugo weekend w Polsce to nadrobie zaleglosci :wink: